4 βιβλία για την πρώτη εβδομάδα του 2017

4 βιβλία για την πρώτη εβδομάδα του 2017 Facebook Twitter
Φωτογραφία: Thomas Allen
0


 

Wilkie Collins

Η Γυναίκα με τα Άσπρα

Μτφρ. Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος, εκδ. Gutenberg, 983 σελίδες

Το κλασικό αυτό μυθιστόρημα, και το πρώτο έργο αισθηματικής λογοτεχνίας μυστηρίου (sensation novel), δημοσιεύτηκε αρχικά σε συνέχειες στο έντυπο All the Year Round, ένα εβδομαδιαίο λογοτεχνικό περιοδικό που ίδρυσε και διηύθυνε ο Charles Dickens, από το 1859 έως τον θάνατό του, το 1870. Το μυθιστόρημα του Wilkie Collins (1824-1889) άρχισε να δημοσιεύεται στις 26 Νοεμβρίου του 1859 και ολοκληρώθηκε στις 25 Αυγούστου του 1860. Ρομαντισμός αλλά και ρεαλισμός, πάθος αλλά και λογική, κλασική γραφή αλλά και πρωτότυπες ιδέες συνθέτουν έναν πελώριο καμβά, ένα καλειδοσκοπικό μυθιστόρημα που λάτρεψαν τόσο ο Dickens και ο Thackeray, όσο και αμέτρητοι ανώνυμοι αναγνώστες. ῾῾Άσχετα αν το διαβάζουμε σαν βικτοριανό κλασικό έργο, ή σαν το πρώτο μυθιστόρημα Μαφίας (με τον Φόσκο σαν πρώιμο Νονό᾽᾽, σημειώνει ο μελετητής John Sutherland, ῾῾ή σαν τον γεννήτορα του αγγλικού αστυνομικού μυθιστορήματος (με τον Χαρτράιτ σαν πρώιμο Ιδιωτικό Ερευνητή), ή σαν μια διερεύνηση μερικών από τις σκοτεινότερες άγνωστες πλευρές της βικτοριανής σεξουαλικότητας, η Γυναίκα με τα Άσπρα παραμένει ένα από τα δύο ή τρία μυθιστορήματα της περιόδου που θα διατηρήσουν τη θέση τους για την εξαιρετικά υψηλή αναγνωσιμότητά τους᾽᾽. Ήδη από τις εναρκτήριες αράδες, ο συγγραφέας προϊδεάζει τον αναγνώστη για τον καταιγισμό γεγονότων και στοχασμών που θα απολαύσει: ῾Ἁυτή η ιστορία δείχνει τι μπορεί ν᾽ αντέξει η υπομονή μιας Γυναίκας και τι μπορεί να καταφέρει η αποφασιστικότητα ενός Άνδρα᾽᾽.

 

Charles Dickens

Η Δίκη για Φόνο και άλλα Μυστήρια

Μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής, εκδ. Ποικίλη Στοά, 120 σελίδες

Τρία ῾῾αστυνομικά᾽᾽ διηγήματα του μέγιστου Charles Dickens (1812-1870), δημοσιευμένα αρχικά στο ίδιο έντυπο που φιλοξένησε τη Γυναίκα με τα Άσπρα, το All the Year Round. Συναντάμε φαντάσματα που διψάνε για εκδίκηση, στοιχειωμένα σπίτια, αλλόκοτες διαδόσεις, κατά συρροήν δολοφόνους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τρίτο διήγημα, με τίτλο ῾῾Καταδίωξη᾽᾽. Θεωρείται ότι ο Dickens άντλησε την έμπνευσή του από έναν Άγγλο καλλιτέχνη, δημοσιογράφο, πλαστογράφο και δολοφόνο, με τον οποίο είχε γνωριστεί ο συγγραφέας. Πρόκειται για τον Thomas Griffiths Wainewright (1794 – 1847). ῾῾Έχω ακούσει πάρα πολλές ανοησίες᾽᾽, γράφει ο Dickens, ῾῾για κακούς ανθρώπους που δεν σε κοιτάζουν καταπρόσωπο. Μην εμπιστεύεστε αυτή την τετριμμένη ιδέα. Η ανειλικρίνεια μπορεί να κοιτάξει την ειλικρίνεια καταπρόσωπο και να την κάνει να χαμηλώσει τα μάτια, αν έχει να κερδίσει κάτι από αυτό᾽᾽.

 

Brian Evenson

Έσχατες Μέρες

Μτφρ. Νίκος Α. Μάντης, εκδ. Καστανιώτης, 230 σελίδες

Πρώτη γνωριμία με τον πληθωρικό συγγραφέα Brian Evenson (Αϊόβα, 1966), ο οποίος καταπιάνεται με ποικίλα είδη από το σκληρό νουάρ έως τα γοτθικά αφηγήματα και τη λογοτεχνία του φανταστικού. Οι Έσχατες Μέρες, βραβευμένο μυθιστόρημα τρόμου (2009), μας μεταφέρουν στον κόσμο της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, στα άδυτα μιας σκοτεινής σέκτας που επιδίδεται σε ακρωτηριασμούς καθότι οι ιδρυτές της θεωρούν ότι διά του ακρωτηριασμού πλησιάζεις περισσότερο τον Θεό. Ανατόμος της φρίκης, με γραφή ακριβείας, ο Evenson ανεβάζει την ένταση της δράσης και επιτείνει την αγωνία μας σε κάθε σελίδα. ῾῾Σε μικρή απόσταση υπήρχε ένας φρουρός, βολτάροντας χαλαρά, αλλά ο Κλάιν έγινε ένα  με τη σκιά και τον άφησε να ζήσει. Πλησίασε αργά την πύλη, αλλά ήταν το ίδιο έρημη όπως όταν την είχε περάσει πριν, με τους νεκρούς να παραμένουν βολικά νεκροί στα σημεία όπου είχανε πέσει. Δεν είχαν περάσει δύο ώρες από τότε που είχε έρθει;, αναρωτήθηκε, και μετά αναρωτήθηκε αν ήταν παγίδα. Βγήκε με τον λαιμό του να τον γαργαλάει, περιμένοντας να πέσουν οι πυροβολισμοἰ᾽᾽.

 

Thomas Engström

Δυτικά της Ελευθερίας

Μτφρ. Γρηγόρης Ν. Κονδύλης, εκδ. Μεταίχμιο, 352 σελίδες

Επίσης πρώτη γνωριμία με τον ήδη καταξιωμένο Σουηδό συγγραφέα Thomas Engström (1975), ο οποίος έχει καταπιαστεί, επίσης, με τη δημοσιογραφία και τη μετάφραση (έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, βιβλία του Μπάρακ Ομπάμα και του Ίαν Κέρσοου). Ο κεντρικός του ήρωας, ο Λούντβιχ Λιχτ, πάλαι ποτέ αστέρας της Στάζι και νυν ανεξάρτητος πράκτορας της CIA, είναι χρεωμένος, είναι μεσήλικας, έχει συκώτι μισοκατεστραμμένο από το αλκοόλ, έχει μπλεξίματα με την μολδαβική μαφία, ζει στο Βερολίνο, και καλείται να εξιχνιάσει ένα τριπλό έγκλημα και να τα βάλει με έναν ορκισμένο εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών. Το μυστήριο, η κατασκοπεία, η καταιγιστική δράση, αλλά και οι παρατηρήσεις και τα σχόλια του συγγραφέα για το Βερολίνο, συνθέτουν ένα εμπρηστικό κοκτέιλ. ῾῾Θα μπορούσε να νομίσει κανείς, αν περνούσε έξω από το κλαμπ στη Γιορκστράσε, ότι επρόκειτο για κάποιο μικρό βιντεοκατάστημα με μερικά σεπαρέ για να τον παίζουν οι πελάτες και μια μικρή αίθουσα προβολής. Αλλά αυτή η λιτή πρόσοψη με τις τζαμαρίες καθρέφτες στο χρώμα της σάρκας σολομού έκρυβε —όπως και τόσα άλλα σε μια πόλη όπου οι στρώσεις ιστορίας συνωστίζονταν και έγδερναν η μία την άλλη κατά ανεξιχνίαστες πλειάδες— ένα τεράστιο υπόγειο συγκρότημα πολλών ορόφων᾽᾽.

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ