4 βιβλία για την πρώτη εβδομάδα του 2017

4 βιβλία για την πρώτη εβδομάδα του 2017 Facebook Twitter
Φωτογραφία: Thomas Allen
0


 

Wilkie Collins

Η Γυναίκα με τα Άσπρα

Μτφρ. Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος, εκδ. Gutenberg, 983 σελίδες

Το κλασικό αυτό μυθιστόρημα, και το πρώτο έργο αισθηματικής λογοτεχνίας μυστηρίου (sensation novel), δημοσιεύτηκε αρχικά σε συνέχειες στο έντυπο All the Year Round, ένα εβδομαδιαίο λογοτεχνικό περιοδικό που ίδρυσε και διηύθυνε ο Charles Dickens, από το 1859 έως τον θάνατό του, το 1870. Το μυθιστόρημα του Wilkie Collins (1824-1889) άρχισε να δημοσιεύεται στις 26 Νοεμβρίου του 1859 και ολοκληρώθηκε στις 25 Αυγούστου του 1860. Ρομαντισμός αλλά και ρεαλισμός, πάθος αλλά και λογική, κλασική γραφή αλλά και πρωτότυπες ιδέες συνθέτουν έναν πελώριο καμβά, ένα καλειδοσκοπικό μυθιστόρημα που λάτρεψαν τόσο ο Dickens και ο Thackeray, όσο και αμέτρητοι ανώνυμοι αναγνώστες. ῾῾Άσχετα αν το διαβάζουμε σαν βικτοριανό κλασικό έργο, ή σαν το πρώτο μυθιστόρημα Μαφίας (με τον Φόσκο σαν πρώιμο Νονό᾽᾽, σημειώνει ο μελετητής John Sutherland, ῾῾ή σαν τον γεννήτορα του αγγλικού αστυνομικού μυθιστορήματος (με τον Χαρτράιτ σαν πρώιμο Ιδιωτικό Ερευνητή), ή σαν μια διερεύνηση μερικών από τις σκοτεινότερες άγνωστες πλευρές της βικτοριανής σεξουαλικότητας, η Γυναίκα με τα Άσπρα παραμένει ένα από τα δύο ή τρία μυθιστορήματα της περιόδου που θα διατηρήσουν τη θέση τους για την εξαιρετικά υψηλή αναγνωσιμότητά τους᾽᾽. Ήδη από τις εναρκτήριες αράδες, ο συγγραφέας προϊδεάζει τον αναγνώστη για τον καταιγισμό γεγονότων και στοχασμών που θα απολαύσει: ῾Ἁυτή η ιστορία δείχνει τι μπορεί ν᾽ αντέξει η υπομονή μιας Γυναίκας και τι μπορεί να καταφέρει η αποφασιστικότητα ενός Άνδρα᾽᾽.

 

Charles Dickens

Η Δίκη για Φόνο και άλλα Μυστήρια

Μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής, εκδ. Ποικίλη Στοά, 120 σελίδες

Τρία ῾῾αστυνομικά᾽᾽ διηγήματα του μέγιστου Charles Dickens (1812-1870), δημοσιευμένα αρχικά στο ίδιο έντυπο που φιλοξένησε τη Γυναίκα με τα Άσπρα, το All the Year Round. Συναντάμε φαντάσματα που διψάνε για εκδίκηση, στοιχειωμένα σπίτια, αλλόκοτες διαδόσεις, κατά συρροήν δολοφόνους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τρίτο διήγημα, με τίτλο ῾῾Καταδίωξη᾽᾽. Θεωρείται ότι ο Dickens άντλησε την έμπνευσή του από έναν Άγγλο καλλιτέχνη, δημοσιογράφο, πλαστογράφο και δολοφόνο, με τον οποίο είχε γνωριστεί ο συγγραφέας. Πρόκειται για τον Thomas Griffiths Wainewright (1794 – 1847). ῾῾Έχω ακούσει πάρα πολλές ανοησίες᾽᾽, γράφει ο Dickens, ῾῾για κακούς ανθρώπους που δεν σε κοιτάζουν καταπρόσωπο. Μην εμπιστεύεστε αυτή την τετριμμένη ιδέα. Η ανειλικρίνεια μπορεί να κοιτάξει την ειλικρίνεια καταπρόσωπο και να την κάνει να χαμηλώσει τα μάτια, αν έχει να κερδίσει κάτι από αυτό᾽᾽.

 

Brian Evenson

Έσχατες Μέρες

Μτφρ. Νίκος Α. Μάντης, εκδ. Καστανιώτης, 230 σελίδες

Πρώτη γνωριμία με τον πληθωρικό συγγραφέα Brian Evenson (Αϊόβα, 1966), ο οποίος καταπιάνεται με ποικίλα είδη από το σκληρό νουάρ έως τα γοτθικά αφηγήματα και τη λογοτεχνία του φανταστικού. Οι Έσχατες Μέρες, βραβευμένο μυθιστόρημα τρόμου (2009), μας μεταφέρουν στον κόσμο της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, στα άδυτα μιας σκοτεινής σέκτας που επιδίδεται σε ακρωτηριασμούς καθότι οι ιδρυτές της θεωρούν ότι διά του ακρωτηριασμού πλησιάζεις περισσότερο τον Θεό. Ανατόμος της φρίκης, με γραφή ακριβείας, ο Evenson ανεβάζει την ένταση της δράσης και επιτείνει την αγωνία μας σε κάθε σελίδα. ῾῾Σε μικρή απόσταση υπήρχε ένας φρουρός, βολτάροντας χαλαρά, αλλά ο Κλάιν έγινε ένα  με τη σκιά και τον άφησε να ζήσει. Πλησίασε αργά την πύλη, αλλά ήταν το ίδιο έρημη όπως όταν την είχε περάσει πριν, με τους νεκρούς να παραμένουν βολικά νεκροί στα σημεία όπου είχανε πέσει. Δεν είχαν περάσει δύο ώρες από τότε που είχε έρθει;, αναρωτήθηκε, και μετά αναρωτήθηκε αν ήταν παγίδα. Βγήκε με τον λαιμό του να τον γαργαλάει, περιμένοντας να πέσουν οι πυροβολισμοἰ᾽᾽.

 

Thomas Engström

Δυτικά της Ελευθερίας

Μτφρ. Γρηγόρης Ν. Κονδύλης, εκδ. Μεταίχμιο, 352 σελίδες

Επίσης πρώτη γνωριμία με τον ήδη καταξιωμένο Σουηδό συγγραφέα Thomas Engström (1975), ο οποίος έχει καταπιαστεί, επίσης, με τη δημοσιογραφία και τη μετάφραση (έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, βιβλία του Μπάρακ Ομπάμα και του Ίαν Κέρσοου). Ο κεντρικός του ήρωας, ο Λούντβιχ Λιχτ, πάλαι ποτέ αστέρας της Στάζι και νυν ανεξάρτητος πράκτορας της CIA, είναι χρεωμένος, είναι μεσήλικας, έχει συκώτι μισοκατεστραμμένο από το αλκοόλ, έχει μπλεξίματα με την μολδαβική μαφία, ζει στο Βερολίνο, και καλείται να εξιχνιάσει ένα τριπλό έγκλημα και να τα βάλει με έναν ορκισμένο εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών. Το μυστήριο, η κατασκοπεία, η καταιγιστική δράση, αλλά και οι παρατηρήσεις και τα σχόλια του συγγραφέα για το Βερολίνο, συνθέτουν ένα εμπρηστικό κοκτέιλ. ῾῾Θα μπορούσε να νομίσει κανείς, αν περνούσε έξω από το κλαμπ στη Γιορκστράσε, ότι επρόκειτο για κάποιο μικρό βιντεοκατάστημα με μερικά σεπαρέ για να τον παίζουν οι πελάτες και μια μικρή αίθουσα προβολής. Αλλά αυτή η λιτή πρόσοψη με τις τζαμαρίες καθρέφτες στο χρώμα της σάρκας σολομού έκρυβε —όπως και τόσα άλλα σε μια πόλη όπου οι στρώσεις ιστορίας συνωστίζονταν και έγδερναν η μία την άλλη κατά ανεξιχνίαστες πλειάδες— ένα τεράστιο υπόγειο συγκρότημα πολλών ορόφων᾽᾽.

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ