«Η φάση είναι Mountains»: Ο Μιχάλης και η Καλλιόπη άφησαν την Αθήνα για τα βουνά της Πελοποννήσου

Μιχάλης Γιαχαλής – Καλλιόπη Παυλοπούλου Facebook Twitter
Ο Μιχάλης Γιαχαλής και η Καλλιόπη Παυλοπούλου στην κορυφή Μαινάλου της Οστρακίνας.
0


ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, με λίγη εμπειρία από χωριά. Πάντα όμως υπήρχε κάτι που μας τραβούσε προς τη φύση. Αυτό, λοιπόν, έγινε πιο έντονο μεγαλώνοντας και γεμίζοντας ακόμα περισσότερες εικόνες από ταξίδια. Κάναμε λοιπόν την αποκέντρωσή μας, επιλέγοντας την Αρκαδία και προσωρινά μένουμε στην Τρίπολη, έχοντας όμως μοιράσει τη ζωή μας σε άλλα δύο πανέμορφα μέρη, το χωριό Βαμβακού στο βουνό του Πάρνωνα και το Άστρος Κυνουρίας στους πρόποδές του.

Όταν γνωριστήκαμε ήταν σχεδόν αμοιβαίο ότι θέλουμε να αποδράσουμε από το γκρίζο της πόλης, από το στρες και τα νεύρα που βιώνεις σε καθημερινή βάση σε ένα τόσο έντονο αστικό περιβάλλον. Γιατί όσο και να θες να παραμείνεις εκτός του «χάους», αν ζεις μέσα σε αυτό, σε ένα είδος «ψεύτικης ελευθερίας», αργά ή γρήγορα θα σε τραβήξει μέσα του. Και το χειρότερο είναι ότι θα αφήσεις τον εαυτό σου να πιστεύει ότι είναι φυσιολογικό.

Προσπαθούσαμε να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε αυτό το βήμα μέσω της αγάπης μας για τα ταξίδια και τη φύση και έτσι δημιουργήσαμε μια ομάδα υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής με πεζοπορίες βιωματικού χαρακτήρα και καταλήξαμε στο όνομα «Η φάση είναι Mountains» γιατί, κακά τα ψέματα, η φάση είναι όντως εκεί!

Κάτι βασικό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι η ερημοποίηση των χωριών. Πλέον αρχίζει και γίνεται ολοένα πιο αντιληπτή η οικονομική καταστροφή στον αγροτικό, κτηνοτροφικό και τουριστικό τομέα των ορεινών περιοχών.

Όπως είπαμε, προς το παρόν, η καθημερινότητά μας είναι χωρισμένη σε τρία μέρη. Γι' αυτό θα σου μιλήσουμε λίγο για όλα. Σίγουρα η Τρίπολη, όπου κατοικούμε τώρα, έχει μια ιδιαίτερη ηρεμία και καθαρότητα, είναι το κέντρο της Πελοποννήσου και ουσιαστικά είναι ένα φανταστικό μέρος για κάποιον που του αρέσει η ενασχόληση με τη φύση και τα βουνά.

Μιχάλης Γιαχαλής – Καλλιόπη Παυλοπούλου Facebook Twitter
Πεζοπορία στη Λίμνη Τσιβλού.

Στην αντίπερα όχθη, το χωριό της Βαμβακούς είναι ταυτόχρονα το ησυχαστήριο και η «χύτρα όπου μαγειρεύουμε» τις δραστηριότητές μας. Είναι ένα μέρος στο οποίο οι άνθρωποι είναι η επιτομή της προσπάθειας και της επιμονής. Η Βαμβακού είναι η έμπνευση της απόδρασής μας.

Στο Άστρος Κυνουρίας πηγαίνουμε καθημερινά, ως μαθητές στη Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, στην ειδικότητα Συνοδός Βουνού, παράλληλα με άλλες εργασιακές υποχρεώσεις. Εκεί λοιπόν ξαφνιαστήκαμε με το πόσο εύκολα μάς δέχτηκε ο κόσμος. Συνήθως όταν πάει κάποιος να μείνει στην επαρχία χωρίς να έχει ρίζες από εκεί, ως «ξένος» δηλαδή, μπορεί να συναντήσει πολλές δυσκολίες. Ε, λοιπόν, το Άστρος δεν είναι έτσι. Εμείς εκεί βρήκαμε ζεστασιά.

Προτείνουμε σίγουρα το κυκλικό μονοπάτι από τη Βαμβακού στον Πάρνωνα. Μια διαδρομή με πολλές εναλλαγές, στην οποία σχεδόν σε κάθε χιλιόμετρο νομίζεις ότι μεταφέρεσαι σε άλλο βουνό. Εκεί θα βρεις έλατα, πλατάνια, καρυδιές, καστανιές, την υπέροχη θέα και τα γραφικά σοκάκια του χωριού.

Επίσης πηγαίνουμε συχνά στο καταφύγιο του Μαινάλου, που είναι κοντά, για διανυκτέρευση με σκηνή. Είναι το κατάλληλο μέρος για αποσυμφόρηση. Μια εκκωφαντική, μαγική ησυχία, με πεντακάθαρο ουρανό που σε μαγνητίζει.

Υπάρχει ένα χωριό κοντά μας, η Αλωνίσταινα. Εκεί είναι το Καφενείο του Τρικυμία, με τον Θοδωρή και τη σκυλίτσα του, τη Ζαμπία. Της έχει δώσει το όνομά της, λέει, από τη μητέρα του Κολοκοτρώνη, μιας και καταγόταν από εκεί. Εκεί θα πιεις το καλύτερο τσίπουρο, με μεζέδες ψημένους στο μαντέμι. Υπέροχη τοποθεσία, με πολλά πεζοπορικά μονοπάτια να περπατήσεις. Η Φάλανθος και η Γορτυνία είναι ο παράδεισος του πεζοπόρου.

Μιχάλης Γιαχαλής – Καλλιόπη Παυλοπούλου Facebook Twitter
Το κάστρο στο Άστρος Κυνουρίας.

Ένα άλλο μαγαζί που αγαπάμε είναι πιο νότια, στον Πάρνωνα, και πιο συγκεκριμένα στα σύνορα Λακωνίας - Αρκαδίας, στο χωριό Καρυές. Εκεί ζει ένα ζευγάρι, η Βούλα και ο Θοδωρής. Από τον Πειραιά, ήρθαν στο χωριό για μια ζωή πιο κοντά στη φύση και αυτοί, ευγενέστατοι και πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Στο καφενείο τους με το όνομα «Ο Μέλιος» έχεις την αίσθηση ότι θα βρεις πάντα δύο φίλους να σε περιμένουν. Όσο για το φαγητό… Βασικά, τώρα που το σκέφτομαι, μόλις τελειώσουμε φύγαμε για Καρυές.

Όσο για τα αξιοθέατα, επειδή, αν μας αφήσεις, θα γράψουμε βιβλίο γι' αυτά, θα περιοριστούμε με πολλή δυσκολία στα κορυφαία έξι.

Από Μαίναλο μεριά:

• Καταφύγιο Μαινάλου και κορυφή Οστρακίνα

• Τουρ σε Στεμνίτσα, Καρύταινα και Λούσιο ποταμό

• Αλωνίσταινα και Λιμποβίσι, στα κολοκοτρωναίικα λημέρια, για περίπατο και χαλάρωση

Στον Πάρνωνα τώρα:

• Βαμβακού και Καρυές για περίπατο, χαλάρωση και ωραίο, ψαγμένο φαγητό

• Το χωριό Πλάτανος, με νερά να τρέχουν όλο τον χρόνο και τους καταρράκτες της Λεπίδας που βρίσκονται κοντά

• Παράλιο Άστρος, για φωτογραφία από το κάστρο, βουτιά στις «πόρτες» ή, για τους πιο τολμηρούς, στις πηγές της λίμνης του Μουστού

Μιχάλης Γιαχαλής – Καλλιόπη Παυλοπούλου Facebook Twitter
Οι καταρράκτες της Λεπίδας κοντά στο χωριό Πλάτανος.

Όταν μιλάμε για Πάρνωνα, μιλάμε για κάστανα και καρύδια. Τα περισσότερα χωριά εδώ γι' αυτά φημίζονται. Ειδικά σε κάποια μέρη στο βουνό, τα βρίσκεις ελεύθερα στο διάβα σου. Οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσετε καστανόπιτα ή καρυδόπιτα. Εδώ όμως μιλάμε για έναν τόπο πλούσιο και σε εμπειρίες, οπότε, αν πρέπει να δοκιμάσετε κάποια δραστηριότητα, θα έρθετε μαζί μας για μια εξόρμηση στο βουνό!

Όταν μετακομίσαμε στην επαρχία, είχαμε στο μυαλό μας μια καθημερινότητα χαλαρή, έτσι μας έλεγαν όλοι, «οι χαλαροί ρυθμοί της επαρχίας». Αυτό ισχύει βέβαια για όσους θέλουν να ζουν έτσι. Εμείς προς το παρόν δεν έχουμε βάλει κώλο κάτω. Έχει τύχει πολλές φορές να βρεθούμε σε παραδοσιακά καφενεία, απρόσμενα πανηγύρια, με τσολιάδες να χορεύουν και άλογα να βολτάρουν στον δρόμο.

Μια τέτοια στιγμή ήταν και ο αποχαιρετισμός του κουτσοφλέβαρου στο Άστρος, όπου είχαν ανάψει φωτιά στο κέντρο της πλατείας, με μουσική, φασολάδα σε καζάνι, πλακόπιτες και άφθονο κρασί. Εκεί λοιπόν από το πουθενά ξεκίνησε ένα ψιλόβροχο, μαζί ξεκίνησαν και οι χοροί γύρω από τη φωτιά, σαν ο ουρανός να τους καλούσε να σηκωθούν. Μια μυσταγωγική εμπειρία που όσοι είμασταν παρόντες την απολαύσαμε με την ψυχή μας.

Μιχάλης Γιαχαλής – Καλλιόπη Παυλοπούλου Facebook Twitter
Κατασκήνωση κάτω από την κορυφή του Πάρνωνα.
Μιχάλης Γιαχαλής – Καλλιόπη Παυλοπούλου Facebook Twitter
Φασολάδα και τραχανάς στο Χρυσοβίτσι.

Όσο για μυστικό, οκ, θα σου πούμε ένα, αλλά θα υποσχεθείς ότι θα έρθεις να πάμε παρέα! Κοντά στο χωριό Πλάτανος τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο δημιουργούνται δύο καταρράκτες, το Μελίσσι και της Λεπίδας. Αριστερά από τον τελευταίο υπάρχει ένα πέρασμα που οδηγεί σε έναν μεγαλύτερο εποχιακό καταρράκτη, και σε μια υπέροχη πεζοπορική διαδρομή μπορείς να τους δεις όλους.

Κάτι βασικό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι η ερημοποίηση των χωριών, πλέον αρχίζει και γίνεται ολοένα πιο αντιληπτή η οικονομική καταστροφή στον αγροτικό, κτηνοτροφικό και τουριστικό τομέα των ορεινών περιοχών. Το κύριο μέλημά μας είναι να δείξουμε στον κόσμο τις ευκαιρίες που υπάρχουν και αυτές που μπορούν να δημιουργηθούν με τη μετοίκηση σε μικρές επαρχιακές περιοχές. Περισσότερος κόσμος ίσον περισσότερες ευκαιρίες, περισσότερη δύναμη να απαιτήσουμε τα αυτονόητα από τους κρατικούς φορείς και, το σημαντικότερο, καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αν είσαι πρόθυμος να βγεις από το comfort zone σου και είσαι έτοιμος να περάσεις αρκετή ώρα με τις σκέψεις σου, μπορείς να ζήσεις σε ένα χωριό ή έστω σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Αρκεί να έχεις υπομονή, να είσαι ανοιχτός και κοινωνικός και θα βρεθούν τα κατάλληλα πατήματα. Φαντάσου τη ζωή σου σε 10, 15 χρόνια από τώρα και διεκδίκησέ το, γιατί η ζωή στην επαρχία είναι μια μακροχρόνια επένδυση. Ξεκίνα να επισκέπτεσαι τα μέρη που σου αρέσουν, συζήτα το με κόσμο και θα δεις ότι η ζωή είναι αγρίως απίθανη.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ