Ταξιδεύοντας μόνη με ένα βαν σε ολόκληρη την Ευρώπη Facebook Twitter

Ταξιδεύοντας μόνη με ένα βαν σε ολόκληρη την Ευρώπη

0

Από μικρή είχα την ιδέα πως τα road trips στο εξωτερικό είναι αρκετά εύκολα και διασκεδαστικά. Μαζεύεις τους κολλητούς, φορτώνεις ένα βανάκι, περνάς δυο κάμπους και λιβάδια, βγάζεις φωτογραφίες, ακούς μουσική, τα μαλλιά σου ανεμίζουν έξω από το παράθυρο και στο τέλος φτάνεις στον πολυπόθητο προορισμό. 

Αναθεώρησα, όμως, όταν έκανα το πρώτο μου road trip με βαν στην Πορτογαλία. Μέναμε 6 άτομα σε ένα μικρό βανάκι, όπου είχαμε φτιάξει αυτοσχέδιες κουκέτες και τραπεζάκια με σανίδες του σερφ. Υπήρχε κουζινούλα, δηλαδή ένα μπρίκι και ένα τηγάνι, υπήρχε τουαλέτα, οι κάμποι και τα λιβάδια και φυσικά το πολυαγαπημένο καθιστικό, δηλαδή οι πέντε θέσεις και ένα τιμόνι. Η συμβίωση αυτές τις 13 μέρες που ταξιδεύαμε ήταν αρκετά δύσκολη αλλά οι εμπειρία μάς αποζημίωνε καθημερινά.

Ξυπνούσαμε και κοιμόμασταν όπου θέλαμε, παρκάραμε το βαν και βουτούσαμε στις θάλασσες, σταματάγαμε στα ηλιοβασιλέματα, τρώγαμε όπου βρούμε, γνωρίζαμε νέο κόσμο. Μέσα σε όλο το ταξίδι μπορέσαμε να γνωριστούμε μεταξύ μας όλοι καλύτερα, να αναπτύξουμε γερές, ουσιαστικές φιλίες. 

Είναι πολύ κρίμα να χρειάζεται να μας συμβεί κάτι άσχημο για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε με μια ζωή που δεν μας γεμίζει.

Βέβαια αυτά είναι τα θετικά. Γιατί υπάρχουν και τα αρνητικά.

Όπως το να πάρεις την απόφαση να οργανώσεις το μακρινό ταξίδι, να μπορούν να συντονιστούν όλοι μεταξύ τους, να μην τσακωθείτε στην πορεία, να μη φοβηθείς την πρόκληση και να καταφέρεις να παραμείνεις ήρεμος ενώ βρίσκεσαι ώρες ολόκληρες μέσα σε ένα όχημα. Αυτό είναι αναμφισβήτητα δύσκολο.

Altervan: Πώς είναι να ταξιδεύουν άγνωστοι με ένα βαν σε όλη την Ευρώπη Facebook Twitter
Ισλανδία.

Υπάρχουν όμως και ζουν ανάμεσά μας εκείνα τα θαρραλέα και ανήσυχα πνεύματα που παίρνουν την απόφαση να αφήσουν ό,τι κάνουν και να ξεκινήσουν να ταξιδεύουν με βαν στο εξωτερικό.

Εκείνοι που ενδιαφέρονται πραγματικά και ξέρουν πώς να οργανώνουν αυτά τα ταξίδια, τα οποία φαινομενικά δείχνουν να μην έχουν κανένα πλάνο αλλά χρειάζονται σοβαρό σχεδιασμό.

Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο Αναστάσης, ετών 31, που με το βανάκι του προσφέρει ολοκληρωμένες ταξιδιωτικές υπηρεσίες στο εξωτερικό. Μεγαλωμένος στην επαρχία της Ελλάδας, στην Αριδαία, και κάτοικος Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, δηλώνει «πνεύμα ελεύθερο με εθισμό στα ταξίδια». 

Σε μια επικοινωνία μαζί του, μου εξηγεί πως αγαπάει τα ζώα, μισεί τα σύνορα, προσπαθεί να μη χάνει ηλιοβασίλεμα και είναι λάτρης του κάμπινγκ. 

Ο ίδιος παραδέχεται πως στα απλά κρύβεται η μαγεία και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. 

Altervan: Πώς είναι να ταξιδεύουν άγνωστοι με ένα βαν σε όλη την Ευρώπη Facebook Twitter
Έχουμε πατήσει σε 31 χώρες μέχρι στιγμής, από τις οποίες έχει ξεχωρίσει η Ισλανδία στην καρδιά μας και σίγουρα αυτό που την κάνει ιδιαίτερη, εκτός των άλλων, είναι το Βόρειο Σέλας.

— Πώς ξεκίνησε η όλη ιδέα για τις εκδρομές με το βαν;
Η ιδέα ξεκίνησε κάπου το 2015, όταν αποφασίσαμε να πάμε με παρέα ένα τετραήμερο στις Βρυξέλλες. Όσο ήμασταν στο αεροδρόμιο προς αναμονή της πτήσης μας, προσπαθούσα να οργανώσω το πρόγραμμα ώστε να δούμε όσα περισσότερα μπορούσαμε τις ημέρες που θα ήμασταν εκεί, μέχρι που έπεσε η ιδέα να νοικιάσουμε ένα βαν για να επισκεφθούμε και άλλες περιοχές. Έτσι λοιπόν, πέρα από τις Βρυξέλλες, επισκεφθήκαμε τη Βρύγη, την Αμβέρσα, τη Γάνδη, το Ρότερνταμ κ.ά.

Μετά από αυτό το ταξίδι ήρθε ο εθισμός στα road trips! Άρχισα να οργανώνω road trips με γνωστούς και φίλους αρκετά συχνά, μέχρι που…ξέμεινα από παρέα, λόγω της συχνότητας των ταξιδιών.

Περνούσε ο καιρός, καθώς δούλευα παράλληλα ως γραφίστας, όμως είχε ριζώσει μέσα μου η ιδέα για να το εξελίξω σε επάγγελμα. Έκανα σχέδια και το οργάνωνα για τα επόμενα 3 χρόνια, μέχρι που έχασα έναν πολύ καλό μου φίλο ξαφνικά και τότε κατάλαβα ότι δεν έχουμε όσο χρόνο πιστεύουμε. Ήταν ένα γεγονός που με ταρακούνησε αρκετά και μου άλλαξε όλη την κοσμοθεωρία. Είναι πολύ κρίμα να χρειάζεται να μας συμβεί κάτι άσχημο ώστε να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε με μια ζωή που δεν μας γεμίζει.

Μετά από αυτό το συμβάν παράτησα τα πάντα και επικεντρώθηκα σε αυτό που αγαπώ πολύ. Ανακοίνωσα στα social ένα roadtrip μεταξύ αγνώστων, όπου θα διασχίζαμε 7 χώρες των Βαλκανίων σε 9 ημέρες, το οποίο πήγε σούπερ.

— Τι δουλειά κάνεις;
Έχω σπουδάσει γραφιστική και δούλεψα σε αυτό το αντικείμενο για αρκετά χρόνια. Πλέον τα ταξίδια είναι η full time απασχόλησή μου.

Altervan: Πώς είναι να ταξιδεύουν άγνωστοι με ένα βαν σε όλη την Ευρώπη Facebook Twitter
Ηλιοβασίλεμα στο Ντουμπρόβνικ.

— Τι περιλαμβάνουν τα ταξίδια που οργανώνετε;
Τα ταξίδια είναι οργανωμένα έτσι ώστε να ξεζουμίζουμε τα μέρη που επισκεπτόμαστε. Πρωινό ξύπνημα σχετικά νωρίς ώστε να αδράξουμε την ημέρα. Μπαίνουμε στο βαν και οργώνουμε χιλιόμετρα μαζεύοντας εμπειρίες. Υπάρχει πρόγραμμα το οποίο ακολουθούμε, χωρίς όμως να υπάρχουν «πρέπει». Σκοπός είναι δούμε όσα περισσότερα μπορούμε, πάνω στη διαδρομή που έχουμε. Η διαμονή μας γίνεται σε ξενοδοχεία, ξύλινα lodges ή μεγάλα σπίτια, με δίκλινα δωμάτια, συνήθως.

Τα βράδια μάς αρέσει να αράζουμε όλοι μαζί, να μαγειρεύουμε και να μοιραζόμαστε στιγμές.

— Πόσα άτομα ταξιδεύετε και τι κάνετε κατά τη διάρκεια του road trip;
Στο βαν είμαστε 9 άτομα στο σύνολο, με κοινό mindset. Τι εννοώ: όσ@ επιλέξουν να κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι μοιράζονται σίγουρα την αγάπη για τα ταξίδια, οπότε γίνονται συζητήσεις στις οποίες συμμετέχουμε όλοι. Φυσικά η μουσική μάς ακολουθεί παντού και, όπως σε κάθε roadtrip, τραγουδάμε, παίζουμε παιχνίδια, χορεύουμε στη βροχή (το εννοώ) και γινόμαστε μια αγκαλιά.

— Ποιο είναι το πιο ωραίο θέαμα που είδατε στο εξωτερικό;
Έχουμε πατήσει σε 31 χώρες μέχρι στιγμής, από τις οποίες έχει ξεχωρίσει η Ισλανδία στην καρδιά μας και σίγουρα αυτό που την κάνει ιδιαίτερη, εκτός των άλλων, είναι το Βόρειο Σέλας. Στη θέασή του ξεχνάς κάθε τι αρνητικό και αναθεωρείς καταστάσεις. Κατά κάποιον τρόπο σε «φορτίζει».

— Διοργανώνετε και εκδρομές στην Ελλάδα;
Μέχρι στιγμής δεν έχει οργανωθεί κάτι, όμως είναι στα άμεσα πλάνα για το ερχόμενο καλοκαίρι. Η αρχή θα γίνει με 18 travellers από τη Βραζιλία. Σίγουρα στο άμεσο μέλλον θα οργανωθούν ταξίδια όπως, π.χ., ο γύρος της Πελοποννήσου, για όποι@ θέλει να γνωρίσει την Ελλάδα πιο εναλλακτικά κάνοντας ένα roadtrip. 

— Γιατί επιλέγετε μόνους ταξιδιώτες και όχι ζευγάρια;
Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι το αρχικό μας concept, χωρίς όμως να έχουμε αποκλείσει ζευγάρια ή παρέες που θέλουν να έρθουν. Απλά δεν τυχαίνει να επιλέξουν εμάς και αυτό είναι που μας διαφοροποιεί. Στην ουσία η πλειοψηφία των travellers που έρχονται είναι solo και πολύ σύντομα γινόμαστε μια παρέα που είναι σαν να γνωριζόμαστε χρόνια.

— Σας έχει τύχει κάποιο ευτράπελο σε ταξίδι;
Προσπαθώ πάντα να προβλέψω τα απρόβλεπτα, οπότε ευτυχώς δεν μας έχει τύχει κάποιο επικίνδυνο σκηνικό μέχρι στιγμής. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ άμεσα είναι μια στιγμή σε ένα από ταξίδια μας, που εκλάπη το διαβατήριο μιας ταξιδιώτισσας και είχαμε να αντιμετωπίσουμε την ανύπαρκτη όρεξη για βοήθεια από την ελληνική πρεσβεία μιας χώρας που δεν υπάρχει λόγος να αναφερθεί. Σε άλλο ταξίδι αντιμετωπίσαμε μηχανική βλάβη στο βαν και βρεθήκαμε να κάνουμε barbeque σε κάποιο δάσος της Σλοβενίας, με την παρέα του ιδιοκτήτη από το συνεργείο που ανέλαβε την επιδιόρθωση.

— Πώς είναι να ταξιδεύεις με αγνώστους;
Άγνωστοι την πρώτη ώρα. Πολύ σύντομα σπάει ο πάγος στα ταξίδια. 

— Τι ψάχνουν συνήθως οι άνθρωποι που απευθύνονται σε εσάς για ένα ταξίδι με βαν;
Αυτά που ακούω συχνά είναι ότι δεν ακολουθεί η παρέα τους, άλλ@ έρχονται γιατί περνάνε μια δύσκολη φάση στη ζωή τους και χρειάζονται ένα reset, άλλ@ γιατί απλά θέλουν να βγουν από το comfort zone τους κάνοντας ένα ταξίδι με 8 αγνώστους και άλλ@ απλά επειδή είναι ταξιδιάρες ψυχές.

— Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;
Κυριότερος στόχος είναι να εξαπλώσουμε την ιδέα μας σαν τρόπο ταξιδιού. Προς το παρόν απολαμβάνω αυτό που ζω σε κάθε ταξίδι! 

Τα επόμενα roadtrips είναι για Ισλανδία, Ιταλία, Νορβηγία, Βραζιλία και ετοιμάζουμε και μια υπερταξιδάρα για route 66. Το απόλυτο roadtrip. Σίγουρα θα προστεθούν κι άλλοι προορισμοί πολύ σύντομα.


 

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια οικογένεια, τρεις πιλότοι: Η τελευταία ημέρα ενός κυβερνήτη μετά από 21.000 ώρες στον αέρα

Ταξίδια / Μια οικογένεια, τρεις πιλότοι: Η τελευταία ημέρα ενός κυβερνήτη μετά από 21.000 ώρες στον αέρα

Το 1989, ο Τηλέμαχος Σινιόρος πέρασε τις εξετάσεις για να γίνει πιλότος στην τότε  Ολυμπιακή. Τριάντα πέντε χρόνια μετά, η AEGEAN τού επιφύλασσε μια ξεχωριστή έκπληξη για τη συνταξιοδότησή του, ενώ πλέον μπορεί να καμαρώνει τον γιο του ως κυβερνήτη της εταιρείας.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ινδία, Νεπάλ, Μπουτάν: Καταγράφοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την τεχνητή νοημοσύνη και όσα πρεσβεύει η «γκουρού» Βαντάνα Σίβα

Οθόνες / Δύο Έλληνες κινηματογραφιστές ψάχνουν στην Ινδία μια απάντηση για το μέλλον του πλανήτη

Ο Χρόνης Πεχλιβανίδης και η Μαρία Γιαννούλη ξεκίνησαν μια έρευνα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την «έξυπνη γεωργία», ταξίδεψαν σε Ινδία, Νεπάλ και Μπουτάν και συζήτησαν με τη διάσημη περιβαλλοντική ακτιβίστρια, Βαντάνα Σίβα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης: Ο τόπος μου, οι Σέρρες

Γειτονιές της Ελλάδας / Τρία πράγματα οφείλεις να δοκιμάσεις στις Σέρρες: Μπουγάτσα, σουβλάκι και ακανέ

Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης μένει στις Σέρρες από τότε που γεννήθηκε, με ένα μικρό διάλειμμα για σπουδές, και περιγράφει τα θετικά και τα αρνητικά της περιοχής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ