Τσικνοπέμπτη: 7 ψησταριές για καλό κρέας

Η Τσικνοπέμπτη έχει μια αδυναμία, το αρνίσιο παϊδάκι! Facebook Twitter
Όταν προσγειώνεται η πιατέλα με το καλοψημένο παϊδάκι στο τραπέζι τα ενθουσιώδη επιφωνήματα της παρέας εδώ και δεκαετίες ανακηρύσσουν ξανά και ξανά το παϊδάκι βασιλιά της Τσικνοπέμπτης! Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Πιο τσικνιστό και πιο νόστιμο κρεατικό δύσκολα μπαίνει στην ψησταριά αυτήν τη μέρα. Όταν προσγειώνεται η πιατέλα με το καλοψημένο παϊδάκι στο τραπέζι, τα ενθουσιώδη επιφωνήματα της παρέας εδώ και δεκαετίες ανακηρύσσουν ξανά και ξανά το παϊδάκι βασιλιά της Τσικνοπέμπτης. 

Δεν κάνουν όλες οι ψησταριές delivery, οπότε οργανωθείτε ανάλογα, αν σκέφτεστε να γιορτάσετε την απόλυτα κρεατοφαγική γιορτή πριν από τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής που ξεκινά αμέσως μετά.

αρνίσια παϊδάκια φωτιά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ταβέρνα Σπύρος-Αντώνης: Ίσως το πιο λεπτοκομμένο παϊδάκι! Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω πώς κόβουν τα παϊδάκια τόσο λεπτά στο συνοικιακό αυτό μαγαζάκι στα Πατήσια: παϊδάκι-μινιατούρα. Ακριβώς μια μπουκίτσα, ψημένη τέλεια, με μαλακό και βουτυράτο κρέας. Τα πιο πολλά στη μερίδα είναι με το «χεράκι» τους και λιγότερα τα μπριζολάκια. Πολλά μαγειρευτά με λαχανικά και όσπρια για τους vegetarian της παρέας. Εξαιρετικές τιμές, φιλόξενοι τύποι! Το ζεστό κτίριο (με κηπάκι έξω τα καλοκαίρια) θυμίζει πώς ήταν οι καλές συνοικιακές ταβέρνες παλιά, φιλόξενες και απλές. Εδώ ερχόμαστε για να φάμε καλό παϊδάκι και όχι μόνον την Τσικνοπέμπτη.
Σπύρος-Αντώνης, Γαβριηλίδου 24, Πατήσια, 210 2022358, take-away, delivery

Μαύρος Γάτος στο Παγκράτι: Τέσσερις μήνες έμεινε κλειστός στο φετινό lockdown ο Μαύρος Γάτος στο Παγκράτι, αλλά δεν άντεξε άλλο, ούτε και η πιστή του πελατεία στη γειτονιά! Ανοίγει πανηγυρικά, λοιπόν, την Τσικνοπέμπτη και σκοπεύει να μείνει ανοιχτός εφεξής. Καλά νέα αυτά, το παϊδάκι τους είναι εγγυημένο και οι τηγανητές πατάτες εξίσου νόστιμες και καλοτηγανισμένες. Όλα τα φαγητά ετοιμασμένα από την οικογένεια του Γάτου, με τον Γιάννη στο τιμόνι.
Μαύρος Γάτος, Πολέμωνος 4, Παγκράτι, 210 7236903, μόνο take away

αρνίσια παϊδάκια Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Τρίγωνο στα Καλύβια: Παλιά, πολύ παλιά ψησταριά, που έχει καπνίσει για δεκαετίες την περιοχή μετά το Μαρκόπουλο. Μέσω Αττικής Οδού είναι μόλις είκοσι λεπτά από το κέντρο της Αθήνας (έξοδος Μαρκόπουλο και μετά Καλύβια). Με τέσσερις τεράστιες εσωτερικές σάλες, τα τραπεζάκια έξω μέχρι και στα πέριξ πεζοδρόμια γέμιζαν κάθε Κυριακή και την Τσικνοπέμπτη γινόταν «το έλα να δεις». Πέρα από εξαιρετικό παϊδάκι, το ζουμερό αρνί της σούβλας (που σουβλίζουν κάθε Κυριακή ολοχρονίς) και το κατσικάκι της σούβλας, θα παραγγείλετε νόστιμο κοκορέτσι και κοντοσούβλι, μπιφτέκια τεραστίων διαστάσεων, μπριζόλες σωστά ψημένες και χωριάτικο λουκάνικο αρωματισμένο, με το πράσο του. Θα χορτάσετε με σωστά τηγανισμένες πατάτες, κομμένες σε ροδέλες, και ψιλοκομμένο μαρουλάκι σαλάτα ή χωριάτικη και θα πληρώσετε το πολύ 20 ευρώ το άτομο, με το αναψυκτικό.
Το Τρίγωνο, Αθηνών 36, Καλύβια Αττικής, 22990 48540, μόνο take-away 

Οι Μουριές στη Σταμάτα: Τα βόρεια προάστια αγαπούν το παλιό μαγαζί Μουριές, κοντά στην κεντρική πλατεία της Σταμάτας, για τα καλοψημένα παϊδάκια τους. Θα τα παραγγείλετε να σας τα φέρουν ή θα περάσετε εσείς να τα πάρετε από κει, άριστα ψημένα, με τραγανό λιπάκι και όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά, με πρώτη και καλύτερη τη σπιτική τυρόπιτα με δικό τους τραγανό φύλλο. Το καλοκαίρι θα απολαύσετε την ψησταριά τους στην αυλή, με τις δέκα μουριές να σκιάζουν όμορφα τον χώρο.
Μουριές, 28ης Οκτωβρίου 1, Σταμάτα Αττικής, 6945 652627, delivery, take-away

Το Γίδι στη Μεταμόρφωση: Αποκαλούν τον εαυτό τους «χασαποταβέρνα», αν και κατά τη γνώμη μου είναι πιο κομψοί από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας όταν λέμε «χασαποταβέρνα», κάτι που φαίνεται και από τους όμορφους εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους τους (όταν ανοίξουν με το καλό…) αλλά και από την τολμηρή πρόταση να συμπεριλάβουν στο μενού τους λιγότερο δημοφιλή μέρη των ζώων και ξεχασμένες λιχουδιές. Ειδικά για την Τσικνοπέμπτη προτιμούν να παραγγείλετε τηλεφωνικά και να παραλάβετε οι ίδιοι από το μαγαζί το φαγητό σας, αλλιώς θα σας το στείλουν οι ίδιοι, με το δικό τους μέσο, για να φτάσει σ' εσάς ζουμερό και ζεστό. Ντελίβερι, λοιπόν, στις κοντινές τους περιοχές (Φιλαδέλφεια, Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Μεταμόρφωση) με παϊδάκια αρνίσια αλλά και προβατίνας, μπιφτέκι προβατίνας, συκωταριά στο τηγάνι, μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες του κιλού, αντικριστό αρνί, κοκορέτσι και κοντοσούβλι με εξαιρετικό τζατζίκι. Από τη 1 το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ της Τσικνοπέμπτης.
Το Γίδι, λεωφ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, 210 2828848, delivery στις κοντινές περιοχές, συνιστούν το take-away

Η Τσικνοπέμπτη έχει μια αδυναμία, το αρνίσιο παϊδάκι! Facebook Twitter
Στο Γίδι στη Μεταμόρφωση αποκαλούν τον εαυτό τους «χασαποταβέρνα» αν και, κατά τη γνώμη μου, είναι πιο κομψοί από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας όταν λέμε «χασαποταβέρνα». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κληματαριά στο Νέο Ψυχικό: Θα πρότεινα αυτήν τη συμπαθητική ταβέρνα με τον ωραίο υπαίθριο χώρο πάνω στην πλατεία Ελευθερίας στο Ν. Ψυχικό, που έχει παιδική χαρά για τα παιδιά, βασικά για τα νόστιμα παϊδάκια κοτόπουλου (φυσικά, έχει και αρνίσια). Τεμαχισμένα μικρά κομμάτια κοτόπουλου με λίγο από το κόκαλό τους κάνουν την πρόταση αυτή λίγο πιο ελαφριά από το αρνίσιο ή το κατσικίσιο παϊδάκι. Αν έχει καλό καιρό, ίσως να τολμήσετε να κάτσετε στην πλατεία και με μια μπίρα στο χέρι να περιμένετε την παραγγελία σας για να γιορτάσετε την Τσικνοπέμπτη κάπως διαφορετικά φέτος, πάντα με μάσκα και πάντα με αποστάσεις ασφαλείας.
Κληματαριά, Κωστή Παλαμά 29, Νέο Ψυχικό, 210 6743695, delivery, take-away

O Κισσός στο Χαλάνδρι: Απέναντι σχεδόν από το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, στα στενά του Χαλανδρίου, κρύβεται ένα ακόμα συνοικιακό ταβερνάκι με καλό, ξεροψημένο παϊδάκι. Μια οικογενειακή ταβέρνα με τον μπαμπά στην ψησταριά και όλη την οικογένεια παρούσα στα πόστα της. Μην παραλείψετε να παραγγείλετε φάβα –από τις πιο νόστιμες που έχουμε δοκιμάσει–, μεγάλες σαλάτες και νόστιμο τζατζίκι.
Κισσός, Ρούμελης 28, Χαλάνδρι, 210 6840288, delivery e-food.gr και take-away


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ