Tsiftis: Το νέο γαστροκουτούκι άπλωσε τραπέζια σε έναν σκιερό πεζόδρομο των Ιλισίων

Tsiftis: Το νέο γαστροκουτούκι άπλωσε τραπέζια σε έναν σκιερό πεζόδρομο των Ιλισίων Facebook Twitter
Aκολουθούν την εποχικότητα και ποντάρουν στην εντοπιότητα, αλλάζουν συχνά το μενού τους, δείχνοντας συνέχεια κάτι καινούργιο, ενώ παράλληλα έχουν ένα χαλαρό περιβάλλον. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

«Ο άνθρωπος της πιάτσας που είναι τετραπέρατος και γατόνι, πιάνει πουλιά στον αέρα, που είναι συγχρόνως και ντόμπρος, και ξήγας, και εντάξει»: έτσι εξηγεί το όνομα που έδωσε μια ομάδα στο νέο της νόστιμο εγχείρημα, το οποίο συζητιέται πριν καν ανοίξει, εδώ και μήνες.

Aυτή η συζήτηση έχει ξεκινήσει γιατί ο Σήφης Μανουσέλης είναι ένας πολύ ταλαντούχος σεφ που όμως, μέχρι τώρα, για να απολαύσουμε τις ιδέες του, έπρεπε να βρεθούμε είτε στο Black Rock του Santorini Secret είτε στο δικό του Λaska που έστησε το καλοκαίρι του 2020 στο πάνω Κουφονήσι, μια μοντέρνα ελληνική ταβέρνα με μπόλικο ψάρι και πρώτες ύλες από τα γύρω κυκλαδονήσια. 

Τώρα, μαζί με τον Βάιο Κορομηλά, που προέρχεται από τον χώρο του καφέ, και τον Μπάμπη Καζάνα, που θα βρίσκεται μέσα στην κουζίνα και θα εκτελεί τις συνταγές, δημιούργησαν τη φιγούρα ενός παλιού μάγκα, του τσίφτη τους, που κάποτε σύχναζε σε κουτούκια, τα οποία είναι πλέον δυσεύρετα.

Βρήκαν μαγαζί γωνία σε μια περιοχή που ανεβαίνει, σε έναν πεζόδρομο που δεν τον βαράει ο ήλιος και έπιασαν την τάση που θέλει όσα νέα εστιατόρια προσφέρουν απλή, αλλά όχι απλοϊκή κουζίνα, ακολουθούν την εποχικότητα και ποντάρουν στην εντοπιότητα, αλλάζουν συχνά το μενού τους, δείχνοντας συνέχεια κάτι καινούργιο, ενώ παράλληλα έχουν χαλαρό περιβάλλον, να γίνονται τα μαγαζιά στα οποία οι Αθηναίοι ψάχνουν επίμονα τραπέζι. Είναι, λοιπόν, όντως γατόνι ο Tsiftis, αφού άνοιξε τις πόρτες του έχοντας όλα τα παραπάνω στοιχεία. 

Το μενού είναι comfort τόσο στην ανάγνωση όσο και στο αποτέλεσμα. Ήθελαν να προσφέρουν γεύσεις καθημερινές και γνώριμες, δοσμένες αλλιώς. Συν ότι οι τιμές δεν θα σας τρομάξουν. 

Ο υπότιτλος της νέας άφιξης είναι «gastrokoutouki+» και αυτό το συν έχει να κάνει με το ότι, εκτός από τα πιάτα που θα μπαίνουν στη μέση, ο Tsiftis δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο κρασί, κάτι που καταλαβαίνει κανείς με το που μπαίνει στον εσωτερικό χώρο, αφού η κάβα του, που χωράει επτακόσιες φιάλες, έχει στηθεί σε περίοπτη θέση.

Σχετίζεται επίσης με τη φιλοσοφία του στην κουζίνα, με το ότι θα διαβάσετε στον κατάλογο περιγραφές όπως «ντοματοσαλάτα με φράουλα, dressing ντομάτας, ανεβατό τυρί από τα Γρεβενά και ρίγανη». Ακούγεται απλό, και αυτό ήθελαν, όμως το πιάτο αυτό έχει μια διαδικασία για να γίνει. Δεν είναι ότι θα κόψουν μια ντομάτα στα τέσσερα, αλλά θα την έχουν τέσσερις ώρες πριν σε θερμοκρασία δωματίου για να ζυμωθεί επί τόπου και θα τη σερβίρουν αφού έχει ψηθεί με το αλάτι και έχει βγάλει όλα της τα ζουμιά, τα οποία βέβαια θα αξιοποιηθούν στο πιάτο. Όλη αυτή η διαδικασία δίνει σπιρτάδα σε μια φαινομενικά λιτή σαλάτα που τελικά εντυπωσιάζει με τη γεύση της. 

Tsiftis: Το νέο, πολυαναμενόμενο γαστροκουτούκι άπλωσε τραπέζια σε έναν σκιερό πεζόδρομο των Ιλισίων Facebook Twitter
Ο υπότιτλος της νέας άφιξης είναι «gastrokoutouki+» και αυτό το συν έχει να κάνει με το ότι εκτός από τα πιάτα που θα μπαίνουν στη μέση, ο Tsiftis δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο κρασί. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Οι κρυφές διεργασίες που δεν αναγράφονται στον κατάλογο αφορούν προφανώς και άλλα πιάτα, και πολλές από αυτές είναι πινελιές που έβαλε στο μενού ο Θάνος Ζαμπούνης που θα βρίσκεται στην ανοιχτή κουζίνα του Tsiftis μετά την πολυετή θητεία του στο La Buvette των Βρυξελλών. Ένα παράδειγμα είναι η χοιρινή καψαλισμένη μπριζόλα που προετοιμάζεται και μαρινάρεται τρεις μέρες μέχρι να σερβιριστεί στο πιάτο μας – γίνεται με ταμάρινθο, εσκαρόλ και φύλλα μουστάρδας.

Τα αχνιστά μύδια με τον ηλιόσπορο, τα σέσκουλα και το σπανάκι τα παντρεύουν με το λουκάνικο chorizo που τους φτιάχνει το φημισμένο κρεοπωλείο του Γιάννη στα Εξάρχεια. Αυτό το λουκάνικο δεν το προσθέτουν απλώς στο πιάτο, το σπάνε για να φτιάξουν ένα έλαιο από αυτό.

Στο τέλος της ημέρας, βέβαια, σημασία έχει αν όλες αυτές οι αλχημείες θα σας ανταμείψουν γευστικά – θα το κάνουν. Το μενού είναι comfort τόσο στην ανάγνωση όσο και στο αποτέλεσμα, ήθελαν να προσφέρουν γεύσεις καθημερινές και γνώριμες δοσμένες αλλιώς. Συν ότι οι τιμές δεν θα σας τρομάξουν. 

Ο ταραμάς τους με το αλατισμένο λεμόνι και τα φύκια –πολύ ωραίο twist– είναι ό,τι πρέπει για να απολαύσετε το προζυμένιο ψωμί που προς το παρόν προμηθεύονται από τον γειτονικό third wave φούρνο Τρομερό Παιδί.

Βγάζουν ημίπαστο ψάρι ημέρας με κάππαρη, ελαιόλαδο και μαραθόσπορο, μια ντάσκα μαριναρισμένη με αλμύρα, βανίλιες σε ζύμωση και σάλτσα εσπεριδοειδών και ψάρι ημέρας με βλίτα και σκορδαλιά. 

Tsiftis: Το νέο, πολυαναμενόμενο γαστροκουτούκι άπλωσε τραπέζια σε έναν σκιερό πεζόδρομο των Ιλισίων Facebook Twitter
Από τα αριστερά: Μπάμπης Καζάνας, Σήφης Μανουσέλης, Βάιος Κορομηλάς. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Tsiftis: Το νέο, πολυαναμενόμενο γαστροκουτούκι άπλωσε τραπέζια σε έναν σκιερό πεζόδρομο των Ιλισίων Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Ετοιμάζουν αμπελοφάσουλα με σταφύλι, αγουρίδα, ξινομυζήθρα μυρωδικά και αμύγδαλα, πατάνε στην κλασική συνταγή για ιμάμ και την ενισχύουν με πουρέ μελιτζάνας, κάνουν και κόκορα παστιτσάδα με σκιουφιχτά και λαζαρέτο Ιθάκης. Τα μοσχαρίσια παϊδάκια στα κάρβουνα με θυμάρι, ρίγανη και καμένο λεμόνι είναι έκτακτα, όπως και το γλυκό τους με τη σοκολάτα με 70% κακάο, το παγωτό ανθόγαλα, το παστέλι με φουντούκι, θυμάρι και ελαιόλαδο.

Τα κρέατά τους έρχονται από την Κομοτηνή, τα τυριά και τα αλλαντικά τους είναι όλα ντόπια, τα μυρωδικά που χρησιμοποιούν στα πιάτα τους είναι φυτεμένα στο παρτέρι της εισόδου. Προτείνουν να βάλουμε τα πιάτα στη σέντρα – στο μενού τους αναγράφεται ημερομηνία, μια και το σφιχτό μενού τους θα ανανεώνεται συχνά, ανάλογα με την πρώτη ύλη που θα έχουν στα χέρια τους. 

Τα παραπάνω συνοδεύονται από μια εκτενή λίστα κρασιών την οποία έχει αναλάβει να εμπλουτίσει ο Φώτης Κοτσάκης, επιλέγοντας ποικιλίες και ετικέτες τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον διεθνή αμπελώνα. Όσοι αναζητάτε τα φυσικά κρασιά, δεν θα απογοητευτείτε, θα βρείτε επιλογές και μάλιστα πολλές. Διαθέτουν και λίστα με τσίπουρα, μεταξύ των οποίων και παλαιωμένα. Αν πάλι ανήκετε σε εκείνους που τους αρέσει να ξεκινούν το γεύμα τους με ένα κοκτέιλ, έχουν δημιουργήσει μια λίστα με τέτοια. Προσφέρουν ποτά βασισμένα σε ελληνικά spirits, ευκολόπιοτα, τα οποία έχει επιμεληθεί η ομάδα του Upupa Epops, του κοκτειλάδικου των Κάτω Πετραλώνων.

Αυτό το κουτούκι είναι εκμοντερνισμένο, αλλά κυρίως θέλει να είναι παρεΐστικο, να βρίσκουν όλοι στην παρέα αυτό που τους αρέσει και να το ευχαριστιούνται με την άνεσή τους σε έναν πεζόδρομο που μοιάζει να είναι μακριά από τη βαβούρα της Μιχαλακοπούλου, ενώ είναι τόσο κοντά της. 

Μιχαλακοπούλου & Σεβαστείας, Ιλίσια, 6989 395301

Tsiftis: Το νέο, πολυαναμενόμενο γαστροκουτούκι άπλωσε τραπέζια σε έναν σκιερό πεζόδρομο των Ιλισίων Facebook Twitter
Ντοματοσαλάτα με φράουλα, dressing ντομάτας, ανεβατό τυρί από τα Γρεβενά και ρίγανη. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Tsiftis: Το νέο, πολυαναμενόμενο γαστροκουτούκι άπλωσε τραπέζια σε έναν σκιερό πεζόδρομο των Ιλισίων Facebook Twitter
Μοσχαρίσια παΐδάκια στα κάρβουνα με θυμάρι, ρίγανη και καμένο λεμόνι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Tsiftis: Το νέο, πολυαναμενόμενο γαστροκουτούκι άπλωσε τραπέζια σε έναν σκιερό πεζόδρομο των Ιλισίων Facebook Twitter
Τα αχνιστά μύδια με τον ηλιόσπορο, τα σέσκουλα και το σπανάκι τα παντρεύουν με το λουκάνικο chorizo που τους φτιάχνει το φημισμένο κρεοπωλείο του Γιάννη στα Εξάρχεια. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Tsiftis: Το νέο, πολυαναμενόμενο γαστροκουτούκι άπλωσε τραπέζια σε έναν σκιερό πεζόδρομο των Ιλισίων Facebook Twitter
Γλυκό με σοκολάτα με 70% κακάο, παγωτό ανθόγαλα, παστέλι με φουντούκι, θυμάρι και ελαιόλαδο. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO







 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στοα Φιξ: Η Γωγώ Δελογιάννη άνοιξε γαστρο-καφενείο σε μια στοά του κέντρου

Γεύση / Στοα Φιξ: Η Γωγώ Δελογιάννη άνοιξε γαστρο-καφενείο σε μια στοά του κέντρου

Κατεβήκαμε τα σκαλάκια της Στοάς Φιξ και συναντήσαμε τη δημοφιλή σεφ στο πρώτο προσωπικό της βήμα, ένα γαστρονομικό καφενείο που ίδια η ήθελε να μοιάζει με «κάτι ανάμεσα σε Ζόναρς και Δίπορτο».
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Υπάρχει η τουριστική Πλάκα, υπάρχει και η δική μας

Living / Υπάρχει η τουριστική Πλάκα, υπάρχει και η δική μας

Για κάθε σχεδόν πόλη του κόσμου, οι τουριστικοί οδηγοί χωρίζονται σε εκείνους που συγκεντρώνουν «τα Χ καλύτερα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε» και στους «ζήστε το σαν ντόπιος». Στην περίπτωση της Αθήνας, η περιοχή της Πλάκας μπαίνει σίγουρα στους πρώτους οδηγούς. Ποιος είπε όμως ότι δεν έχει να προσφέρει και στους Αθηναίους;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
LAXANONTOLMADES

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τους τέλειους λαχανοντολμάδες του Βλάσση

Το εστιατόριο της Αθήνας που εδώ και 40 χρόνια έχει συνδέσει το όνομά του με αυτό το πιάτο μάς δίνει τη συνταγή για ένα φαγητό κλασικό και comfort, τώρα που κάνει κρύο και τα λάχανα είναι στο φόρτε τους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Κωνσταντίνος Κωβαίος: “Η γαστρονομία δεν είναι αγώνας δρόμου, αλλά μαραθώνιος με αντοχές λίγων.

Οδηγός Γεύσης / Κωνσταντίνος Κωβαίος: «Η γαστρονομία δεν είναι αγώνας δρόμου, αλλά μαραθώνιος με αντοχές λίγων»

Executive Chef των ξενοδοχείων London και Athens Coast της Γλυφάδας και αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής “Acropolis”, ο Έλληνας chef μιλά για τη γαστρονομία και τη δυναμική της φιλοξενίας.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ