300 σπάνια αντικείμενα και φωτογραφίες της Σίλβια Πλαθ δημοπρατήθηκαν στο Λονδίνο

300 σπάνια αντικείμενα και φωτογραφίες της Σίλβια Πλαθ δημοπρατήθηκαν στο Λονδίνο Facebook Twitter
Πορτραίτο του Τεντ Χιουζ από την Πλαθ, μελάνη σε χαρτί, 1956.
0

Την περασμένη Τετάρτη ο οίκος δημοπρασιών Bonhams προχώρησε στη δημοπράτηση 300 σπάνιων βιβλίων, χειρογράφων, σχεδίων και προσωπικών αντικειμένων που ανήκαν στο ζεύγος ποιητών Σίλβια Πλαθ και Τεντ Χιουζ.

Πρόκειται για μια λίαν προσωπική συλλογή που ανήκε στην κόρη τους Φρίντα Χιουζ, η οποία στην εισαγωγή του καταλόγου αναφέρει την αγωνία της πως αγαπημένα αντικείμενα όπως έπιπλα ή κοσμήματα μπορεί να χαθούν για πάντα αν δεν καταγραφούν και αποτελέσουν αντικείμενα πόθου συλλεκτών που εκτιμούν το έργο των γονέων της.

Μια δημοπρασία, λέει, πρόκειται «να επιτρέψει σε άλλους να αναλάβουν την συντήρηση και την απόλαυση» αυτών των λογοτεχνικών κειμηλίων.

«Επιλέγοντας τα αντικείμενα προς πώληση, συνειδητοποίησα ότι πολλά από τα πράγματα που μου ανήκαν αποπνέουν την ιστορία των γονέων μου, μια κοινή ιστορία. Το ένα αντικείμενο συμπλήρωνε και εξηγούσε τα άλλα - τα βιβλία και τα φυλλάδια και τα ποιήματα που υπέγραφαν είτε η μητέρα είτε ο πατέρας μου αντιπροσωπεύουν πτυχές των λογοτεχνικών τους βίων και και στοιχειοθετούν τον ισχυρό τους δεσμό».

Για εκείνους που αγαπούν το έργο της σπουδαίας ποιήτριας, αλλά ταυτόχρονα βρίσκουν συναρπαστική την προσωπικότητα και εκτιμούν το απαράμιλλο στυλ της, η παρουσίαση των αντικειμένων αυτών συνοδευόμενη από ιστορίες και άγνωστες λεπτομέρειες της προσωπικής και οικογενειακής της ζωής αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να βυθιστούν στο σύμπαν της.

Για εκείνους που αγαπούν το έργο της σπουδαίας ποιήτριας, αλλά ταυτόχρονα βρίσκουν συναρπαστική την προσωπικότητα και εκτιμούν το απαράμιλλο στυλ της, η παρουσίαση των αντικειμένων αυτών συνοδευόμενη από ιστορίες και άγνωστες λεπτομέρειες της προσωπικής και οικογενειακής της ζωής αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να βυθιστούν στο σύμπαν της.

300 σπάνια αντικείμενα και φωτογραφίες της Σίλβια Πλαθ δημοπρατήθηκαν στο Λονδίνο Facebook Twitter
Η αγαπημένη φυστικί γραφομηχανή της Σίλβια Πλαθ, Hermes 3000, με σειριακό αριθμό 3001432, 1959. Τιμή πώλησης: 37.270 ευρώ

Η Πλαθ έκανε περίπου εβδομήντα διορθώσεις του κειμένου και επιμελήθηκε την ορθογραφία, στίξη, γραμματοσειρά και σε έξι περιπτώσεις άλλαξε λέξεις στο The Bell Jar που είχε εκδώσει με το ψευδώνυμο Βικτώρια Λούκας.

Για παράδειγμα στη σελίδα 53 είχε αλλάξει το «Πλάτωνας» σε «Σωκράτης» και στη σελίδα 122 το «καροτσάκια» σε «καρότσια». Η Πλαθ έχει γράψει στο βιβλίο τη διεύθυνση της κατοικίας της στο Ντέβον, όπου επεξεργάστηκε τα δοκίμιά του πριν τον οριστικό χωρισμό της με τον Χιουζ, όταν και μετακόμισε με τα παιδιά στο Λονδίνο.

Σε όλη την σταδιοδρομία της η Σίλβια Πλαθ χρησιμοποίησε 4 γραφομηχανές. Μία Royal, την οποία είχε όσο ήταν φοιτήτρια στο Smith College, μεταξύ 1950 και 1955, και πλέον ανήκει στην συλλογή του κολεγίου, μία Smith-Corona που επίσης χρησιμοποιούσε περίπου την ίδια περίοδο, μια Olivetti Lettera 22 που της χάρισε η μητέρα της, το καλοκαίρι του 1956, και τέλος μία ελβετική Hermes που δημοπρατήθηκε για 37.270 ευρώ.

Η φιστικί γραφομηχανή είχε αριθμό παραγωγής 301142 και κατασκευάστηκε το 1959, χρονιά που την αγόρασε η Πλαθ. Στην επιστολή της 10ης Σεπτεμβρίου 1959 προς την μητέρα της γράφει: «Η γραφομηχανή μου είναι υπέροχη. Την αγαπώ».

Στην επετηρίδα της τάξης της, δίπλα στη δική της φωτογραφία, η νεαρή Σίλβια Πλαθ γράφει: «Αγαπητή Πατ - Φύλλα και ήλιος, πευκοβελόνες και σάντουιτς - όλα αυτά και η καλύτερη φίλη που θα μπορούσε να έχει ένα κορίτσι». Η Πατ είναι σχεδόν χωρίς καμία αμφιβολία η Πατρίσια Ο'Νιλ, η κολλητή της στο σχολείο που αναφέρεται σε πολλές επιστολές προς τη μητέρα της και άλλους, από το 1950 έως το 1956.

Απευθυνόμενη σε εκείνη, σε μια επιστολή της στις 27 Μαΐου 1956 η Πλαθ γράφει: «Τα καλύτερα και πιο πρόσφατα και μυστικά νέα, τα οποία δεν μπορώ να αντισταθώ να μοιραστώ μαζί σου, είναι πως τον επόμενο Ιούνιο θα φέρω στο σπίτι έναν λαμπρό και αθλητικό ποιητή από το Γιόρκσαϊρ ονόματι Τεντ Χιουζ... Ερωτεύτηκα τα ποιήματα του Τεντ πριν καν τον συναντήσω...».

Σε δύο από τις ομαδικές φωτογραφίες της επετηρίδας η Σίλβια και η Πατ στέκονται πλάι πλάι και οι υπογραφές τους, σχεδόν πανομοιότυπες, είναι μαζί στο οπισθόφυλλο. 

300 σπάνια αντικείμενα και φωτογραφίες της Σίλβια Πλαθ δημοπρατήθηκαν στο Λονδίνο Facebook Twitter
Παλεύοντας με την ψυχική ασθένεια της, έγραψε το The Bell Jar (1963), το μοναδικό μυθιστόρημα της, το οποίο βασίστηκε στη ζωή της και έχει θέμα την ψυχική κατάρρευση μιας νεαρής γυναίκας. Στη φωτογραφία η υπογεγραμμένη από την ίδια πρώτη έκδοσή του.

Τρία κομψά ρολόγια χειρός, χαρακτηριστικά δείγματα ωρολογοποιίας των δεκαετιών του '40 και του '50, κληροδοτήθηκαν από τον Πλαθ στην κόρη της Φρίντα Χιουζ. Πρόκειται για ένα χρυσό ρολόι Resolute 9 καρατίων, ένα μεταλλικό Bentima και ένα χρυσό 9 καρατίων με δερμάτινο λουράκι, όλα με χειροκίνητο μηχανισμό κουρδίσματος.

Η αλήθεια είναι πως το να αγοράσεις τις οικογενειακές φωτογραφίες μιας άλλης οικογένειας φαντάζει κάπως παράξενο αλλά στην δημοπρασία αυτή η συλλογή με τρία στιγμιότυπα της Πλαθ και των παιδιών της απέφερε περισσότερα από 4.000 ευρώ.

Στην πρώτη από αριστερά η Σίλβια Πλαθ σκύβει πάνω από την τριών εβδομάδων Φρίντα που βρίσκεται μέσα στο καροτσάκι της, τον Απρίλιο του 1960. Η μεσαία απεικονίζει την Σίλβια και τον Νίκολας που είναι μωρό και κρατάει ένα αρκουδάκι, ενώ πίσω η μητέρα του έχει γράψει «Rains of Oblivion», το 1962, και στην τρίτη βλέπουμε τη Φρίντα την ημέρα της βαπτίσεως της: 25η Μαρτίου 1962.

Ένα υπέροχο πορτρέτο του Χιουζ από την ερωτευμένη σύζυγο του, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα σχεδίασε εκείνη είτε στο Παρίσι, είτε στην Ισπανία κατά την διάρκεια του μήνα του μέλιτος.

Επιστρέφοντας στο Κέιμπριτζ από το ταξίδι αυτό, η Πλαθ γράφει στη μητέρα της στις 23 Οκτωβρίου 1956: «Στο μυαλό και την καρδιά μου κάθε σκίτσο συνδέεται όμορφα με το πώς καθόμασταν μαζί στον καυτό ήλιο, ο Τεντ διάβαζε, έγραφε ποιήματα ή απλά μου μιλούσε... τα σχέδια είναι πολύ σημαντικά για εμένα...».

300 σπάνια αντικείμενα και φωτογραφίες της Σίλβια Πλαθ δημοπρατήθηκαν στο Λονδίνο Facebook Twitter
Οικογενειακές φωτογραφίες. Τιμή πώλησης: 4.300 ευρώ.

Το παιδικό σχέδιο της Πλαθ με την αφιέρωση «Για τον μπαμπάκα» είναι ένα πολύ συγκινητικό κομμάτι της δημοπρασίας. Πρόκειται για ένα δώρο της επτάχρονης τότε Σίλβια προς τον κλινήρη πατέρα της που επρόκειτο να πεθάνει μόλις δύο μήνες μετά.

Είναι μια αντιγραφή του ποιήματος Εαρινό Μαδριγάλι της Ροούενα Μπενετ που εκδόθηκε το 1939 και η μικρή ζωγράφος απεικονίζει άνθη και δυο πουλιά που κελαηδούν για να εικονογραφήσει τους στίχους «ακουσα τα πουλιά να τραγουδούν ένα μαδριγάλι».

Αυτό το κομμάτι δημοπρατήθηκε για περίπου 11.500 χιλιάδες ευρώ, ποσό λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι διπλά συλλεκτικό. Πρόκειται για ανατυπώσεις της πρώτης έκδοσης των τριών τόμων του έργου «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» με την ιδιόχειρη αφιέρωση του Τεντ, «Στη Σίλβια και την Φρίντα με αγάπη από τον Τεντ, 27 Οκτωβρίου 1960».

Ήταν το δώρο για τα 28α γενέθλια της Σίλβια. Η Πλαθ είχε διαβάσει την τριλογία του Άρχοντα τον Μάρτιο του ίδιου έτους και στο ημερολόγιο της είχε γράψει: «Ολοκλήρωσα την τριλογία του Τόλκιν. Θρίαμβος. Δεν θυμάμαι πότε συγκινήθηκα τόσο».

Η Πλαθ ήταν μία από τους πρώτους συγγραφείς στους οποίους απονεμήθηκε το βραβείο μετά θάνατον και η συλλογή της υπήρξε ομόφωνη επιλογή όλων των κριτών.

«Η κυκλοφορία της Συλλογής Ποιημάτων είναι ένα αξιοσημείωτο λογοτεχνικό γεγονός. Η Πλαθ δεν κέρδισε σπουδαίες διακρίσεις εν ζωή... Ο τόμος αυτός συγκεντρώνει όλο το ώριμο έργο της. Ο συνδυασμός της ευφυούς μεταφοράς και της φυσικής δομής τον καθιστά ένα εντυπωσιακό έργο».

Μαζί με τα άλλα αντικείμενα δημοπρατήθηκε και το δερμάτινο πορτοφόλι της ποιήτριας. Περιείχε το δίπλωμα οδήγησης, κάρτα κοινωνικής ασφάλισης, την κάρτα μέλους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Βοστώνης, την κάρτα μέλους της Εταιρείας Ποιητών της Αμερικής, και άλλες τρεις ακόμα κάρτες με την υπογραφή της Πλαθ καθώς και μία φωτογραφία της με τη μητέρα και τον αδελφό της Γουόρεν να ποζάρουν δίπλα σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι οικογενειακών φίλων το 1953.

Σε μια οικογένεια λογοτεχνών είναι αναμενόμενο -και κάπως χαριτωμένο- να παίρνει την θέση της οικογενειακής Βίβλου ένα λεξικό. Το μικρό λεξικό της Οξφόρδης (έκδοση του 1955) της οικογένειας Χιουζ φέρει τις υπογραφές της Σίλβια Πλαθ και του Τεντ Χιουζ και αναγράφει τις ημερομηνίες γέννησης του Νίκολας και της Φρίντα, η οποία μάλιστα αργότερα το υπέγραψε κιόλας.

Πέντε ημέρες μετά την απόκτηση του, η Σίλβια γράφει στην μητέρα της: «Αγοράσαμε ένα τεράστιο μαχαίρι για το ψωμί και το κρέας κι ένα σπουδαίο Βραχύ Λεξικό της Οξφόρδης, το οποίο πλέον έγινε το αγαπημένο μας βιβλίο... ως δώρα χριστουγέννων για τους εαυτούς μας».

300 σπάνια αντικείμενα και φωτογραφίες της Σίλβια Πλαθ δημοπρατήθηκαν στο Λονδίνο Facebook Twitter

Αυτό το γραφείο που ανήκει στην ύστερη βικτωριανή περίοδο χρησιμοποιούσε η Σίλβια Πλαθ στην κατοικία τους Κορτ Γκριν τελικά αποσύρθηκε από την δημοπρασία. Ήταν το γραφείο που προσέφερε ως δώρο ο Τεντ Χιουζ στην κόρη τους Φρίντα, όταν έφυγε από το σπίτι.

«Με ένα κόκκινο χαλί θα παρέμενα για πάντα αισιόδοξη...» είχε γράψει η Πλαθ στη μητέρα της, λίγο μετά την μετακόμιση στη νέα τους κατοικία στο Ντέβον, τον Νοέμβριο του 1961. Σε μια επιστολή προς τους δικούς του γονείς, ο Τεντ Χιουζ αναφέρει πως «αγοράζουμε και κάτι χαλιά - ένα Wilton, αρκετά ακριβό αλλά ευχάριστο».

Στις 12 Ιανουαρίου του νέου έτους η Πλαθ λέει στην μητέρα της ότι «όλα τα χαλιά μας παραδόθηκαν. Το καθιστικό είναι ευχάριστο τώρα, με τις κόκκινες κουρτίνες και το κάθισμα του παραθύρου και το ολόμαλλο Wilton, το οποίο είναι κυρίως κόκκινο αλλά έχει τη συνήθη μπορντούρα και το κεντρικό διακοσμητικό με σχέδια φύλλων και λουλουδιών σε σπασμένο λευκό, πράσινο και μαύρο, συνεπώς η φθορά δεν θα φαίνεται εύκολα».

300 σπάνια αντικείμενα και φωτογραφίες της Σίλβια Πλαθ δημοπρατήθηκαν στο Λονδίνο Facebook Twitter
Το πορτοφόλι της μαζί με κάρτες και μια οικογενειακή φωτογραφία τη δεκαετία του 1950 πωλήθηκε στην τιμή των 10.034 ευρώ.
300 σπάνια αντικείμενα και φωτογραφίες της Σίλβια Πλαθ δημοπρατήθηκαν στο Λονδίνο Facebook Twitter
Τρία ρολόγια χειρός που ανήκαν στην Σίλβια Πλαθ, 1940s/50s. Τιμή πώλησης: 5.733 ευρώ.
300 σπάνια αντικείμενα και φωτογραφίες της Σίλβια Πλαθ δημοπρατήθηκαν στο Λονδίνο Facebook Twitter
300 σπάνια αντικείμενα και φωτογραφίες της Σίλβια Πλαθ δημοπρατήθηκαν στο Λονδίνο Facebook Twitter
Το δοκίμιο της Σίλβια Πλαθ για την έκδοση του THE BELL JAR, με χειρόγραφες διορθώσεις όπου στην πρώτη σελίδα αναγράφεται «Sylvia Plath/Court Green/North Tawton/Devonshire». Τιμή πώλησης: 86.000 ευρώ
300 σπάνια αντικείμενα και φωτογραφίες της Σίλβια Πλαθ δημοπρατήθηκαν στο Λονδίνο Facebook Twitter
Η επετηρίδα του Gamaliel Bradford Senior High School στο Γουέλσλι της Μασαχουσσέτης, με ιδιόχειρη αφιέρωση της Σίλβια Πλαθ στην στενή της φίλη Πατρίσια Ο'Νιλ δίπλα στην φωτογραφία της, 1950. Τιμή πώλησης: 2.150 ευρώ.
300 σπάνια αντικείμενα και φωτογραφίες της Σίλβια Πλαθ δημοπρατήθηκαν στο Λονδίνο Facebook Twitter
Ανατύπωση της πρώτης έκδοσης της τριλογίας του Τόλκιν «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», δώρο του Χιουζ στην Σίλβια και την Φρίντα, με ιδιόχειρη αφιέρωση.Τιμή πώλησης: 11.467 ευρώ.
300 σπάνια αντικείμενα και φωτογραφίες της Σίλβια Πλαθ δημοπρατήθηκαν στο Λονδίνο Facebook Twitter
Το Βραβείο Pulitzer Ποίησης της Πλαθ, 12 Απριλίου 1982. Τιμή πώλησης: 4.587 ευρώ.
300 σπάνια αντικείμενα και φωτογραφίες της Σίλβια Πλαθ δημοπρατήθηκαν στο Λονδίνο Facebook Twitter
Ζωγραφιά που συνοδεύεται από ένα τετράστιχο ποίημα με την αφιέρωση «Για τον μπαμπάκα» και υπογραφή «Σίλβια», 6 Σεπτεμβρίου 1940.
300 σπάνια αντικείμενα και φωτογραφίες της Σίλβια Πλαθ δημοπρατήθηκαν στο Λονδίνο Facebook Twitter
Το Βραχύ Λεξικό της Οξφόρδης, υπογεγραμμένο από την Πλαθ και τον Χιουζ, με τις ημερομηνίες γέννησης των παιδιών τους. Τιμή πώλησης: 5.733 ευρώ.
300 σπάνια αντικείμενα και φωτογραφίες της Σίλβια Πλαθ δημοπρατήθηκαν στο Λονδίνο Facebook Twitter
Το ξύλινο γραφείο που χρησιμοποιούσε η Πλαθ στο Κορτ Γκριν και αποσύρθηκε από την δημοπρασία.
300 σπάνια αντικείμενα και φωτογραφίες της Σίλβια Πλαθ δημοπρατήθηκαν στο Λονδίνο Facebook Twitter
Χαλί Wilton με παραδοσιακό περσικό σχέδιο που κοσμούσε την κατοικία των Χιουζ στο Ντέβον. Τιμή πώλησης: 2.293 ευρώ.
300 σπάνια αντικείμενα και φωτογραφίες της Σίλβια Πλαθ δημοπρατήθηκαν στο Λονδίνο Facebook Twitter
Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ