O Έρμαν Έσσε ως άγριο νιάτο και ως εξωφρενικός σύζυγος

O Έρμαν Έσσε ως άγριο νιάτο και ως εξωφρενικός σύζυγος Facebook Twitter
Στη νέα βιογραφία του συγγραφέα του «Σιντάρτα» και του «Λύκου της Στέππας» καταγράφεται η απροθυμία των γονιών του να αγαπήσουν χωρίς όρους τον ξεροκέφαλο και αλλοπρόσαλλο γιο τους.
0

Κόντευε τα 15 ο Έρμαν Έσσε όταν το έσκασε από το Προτεσταντικό σχολείο που τον είχαν στείλει οι γονείς του. Επέστρεψε τελικά μετά από 24 ώρες και η μητέρα του στο μεταξύ ανησυχούσε όχι μήπως είχε σκοτωθεί αλλά μήπως αντί να χάσει τη δική του ζωή, είχε κάνει κάποια άλλη εγκληματική και αποτρόπαιη πράξη.

Στη νέα βιογραφία του μεγάλου Γερμανού συγγραφέα του «Σιντάρτα» και του «Λύκου της Στέππας» (που φέτος συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από την έκδοσή του) και επιφανούς νομπελίστα, με τίτλο «Έσσε: Ο περιπλανώμενος και η σκιά του», ο Γκούναρ Ντέκερ καταγράφει γλαφυρά μεταξύ άλλων την ανικανότητα ή την απροθυμία των γονιών του Έσσε να αγαπήσουν χωρίς όρους τον ξεροκέφαλο και αλλοπρόσαλλο γιο τους.

O Έρμαν Έσσε ως άγριο νιάτο και ως εξωφρενικός σύζυγος Facebook Twitter
O Έρμαν Έσσε σε παιδική ηλικία.

Ο Γιόχαν και η Μαρί Έσσε ήταν πρώην ιεραπόστολοι και μέλη του προτεσταντικού κινήματος του «ευσεβισμού» που έθετε υπεράνω όλων την ατομική αφοσίωση και την αυστηρή προσκόλληση στο χριστιανικό δόγμα, ήταν μονίμως προβληματισμένοι με την επιμονή του μεγαλύτερου γιου τους να γίνει σώνει και καλά διάσημος συγγραφέας και να τους αποξενώνει με κάθε πιθανό τρόπο.

Και ο πιο συνηθισμένος ήταν να καπνίζει μπροστά τους επιδεικτικά τόνους τσιγάρα, να πίνει αλκοόλ και να διαβάζει Τουργκένιεφ κρατώντας ένα περίστροφο. Μόνο τα κορίτσια δεν τον απασχολούσαν και τόσο, και η προβληματική του σχέση με τις γυναίκες (που όπως έλεγε, τις έβλεπε ως άλυτο αίνιγμα ή πρόβλημα) συνεχίστηκε και στην ενήλικη ζωή αλλά και στα γραπτά του.

O Έρμαν Έσσε ως άγριο νιάτο και ως εξωφρενικός σύζυγος Facebook Twitter
Ο Έσσε παντρεύτηκε τρεις φορές, παρότι έμοιαζε σα να μην ήξερε τι να κάνει τις συζύγους του.

Στις σπάνιες εμφανίσεις τους στο έργο του, βρίσκονται συνήθως για να εκπληρώνουν εφηβικές ερωτικές φαντασιώσεις, όπως η Καμάλα του «Σιντάρτα» ή η Μαρία του «Λύκου της Στέππας». Ο ίδιος πάντως παντρεύτηκε τρεις φορές, παρότι έμοιαζε σα να μην ήξερε τι να κάνει τις συζύγους του.

Η πρώτη, Η Μαρία Μπερνούλι, που ήταν εννιά χρόνια μεγαλύτερη του και μαζί της απέκτησε τους τρεις γιους του, δεν χαμογελάει σε καμία από τις φωτογραφίες που διασώζονται με την ίδια. Ο Έσσε την εγκατέλειψε μόλις διέγνωσε πάνω της ίχνη ψυχολογικής κατάρρευσης. Η δεύτερη, η Ρουθ Βάγκνερ, τον πρόλαβε, κάνοντας πρώτη αίτηση διαζυγίου, αφού προηγουμένως είχε δηλώσει: «Ούτε μια φορά δεν γνώρισα πνευματική ή σωματική αγάπη από αυτόν τον άνθρωπο».

O Έρμαν Έσσε ως άγριο νιάτο και ως εξωφρενικός σύζυγος Facebook Twitter
Με την τρίτη του σύζυγο Νινόν στην Ελβετία. Έξω από την κατοικία τους κρεμόταν μια πινακίδα που έγραφε «Όχι Επισκέπτες, Παρακαλώ».

Η τρίτη φορά ήταν και η τυχερή. Η Νινόν Ντόλμπιν παρέμεινε και τελικά έζησε παραπάνω από τον σύζυγό της. Φανατική θαυμάστριά του πριν γίνουν εραστές, η Νινόν δεν φαινόταν να ενοχλείται από τις ιδιοτροπίες και τους κανόνες του, μεταξύ των οποίων ήταν η ρητή απαγόρευση να αγγίζει τα πράγματά του, η προτίμηση του να του αφήνει μηνύματα αντί να του απευθύνεται κατά πρόσωπο και γενικά να μένει μακριά του μέχρι να την καλέσει ο ίδιος. Δική του επίσης ήταν η ιδέα να κρεμάσουν έξω από την κατοικία τους στην Ελβετία μια πινακίδα που έγραφε «Όχι Επισκέπτες, Παρακαλώ».

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ