Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα Facebook Twitter
Τα ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων ακολουθούν ολοένα πιο ανθυγιεινό μοντέλο διατροφής, καταναλώνοντας λιγότερα φρούτα και λιγότερα λαχανικά και περνώντας περισσότερες ώρες μπροστά σε οθόνες.
0

ΑΡΓΗΣΑΜΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ οργανωμένη εθνική δράση για την καταπολέμηση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας και αυτό αποτελεί το βασικό αίτιο για τη διάδοσή της, όπως επισημαίνει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναδεικνύοντας τη σημασία της πανελλαδικής εκστρατείας «Για τα παιδιά γινόμαστε ασπίδα». Τη θλιβερή πρωτιά των ελληνόπουλων στους δείκτες παχυσαρκίας στην Ευρώπη επιχειρούμε να αλλάξουμε με το νέο οριζόντιο εθνικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλα τα σχολεία της επικράτειας και ξεκινά μέσα στον Οκτώβρη. Το πρόγραμμα ενημερώνει τα παιδιά για την υγιεινή διατροφή, προσφέροντας δυνατότητες άθλησης, για τα ομαδικά αθλήματα που συμβάλλουν και στην ορθότερη κοινωνικοποίησή τους και συνεπώς προάγει με κάθε τρόπο την αλλαγή ολόκληρης της νοοτροπίας της οικογένειας. Στον πυρήνα του προβλήματος, όπως αποδεικνύει μια νέα έρευνα, βρίσκονται οι εσφαλμένες αντιλήψεις των γονιών και το έλλειμμα ενημέρωσής τους πάνω σε πρακτικά ζητήματα σε μια εποχή που θεωρητικά υπάρχει υπερπληροφόρηση από το διαδίκτυο. Τα ανησυχητικά ευρήματα που παρουσιάζει ο πρόεδρος της Marc, Θωμάς Γεράκης, δείχνουν ότι τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων ακολουθούν ολοένα πιο ανθυγιεινό μοντέλο διατροφής, καταναλώνοντας λιγότερα φρούτα και λιγότερα λαχανικά και περνώντας περισσότερες ώρες μπροστά σε οθόνες. Οι γονείς, δυστυχώς, αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι η καθιστική ζωή παίζει καθοριστικό ρόλο στο σωματικό βάρος του παιδιού.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι γονείς υποτιμούν ή δεν αξιολογούν σωστά το σωματικό βάρος του παιδιού τους, δεν έχουν σαφή εικόνα του τι συνιστά φυσιολογικό βάρος. Παράλληλα, δεν συνδέουν την καθιστική ψυχαγωγία με την παχυσαρκία ούτε με το ανθυγιεινό φαγητό. Κυρίως συνδέουν τις ώρες μπροστά στις οθόνες με την οφθαλμική κόπωση και την έλλειψη κοινωνικοποίησης. 

Μέσα από την έρευνα αναδεικνύονται τα ζητήματα στα οποία πρέπει να εστιάσει η οριζόντια παρέμβαση, η οποία ξεκίνησε πιλοτικά σε εξήντα σχολεία και πρόκειται τώρα να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία της επικράτειας, συστήνοντας την άσκηση, ειδικά την ομαδική, στα παιδιά και δημιουργώντας συμβούλια νέων, με σκοπό να τα ωθήσει σε αλλαγή στάσης ζωής και νοοτροπίας.

Η έρευνα καταρρίπτει τον μύθο πως τα παιδιά δεν κάνουν σπορ λόγω του χαμηλού εισοδήματος της οικογένειας, καθώς ελάχιστες περιπτώσεις το αναφέρουν ως αποθαρρυντικό παράγοντα. Είναι κυρίως θέμα νοοτροπίας, με τους ειδικούς να θυμίζουν ότι ένα παιδί και ένας έφηβος χρειάζονται τουλάχιστον μία ώρα έντονης αθλητικής δραστηριότητας την ημέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας το παιδί πρέπει να ιδρώνει. 

Μέσα από την έρευνα αναδεικνύονται τα ζητήματα στα οποία πρέπει να εστιάσει η οριζόντια παρέμβαση, η οποία ξεκίνησε πιλοτικά σε εξήντα σχολεία και πρόκειται τώρα να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία της επικράτειας, συστήνοντας την άσκηση, ειδικά την ομαδική, στα παιδιά και δημιουργώντας συμβούλια νέων, με σκοπό να τα ωθήσει σε αλλαγή στάσης ζωής και νοοτροπίας.

Όπως αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, η παρέμβαση είναι οριζόντια – σ’ αυτές τις περιπτώσεις μόνο οι οριζόντιες παρεμβάσεις έχουν αποτέλεσμα. Στόχος της είναι τόσο η σωματική όσο και η ψυχική υγεία των παιδιών, καθώς κοινή συνισταμένη της παχυσαρκίας, των κακών δεικτών υγείας αλλά και της βίας και της παραβατικότητας μεταξύ των ανηλίκων, που καταγράφει πρωτόγνωρη έξαρση, είναι η κατάχρηση των οθονών.

Η κ. Αγαπηδάκη εξηγεί πως ό,τι κάνουμε στην εφηβεία διαμορφώνει την υγεία μας στη μέση ηλικία και ό,τι κάνουμε στη μέση ηλικία διαμορφώνει την υγεία μας κατά την τρίτη ηλικία. Η εφηβεία, λοιπόν, είναι η τελευταία χρυσή ευκαιρία που έχουμε για να παρέμβουμε και να διορθώσουμε εσφαλμένες αντιλήψεις. 

Μια πρώτη βιωματική εικόνα για το πώς θα λειτουργήσει το εθνικό οριζόντιο πρόγραμμα θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε στις 12 Οκτωβρίου, οπότε θα υλοποιηθεί η Εθνική δράση καταπολέμησης της παιδικής και της εφηβικής παχυσαρκίας σε συνεργασία με τη Unicef, στο πλαίσιο της οποίας μαθητές από σχολεία της επικράτειας θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες γνωριμίας με τα ομαδικά αθλήματα και τα αθλήματα του στίβου. Η δράση θα υλοποιηθεί στο ΟΑΚΑ σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους και τις τοπικές δημοτικές ακαδημίες, ώστε τα παιδιά και οι έφηβοι να χτίσουν πιο υγιείς τρόπους συμπεριφοράς που θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν σε υγιείς ενήλικες.  


 

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ