Κόντευε τα 15 ο Έρμαν Έσσε όταν το έσκασε από το Προτεσταντικό σχολείο που τον είχαν στείλει οι γονείς του. Επέστρεψε τελικά μετά από 24 ώρες και η μητέρα του στο μεταξύ ανησυχούσε όχι μήπως είχε σκοτωθεί αλλά μήπως αντί να χάσει τη δική του ζωή, είχε κάνει κάποια άλλη εγκληματική και αποτρόπαιη πράξη.

 

Στη νέα βιογραφία του μεγάλου Γερμανού συγγραφέα του «Σιντάρτα» και του «Λύκου της Στέππας» (που φέτος συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από την έκδοσή του) και επιφανούς νομπελίστα, με τίτλο «Έσσε: Ο περιπλανώμενος και η σκιά του», ο Γκούναρ Ντέκερ καταγράφει γλαφυρά μεταξύ άλλων την ανικανότητα ή την απροθυμία των γονιών του Έσσε να αγαπήσουν χωρίς όρους τον ξεροκέφαλο και αλλοπρόσαλλο γιο τους.

 

O Έρμαν Έσσε σε παιδική ηλικία.
O Έρμαν Έσσε σε παιδική ηλικία.

 

Ο Γιόχαν και η Μαρί Έσσε ήταν πρώην ιεραπόστολοι και μέλη του προτεσταντικού κινήματος του «ευσεβισμού» που έθετε υπεράνω όλων την ατομική αφοσίωση και την αυστηρή προσκόλληση στο χριστιανικό δόγμα, ήταν μονίμως προβληματισμένοι με την επιμονή του μεγαλύτερου γιου τους να γίνει σώνει και καλά διάσημος συγγραφέας και να τους αποξενώνει με κάθε πιθανό τρόπο.

 

Και ο πιο συνηθισμένος ήταν να καπνίζει μπροστά τους επιδεικτικά τόνους τσιγάρα, να πίνει αλκοόλ και να διαβάζει Τουργκένιεφ κρατώντας ένα περίστροφο. Μόνο τα κορίτσια δεν τον απασχολούσαν και τόσο, και η προβληματική του σχέση με τις γυναίκες (που όπως έλεγε, τις έβλεπε ως άλυτο αίνιγμα ή πρόβλημα) συνεχίστηκε και στην ενήλικη ζωή αλλά και στα γραπτά του.

 

Ο Έσσε παντρεύτηκε τρεις φορές, παρότι έμοιαζε σα να μην ήξερε τι να κάνει τις συζύγους του.
Ο Έσσε παντρεύτηκε τρεις φορές, παρότι έμοιαζε σα να μην ήξερε τι να κάνει τις συζύγους του.

 

Στις σπάνιες εμφανίσεις τους στο έργο του, βρίσκονται συνήθως για να εκπληρώνουν εφηβικές ερωτικές φαντασιώσεις, όπως η Καμάλα του «Σιντάρτα» ή η Μαρία του «Λύκου της Στέππας». Ο ίδιος πάντως παντρεύτηκε τρεις φορές, παρότι έμοιαζε σα να μην ήξερε τι να κάνει τις συζύγους του.

 

Η πρώτη, Η Μαρία Μπερνούλι, που ήταν εννιά χρόνια μεγαλύτερη του και μαζί της απέκτησε τους τρεις γιους του, δεν χαμογελάει σε καμία από τις φωτογραφίες που διασώζονται με την ίδια. Ο Έσσε την εγκατέλειψε μόλις διέγνωσε πάνω της ίχνη ψυχολογικής κατάρρευσης. Η δεύτερη, η Ρουθ Βάγκνερ, τον πρόλαβε, κάνοντας πρώτη αίτηση διαζυγίου, αφού προηγουμένως είχε δηλώσει: «Ούτε μια φορά δεν γνώρισα πνευματική ή σωματική αγάπη από αυτόν τον άνθρωπο».

 

Με την τρίτη του σύζυγο Νινόν στην Ελβετία. Έξω από την κατοικία τους κρεμόταν μια πινακίδα που έγραφε «Όχι Επισκέπτες, Παρακαλώ».
Με την τρίτη του σύζυγο Νινόν στην Ελβετία. Έξω από την κατοικία τους κρεμόταν μια πινακίδα που έγραφε «Όχι Επισκέπτες, Παρακαλώ».

 

Η τρίτη φορά ήταν και η τυχερή. Η Νινόν Ντόλμπιν παρέμεινε και τελικά έζησε παραπάνω από τον σύζυγό της. Φανατική θαυμάστριά του πριν γίνουν εραστές, η Νινόν δεν φαινόταν να ενοχλείται από τις ιδιοτροπίες και τους κανόνες του, μεταξύ των οποίων ήταν η ρητή απαγόρευση να αγγίζει τα πράγματά του, η προτίμηση του να του αφήνει μηνύματα αντί να του απευθύνεται κατά πρόσωπο και γενικά να μένει μακριά του μέχρι να την καλέσει ο ίδιος. Δική του επίσης ήταν η ιδέα να κρεμάσουν έξω από την κατοικία τους στην Ελβετία μια πινακίδα που έγραφε «Όχι Επισκέπτες, Παρακαλώ».