Από την ελληνική τηλεόραση λείπουν εκπομπές που να είναι σημερινές, που να έχουν επαφή με την πραγματικότητα και να είναι κινηματογραφημένες με συναρπαστικό τρόπο. Το «Van Life» είναι αυτό ακριβώς, μια πρωτότυπη νεανική σειρά με τις περιπέτειες μιας ομάδας φίλων που αποφασίζουν να γυρίσουν την Ελλάδα με ένα βαν και να κάνουν τα αγαπημένα τους αθλήματα στη φύση.

 

Το concept είναι κάτι μεταξύ road trip και περιπέτειας, βασισμένης σε αθλητική δραστηριότητα, με διαφορετικούς καλεσμένους σε κάθε επεισόδιο. Ο πρωταθλητής στην ποδηλασία βουνού Γιάννης Κορφιάτης, μαζί με την παρέα του, το κινηματογραφικό συνεργείο δηλαδή, καλεί διαφορετικούς χαρακτήρες, λάτρεις διαφορετικών αθλημάτων, να ταξιδέψουν μαζί τους με ένα διαμορφωμένο σαν μικρό σπίτι όχημα.

 

«Το “Van Life” απευθύνεται σε μια κοινότητα ανθρώπων που αγαπούν να βρίσκονται με φίλους, αγαπούν τις εκδρομές, τον αυθορμητισμό, τον απλό τρόπο διαβίωσης, τη νομαδική ζωή και σίγουρα μια πιο active καθημερινότητα», εξηγούν. «Όλα αυτά γίνονται πιο εύκολα και γρήγορα όταν μπορείς να μεταφέρεις το σπίτι σου παντού. Όταν ζεις σε ένα βαν, όταν μπορείς να ξυπνάς κάθε μέρα και να βλέπεις διαφορετικές εικόνες, ανοίγοντας την πόρτα του “σπιτιού” σου.

 

Τα σπορ που παρουσιάζουμε δεν έχουν μόνο δυναμική πλευρά, σε πολύ έντονο βαθμό έχουν και τη ρομαντική τους πλευρά, την επαφή με τη φύση και την παρέα. Ό,τι από αυτά μεταφέρεται, καλό είναι.

 

Όλοι προερχόμαστε από τον χώρο του adventure και του outdoor living, γι’ αυτό το περιεχόμενο του γυρίσματος ακολουθεί πιστά την κουλτούρα κάθε αθλήματος και γενικά του τρόπου ζωής του. «Η παρέα του “Van Life” υπήρχε πριν από αυτό και η καθημερινότητα που παρουσιάζεται στην εκπομπή είναι αυτή όλων μας ως έναν βαθμό. Επίσης, υπάρχουν έντονα στοιχεία mockumentary. Δηλαδή, ενώ μιλάμε για μια εκπομπή με ριάλιτι στοιχεία όσον αφορά την καταγραφή γεγονότων, θα δούμε και μερικά στοιχεία μυθοπλασίας που χτίζουν τη σχέση χαρακτήρων, παρουσιαστή και συνεργείου».

 

Γιάννης Κορφιάτης
Ο Γιάννης Κορφιάτης, ως βασικός παρουσιαστής, συνδέει τον θεατή με τον κόσμο, άρα με τις κοινότητες των εκάστοτε δύο guests.

 

Ο Γιάννης Κορφιάτης, ως βασικός παρουσιαστής, συνδέει τον θεατή με τον κόσμο, άρα με τις κοινότητες των εκάστοτε δύο guests. «Σε κάθε επεισόδιο φιλοξενούμε δύο ανθρώπους από δύο διαφορετικές αθλητικές κοινότητες. Στόχος τους είναι να μας δώσουν πληροφορίες για το άθλημά τους και κίνητρο σε κάποιον που παρακολουθεί να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, να ταξιδέψει και να γίνει μέρος μιας παρέας. Γιατί αν δεν βγεις από το σπίτι, δεν θα γίνεις μέρος μιας ευρύτερης κοινότητας», λέει. «Ένα άλλο ενδιαφέρον κομμάτι είναι πως το “Van Life” αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό. Αλλάζει και εξελίσσεται από το ένα επεισόδιο στο άλλο και μαζί του αλλάζουμε και όλοι εμείς».

 

703
To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Στο πρώτο επεισόδιο όλη η παρέα συναντιέται και καταλήγει με το βανάκι στην παραλία Διόνι στην Κατοχή Μεσολογγίου, στη βόρεια πλευρά των εκβολών του Αχελώου. Εκεί, σε μία από τις καλύτερες φυσικές πίστες της Ευρώπης για kite και windsurfing, κάνουν kite surfing και ενδιαφέρουσες γνωριμίες με εκπαιδευτές, «ναυαγούς» και έναν κύριο που φτιάχνει παραδοσιακές φορεσιές.

 

Η σειρά προβάλλεται από την ΕΡΤ2 κάθε Σάββατο στις 20:00 και στη συνέχεια υπάρχει διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Ertflix. «Για τη φύση της δικής μας εκπομπής, που το κοινό της, φανταζόμαστε, είναι άνθρωποι που τρέχουν σε βουνό και θάλασσα κάθε Σάββατο που προβάλλεται, σίγουρα το να μπορεί κάποιος να μας παρακολουθήσει από το κινητό του είναι μεγάλο πλεονέκτημα», λένε. Σίγουρα, το ότι μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την εκπομπή και μέσω Ertflix οποιαδήποτε ώρα θελήσει βοηθά στο να δουν την εκπομπή περισσότερoι».

 

Van Life
Θα έλεγα ότι είναι η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή όπου όλα τα μέλη της παραγωγής λειτουργούν με ίσους όρους. Ας την ονομάσουμε την πρώτη σοσιαλιστική τηλεοπτική εκπομπή.

 

Η ιδέα για την εκπομπή ανήκει στη Δήμητρα Μπαμπαδήμα, τη σκηνοθέτιδα του «Van Life». «Εδώ και αρκετά χρόνια γίνονταν συζητήσεις για κάτι αντίστοιχο. Οπότε, ας πούμε ότι η ιδέα ξεκίνησε από μένα, αλλά άλλαξε και αλλάζει όσο ολόκληρη η ομάδα βάζει το δικό της input σε έναν βασικό σκελετό», λέει. «Το αποτέλεσμα της ιδέας πλέον μπορούμε να πούμε ότι έχει στοιχεία από όλα τα μέλη της ομάδας. Θα έλεγα ότι είναι η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή όπου όλα τα μέλη της παραγωγής λειτουργούν με ίσους όρους. Ας την ονομάσουμε την πρώτη σοσιαλιστική τηλεοπτική εκπομπή (γέλια). Να κάτι ακόμα που μπορεί να την ξεχωρίζει από άλλα μοντέλα.

 

Όλα σχεδόν τα μέλη της ομάδας αγαπούν ιδιαίτερα αυτόν τον τρόπο ζωής. Αρκετά συχνά διοργανώνουμε ταξίδια και ζούμε ίσως ακόμα πιο “πρόχειρα”, υπό την έννοια ότι ταξιδεύουμε με σκηνές ή vans φίλων. Άλλωστε, το vanlife lifestyle ταιριάζει γάντι με τα αθλήματα που ασχολείται κάθε μέλος της ομάδας. Είναι όνειρο του καθενός μας ξεχωριστά να γίνει κάτοχος του δικού του βαν κάποια στιγμή.

 

Περιμένουμε πώς και πώς να απλοποιηθεί νομοθετικά η μετατροπή του αυτοκινήτου σε τροχόσπιτο, καθώς η δημιουργία και κατασκευή του “σπιτιού” σου σύμφωνα με τις ανάγκες σου είναι μια ξεχωριστή και όμορφη διαδικασία και σαφώς πιο οικονομική. Είναι κάτι που βλέπουμε να αποτελεί απλή ρουτίνα για τους adventurers του εξωτερικού, εμείς ακόμα ψαχνόμαστε.

 

Έχουμε ολοκληρώσει τα έντεκα επεισόδια του πρώτου κύκλου. Κάθε επεισόδιο πρέπει να ολοκληρώνεται σε δύο ημέρες, με μία διανυκτέρευση. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ταξιδέψει σερί για περισσότερες από επτά ημέρες γκρουπαρισμένων γυρισμάτων, καθώς οι δυσκολίες είναι αρκετές».

 

Δήμητρα Μπαμπαδήμα
Η ιδέα για την εκπομπή ανήκει στη Δήμητρα Μπαμπαδήμα, τη σκηνοθέτιδα του «Van Life».
ΣΑΒΒΑΤΟ Van Life
Στο πρώτο επεισόδιο βρεθήκαμε στο Μεσολόγγι όπου γνωρίσαμε και έναν κύριο που φτιάχνει παραδοσιακές φορεσιές.
 

 

Οι βασικοί συντελεστές κάθε επεισοδίου είναι επτά άτομα, τα τρία από τα οποία, οι παρουσιαστές, ζουν όντως στο βανάκι κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, όπως φαίνεται και στην εκπομπή. «Προσπαθήσαμε να χωρέσουμε και οι υπόλοιποι τέσσερις εκεί, όμως η παραγωγή επέμεινε πως θα έπρεπε να μείνουμε σε ένα δεύτερο camper van δίπλα τους», σχολιάζει η Δήμητρα.

 

Όσο για το πώς επηρεάστηκαν οι μεταξύ τους σχέσεις γυρίζοντας την Ελλάδα στριμωγμένοι σε ένα βανάκι, όλη η ομάδα συμφωνεί πως: «Όπως με όλες τις εκδρομές τέτοιου τύπου, ή γίνεσαι πολύ καλός φίλος με τους συνταξιδιώτες σου ή το αντίθετο. Εμείς ήμασταν ήδη φίλοι, οπότε γνωρίζουμε ο ένας τις παραξενιές του άλλου και έχουμε βρει τις ισορροπίες μας. Οι τσακωμοί συνήθως αφορούν χαζά ζητήματα, όπως “γιατί σπάσατε στη μέση τα μακαρόνια πριν τα βράσετε;” και κρατούν για λίγα λεπτά. Κατά τα άλλα, κάθε φορά συνειδητοποιούμε πόσο όμορφα επιστρέφοντας Αθήνα».

 

Μέχρι τώρα έχουν ταξιδέψει στο Διόνι Μεσολογγίου για kitesurf, στον Λαγκούβαρδο για surf, στο Κυπαρίσσι Μονεμβασιάς για αναρρίχηση, στον Ταΰγετο για ορεινό τρέξιμο, στην Ποτιδάνεια Φωκίδας για ποδήλατο βουνού, στα Καλάβρυτα για ορειβατική χιονοδρομία και splitboard, στον Όλυμπο για longboard, «με κινηματογραφιστές που κατανοούν το άθλημα και τη δυναμική του» και ξέρουν πώς να το παρουσιάσουν συναρπαστικά.

 

«Έχουμε κινηματογραφιστές-“κομάντο” του είδους και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό», λέει η Δήμητρα. Το σημαντικό όμως για μένα είναι, ακόμα κι αν δεν μεταφερθεί η ένταση ενός αθλήματος, να δοθεί ένα κίνητρο στον θεατή να δοκιμάσει κι αυτός κάτι απ’ όσα βλέπει. Τα σπορ που παρουσιάζουμε δεν έχουν μόνο δυναμική πλευρά, σε πολύ έντονο βαθμό έχουν και τη ρομαντική τους πλευρά, την επαφή με τη φύση και την παρέα. Ό,τι από αυτά μεταφέρεται, καλό είναι.

 

Van Life
Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ταξιδέψει σερί για περισσότερες από επτά ημέρες γκρουπαρισμένων γυρισμάτων, καθώς οι δυσκολίες είναι αρκετές.

 

Η πιο όμορφη ιστορία ήταν η συνάντησή μας με ένα ζευγάρι Γερμανών στον Ταΰγετο. Ταξίδευαν με το βανάκι τους στην Πελοπόννησο και όταν οι δρόμοι μας διασταυρώθηκαν, σκηνοθετήσαμε on the spot μια σκηνή και τους εντάξαμε στο επεισόδιο. Και ενώ ήταν η μέρα αναχώρησής τους από τον Ταΰγετο, έμειναν άλλο ένα βράδυ για να το περάσουμε όλοι παρέα, να φάμε και να συζητήσουμε. Τους ζητήσαμε να μας ακολουθήσουν στα γυρίσματα του επόμενου επεισοδίου, σε διαφορετικό location της Πελοποννήσου, και με μεγάλη χαρά μάς ακολούθησαν. Ήταν μια υπέροχη συγκυρία».

 

Τις ιστορίες και τα ευτράπελα που έζησαν σε αυτό το πολύμηνο road trip –και είναι πολλά!‒ θα τα δούμε στα επεισόδια.

 

«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι όσες φορές κι αν επισκεφθείς ένα μέρος, η εμπειρία κάθε φορά θα είναι διαφορετική», λένε. «Κι αυτό οφείλεται κυρίως στους συνταξιδιώτες σου».

 

«Θα έχει και δεύτερο κύκλο;»

 

«Θέλετε;»

 

Van Life
Τις ιστορίες και τα ευτράπελα που έζησαν σε αυτό το πολύμηνο road trip –και είναι πολλά!‒ θα τα δούμε στα επεισόδια.

 

Van Life
Φωτεινή Οικονομοπούλου, παραγωγός.

 

Van Life
Όλοι προερχόμαστε από τον χώρο του adventure και του outdoor living, γι’ αυτό το περιεχόμενο του γυρίσματος ακολουθεί πιστά την κουλτούρα κάθε αθλήματος και γενικά του τρόπου ζωής του.

 

Van Life
Θέμης Λαμπρίδης.

 

Van Life
Μάνος Αρμουτάκης.

 

Van Life
Χρήστος Σακελλαρίου.

 

Το «Van Life» προβάλλεται κάθε Σάββατο στις 20:00 στην ΕΡΤ2 και στη συνέχεια στο Ertflix

Σενάριο - σκηνοθεσία: Δήμητρα Μπαμπαδήμα

Αρχισυνταξία: Ιωάννα Μπρατσιάκου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Θέμης Λαμπρίδης & Μάνος Αρμουτάκης

Ηχοληψία: Χρήστος Σακελλαρίου

Μοντάζ: Δημήτρης Λίτσας

Εκτέλεση & οργάνωση παραγωγής: Φωτεινή Οικονομοπούλου.

Παρουσιάζει ο Γιάννης Κορφιάτης

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.