Ακόμα αναζητείται θεραπεία για το στίγμα των ατόμων με HIV λοίμωξη

Ακόμα αναζητείται θεραπεία για το στίγμα των ατόμων με HIV λοίμωξη Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

ΜETA AΠΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ μάχης με τον ιό HIV, οι νέες θεραπείες τον καθιστούν μη ανιχνεύσιμο, ωστόσο δεν έχει βρεθεί ακόμα αποτελεσματική θεραπεία για το βαρύ στίγμα που κουβαλούν οι ασθενείς. Πέντε διακεκριμένοι επιστήμονες που συμμετείχαν τον περασμένο Μάιο στο 1o Διεπιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «τα Σύνορα της Σεξουαλικότητας» εξηγούν τι σημαίνει να ζεις με αυτό το στίγμα, που αποδεικνύεται πολύ πιο ανθεκτικό από την ίδια τη νόσο.   

Αντώνης Πούλιος

Κλινικός ψυχολόγος - ψυχαναλυτής, διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ, επιστημονικός υπεύθυνος κοινοτικών προγραμμάτων Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», μέλος της επιστημονικής και της εκπαιδευτικής επιτροπής του Orlando LGBT+ «Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα»

«Υπάρχουν ομάδες και κοινότητες ανθρώπων που νοσούν από το στίγμα του HIV πριν καν εκτεθούν σε αυτόν, εξαιτίας των αναπαραστάσεων και των προκαταλήψεων που σχετίζονται με τις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο HIV αποτελεί στο κοινωνικό φαντασιακό το όριο που χωρίζει τις αποδεκτές από τις περιθωριακές για την κυρίαρχη κανονιστική κουλτούρα απολαύσεις, όπως αυτές που υποτίθενται για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών ή/και που εργάζονται στο σεξ. Οι δε άνθρωποι που ζουν με τον HIV στιγματίζονται από μια ηθικολογία, σύμφωνα την οποία η μετάδοση οφείλεται στο ότι ανήκουν σε ομάδες εκτός της κανονιστικής κοινωνικής νόρμας, είναι ανεύθυνοι ή “μη-κανονικά” λάγνοι, συνεπώς έως και επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο. Το στίγμα του HIV σχετίζεται, έτσι, με την ανάγκη μιας κοινωνίας να καθορίσει και να περιχαρακώσει τις κανονικότητές της, να δικαιολογήσει την περιθωριοποίηση των απολαύσεων που κρίνει περιθωριακές, επικίνδυνες, ίσως και να κρύψει τον φθόνο της σε σχέση με αυτές, κάτι που εντείνεται σε περιόδους μεγάλης καταστολής και καταπίεσης, όπως η τρέχουσα». 

Λυδία Λεωνίδου

Παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Μονάδα Λοιμώξεων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών

«Η αντιρετροϊκή θεραπεία έχει εξελιχθεί σημαντικά, αλλάζοντας τη φυσική πορεία της λοίμωξης από θανατηφόρα ασθένεια σε χρόνια κατάσταση. Χορηγείται σε όλα τα οροθετικά άτομα το συντομότερο δυνατό. Η θεραπεία καθιστά τον ιό μη ανιχνεύσιμο στο αίμα (undetectable) και βοηθά το άτομο να έχει προσδόκιμο παρόμοιο με αυτό του γενικού πληθυσμού. Αυτό είναι το πρώτο U στην εξίσωση U = U. Το δεύτερο σημαίνει untransmissible, εννοώντας τον ασθενή με αποτελεσματική θεραπεία και μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, που δεν μπορεί να μεταδώσει τη μόλυνση. Tα οροθετικά άτομα μπορούν, έτσι, να αποκτήσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στην προσωπική και κοινωνική ζωή τους. Για τα οροαρνητικά άτομα που μπορεί να βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο σεξουαλικής μόλυνσης υπάρχει πλέον η δυνατότητα να χορηγηθεί προληπτική θεραπεία για να μειωθεί σημαντικότατα ο κίνδυνος μόλυνσης (pre-exposure prophylaxis)».

Κωνσταντίνος Πρωτοπαπάς

Ακαδημαϊκός υπότροφος Δ’ Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Αττικόν

«Η παγκόσμια κοινότητα έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο: να διαγνωσθεί τουλάχιστον το 90% των ατόμων που έχουν μολυνθεί, να λάβει θεραπεία το 90% και να επιτύχουμε μη ανιχνεύσιμο φορτίο στο 90% αυτών, με τελικό στόχο να σταματήσει η επιδημία. Για να τον επιτύχουμε πρέπει να μειώσουμε το στίγμα και τις διακρίσεις. Στη χώρα μας όλα τα οροθετικά άτομα έχουν δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης στην εξειδικευμένη φροντίδα και την αντιρετροϊκή αγωγή.

Τα άτομα που φροντίζουμε ανήκουν σε σημαντικό ποσοστό στην ομάδα των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες. Οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών το 2020 αποτέλεσαν το 17,6% των νέων περιπτώσεων. Έχουμε, επίσης, την ομάδα των ετεροφυλόφιλων, μεταξύ των οποίων ένα σημαντικό ποσοστό είναι άτομα αλλοδαπής εθνικότητας. Μπορούμε εύκολα να φανταστούμε ότι τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν διπλό στιγματισμό. Το 46% των ασθενών λέει ότι δεν έχει αποκαλύψει το γεγονός ότι είναι θετικό, επειδή φοβάται, ενώ το 15% δήλωσε ότι απέφυγε να επισκεφθεί το νοσοκομείο, ακόμη και αν ήταν απαραίτητο. Το στίγμα και οι διακρίσεις μπορεί να κρατήσουν ένα άτομο μακριά από την έγκαιρη διάγνωση». 

Γιάννης Μποζιάρης

Resource Mobilization Coordinator, ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ

«Ως επαγγελματίες υγείας, σωματικής ή ψυχικής, ως εργαζόμενοι σε φορείς παροχής υπηρεσιών προς τις κοινότητες ή ακόμη και ως εισηγητές ή διεκδικητές κυβερνητικής πολιτικής, θα έχουμε αποτύχει αν στην υλοποίηση του έργου μας, στην προσέγγισή μας, στο μήνυμά μας ανάγουμε την οροθετικότητα στη βασική ταυτότητα του ατόμου ή της ομάδας ατόμων στην οποία απευθυνόμαστε. 

Ο σχεδιασμός των υπηρεσιών μας δεν θα πρέπει να στηρίζεται σε δικά μας συμπεράσματα σχετικά με την ταυτότητα ή το αίσθημα του ανήκειν του ατόμου. Θα πρέπει να μάθουμε πώς το άτομο κατανοεί την ταυτότητά του, πώς δημιουργεί δεσμούς και σχέσεις, ποια η κοινότητα ή οι κοινότητες στις οποίες το ίδιο εντάσσει τον εαυτό του, ποιες διαδρομές ακολούθησε, ποια τραύματα προκαλούν τους φόβους του και το θέτουν σε κίνδυνο, πού νιώθει ασφάλεια.

Η υπάρχουσα ανάγκη στρέφει τη συλλογική προσπάθεια των εμπλεκόμενων μερών προς τη δημιουργία συνθηκών καλύτερης ποιότητας ζωής των ωφελούμενων ατόμων και όχι προς την επιστημονική ταξινόμηση σε ομάδες με αόριστη ατομικότητα. Η προσέγγισή μας πρέπει να είναι συμπεριληπτική, διαθεματική και με σεβασμό στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού».

Ερωφίλη Κόκκαλη

Σύμβουλος σεξουαλικής υγείας, ΑΤΗ Checkpoint

«Τα τελευταία πέντε χρόνια εργάζομαι στο Athens Checkpoint. Ανάμεσα στα χιλιάδες μοναδικά διαφορετικά άτομα που έχω συναντήσει, υπήρχε κάτι κοινό. Πιο κοινό από την ηλικία, τη φυλή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή το HIV status. Αυτό το κοινό σημείο είναι το στίγμα για τον HIV/AIDS.

Η πατριαρχία, ο αυριανισμός, η ομοφοβία και ο χριστιανισμός, ισχυρότατες επιρροές σε κάθε οικογένεια, δεν εξηγούν στα παιδιά πως ο HIV είναι ένας ρετροϊός, δεν είναι πνευματική κατάσταση, δεν είναι ηθική αξία, δεν είναι συναίσθημα, δεν είναι συμβόλαιο με τη μοναξιά και τον θάνατο. Δεν αποφεύγεται με την προσευχή και τη μονογαμία αλλά με την προφύλαξη. Δεν είναι απαραίτητα ντροπή ή υπερηφάνεια. 

To κεφάλαιο AIDS βρίσκεται στις ταινίες του Χόλιγουντ, στις καχύποπτες ματιές των συναδέλφων, στις αδιάκριτες ερωτήσεις φίλων, σε διαφημιστικά φυλλάδια, σε σποτ, σε βιβλία αλλά και στα εξώφυλλα εφημερίδων. Δεν βρίσκεται όμως στα σχολικά βιβλία σεξουαλικής εκπαίδευσης με περιεχόμενο όπως: «Σεξουαλικές πρακτικές», «Σεξουαλικός προσανατολισμός», «Συναίνεση και Αυτοδιάθεση», «Αντισύλληψη», «Οργασμός».»

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ