Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο;

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
0

Το να βρεθείς στο Βερολίνο, δεν είναι αυτό που λέμε όνειρο ζωής, αλλά σίγουρα είναι μια εμπειρία, όπως κάθε ταξίδι.

Άλλη κουλτούρα, άλλος αέρας... Γερμανικός και σίγουρα μια ευκαιρία να το κρίνεις και να το συγκρίνεις με την καθημερινότητα της Αθήνας. Όταν το ταξίδι συνδυάζεται με δουλειά και ευχαρίστηση, όπως το Final Four της Euroleague τότε ο μεγεθυντικός φακός και η πίεση του χρόνου τονίζουν τις λεπτομέρειες και μπορούν να σε οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Αλλά σημασία, έτσι κι αλλιώς έχει το ταξίδι...

Έπειτα από τρεις μέρες διαμονής, κρύας μπύρας, γερμανικής κουζίνας (sic) και 4 αγώνων μπάσκετ καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα δεν θα γίνει ποτέ Βερολίνο για συγκεκριμένους λόγους:

Για την ησυχία της πόλης

Τι κι αν το Βερολίνο διοργάνωνε το ίδιο Σαββατοκύριακο το Final Four της Euroleague και το τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας στο ποδόσφαιρο, τίποτα δεν διατάραξε τις συνήθειες της πόλης. Ούτε οι φωνακλάδες Έλληνες και Τούρκοι φίλαθλοι, ούτε οι Γερμανοί οπαδοί της Λεβερκούζεν και της Καϊζερσλάουτερν. Κι όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών, με τους υποψήφιους να μην «ενοχλούν» τους κατοίκους.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Φίλαθλοι και κάτοικοι απολαμβάνουν την βόλτα τους... Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Μία στάση σε καντίνα για μπύρα και σνακ...Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Για τις προεκλογικές αφίσες

Μιας και αναφερθήκαμε στις Ευρωεκλογές οι κολώνες του Βερολίνου ήταν γεμάτες από προεκλογικές αφίσες. Ούτε στην Αθήνα τον καιρό της έντονες πολιτικής αντιπαράθεσης. Τότε που οι κολώνες, αλλά και η κάθε γωνιά της πόλης γέμιζαν με τα πρόσωπα των επίδοξων «σωτήρων» και ανάμεσά τους  ξεπρόβαλαν λαϊκοί αοιδοί των «πολιτιστικών κέντρων» της Συγγρού, της παραλιακής και των προαστίων.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Οι αφίσες των κομμάτων κοσμούν τις κολώνες στο κέντρο του Βερολίνου...Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο;...Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO Facebook Twitter
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Για την φοροδιαφυγή

Μπορεί να βρίσκεσαι στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, της τάξης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρεις απόδειξη. Ούτε φυσικά ότι θα πληρώσεις με κάρτα σε όλα τα μαγαζιά. Για διασύνδεση pos με ταμειακές μηχανές ούτε συζήτηση, καθώς όπως φαίνεται η Ελλάδα είναι... έτη φωτός μπροστά. Μάλλον θα πρέπει να εξάγουμε την τεχνογνωσία μας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Για το φαγητό και τον καφέ

Για να φας καλά και σχετικά φθηνά, μάλλον η επιλογή σου θα πρέπει να είναι μαγαζιά με ανατολίτικη κουζίνα. Ντονέρ, κεμπάπ και μπύρα κρύα.  Ο καφές και το ντόνατ μάλλον θα σε πονέσουν στην τσέπη. Αν μάλιστα βρεις και μαγαζί που δεν προσφέρει ζάχαρη (!), τότε θα είναι κυριολεκτικά πικρός καφές. Σκέψου να έχεις επιλέξει, μες στην άγνοια σου, ένα βερολινέζικο καφέ και όταν πας ταμείο να ενημερώνεσαι ότι δεν προσφέρεται ζάχαρη. Ούτε τουαλέτα. Βέβαια σχεδόν σε όλα τα καφέ θα πρέπει να ξεχάσεις ζαχαρίνη, στέβια ή κάποιο άλλο γλυκαντικό. Ζάχαρη λευκή, λίγη μαύρη κι αν σου αρέσει. Όπως και να το δεις σαν την Ελλάδα, καφέ, δεν έχει.

Για τις αθλητικές διοργανώσεις

Αν τύχει και βρεθείς σε μεγάλη αθλητική διοργάνωση, όπως το Final Four, να εύχεσαι να (μην) είναι μακρύς ο δρόμος για να βρεις την θέση σου. Εμείς πάλι απολαύσαμε το ταξίδι μέχρι να βρούμε την θέση μας. Από τους εθελοντές μέχρι τους διοργανωτές κανείς τους δεν ήξερε να μας καθοδηγήσει. Τουλάχιστον ανακαλύψαμε, κάθε πόρτα και θύρα της Uber Arena μέχρι να καταφέρουμε να συνεννοηθούμε στα αγγλικά. Kαι μάλιστα σε ένα μεγάλο διεθνές (!) γεγονός. Στην Ελλάδα μπορεί να πληρώσαμε κάτι παραπάνω, αλλά μάθαμε να διοργανώνουμε αγώνες, όχι αστεία.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Η Uber Arena Φιλοξένησε το Final Four της Euroleague...Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Για την φανταστική ατμόσφαιρα στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας

Σχεδόν την ίδια ώρα που Λεβερκούζεν και Καϊζερσλάουτερ μονομαχούσαν στο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου, σχεδόν 2.000 χλμ πιο μακριά, Παναθηναϊκός και Άρης έδιναν τον δικό τους τελικό στο Πανθεσσαλικό στάδιο. Η σύγκριση ανάμεσα στους δύο τελικούς από την τηλεόραση σε οδηγεί σε... Grexit. Άλλωστε στην Ελλάδα δεν μπορούσες να είσαι στις εξέδρες για να διαμορφώσεις διαφορετική άποψη. Είπαμε μάθαμε να διοργανώνουμε διεθνείς αγώνες, όχι εγχώριους.

Για τις κόκκινες κάλτσες με σαγιονάρες στις βιτρίνες

Φαντάσου να έβλεπες σε βιτρίνα κεντρικού καταστήματος κούκλα με κόκκινες κάλτσες και σαγιονάρες. Όχι, φαντάσου το. Στο Βερολίνο μπορείς να το δεις.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Συνδυασμός κόκκινης κάλτσας με σαγιονάρα... Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Για τους ποδηλατόδρομους

Κάθε γωνία, κάθε 100 μέτρα, και ένα πάρκινγκ για ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια. Φυσικά σε όλους τους δρόμους, υπάρχουν ειδικές λωρίδες για τα ποδήλατα και τα πατίνια και χωρίς να διανοηθεί κάποιος οδηγός αυτοκινήτου να τις παραβιάσει. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, το να κυκλοφορείς με ποδήλατο ή ηλεκτρικό πατίνι μοιάζει με απόπειρα... αυτοκτονίας.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια για μια άνετη βόλτα στο Βερολίνο...Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Και φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων... Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Για τις βόλτες στα πάρκα

Στα πάρκα (πληθυντικός αριθμός) οικογένειες, παρέες, ζευγάρια απολαμβάνουν δρώμενα, υπηρεσίες και χαίρονται τον ανοιξιάτικο (;) ήλιο. Στην Ελλάδα ψάχνεις αρχικά να βρεις τα πάρκα και στη συνέχεια τα υπόλοιπα.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Ο Καθεδρικός του Βερολίνου βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Spree... Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Για τους 40+ το μαγαζί των Μπαντ Σπένσερ και Τέρενς Χιλ σας γυρίζει στην παιδική ηλικία... Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Μνημείο του Τείχους του Βερολίνου... Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Ένα πέρασμα από την πύλη του Βραδεμβούργου είναι απαραίτητο... Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Τελικά δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο, αλλά και αυτοί δεν θα γίνουν ποτέ... Ελλάδα.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδοιπορικό στην Τουρκία: Βαδίζοντας στα χνάρια του Αινεία

Ταξίδια / Τσανάκαλε, Αρχαία Τροία, Καταρράκτες Sütüven. Ένα οδοιπορικό στην Τουρκία

Από τον εντυπωσιακό ναό του Απόλλωνα Σμινθέα στο Γκιουλπινάρ μέχρι τον χολιγουντιανό Δούρειο Ίππο στο Τσανάκαλε, η Τουρκία ξεδιπλώνει έναν απολαυστικό χάρτη γεμάτο μύθο και… καλοκαιρινές εκπλήξεις.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Γειτονιές της Ελλάδας / Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Η Βαγγελιώ Ρετάλη μιλά για το Zagoriwood, ένα φεστιβάλ που για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι μετατρέπει τα ήσυχα Κάτω Πεδινά σε επίκεντρο κινηματογραφικής συνάντησης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM