Το κέντρο της Αθήνας είναι γεμάτο δρόμους και μικρές συνοικίες με ιστορία. Δρόμους που μπορεί να τους χωρίζουν μονάχα λίγα μέτρα, αλλά κουβαλούν τελείως διαφορετικές μνήμες ή να αντιπροσωπεύουν ξεχωριστά κεφάλαια στη νεότερη ιστορία της ελληνικής μητρόπολης. Ένας από αυτούς τους δρόμους-τοπόσημα είναι η οδός Ιπποκράτους, μια αθηναϊκή συνοικία που ξεκινάει από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας και καταλήγει στην Πανεπιστημίου.


Νέα και παλιά χαρακτηριστικά συνυπάρχουν αρμονικά

Η Ιπποκράτους ανήκει σε εκείνους τους δρόμους της πόλης όπου μοιάζει να συνυπάρχει αρμονικά το στοιχείο της γειτονιάς με τις εμπορικές επιχειρήσεις. Εξού και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πρόκειται για μια περιοχή που, μετά το Κουκάκι, έχει σκαρφαλώσει στη 2η θέση στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων περιοχών προς ενοικίαση μέσω της πλατφόρμας Airbnb.


Ένας πολυσύχναστος δρόμος που κεντρίζει το βλέμμα του διαβάτη με πολλούς τρόπους και μια γειτονιά που ενσωματώνει με τον καλύτερο τρόπο τα παλιά και τα νέα χαρακτηριστικά. Κατά μήκος της θα βρεις παλιά νεοκλασικά, εμπορικά καταστήματα που δεν συναντάς πουθενά αλλού, παλαιοπωλεία με πολύτιμους θησαυρούς, νεανικά καφέ και απεριόριστες επιλογές σε ψυχαγωγία και εστίαση.


Μπορεί, λοιπόν, ο χρόνος και η οικονομική κρίση να την έχουν επηρεάσει καταλυτικά, όμως η αίγλη της παραμένει. Και μερικές στάσεις κατά μήκος της το αποδεικνύουν περίτρανα.

 

Ψιλικατζίδικα και βιβλιοπωλεία μιας άλλης εποχής

Τα ψιλικατζίδικα της Ιπποκράτους εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα κομμάτι από τη ζωντανή μνήμη της πόλης. Σε απόσταση ελάχιστων μέτρων μεταξύ τους, αν μπεις στη διαδικασία να τα απαριθμήσεις, θα χάσεις τον λογαριασμό. Τόποι συνάντησης, επικοινωνίας, συναναστροφής, με τη συνήθεια της κατανάλωσης μικροαντικειμένων να μην έχει χαθεί ακόμα.


Επίσης, βλέπεις χαρτοπωλεία και βιβλιοπωλεία μιας άλλης εποχής, όταν αυτά αποτελούσαν για πολλά χρόνια το κέντρο της γραφικής ύλης. Όπως θα μου πουν πολλοί ιδιοκτήτες, υπάρχουν πελάτες που εξακολουθούν να τα επισκέπτονται, αφού έχει εξελιχθεί σε απαράβατη γι' αυτούς συνήθεια.

 

Στην Ιπποκράτους η αίσθηση της γειτονιάς υπάρχει ακόμα
Οδός Ιπποκράτους με την οδό Πανεπιστημίου, Δεκέμβριος 1944. Φωτογράφος: Dmitri Kessel

 

Το ιστορικό καφενείο «Η Ρούμελη»

Το ιστορικό καφενείο «Η Ρούμελη» αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τους ντόπιους, χώρο για χαλάρωση και συζήτηση, καθώς και στέκι που συγκαταλέγεται στις αστικές συνήθειες που αναπτύχθηκαν στην πρωτεύουσα και χαρακτηρίζονταν από την ονομασία προέλευσης.

 

Δισκάδικο

Στο «132» της Ιπποκράτους βρίσκεται το δισκάδικο «Vinyl City», το οποίο απευθύνεται στους αθεράπευτα ρομαντικούς συλλέκτες των δίσκων αλλά και σε όσους εξακολουθούν να γοητεύονται από το βινύλιο.

 

Στην Ιπποκράτους η αίσθηση της γειτονιάς υπάρχει ακόμα
Οι σινεφιλ της πόλης τον επιλέγουν συχνά για την ξεχωριστή αισθητική του και αυτή την ατμόσφαιρα νοσταλγίας που αναδίδει. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ο κινηματογράφος Ααβόρα

Απαραίτητη κρίνεται και η επίσκεψη στα «ψηλά» της συνοικίας, εκεί όπου βρίσκεται ο κινηματογράφος Ααβόρα, ο οποίος λειτουργεί απρόσκοπτα πάνω από πενήντα χρόνια. Οι σινεφιλ της πόλης τον επιλέγουν συχνά για την ξεχωριστή αισθητική του και αυτή την ατμόσφαιρα νοσταλγίας που αναδίδει. Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί ο επισκέπτης είναι το ταμείο. Κατεβαίνοντας τις σκάλες, στο βάθος, στέκει η παλιά μηχανή προβολής που χρονολογείται από τις αρχές του 20ού αιώνα. Ένα ενδιαφέρον tip είναι ότι λειτουργούσε με κάρβουνο αντί για λάμπα, ενώ το εξάρτημα στο πλάι, το οποίο είναι κατασκευασμένο στο χέρι, χρησίμευε για να ρίχνουν χειροκίνητα τους υπότιλους στην οθόνη. Ο κινηματογράφος χρωστάει το όνομά του σε έναν φοίνικα που ευδοκιμεί στη δυτική Αφρική και τα δύο «α», ακολουθούμενα από ένα «β», ήταν ένας έξυπνος τρόπος προκειμένου να καταχωριστεί το σινεμά πρώτο στις αλφαβητικές λίστες με τις κινηματογραφικές αίθουσες.

 

Η αξία της γειτονιάς

Σε μικρό χρονικό διάστημα αναμένεται να μεταφερθεί στη συγκεκριμένη αθηναϊκή περιοχή και το βιβλιοπωλείο Πολιτεία. Η Ιπποκράτους προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις. Είναι ένα μωσαϊκό εικόνων και ανθρώπων που αντιπροσωπεύει την αξία της γειτονιάς, ενώ παράλληλα καταδεικνύει τον μετασχηματισμό του αστικού περιβάλλοντος με την πάροδο των ετών.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO