Τουλουμπάκι: Το κέρασμα του Βορρά φτιάχνεται σωστό πια και στην Αθήνα

Τουλουμπάκι: Το κέρασμα του Βορρά φτιάχνεται σωστό πια και στην Αθήνα Facebook Twitter
Φρέσκα χειροποίητα τουλουμπάκια, φτιαγμένα με την αυθεντική συνταγή, τραγανά και ελαφρώς σιροπιασμένα, που δεν λιγώνουν. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

«Μα ποιος τρώει τουλουμπάκια;» ακούστηκε μια φωνή μέσα στο γραφείο, ενώ άνοιγα ένα κουτί γεμάτο με τέτοια. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα γλυκό που το έχουμε μάθει τυποποιημένο, φουλ στο σιρόπι και συχνά κακοφτιαγμένο – εγώ δηλαδή θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά να πωλείται στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς μου συσκευασμένο δίπλα σε τσίχλες και σοκοφρέτες.  

Δεν είναι, λοιπόν, ένα πολύ δημοφιλές γλυκό, τουλάχιστον εδώ «κάτω», γιατί στη Βόρεια Ελλάδα το τιμούν και το προσφέρουν ως κέρασμα μετά το φαγητό και τα τραπεζώματα, «αυτό το κουτί μού θυμίζει Κυριακή μεσημέρι στο σπίτι μου», θα πει η Μπιάνκα από το ατελιέ που είναι από «πάνω» και εκεί μπορούμε να το συναντήσουμε σε ζαχαροπλαστεία που προσφέρουν κουρκουμπίνια, τα οποία είναι επίσης σιροπιαστά και απαιτούν τηγάνισμα.

Πάντως, δεν μπορείς να αγαπήσεις κάτι αν δεν το φας σωστό, όπως πρέπει. Και αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα μέρος στην Καλλιθέα που μπορεί να μην έχει βιτρίνα που να αναδεικνύει το προϊόν του, όπως συνηθίζεται σε ένα ζαχαροπλαστείο, ούτε κάτι το fancy, αφού λειτουργεί κυρίως ως πρατήριο, αλλά μπορούμε να προμηθευτούμε από αυτό φρέσκα χειροποίητα τουλουμπάκια, φτιαγμένα με την αυθεντική συνταγή, τραγανά και ελαφρώς σιροπιασμένα, που δεν λιγώνουν.

Αν δεις τις κριτικές μου, με κατηγορούν ότι το τουλουμπάκι μου είναι τραγανό – είναι σαν να κατηγορείς την Πυροσβεστική ότι ήρθε γρήγορα, είναι εντελώς αντιφατικό. Στο μυαλό των πολλών το τραγανό τουλουμπάκι είναι το μπαγιάτικο, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

«Οι νεότεροι δεν τρώνε τουλουμπάκια, γιατί τα ξέρουν στην εκδοχή του εμπορίου. Το γνώριζα από πριν από αυτό, οι μισοί από τους πελάτες μου δεν είχαν φάει ποτέ αυθεντικό τουλουμπάκι. Ήξερα από την αρχή ότι ένας στους δέκα το προτιμά, αλλά εμένα μου αρκεί». Ο Γιάννης Λυμπέρης κρατάει από την Πόλη και πηγαινοερχόταν συχνά σε αυτή, κάνοντας όμως μια άλλη, καθόλου σχετική δουλειά με τη ζαχαροπλαστική, αφού είχε μια εταιρεία courier. Έψαχνε όμως πάντα τρόπο να συνδέσει την Αθήνα με την Κωνσταντινούπολη, θέλοντας να μοιράσει τη ζωή του μεταξύ των δύο πόλεων.

Τουλουμπάκι: Το κέρασμα του Βορρά φτιάχνεται σωστό πια και στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τουλουμπάκι: Το κέρασμα του Βορρά φτιάχνεται σωστό πια και στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ένας από τους λόγους που τον έκαναν να έχει αδυναμία στην Πόλη είναι ότι εκεί μπορούσε να απολαύσει τουλουμπάκια φτιαγμένα όπως πρέπει. Κάποια στιγμή τού πέρασε από το μυαλό η ιδέα να φέρνει μπακλαβά και τουλουμπάκια στην Ελλάδα από ένα κωνσταντινουπολίτικο ζαχαροπλαστείο, όμως του είπαν πως το προϊόν δεν θα είναι το ίδιο και  τελικά βρέθηκε στο εργαστήριο του Tatlıcı Safa ώστε να μάθει τη συνταγή και τη σωστή τεχνική για να τα φτιάχνει μόνο τους.  

Επέστρεψε στην Αθήνα, πήρε τα κατάλληλα μηχανήματα και έφτιαξε το δικό του εργαστήριο, «όμως λόγω της οικονομικής κρίσης τότε δεν προχώρησαν τα σχέδιά μου να φτιάξω τα δικά μου καταστήματα. Παράλληλα, η δουλειά μου δεν πήγαινε καλά και ένιωσα ότι το συγκεκριμένο γλυκό δεν θα είχε καλή τύχη. Είναι ιδιαίτερο και θα ήταν δύσκολο ακόμα και το να προμηθεύω μαγαζιά με αυτό, αφού τα περισσότερα ήταν μαθημένα σε αυτό που για λόγους ευκολίας αποκαλούν “τουλουμπάκι” και φτιάχνεται σε φριτέζα και όχι σε φωτιά, τηγανίζεται μία φορά αντί για δύο που χρειάζεται, και του βάζουν σκόνη αντί για αληθινό αυγό και σιρόπι γλυκόζης, προκειμένου να μπορεί να σταθεί δεκαπέντε μέρες στη βιτρίνα καλογυαλισμένο, ενώ δεν θα έπρεπε. Για να μην το “κάψω” το προϊόν, το άφησα στην άκρη για να το πιάσω την κατάλληλη στιγμή».  

Ασχολήθηκε με άλλα πράγματα, αλλά δεν εγκατέλειψε το πλάνο του, έτσι, πέρσι, που βρήκε ένα μαγαζί στην Καλλιθέα, ένιωσε πως ήταν η ώρα να το υλοποιήσει. «Ξέρω ότι με αυτό το γλυκό δεν απευθύνομαι σε όλους παρά σε εκείνους που ψάχνουν κάτι το ιδιαίτερο και σωστά φτιαγμένο. Αν δεις τις κριτικές μου, με κατηγορούν ότι το τουλουμπάκι μου είναι τραγανό – είναι σαν να κατηγορείς την Πυροσβεστική ότι ήρθε γρήγορα, είναι εντελώς αντιφατικό. Στο μυαλό των πολλών το τραγανό τουλουμπάκι είναι το μπαγιάτικο, κάτι που φυσικά δεν ισχύει».

Τουλουμπάκι: Το κέρασμα του Βορρά φτιάχνεται σωστό πια και στην Αθήνα Facebook Twitter
Aυτό τουλουμπάκι είναι ελαφρύ και μπορείς να φας πάνω από ένα· καταναλώσαμε τρία και τέσσερα ο καθένας στο γραφείο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Με αυτό τουλουμπάκι που προσφέρει το tulumbaki κολλάς· είναι ελαφρύ, μπορείς να φας πάνω από ένα, καταναλώσαμε τρία και τέσσερα ο καθένας στο γραφείο. Ο Γιάννης Λυμπέρης προτείνει να τα διατηρήσουμε με το κουτί τους στο ψυγείο για να μείνουν τραγανά έως και μία εβδομάδα. Τον επισκέπτεται κόσμος εκτός Καλλιθέας για να τα προμηθευτεί, ενώ μόλις άρχισε να τα εξάγει σε τουρκικές κοινότητες της Ευρώπης.  

Στα τουλουμπάκια ταιριάζουν οι ξηροί καρποί –συνδυάζονται πολύ ωραία με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης– και στο tulumbaki μπορείτε να τα ζητήσετε –ή να τα παραγγείλετε από το e-food και το wolt– έτσι. Επίσης, πάνε πολύ με τις φράουλες· όταν είναι η εποχή τους δοκιμάστε να ταιριάξετε το φρούτο με το σιροπιαστό γλυκό. Φυσικά, τους πάει το παγωτό, κάτι που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι οποιαδήποτε εποχή, αλλά και στο Dolce far niente του Κουκακίου, όπου προμηθεύονται το γλυκό από το tulumbaki και το σερβίρουν με το χειροποίητο gelato τους. Προτείνω, λοιπόν, να δοκιμάσετε αρχικά το κλασικό σκέτο και έπειτα να δείτε πώς είναι με το τριμμένο φιστίκι από πάνω. Αν σκοπεύετε να το καταναλώσετε σχετικά γρήγορα, μπορείτε να το δοκιμάσετε και με κρέμα βανίλια, λεμόνι ή εσπρέσο.  

Πλάτωνος 17, Καλλιθέα, 215 5051460 

Τουλουμπάκι: Το κέρασμα του Βορρά φτιάχνεται σωστό πια και στην Αθήνα Facebook Twitter
Αν σκοπεύετε να το καταναλώσετε σχετικά γρήγορα μπορείτε να το δοκιμάσετε και με κρέμα βανίλια, λεμόνι ή εσπρέσο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ