Τραγανές κροκέτες μπακαλιάρου και ένα δροσερό συνοδευτικό ντιπ παντζαριού

Χεράκι-χεράκι για μπακαλιάρο και σκορδαλιές Facebook Twitter
Οι κροκέτες του μπακαλιάρου θέλουν μαστόρικο και υπομονετικό τηγάνισμα για να ψηθούν καλά στο κέντρο και να γίνουν τραγανές και ροδοκόκκινες απέξω.
0

ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ θα γίνουν τα πρώτα αγαπημένα παραδοσιακά και πεντανόστιμα φαγητά που θα είσαι περήφανος να μάθεις να μαγειρεύεις και να σερβίρεις στους φίλους και την οικογένειά σου κάθε 25η Μαρτίου, και όχι μόνο!

Τραγανές κροκέτες παστού μπακαλιάρου

1 μεγάλο φιλέτο παστού μπακαλιάρου
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 φλιτζάνι νερό
1 αυγό
Λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή ελάχιστη πάπρικα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού baking powder
2 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη

Οι κροκέτες του μπακαλιάρου θέλουν μαστόρικο και υπομονετικό τηγάνισμα για να ψηθούν καλά στο κέντρο και να γίνουν τραγανές και ροδοκόκκινες απέξω. Μη σας ξεγελάσει, λοιπόν, η πάπρικα που με το κόκκινο χρώμα της πολλές φορές δίνει την εντύπωση ότι το φαγητό είναι καλά τηγανισμένο, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι έτοιμο.

Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο για 36 ώρες, αλλάζοντας το δροσερό νερό κάθε έξι ώρες. Τον ξεπλένουμε, τον ξεκοκαλίζουμε και τον ξεφτίζουμε, δηλαδή με τα δάχτυλα τραβάμε το ψαχνό να βγει, σαν ξέφτια.

Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τον ξεφτισμένο μπακαλιάρο και ανακατεύουμε ξανά.

Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για δυο ωρίτσες.

Το βγάζουμε μισή ώρα πριν το τηγανίσουμε, για να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο έτσι ώστε να καλύπτονται οι κροκέτες του μπακαλιάρου τουλάχιστον μέχρι τη μέση και το αφήνουμε να κάψει καλά, αλλά όχι να «καπνίσει».

Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα του μπακαλιάρου και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι, μαζεύοντας με το κουτάλι το μείγμα στο τηγάνι για να μην απλώσει αλλά να πάρει το σχήμα της κροκέτας.

Αφήνουμε κάθε κροκέτα να τηγανιστεί καλά από τη μια μεριά και μετά, με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, την αναποδογυρίζουμε για να τηγανιστεί και από την άλλη. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή ή ακόμα και καυτερή), θα πρέπει να προσέξουμε γιατί αυτό το κόκκινο μπαχαρικό δίνει την εντύπωση στο τηγάνι ότι οι κροκέτες έχουν ροδοκοκκινίσει, χωρίς όμως να είναι καλά μαγειρεμένες στο κέντρο τους.

Τα παντζάρια της 25ης Μαρτίου αλλιώς!

Χεράκι-χεράκι για μπακαλιάρο Facebook Twitter

Έχουμε συνηθίσει, και έτσι σερβίρονται παραδοσιακά, τα παντζάρια σαλάτα σκέτα με λάδι και ξίδι δίπλα στον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου, μαζί με τα φύλλα και τα γλυκά κοτσανάκια τους. 

Η συνταγή που ακολουθεί είναι νηστίσιμη και γευστικά ταιριαστή: ένα δροσερό ντιπ παντζαριού για να συνοδεύσει κάθε μπουκιά τηγανητού μπακαλιάρου στο γιορτινό τραπέζι αλλά και να μας δροσίσει από τις έντονες σκορδαλιές. 

Προσθέστε σκόρδο ανάλογα με τα γούστα σας (ή αφαιρέστε το εντελώς, αν το προτιμάτε ανάλαφρο). 

Για τη συνταγή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βρασμένα φρέσκα παντζάρια, ή βρασμένα σε βάζο, ή vacuum (τα τελευταία θα τα βρείτε στο τμήμα λαχανικών στα σούπερ-μάρκετ και είναι μια καλή εναλλακτική λύση για γρήγορες συνταγές). 

Υλικά

2-3 μεγάλα, καλά βρασμένα παντζάρια, πολτοποιημένα ελαφρά στο μπλεντεράκι
1 χούφτα καρύδια ωμά
1 χούφτα φουντούκια χοντροσπασμένα και καβουρντισμένα ελάχιστα στον φούρνο ή το αντικολλητικό τηγάνι
1 σκελίδα σκόρδο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι

Αφού πολτοποιήσουμε αρχικά τα βρασμένα παντζάρια, προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μπλεντεράκι και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. 

Ραντίζουμε καλά το μείγμα παντζαριών με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και σερβίρουμε. 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM