«Να βγω να ξεμουδιάσω;»: Τα Ναι και τα Όχι της «κοινωνικής απόστασης»

«Να βγω να ξεμουδιάσω;»: Τα Ναι και τα Όχι της «κοινωνικής απόστασης» Facebook Twitter
«Καραντίνα» σημαίνει «μείνε μακριά από άλλους ανθρώπους». Δεν πρέπει να έχεις επισκέπτες ούτε να είσαι στον ίδιο χώρο με άλλους.
0

Πολλοί ειδικοί κάνουν συστάσεις για «κοινωνική απόσταση» - έναν όρο που οι επιδημιολόγοι χρησιμοποιούν για να αναφερθούν σε μια συνειδητή προσπάθεια να ελαττωθεί η κοινωνική επαφή ανάμεσα στους ανθρώπους, με την ελπίδα να παρεμποδιστεί η μετάδοση του ιού.

Αλλά πώς ερμηνεύεται η «κοινωνική απόσταση» για κάποιον που προσπαθεί να ζήσει τη ζωή του, μένοντας ταυτόχρονα υγιής και βοηθώντας να μείνουν και οι άνθρωποι γύρω του υγιείς; Εάν καταλήξουμε επίσημα σε καραντίνα, μπορώ να περπατάω στο πάρκο τη νύχτα για να πάρω λίγο καθαρό αέρα;

Εάν είσαι μπερδεμένος για το τι να κάνεις αυτή τη στιγμή, δεν είσαι ο μόνος –ακόμη και οι ειδικοί που ρωτήσαμε διαφωνούν όταν απαντούν στις ερωτήσεις μας. Όπου υπήρχαν διαφωνίες έχουμε συμπεριλάβει όλες τις διαφορετικές απαντήσεις όσο το δυνατόν πιο πλήρεις. Αυτός ο οδηγός απευθύνεται σε αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα και δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, με την προσθήκη στο τέλος όσα αφορούν αυτούς που είναι σε καραντίνα. Εάν δεν έχεις συμπτώματα αλλά είσαι πάνω από 60, έχεις άσθμα, καρδιακή πάθηση ή διαβήτη ή κινδυνεύεις κατά οποιονδήποτε τρόπο, οι ειδικοί συστήνουν να λάβεις υπόψη την πιο συντηρητική απάντηση σε κάθε μία από τις ερωτήσεις και να μείνεις αυστηρά μέσα στο σπίτι.

  

«Να βγω να ξεμουδιάσω;»: Τα Ναι και τα Όχι της «κοινωνικής απόστασης» Facebook Twitter
Nα ψωνίζεις ώρες που είναι ελάχιστοι άλλοι πελάτες. Αυτό σημαίνει ότι πας νωρίς το πρωί, μόλις ανοίξει το μαγαζί, ή αργά τη νύχτα.

Εάν δεν έχω συμπτώματα:

— ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΛΕΣΩ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΕΑ ΦΙΛΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΔΕΙΠΝΟ Ή ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ;

Κρύσταλ Γουότσον, πανεπιστημιακός στο Κέντρο John Hopkins για την Ασφάλεια της Υγείας: Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τώρα είναι η στιγμή να ακυρώσεις όλες τις συγκεντρώσεις. Τα ραντεβού, τις οικογενειακές επισκέψεις, τα πάρτι στο σπίτι, όλα πρέπει να αναβληθούν ή να γίνουν διαδικτυακά. Υπάρχουν προσωπικές περιπτώσεις όπου πρέπει να βγεις έξω για δουλειά, για προμήθειες, ή για να βοηθήσεις κάποιον που το έχει ανάγκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πάρε προφυλάξεις και μείνε μακριά από τους άλλους, και πλύνε τα χέρια σου συχνά. Αν σε πιάσει βήχας ή πυρετός, μην βγεις έξω εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια.

  

Κανούσιο: Θα πρότεινα οι άνθρωποι να ελαχιστοποιήσουν την κοινωνική επαφή, και αυτό σημαίνει να περιορίσουν κάθε κοινωνική συναναστροφή. Αυτό περιλαμβάνει και τις φιλικές συγκεντρώσεις. Η μόνη εξαίρεση νομίζω ότι είναι εάν οι άνθρωποι δυο σπιτιών είναι σε αυστηρή συμφωνία ότι θα ελαττώσουν κάθε άλλη επαφή με τον έξω κόσμο και συναναστρέφονται μεταξύ τους, για να στηρίξουν ο ένας τον άλλο. Βλέπω κοινωνικά και πνευματικά πλεονεκτήματα σε αυτού του είδους την προσέγγιση.

— ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ;

Κο: Το ραντεβού είναι συνήθως η συνάντηση δύο ανθρώπων. Αυτό που μας ανησυχεί είναι οι μεγάλες συγκεντρώσεις όπου μαζεύονται πλήθη, και μπορεί να γίνει μεγάλη εξάπλωση του ιού. Το ρίσκο σε αυτές τις συγκεντρώσεις είναι το μεγάλο μέγεθος της συνάθροισης.

Κανούσιο: Είναι ώρα να είσαι πολύ προσεκτικός με την στενή επαφή με άλλους ανθρώπους. Αυτή είναι μια καλή στιγμή να καταφύγεις στα γραπτά μηνύματα. Ή κάνε ραντεβού μέσω FaceTime ή τηλεφωνικά.

«Να βγω να ξεμουδιάσω;»: Τα Ναι και τα Όχι της «κοινωνικής απόστασης» Facebook Twitter
Πλύνε τα χέρια σου, απόφυγε να αγγίζεις το πρόσωπό σου.

— ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΩ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΕΞΩ ΜΕ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ, ΕΦΟΣΟΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΔΥΟ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΝΙΩΘΕΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ;

Κανούσιο: Προς το παρόν, το περπάτημα, το τρέξιμο και το ποδήλατο έξω σε μέρη που δεν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι φαίνεται κάτι πολύ υγιεινό που μπορείς να κάνεις. Η οικογένειά μας πάει με το αυτοκίνητο στο δάσος τις τελευταίες μέρες αναζητώντας πράσινο και ανοιχτό χώρο. Για τους κατοίκους της πόλης, το να βρεις ένα άδειο μονοπάτι είναι δυσκολο. Το να περπατάς με έναν φίλο ενώ κρατάτε απόσταση μεταξύ σας είναι πιθανόν μία χαμηλού ρίσκου δραστηριότητα. Με κάθε επιπλέον πρόσωπο που συναντάτε, όμως, ο κίνδυνος να έρθετε σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί αυξάνεται.

— ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΩ ΟΤΑΝ ΠΑΩ ΣΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ;

Κανούσιο: Θα έλεγα να ψωνίζεις ώρες που είναι ελάχιστοι άλλοι πελάτες και εφόσον κρατάς απόσταση από αυτούς. Αυτό σημαίνει ότι πας νωρίς το πρωί, μόλις ανοίξει το μαγαζί, ή αργά τη νύχτα. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι βασίζονται στο delivery, είναι ο τρόπος ζωής μας έτσι τώρα. Για τους ανθρώπους που κάνουν τη διανομή, θα έλεγα να αφήσετε το φαγητό στην είσοδο και να πατήσετε το κουδούνι, αντί να έρθετε πρόσωπο με πρόσωπο με τον άνθρωπο που έχει παραγγείλει.

— ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΕΣΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ;

Κανούσιο: Πρώτα απ' όλα, οι άνθρωποι που έχουν την εναλλακτική ή την ευκαιρία να δουλέψουν απ' το σπίτι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν αυτή την επιλογή. Για όσους πρέπει να πάνε απαραιτήτως στη δουλειά, εφόσον υπάρχει η ευελιξία να αλλάξουν ωράρια, καλό είναι να χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς ώρες που δεν είναι αιχμής. Στα λεωφορεία και στο μετρό θα πρέπει να στέκονται όλοι όσο πιο μακριά είναι δυνατόν από τους άλλους ανθρώπους. Τα περισσότερα δρομολόγια είναι απαραίτητα για να κάνουν πιο λίγο τον κόσμο σε κάθε όχημα. Στις πόλεις, όπου είναι δυνατό να περπατήσεις, περπάτα, είναι η λιγότερο επικίνδυνη επιλογή.

Και φυσικά, όλοι στο λεωφορείο ή το μετρό πρέπει να απολυμαίνουν συχνά τα χέρια τους και να φοράνε μάσκα. Αν θέλεις να βήξεις, βήξε στο εσωτερικό του αγκώνα σου. Και όσο και να μην θέλω να το πω αυτό, θυμίζω σε όλους ότι δεν φτύνουμε στο δρόμο ή σε δημόσιο χώρο. Υπάρχουν χαρτομάντιλα γι' αυτό.

«Να βγω να ξεμουδιάσω;»: Τα Ναι και τα Όχι της «κοινωνικής απόστασης» Facebook Twitter
Οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τα δημόσια μέρη και να είναι μέσα στο σπίτι όσο πιο πολύ είναι δυνατό.

— ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ;

Γουότσον: Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε τις επισκέψεις σε ανθρώπους που είναι σε ιδρύματα και γηροκομεία. Το ξέρω ότι είναι σκληρό, αλλά ίσως να πρέπει να κανονίσουμε να τους βλέπουμε ηλεκτρονικά, θα ήταν μια καλή ιδέα. Έτσι μπορούν να μας βλέπουν και να μας χαιρετούν χωρίς να τους βάλουμε σε έξτρα κίνδυνο.

— ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΩ ΤΗΝ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΜΟΥ Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ;

Κο: Είναι πολύ δύσκολο να το κάνεις αυτό. Ξανά, ανησυχούμε για τις μεγάλες συγκεντρώσεις. Στο σπίτι, η στενή επαφή είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

Κανούσιο: Θα έλεγα ότι εάν είστε σε μια σταθερή, μονογαμική σχέση και ο/η σύντροφός σας έχει περιορίσει τις κοινωνικές επαφές του/της, τότε μπορείτε να είστε όσο διαχυτικοί θέλετε.

Γουότσον: Εάν αρρωστήσετε, προσπαθήστε να διατηρείτε απόσταση. Κατά τ' άλλα, κάθε σπίτι πρέπει να συνεχίσει την κανονική ζωή του –μέσα.

Εάν έχω τα συμπτώματα ή έχω εκτεθεί σε κάποιον που είναι άρρωστος:

— ΕΑΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ 14ΗΜΕΡΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ, ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΕΦΟΣΟΝ ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ;

Κανούσιο: Όχι, δεν μπορείς. «Καραντίνα» σημαίνει «μείνε μακριά από άλλους ανθρώπους». Δεν πρέπει να έχεις επισκέπτες ούτε να είσαι στον ίδιο χώρο με άλλους.

— ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΕΞΩ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ;

Κανούσιο: Οχι. Δεν θα νικήσουμε ποτέ αυτή την μετάδοση εάν οι άνθρωποι μετατρέψουν την αυστηρή καραντίνα σε χαλαρή ημι-καραντίνα ή ημι-απομόνωση.

«Να βγω να ξεμουδιάσω;»: Τα Ναι και τα Όχι της «κοινωνικής απόστασης» Facebook Twitter
Αυτό που επιβάλλει η δημόσια υγεία είναι να δημιουργήσουμε κοινωνική απόσταση, αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να σταματήσουμε αυτό που συμβαίνει.

To αρχικό κείμενο είναι της Kaitlyn Tiffany από το The Atlantic 

Living
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μέσα γρήγορα!»: Η αισιόδοξη πλευρά της δυστοπίας που ζούμε

Ελλάδα / «Μέσα γρήγορα!»: Η αισιόδοξη πλευρά της δυστοπίας που ζούμε

Ο υποχρεωτικός, παρατεταμένος εγκλεισμός εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού έχει σίγουρα τα θέματά του, μπορεί όμως ταυτόχρονα να δώσει πολλά ενδιαφέροντα ερεθίσματα, αφορμές και πολλή τροφή για σκέψη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ζώδια για την εβδομάδα 29/02 - 06/03/2024

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (29/02 - 06/03/2024)

Ένα ταξίδι που προκύπτει σάς δίνει την ευκαιρία να συνδυάσετε την εργασία με την ψυχαγωγία, να κάνετε καινούργιες γνωριμίες με άτομα που έχετε κοινά ενδιαφέρονται και, κυρίως, να ερωτευτείτε.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Hyper Hypo: Πώς ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο κατάφερε να έχει πελάτες από όλο τον κόσμο

Radio Lifo / Hyper Hypo: Πώς ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο κατάφερε να έχει πελάτες από όλο τον κόσμο

O στυλίστας Ανδρέας Κόκκινος και ο γραφίστας Στάθης Μητρόπουλος εξηγούν στη Μερόπη Κοκκίνη πώς έστησαν το βιβλιοπωλείο τους και τι έκαναν όταν ξαφνικά μια μέρα εμφανίστηκε εκεί η Τίλντα Σουίντον.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Living / Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Μετά την πανδημία η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε μια πόλη όπου καθημερινά συμβαίνει κάτι καινούργιο. Η ομάδα της LiFO διαλέγει 100 μπαρ, εστιατόρια, πάρτι, χώρους τέχνης και όλα τα σημεία της πόλης που είναι πάντα γεμάτα με κόσμο, και πάντα κάτι παίζει.
THE LIFO TEAM