ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Στα υπέροχα λουτρά Γκέλερτ της Βουδαπέστης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΟΥΤΡΑ Facebook Twitter
Για να φτάσω στα λουτρά Γκέλερτ, στους λόφους της Βούδας, αφήνω πίσω μου την Πέστη και την κεντρική της αγορά.
0



ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΩ
στα λουτρά Γκέλερτ, στους λόφους της Βούδας, αφήνω πίσω μου την Πέστη και την κεντρική της αγορά. Διασχίζω τον όχι-και-τόσο γαλάζιο Δούναβη από την καταπράσινη Γέφυρα της Ελευθερίας.

Η γέφυρα που εγκαινιάστηκε από τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ Α’ της Αυστρίας και διακοσμείται από πελώρια αγάλματα Τουρούλ, γερακιών της ουγγρικής μυθολογίας, είναι σήμερα ένα πολύβουο πέρασμα αυτοκινήτων, πεζών και τραμ. Τουρίστες φωτογραφίζονται με θέα το ποτάμι, που εμένα μου φαίνεται πως δεν έχει καμία φωτογένεια, ντόπιοι πηγαινοέρχονται βιαστικοί, και εγώ αποφασίζω να μην τραβήξω σέλφι, γιατί με τρομάζουν λίγο τα πατίνια και τα ποδήλατα που περνάνε σαν έντομα από κάθε μεριά. Αποφασίζω να φωτογραφίσω το κίτρινο τραμ, σήμα κατατεθέν μιας πόλης που δείχνει αποφασισμένη να διατηρήσει την προσωπικότητά της εν μέσω μιας συντεταγμένης επιδρομής τουριστών. 

Σήμερα βυθίζομαι σε ένα αληθινό art nouveau μνημείο, σε ένα αρχιτεκτονικό θαύμα. Η μεγάλη εσωτερική πισίνα περιστοιχίζεται από ψηφιδωτό διάκοσμο και κίονες. Από πάνω μας μπαλκόνια, φυτά, σιντριβάνια, η γυάλινη οροφή. 

Η επίσκεψη στα λουτρά Γκέλερτ είναι το μόνο σχέδιο που έχω για τις δύο μέρες που θα περάσω μόνη μου στη Βουδαπέστη. Έχω κλείσει το εισιτήριο online, 10.900 φιορίνια, ήτοι κάτι παραπάνω από 29 ευρώ. Η τιμή είναι ελαφρώς αυξημένη γιατί είναι Κυριακή. Δεν έχω κλείσει καμπίνα για να αλλάξω, μόνο ένα λόκερ. Είμαι μόνη μου και δεν με απασχολεί ποιος θα με δει. Δεν έχω κανένα άλλο πλάνο για αργότερα, οπότε δεν χρειάζομαι ντους ή σεσουάρ, θα επιστρέψω για όλα αυτά στο ξενοδοχείο. Φτάνοντας, διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι έχουν σκεφτεί το ίδιο. 

ΛΟΥΤΡΑ Facebook Twitter
Περιφέρομαι με το μαγιό ανάμεσα σε αγάλματα, μωσαϊκά και ξαπλώστρες, κάτω από ένα πευκοδάσος.

Έχω διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες στην ιστοσελίδα των λουτρών, και έχω μαζί μου μαγιό, σαγιονάρες, μία πετσέτα που έφερα λαθραία από το ξενοδοχείο και ένα μπουκάλι νερό. Αλλάζω βιαστικά ανάμεσα σε δύο νεαρές Γαλλίδες και δύο ηλικιωμένους Αμερικανούς –τα λόκερ είναι μεικτά– και κατευθύνομαι αφηρημένα προς την κεντρική πισίνα. 

Έχω κάνει μπάνιο στα πιο απίθανα μέρη: στην Αμοργό κάτω από το μοναστήρι, σε μια δημόσια πλαζ της Κούβας, μέσα στις σπηλιές των Παξών. Έχω βρεθεί στα χαμάμ της Κωνσταντινούπολης και σε γυάλινη σάουνα στα βουλγαρικά βουνά. Σήμερα όμως βυθίζομαι σε ένα αληθινό art nouveau μνημείο, σε ένα αρχιτεκτονικό θαύμα. Η μεγάλη εσωτερική πισίνα περιστοιχίζεται από ψηφιδωτό διάκοσμο και κίονες. Από πάνω μας μπαλκόνια, φυτά, σιντριβάνια, η γυάλινη οροφή. 

Η μακρόστενη, ψηλοτάβανη αίθουσα φιλοξενεί, εκτός από τη μεγάλη πισίνα, και μία φυσικά θερμαινόμενη μικρότερη. Ξεπλένω τα πόδια μου σύμφωνα με τις οδηγίες και μπαίνω. Το ιαματικό νερό έχει μια ανεπαίσθητη μυρωδιά. Κλείνω τα μάτια και σκέφτομαι πως βρίσκομαι στην κοιλιά ενός λόφου, ημίγυμνη ανάμεσα σε ημίγυμνους ανθρώπους που δεν με ξέρουν και δεν τους ξέρω, που μιλούν γλώσσες που δεν καταλαβαίνω. Δεν ξέρω πόσο ιαματικό είναι πραγματικά το νερό, αλλά τα Γκέλερτ είναι σίγουρα για μένα ένας τόπος ίασης.

ΛΟΥΤΡΑ Facebook Twitter
Δεν ξέρω πόσο ιαματικό είναι πραγματικά το νερό, αλλά τα Γκέλερτ είναι σίγουρα για μένα ένας τόπος ίασης.

Βγαίνω από τις εσωτερικές πισίνες τρέμοντας από τη διαφορά θερμοκρασίας. Άγνωστο πού βρίσκω την τόλμη, αλλά ανεβαίνω στις εξωτερικές εγκαταστάσεις στην κορυφή του λόφου. Έχω παγώσει, έχει συννεφιά, περίπου 15 βαθμούς, και περιφέρομαι με το μαγιό ανάμεσα σε αγάλματα, μωσαϊκά και ξαπλώστρες, κάτω από ένα πευκοδάσος. Φτιάχνω μία πρόχειρη φαντασίωση και μπαίνω μέσα της ευθύς αμέσως: η άλλη μεριά του δάσους βγάζει στη Βίλα Μποργκέζε. Είναι ένα μυστικό πέρασμα από τη μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη.

Η βουτιά στη μεγάλη, κρύα εξωτερική πισίνα με συνεφέρνει απότομα. Κολυμπώ πέρα δώθε με νευρικές κινήσεις, δεν χαλαρώνω ούτε αφότου ζεσταθώ. Είμαι μόνη μου σε ολόκληρη την πισίνα, ο κόσμος με κοιτάζει και προσπερνά χωρίς να σκεφτεί καν να με ακολουθήσει και αισθάνομαι ανεξήγητα παντοδύναμη.

ΛΟΥΤΡΑ Facebook Twitter
Το ιαματικό νερό έχει μια ανεπαίσθητη μυρωδιά.

Η ζεστή εξωτερική πισίνα στο παραπάνω επίπεδο είναι η δημοφιλέστερη. Παρέες τουριστών πίνουν ένα αφρώδες κρασί και τσαλαβουτούν γελώντας, ένα νεαρό ζευγάρι ανταλλάσσει αγκαλιασμένο λόγια αγάπης, εκείνη του γελάει και του βρέχει τα μαλλιά, μία μητέρα αφηγείται κάτι ακατανόητο στην κόρη της. Δεν καταλαβαίνω τίποτα και τα καταλαβαίνω όλα. Ιδρώνω πια, το νερό είναι σχεδόν καυτό, όταν αρχίζει να βρέχει. Το σώμα μου ζεσταίνεται, το κεφάλι μου δροσίζεται. Τα δέντρα μυρίζουν ωραία, ο κόσμος σταματά να μιλά για λίγα δευτερόλεπτα. Μυσταγωγία.

Δύο ώρες αργότερα αλλάζω πρόχειρα στα λόκερ ανάμεσα σε γυναίκες, άντρες και παιδιά. Βγαίνω από την πλαϊνή είσοδο και ξαναβρίσκομαι μπροστά στην πράσινη γέφυρα. Ο καιρός έχει κρυώσει, εξακολουθεί να ψιχαλίζει, είμαι ολομόναχη και ευτυχής. Η βρεγμένη τη βροχή δεν τη φοβάται, σκέφτομαι, και διασχίζω το ποτάμι. 

Ταξίδια
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης: Ο τόπος μου, οι Σέρρες

Γειτονιές της Ελλάδας / Τρία πράγματα οφείλεις να δοκιμάσεις στις Σέρρες: Μπουγάτσα, σουβλάκι και ακανέ

Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης μένει στις Σέρρες από τότε που γεννήθηκε, με ένα μικρό διάλειμμα για σπουδές, και περιγράφει τα θετικά και τα αρνητικά της περιοχής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ