Στοα Φιξ: Η Γωγώ Δελογιάννη άνοιξε γαστρο-καφενείο σε μια στοά του κέντρου

Στοα Φιξ: Η Γωγώ Δελογιάννη άνοιξε γαστρο-καφενείο σε μια στοά του κέντρου Facebook Twitter
Ήθελα να κάνω ένα μέρος όπου να μπορούν να έρχονται οι φίλοι μας, σκαστά από τη δουλειά τους, από τις πρόβες τους, να πιούμε έναν καφέ γρήγορα, ένα γρήγορο φαγητό. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

«Είδα το ακίνητο και είπα στον διακοσμητή μας: "Θέλω να μου φτιάξεις κάτι ανάμεσα στο Ζόναρς και το Δίπορτο, μπορείς;"» λέει η Γωγώ Δελογιάννη λίγο πριν υποδεχτεί τους πρώτους πελάτες της Στοάς Φιξ, του όμορφου, σύγχρονου καφενείου που μόλις άνοιξε η ίδια στην ομώνυμη, κεντρικότατη στοά της Αιόλου, στη Ομόνοια.


Άνετος, clean, μοντέρνος και ταυτόχρονα τόσο χαρακτηριστικά αθηναϊκός, ο χώρος του εστιατορίου βρίσκεται στο υπόγειο κομμάτι της στοάς. Είναι από αυτούς που απέξω ίσα που τους παίρνει το μάτι σου την ώρα που κυκλοφορείς στη φασαρία του δρόμου. Κατεβαίνοντας τα σκαλάκια στης Στοάς Φιξ θα βρεθείς τώρα σε ένα μέρος φρέσκο και παλιό μαζί, ούτε μέσα στη βουή του κέντρου αλλά ούτε και μακριά της – ακριβώς από κάτω. Ένα τωρινό στέκι με ατμόσφαιρα κανονικού καφενείου.


«Ήθελα να κάνω ένα μέρος όπου να μπορούν να έρχονται οι φίλοι μας, σκαστά από τη δουλειά τους, από τις πρόβες τους, να πιούμε έναν καφέ γρήγορα, για ένα γρήγορο φαγητό. Ένα σημερινό γαστρονομικό καφενείο που να έχει ένα ωραίο καφέ, ωραία κρασιά, ωραίο φαγητό και να μπορείς να το πληρώσεις. Να μπορούν να έρθουν όλοι, είτε έχουν χρόνο νωρίς για ένα πρωινό είτε αργότερα, για μεζέ ή ένα μεγαλύτερο γεύμα» συνεχίζει η Γωγώ, ενώ απ' την κουζίνα βγαίνει πρώτα ένα πιάτο με τραγανά κεφτεδάκια και μετά ένα με χόρτα τσιγαριαστά, ντομάτα, φρέσκα μυρωδικά και αυγά τουρσί.

Μου αρέσουν τα μαγαζιά που μπορούν να γίνουν στέκια. Εκείνα που σου προσφέρουν μια έξτρα φροντίδα. 


Η ευκαιρία να κάνει το μέρος που φανταζόταν πραγματικότητα στον χώρο της στοάς προέκυψε μέσα από δυσκολίες. Η σεφ ετοιμαζόταν να φτιάξει το γαστροκαφενείο της αλλού. Έδωσε και χέρια, όμως η συμφωνία χάλασε την τελευταία στιγμή, για να καταλήξει στη στοά που τόσο της ταιριάζει. «Τη στοά την ήξερα καλά» συμπληρώνει και θυμάται την εποχή που ερχόταν όχι για να μαγειρέψει αλλά ως νεαρή δικηγόρος, για να φτιάξει τα λουράκια της τσάντας της στον δρόμο για την κοντινή Στοά Ειρηνοδικείου.

Στοα Φιξ: Η Γωγώ Δελογιάννη άνοιξε γαστρο-καφενείο σε μια στοά του κέντρου Facebook Twitter
Άνετος, clean, μοντέρνος αλλά και ταυτόχρονα τόσο χαρακτηριστικά αθηναϊκός, ο χώρος του εστιατορίου βρίσκεται στο υπόγειο κομμάτι της στοάς. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


«Από την παλιά μου δουλειά θυμάμαι πόσο σημαντικό είναι να έχεις από κάτω κάτι ωραίο, νόστιμο, όχι πολύ ακριβό, γρήγορο και καθαρό. Να μπορείς να φας κάτι ποιοτικό με μέγιστη τιμή τα 9-10. Γι' αυτό δεν μπορώ να φτιάξω ένα μενού που ο μέσος συνομήλικός μου δεν μπορεί να πληρώσει – ντρέπομαι. Μου αρέσουν τα μαγαζιά που μπορούν να γίνουν στέκια. Εκείνα που σου προσφέρουν μια έξτρα φροντίδα. Το μαγαζί που διακόσμησε ο Νότης Χριστοδούλου έχει πολλές λεπτομέρειες, με τις οποίες θέλαμε να δείξουμε αυτήν τη φροντίδα, από τα μηνύματα στις χαρτοπετσέτες και τα ατομικά σαπουνάκια από την Τήνο στο μπάνιο μέχρι το δικό μας χαρμάνι καφέ που καβουρδίζουμε. Τα πρότυπά μου στην κουζίνα είναι οι άνθρωποι που έχουν φροντίσει αυτά που έρχονται στο τραπέζι σου, είτε είναι η κυρία Μαρία σε καντίνα στη Σκύρο είτε ένας διάστερος Γάλλος.


Εγώ ασχολούμαι με την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και μου αρέσει να την φέρνω στο τραπέζι του 2020 με όσο πιο κοντινό στην παράδοση τρόπο μπορώ. Ψάχνω πολύ τα υλικά. Στο μενού μας θα δεις, για παράδειγμα, ένα φοβερό τυρί από τη Μεσσηνία, που ο παραγωγός το λέει "κεφαλοπαρμεζάνα". Έχει κάνει μια κεφαλογραβιέρα με την ωρίμανση της παρμεζάνας. Πάντα προσπαθώ να κάνω κουζίνα των υλικών: καλά υλικά, καλό μαγείρεμα, τραπέζι. Ανακάλυψα μια φοβερή κρέμα που κάνουν στο Πήλιο, το κατσαμάκι, που είναι καλαμποκάλευρο μαγειρεμένο με νερό και μοιάζει με την πολέντα. Το πειράξαμε λίγο, βάλαμε και ολόκληρο καλαμπόκι μέσα και πήγαμε από μια κουτσίνα πόβερα του Πηλίου σε κάτι πιο σύγχρονο, που το σερβίρουμε μαζί με τα αγαπημένα μου κεφτεδάκια».

Στοα Φιξ: Η Γωγώ Δελογιάννη άνοιξε γαστρο-καφενείο σε μια στοά του κέντρου Facebook Twitter
Κεφτέδες με κρέμα καλαμποκιού. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Το μενού, που είναι σχεδιασμένο για να αλλάζει συχνά, ξεκινά στις 8 το πρωί με ελληνικό πρωινό, με γιαούρτι και γκρανόλα, αυγά μάτια σε φρυγανισμένο ψωμί, μαζί με χειροποίητο ψωμί και μερικά σάντουιτς που μπορεί κανείς να τα πάρει και στο χέρι.


Και καθώς η μέρα προχωράει, έρχονται και οι τσουχτές μακαρονάδες της Μάνης, με μυζήθρα και τηγανητό αυγό αλλά και λίγο μαύρο σκόρδο. Ο τραχανάς είναι χειροποίητος και έρχεται από το Ναύπλιο, η αθηναϊκή έχει βραστό μπακαλιάρο, καπνιστή μαγιονέζα και βραστά λαχανικά και οι πατάτες βγαίνουν με λαδορίγανη, ανθό αλατιού, πελτέ ντομάτας και γαλοτύρι. Η ταλιάτα προβατίνα μόνο με λεμόνι, θυμάρι και λίγο πεκορίνο. Όλα σχεδιασμένα για να μοιράζονται στη μέση.


«Το πιο αγαπημένο μου είναι ένα ψωμάκι ατμού που κάνουμε και έχει μέσα κοκκινιστό μοσχάρι, τσαλαφούτι και πίκλα αγγουριού» λέει η σεφ. Πίσω μας εκτυλίσσεται μια σκηνή του «νέου κανονικού», με τη συνεργάτιδά της να μετρά τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών. Η Στοά Φιξ ξεκίνησε να φτιάχνεται τον Ιούνιο, μέσα στην πανδημία. «Έχω επενδύσει εδώ όλο τον χρόνο μου τους τελευταίους τρεις μήνες, έχω κάνει δουλειές εδώ μέσα που δεν πίστευα ότι μπορώ να κάνω, και όμως τις έκανα – να σκάψω τοίχο, να στοκάρω. Έχω φτιάξει έναν μικρόκοσμο που θεωρώ πολύ όμορφο, οπότε τώρα δεν έχω επιλογή, δεν μπορώ να κάνω πίσω».

Στοα Φιξ: Η Γωγώ Δελογιάννη άνοιξε γαστρο-καφενείο σε μια στοά του κέντρου Facebook Twitter
Η Γωγώ ετοιμάζει τα ψωμάκια ατμού με μοσχάρι κοκκινιστό, τσαλαφούτι και πίκλα αγγουριού. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Τη ρωτάω αν οι γνώσεις από τη δικηγορία τής είναι χρήσιμες σε ένα εστιατόριο. «Χωρίς τις γνώσεις της δικηγορίας δεν θα είχα πάει ούτε βήμα παραπέρα» λέει. «Δεν μπορείς να φανταστείς πόση υπομονή χρειάζεται για να δεις να ανοίγει αυτό που θέλεις. Οι περισσότεροι σκόπελοι είναι γραφειοκρατικοί. Αντιμετωπίζω πλέον όλες τις δημόσιες υπηρεσίες με ένα μοντέλο που το έμαθα όσο ήμουν δικηγόρος. Όταν ήμουν ασκούμενη σε ένα μεγάλο γραφείο μου έλεγαν "θα πας γι' αυτήν τη δουλειά και δεν θα γυρίσεις αν δεν την κάνεις". Τώρα μπαίνω στις δημόσιες υπηρεσίες και λέω "δεν φεύγω αν δεν με εξυπηρετήσετε". Δεν έχω βρει άλλο τρόπο».


Μαζί με τον φόρτο της ετοιμασίας ενός νέου μαγαζιού, η Γωγώ βρέθηκε το καλοκαίρι να μαγειρεύει και στο Σχεδία Home αλλά και με την πρωτοβουλία «Ο Άλλος Άνθρωπος». «Γενικά, πιστεύω ότι η μαγειρική είναι ένας τρόπος να φροντίζεις τον κόσμο. Γι' αυτό την κάνω αυτήν τη δουλειά. Μου καλύπτει την ανάγκη να παρέχω φροντίδα. Το καλοκαίρι μού ζήτησαν από τη Σχεδία να τους βοηθήσω να κάνουμε ένα πρωινό. Δεν λες "όχι" σ' αυτά τα πράγματα. Ο Κώστας Πολυχρονόπουλος από τον "Άλλο Άνθρωπο" μου είπε: "Πάω Χαλκίδα, έχεις δυο μέρες να έρθεις να βοηθήσεις;". Στ' αλήθεια δεν τις είχα, αλλά πήγα γιατί αυτός ο άνθρωπος πιστεύω ότι είναι ο πραγματικός Άι-Βασίλης, δεν μπορώ να του πω όχι. Και υπάρχει τόσος κόσμος που χρειάζεται φροντίδα αυτήν τη στιγμή».

Στοα Φιξ: Η Γωγώ Δελογιάννη άνοιξε γαστρο-καφενείο σε μια στοά του κέντρου Facebook Twitter
Κατεβαίνοντας τα σκαλάκια στης Στοάς Φιξ θα βρεθείς τώρα σε ένα μέρος φρέσκο και παλιό μαζί. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Αφού μετρηθούν οι αποστάσεις και περάσουν οι λάμπες UV, σερβίρονται οι πρώτες μπίρες. Η φωτεινή επιγραφή που λέει «Στοά Φιξ» δεν έχει ανέβει ακόμα.


«Σε μια γυναίκα που ξεκινάει τώρα στον χώρο θα έλεγα να δουλέψει, να συγκεντρωθεί και να πάει προς τον δρόμο που θέλει, γιατί, όπως λέει και η Μαρίνα Κουντουράτου, αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας, θα πας εκεί που κοιτάς» λέει η σεφ και μας κερνάει για το τέλος ένα εκμέκ πολίτικο με παγωτό μαστίχα.

Στοα Φιξ: Η Γωγώ Δελογιάννη άνοιξε γαστρο-καφενείο σε μια στοά του κέντρου Facebook Twitter
Τηγανητό κοτόπουλο με πράσινα φασολάκια, μοτσαρέλα και σάλτσα γλυκό τσίλι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στοα Φιξ: Η Γωγώ Δελογιάννη άνοιξε γαστρο-καφενείο σε μια στοά του κέντρου Facebook Twitter
Μαύρες φακές, ρύζι, καπνιστή πέστροφα, λεμονόχορτο, πιπεριές και φάβα με ντοματίνια. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στοα Φιξ: Η Γωγώ Δελογιάννη άνοιξε γαστρο-καφενείο σε μια στοά του κέντρου Facebook Twitter
Η φωτεινή επιγραφή που λέει «Στοά Φιξ» δεν έχει ανέβει ακόμα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στοα Φιξ: Η Γωγώ Δελογιάννη άνοιξε γαστρο-καφενείο σε μια στοά του κέντρου Facebook Twitter
«Το πιο αγαπημένο μου είναι ένα ψωμάκι ατμού που κάνουμε που έχει μέσα κοκκινιστό μοσχάρι, τσαλαφούτι και πίκλα αγγουριού» λέει η σεφ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στοα Φιξ: Η Γωγώ Δελογιάννη άνοιξε γαστρο-καφενείο σε μια στοά του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Στοά Φιξ, Αιόλου 102, 211 1190119, ώρες λειτουργίας: 8:00-20:00

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ