Στήριξη για τις γυναίκες που βγαίνουν από τη φυλακή

Στήριξη για τις γυναίκες που βγαίνουν από τη φυλακή Facebook Twitter
0



ΟI EΓΚΛΕΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ βιώνουν πόνο, δυσλειτουργία σε ατομικό, οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο και πολύ συχνά περιθωριοποίηση και κοινωνικό αποκλεισμό.

Το Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που σκοπό έχει να βοηθά και να συμπαραστέκεται σε αυτές τις γυναίκες, είτε εκτίουν την ποινή τους είτε έχουν αποφυλακιστεί. Βασική αρχή του είναι η προσφορά με αίσθημα αλληλεγγύης και όρους ισότητας, όχι φιλανθρωπίας, σε άτομα που ανήκουν σε αυτή την ευάλωτη oμάδα.

Μέλημά του είναι η χορήγηση ευκαιριών και πόρων για περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση των προσωπικών δυνάμεων και των παρεχόμενων δυνατοτήτων από το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον, η παροχή ευκαιριών κοινωνικής ενσωμάτωσης και οι ενέργειες πρόληψης του στιγματισμού και της κοινωνικής περιθωριοποίησης. Το δυναμικό του αριθμεί πάνω από 25 εθελοντές, ενώ προστίθεται διαρκώς καινούργιος κόσμος που θέλει να συνεισφέρει στην ομαλή επανένταξη των γυναικών αυτών στην κοινωνία.


Η ιστορία ξεκινά το 2008, όταν ο συντονιστής του Δικτύου Κλήμης Πυρουνάκης αποσπάται ως θεολόγος στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών στον Ελεώνα Θηβών, την εποχή που οι κρατούμενες μεταφέρθηκαν εκεί από τις φυλακές Κορυδαλλού – αργότερα έγινε διευθυντής του. Μετά το 2013, για να μην πάνε χαμένες οι εμπειρίες και τα εργαλεία διαχείρισης των παραβατικών γυναικών, δημιουργείται το Δίκτυο από καθηγητές, δασκάλους, κοινωνικούς λειτουργούς, δικηγόρους και αποφυλακισμένες γυναίκες που δουλεύουν ως μόνιμοι ή εθελοντές.

Φέτος στην έδρα του Δικτύου λειτουργεί εργαστήριο ραπτικής για κατασκευή μασκών και γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για αποφυλακισμένες γυναίκες, καθώς οι επιχειρηματίες με δυσκολία τις προσλαμβάνουν.


Οι πρώτες δράσεις ήταν τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθήτριες του δημοτικού και του λυκείου, αφού αυτές οι εκπαιδευτικές δομές δεν λειτουργούσαν στη φυλακή. Ακολούθησαν μαθήματα μουσικής και δημιουργικής γραφής και η οργάνωση λέσχης ανάγνωσης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καίτης Λασκαρίδη, με τη φυσική παρουσία της Μαριλένας Λασκαρίδη. Επίσης, πραγματοποιούνται μαθήματα παραδοσιακών εγχόρδων (λύρα, μπουζούκι και μπαγλαμαδάκι), εργαστήριο ραπτικής για κατασκευή κλινοσκεπασμάτων και εργαστήριο πληροφορικής για μαθήτριες λυκείου και φοιτήτριες του ΑΕΠ, όπως και μαθήματα παρασκευής καφέ σε επίπεδο barista από τους εκπαιδευτές Αντρέα Κωνσταντίνου και Χρήστο Κουφό.


Από το 2015 λειτουργεί ξενώνας φιλοξενίας με δύο ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην πλατεία Βικτωρίας, στο κέντρο της Αθήνας, και διαμέρισμα στο Παγκράτι που δώρισε στο Δίκτυο η δικηγόρος Κατερίνα Γκανά. Η φιλοξενία στον ξενώνα ξεκινά με μια δοκιμαστική περίοδο κάποιων εβδομάδων, που μπορεί να φτάσει τους 6 μήνες, και διαρκεί έναν χρόνο, μέχρι να βρεθεί ο τρόπος η φιλοξενούμενη να φτιάξει το δικό της σπιτικό. «Έχουμε θαυμαστά αποτελέσματα επανένταξης στην κοινωνία εδώ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό» αναφέρει ο κ. Πυρουνάκης.


Στην πορεία, το Δίκτυο συνεργάστηκε με φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου, οργάνωσε μαθήματα τάνγκο και συζητήσεις. Έγιναν επίσης μαθήματα θεατρικής αγωγής από σπουδαστές του Εθνικού Θεάτρου και μαθήματα θεραπευτικής ιππασίας στην «Ιππόλυση», στον Μαραθώνα, υπό την επίβλεψη της ψυχιάτρου Νίκης Μαρκογιάννη. Φέτος στην έδρα του Δικτύου λειτουργεί εργαστήριο ραπτικής για κατασκευή μασκών και γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για αποφυλακισμένες γυναίκες, καθώς οι επιχειρηματίες με δυσκολία τις προσλαμβάνουν.


Όλα όσα προαναφέραμε και όσα θα ακολουθήσουν γίνονται με τη σταθερή χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λάτση και με τη βοήθεια των εθελοντών χορηγών, που στέλνουν τρόφιμα, χρήματα και είδη οικιακού εξοπλισμού. Το Δίκτυο συνεργάζεται στενά με την Επάνοδο, το επίσημο όργανο επανένταξης αποφυλακισμένων, με τον Ονήσιμο, που στηρίζεται από τους πιστούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, και τη Φιλική Φωλιά Ελευσίνας, που έφτιαξε το 1963 ο παπα-Γιώργης Πυρουνάκης.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε:

Η βοήθεια που μπορεί να παράσχει κάποιος είναι μέσω εθελοντισμού. Τομείς στους οποίους μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι εθελοντές είναι η ενισχυτική διδασκαλία, η μουσική, το θέατρο και οι υπολογιστές. Συγκεκριμένα, η μορφή της αρωγής του Δικτύου προς τις φυλακισμένες και τις αποφυλακισμένες γυναίκες μπορεί να είναι:


α) Υλική (οικονομική, ρουχισμός, τρόφιμα, οικιακός εξοπλισμός κ.ά.). Ο αριθμός λογαριασμού τραπέζης για δωρεές είναι: IBAN: 00260146790201094187 Eurobank.


β) Εκπαιδευτική – επιμορφωτική, με την εκπόνηση προγραμμάτων σχετικά με την υγεία και τη νομική υποστήριξη και την οργάνωση σεμιναρίων και εργαστηρίων.


γ) Συμβουλευτική (ψυχοκοινωνική υποστήριξη, επαφή και εμπλοκή των γυναικών με δίκτυα στήριξης κ.ά.).


δ) Παροχή νομικών υπηρεσιών.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ