Ο Sir Kosmiche των Baby Guru γράφει για το "Λύκο της Στέππας"

Ο Sir Kosmiche των Baby Guru γράφει για το "Λύκο της Στέππας" Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eftychia Vlachou
0

Ο Έρμαν Έσσε (1877-1962) θεωρείται ένας από του μεγαλύτερους εκπροσώπους της σύγχρονης λογοτεχνίας. Παιδί ιεραποστόλων στην Ινδία, άνθρωπος της φύσης, πασιφιστής και πολέμιος του Ναζισμού, βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ, θαυμαστής της ψυχανάλυσης, της φιλοσοφίας και των επιστημονικών εξελίξεων, ήταν πάντα κοντά σε αυτό που λέμε πνευματικότητα, εσωτερική αναζήτηση, αλήθεια του εαυτού. Μέσα από την γλαφυρή του πένα, που σου ζωγραφίζει εικόνες κατά την ανάγνωση και τον δωρικό στιβαρό του λόγο, έχουν γραφτεί ποιητικές συλλογές και μυθιστορήματα – αριστουργήματα, όπως το «Ντέμιαν», το «Σιντάρτα», το «Νάρκισσος και Χρυσόστομος», το «Παιχνίδι με τις Χάντρες» και πολλά άλλα.

 Τα πεντηκοστά του γενέθλια τον βρίσκουν να βιώνει την χειρότερη κρίση της ζωής του. Είναι η εποχή που η φήμη του έχει εξαπλωθεί, τον τιμούν παντού, ζωγράφοι και φωτογράφοι θέλουν να τον απαθανατίσουν, αλλά ο ίδιος είναι διχασμένος, περιθωριακός, ταλαιπωρημένος. Είναι η εποχή που νιώθει μισός άνθρωπος και μισός λύκος. Είναι η περίοδος που εκδίδεται «Ο Λύκος της Στέπας».

Ο Sir Kosmiche των Baby Guru γράφει για το "Λύκο της Στέππας" Facebook Twitter
Hermann Hesse

 Το βιβλίο αυτό είναι το ορόσημο της συγγραφικής και πνευματικής ωρίμανσης του Έσσε. Ο Χάρι Χάλερ, ο βασικός ήρωας, είναι ένα πρόσωπο αλλοτριωμένο από τα ήθη της αστικής κουλτούρας, μοναχικό και πληγωμένο από την προσπάθεια αναζήτησης των γνήσιων συναισθημάτων και της αποτίναξης των κοινωνικών συμβιβασμών και στερεοτύπων. Στην πλοκή συμβαίνει αυτό που ο ίδιος ο Έσσε ονομάζει «μαγική σκέψη», δηλαδή ο συγκερασμός του συνειδητού και του ασυνειδήτου. Η κύρια εξέλιξη διαδραματίζεται στο «μαγικό θέατρο», όπου ο Χάρι Χάλερ προσπαθούσε μάταια να έχει πρόσβαση. Η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο όταν καταφέρει να ξορκίσει τον «λύκο» του, ή αλλιώς την «φυλακή» του, και όταν έρθει αντιμέτωπος με όλους του τους εαυτούς. Από την άλλη, η έξοδος δείχνει ότι το «μαγικό θέατρο» δεν ήταν ο παράδεισος όπου προσδοκούσε να βρει την γαλήνη από τις σκοτούρες του, αλλά η ίδια η κόλαση. Είναι το μέρος που τα όνειρα και οι εφιάλτες του ζωντανεύουν, εκεί που οι αμέτρητοι εαυτοί του προβάλλονται στην πραγματικότητα και συγχέονται με τον αληθινό, εκεί που το ασυνείδητο με το συνειδητό δεν ξεχωρίζουν. Το παράδοξο βασιλεύει... συνομιλεί με πρότυπά του που ζήσαν πριν αιώνες. Καταπιεσμένοι πόθοι και επιθυμίες κοχλάζουν στα εκατοντάδες δωμάτια του «μαγικού θεάτρου».

 Το βιβλίο αυτό είναι παράλληλα και ένα βαρύ κατηγορώ της αστικής τάξης. Τα αποσπάσματα παρακάτω δηλώνουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει: «Δεν είναι καλό να υπερβάλλει ο άνθρωπος την λογική του και να προσπαθεί να υπαγάγει σε λογική τάξη ζητήματα που δεν επιδέχονται ορθολογική μεταχείριση. Τότε προκύπτουν ιδανικά σαν και αυτά των Αμερικάνων ή των Μπολσεβίκων. Και τα δύο είναι εξαιρετικά ορθολογικά, και τα δύο οδηγούν σε τρομαχτική καταπίεση και φτωχαίνουν την ζωή επειδή την απλοποιούν τόσο βάναυσα. Το πορτρέτο του Ανθρώπου, που κάποτε ήταν υψηλό ιδανικό, κινδυνεύει τώρα να γίνει ένα μηχανοποιημένο προϊόν. Ίσως εναπόκειται σε κάποιους παράφρονες σαν κι εμάς να το εξευγενίσουμε ξανά». (σελ 252 – Εκδόσεις Καστανιώτη) Και... «...η μπουρζουαζία σήμερα καίει σαν αιρετικούς και κρεμάει σαν εγκληματίες εκείνους που αύριο θα τους στήσει μνημεία.» (σελ 82 – Εκδόσεις Καστανιώτη).

Σίγουρα «Ο Λύκος της Στέπας» δεν αποτελεί ένα ψυχαγωγικό ανάγνωσμα. Απεναντίας είναι ένα εφόδιο προσωπικής αναζήτησης, ένα ψυχεδελικό - ενδοσκοπικό ταξίδι βαθειάς αυτοκριτικής που ο καθένας μας θα πρέπει να δοκιμάσει.

________________

Οι Baby Guru θα παίξουν στο Coco 66 στις 24 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια του CMJ Music Marathon 2014 


Baby Guru

Facebook

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ