Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο;

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
0

Το να βρεθείς στο Βερολίνο, δεν είναι αυτό που λέμε όνειρο ζωής, αλλά σίγουρα είναι μια εμπειρία, όπως κάθε ταξίδι.

Άλλη κουλτούρα, άλλος αέρας... Γερμανικός και σίγουρα μια ευκαιρία να το κρίνεις και να το συγκρίνεις με την καθημερινότητα της Αθήνας. Όταν το ταξίδι συνδυάζεται με δουλειά και ευχαρίστηση, όπως το Final Four της Euroleague τότε ο μεγεθυντικός φακός και η πίεση του χρόνου τονίζουν τις λεπτομέρειες και μπορούν να σε οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Αλλά σημασία, έτσι κι αλλιώς έχει το ταξίδι...

Έπειτα από τρεις μέρες διαμονής, κρύας μπύρας, γερμανικής κουζίνας (sic) και 4 αγώνων μπάσκετ καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα δεν θα γίνει ποτέ Βερολίνο για συγκεκριμένους λόγους:

Για την ησυχία της πόλης

Τι κι αν το Βερολίνο διοργάνωνε το ίδιο Σαββατοκύριακο το Final Four της Euroleague και το τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας στο ποδόσφαιρο, τίποτα δεν διατάραξε τις συνήθειες της πόλης. Ούτε οι φωνακλάδες Έλληνες και Τούρκοι φίλαθλοι, ούτε οι Γερμανοί οπαδοί της Λεβερκούζεν και της Καϊζερσλάουτερν. Κι όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών, με τους υποψήφιους να μην «ενοχλούν» τους κατοίκους.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Φίλαθλοι και κάτοικοι απολαμβάνουν την βόλτα τους... Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Μία στάση σε καντίνα για μπύρα και σνακ...Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Για τις προεκλογικές αφίσες

Μιας και αναφερθήκαμε στις Ευρωεκλογές οι κολώνες του Βερολίνου ήταν γεμάτες από προεκλογικές αφίσες. Ούτε στην Αθήνα τον καιρό της έντονες πολιτικής αντιπαράθεσης. Τότε που οι κολώνες, αλλά και η κάθε γωνιά της πόλης γέμιζαν με τα πρόσωπα των επίδοξων «σωτήρων» και ανάμεσά τους  ξεπρόβαλαν λαϊκοί αοιδοί των «πολιτιστικών κέντρων» της Συγγρού, της παραλιακής και των προαστίων.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Οι αφίσες των κομμάτων κοσμούν τις κολώνες στο κέντρο του Βερολίνου...Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο;...Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO Facebook Twitter
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Για την φοροδιαφυγή

Μπορεί να βρίσκεσαι στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, της τάξης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρεις απόδειξη. Ούτε φυσικά ότι θα πληρώσεις με κάρτα σε όλα τα μαγαζιά. Για διασύνδεση pos με ταμειακές μηχανές ούτε συζήτηση, καθώς όπως φαίνεται η Ελλάδα είναι... έτη φωτός μπροστά. Μάλλον θα πρέπει να εξάγουμε την τεχνογνωσία μας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Για το φαγητό και τον καφέ

Για να φας καλά και σχετικά φθηνά, μάλλον η επιλογή σου θα πρέπει να είναι μαγαζιά με ανατολίτικη κουζίνα. Ντονέρ, κεμπάπ και μπύρα κρύα.  Ο καφές και το ντόνατ μάλλον θα σε πονέσουν στην τσέπη. Αν μάλιστα βρεις και μαγαζί που δεν προσφέρει ζάχαρη (!), τότε θα είναι κυριολεκτικά πικρός καφές. Σκέψου να έχεις επιλέξει, μες στην άγνοια σου, ένα βερολινέζικο καφέ και όταν πας ταμείο να ενημερώνεσαι ότι δεν προσφέρεται ζάχαρη. Ούτε τουαλέτα. Βέβαια σχεδόν σε όλα τα καφέ θα πρέπει να ξεχάσεις ζαχαρίνη, στέβια ή κάποιο άλλο γλυκαντικό. Ζάχαρη λευκή, λίγη μαύρη κι αν σου αρέσει. Όπως και να το δεις σαν την Ελλάδα, καφέ, δεν έχει.

Για τις αθλητικές διοργανώσεις

Αν τύχει και βρεθείς σε μεγάλη αθλητική διοργάνωση, όπως το Final Four, να εύχεσαι να (μην) είναι μακρύς ο δρόμος για να βρεις την θέση σου. Εμείς πάλι απολαύσαμε το ταξίδι μέχρι να βρούμε την θέση μας. Από τους εθελοντές μέχρι τους διοργανωτές κανείς τους δεν ήξερε να μας καθοδηγήσει. Τουλάχιστον ανακαλύψαμε, κάθε πόρτα και θύρα της Uber Arena μέχρι να καταφέρουμε να συνεννοηθούμε στα αγγλικά. Kαι μάλιστα σε ένα μεγάλο διεθνές (!) γεγονός. Στην Ελλάδα μπορεί να πληρώσαμε κάτι παραπάνω, αλλά μάθαμε να διοργανώνουμε αγώνες, όχι αστεία.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Η Uber Arena Φιλοξένησε το Final Four της Euroleague...Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Για την φανταστική ατμόσφαιρα στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας

Σχεδόν την ίδια ώρα που Λεβερκούζεν και Καϊζερσλάουτερ μονομαχούσαν στο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου, σχεδόν 2.000 χλμ πιο μακριά, Παναθηναϊκός και Άρης έδιναν τον δικό τους τελικό στο Πανθεσσαλικό στάδιο. Η σύγκριση ανάμεσα στους δύο τελικούς από την τηλεόραση σε οδηγεί σε... Grexit. Άλλωστε στην Ελλάδα δεν μπορούσες να είσαι στις εξέδρες για να διαμορφώσεις διαφορετική άποψη. Είπαμε μάθαμε να διοργανώνουμε διεθνείς αγώνες, όχι εγχώριους.

Για τις κόκκινες κάλτσες με σαγιονάρες στις βιτρίνες

Φαντάσου να έβλεπες σε βιτρίνα κεντρικού καταστήματος κούκλα με κόκκινες κάλτσες και σαγιονάρες. Όχι, φαντάσου το. Στο Βερολίνο μπορείς να το δεις.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Συνδυασμός κόκκινης κάλτσας με σαγιονάρα... Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Για τους ποδηλατόδρομους

Κάθε γωνία, κάθε 100 μέτρα, και ένα πάρκινγκ για ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια. Φυσικά σε όλους τους δρόμους, υπάρχουν ειδικές λωρίδες για τα ποδήλατα και τα πατίνια και χωρίς να διανοηθεί κάποιος οδηγός αυτοκινήτου να τις παραβιάσει. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, το να κυκλοφορείς με ποδήλατο ή ηλεκτρικό πατίνι μοιάζει με απόπειρα... αυτοκτονίας.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια για μια άνετη βόλτα στο Βερολίνο...Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Και φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων... Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Για τις βόλτες στα πάρκα

Στα πάρκα (πληθυντικός αριθμός) οικογένειες, παρέες, ζευγάρια απολαμβάνουν δρώμενα, υπηρεσίες και χαίρονται τον ανοιξιάτικο (;) ήλιο. Στην Ελλάδα ψάχνεις αρχικά να βρεις τα πάρκα και στη συνέχεια τα υπόλοιπα.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Ο Καθεδρικός του Βερολίνου βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Spree... Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Για τους 40+ το μαγαζί των Μπαντ Σπένσερ και Τέρενς Χιλ σας γυρίζει στην παιδική ηλικία... Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Μνημείο του Τείχους του Βερολίνου... Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Ένα πέρασμα από την πύλη του Βραδεμβούργου είναι απαραίτητο... Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Τελικά δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο, αλλά και αυτοί δεν θα γίνουν ποτέ... Ελλάδα.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ