Τουλουμπάκι: Το κέρασμα του Βορρά φτιάχνεται σωστό πια και στην Αθήνα

Τουλουμπάκι: Το κέρασμα του Βορρά φτιάχνεται σωστό πια και στην Αθήνα Facebook Twitter
Φρέσκα χειροποίητα τουλουμπάκια, φτιαγμένα με την αυθεντική συνταγή, τραγανά και ελαφρώς σιροπιασμένα, που δεν λιγώνουν. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

«Μα ποιος τρώει τουλουμπάκια;» ακούστηκε μια φωνή μέσα στο γραφείο, ενώ άνοιγα ένα κουτί γεμάτο με τέτοια. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα γλυκό που το έχουμε μάθει τυποποιημένο, φουλ στο σιρόπι και συχνά κακοφτιαγμένο – εγώ δηλαδή θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά να πωλείται στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς μου συσκευασμένο δίπλα σε τσίχλες και σοκοφρέτες.  

Δεν είναι, λοιπόν, ένα πολύ δημοφιλές γλυκό, τουλάχιστον εδώ «κάτω», γιατί στη Βόρεια Ελλάδα το τιμούν και το προσφέρουν ως κέρασμα μετά το φαγητό και τα τραπεζώματα, «αυτό το κουτί μού θυμίζει Κυριακή μεσημέρι στο σπίτι μου», θα πει η Μπιάνκα από το ατελιέ που είναι από «πάνω» και εκεί μπορούμε να το συναντήσουμε σε ζαχαροπλαστεία που προσφέρουν κουρκουμπίνια, τα οποία είναι επίσης σιροπιαστά και απαιτούν τηγάνισμα.

Πάντως, δεν μπορείς να αγαπήσεις κάτι αν δεν το φας σωστό, όπως πρέπει. Και αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα μέρος στην Καλλιθέα που μπορεί να μην έχει βιτρίνα που να αναδεικνύει το προϊόν του, όπως συνηθίζεται σε ένα ζαχαροπλαστείο, ούτε κάτι το fancy, αφού λειτουργεί κυρίως ως πρατήριο, αλλά μπορούμε να προμηθευτούμε από αυτό φρέσκα χειροποίητα τουλουμπάκια, φτιαγμένα με την αυθεντική συνταγή, τραγανά και ελαφρώς σιροπιασμένα, που δεν λιγώνουν.

Αν δεις τις κριτικές μου, με κατηγορούν ότι το τουλουμπάκι μου είναι τραγανό – είναι σαν να κατηγορείς την Πυροσβεστική ότι ήρθε γρήγορα, είναι εντελώς αντιφατικό. Στο μυαλό των πολλών το τραγανό τουλουμπάκι είναι το μπαγιάτικο, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

«Οι νεότεροι δεν τρώνε τουλουμπάκια, γιατί τα ξέρουν στην εκδοχή του εμπορίου. Το γνώριζα από πριν από αυτό, οι μισοί από τους πελάτες μου δεν είχαν φάει ποτέ αυθεντικό τουλουμπάκι. Ήξερα από την αρχή ότι ένας στους δέκα το προτιμά, αλλά εμένα μου αρκεί». Ο Γιάννης Λυμπέρης κρατάει από την Πόλη και πηγαινοερχόταν συχνά σε αυτή, κάνοντας όμως μια άλλη, καθόλου σχετική δουλειά με τη ζαχαροπλαστική, αφού είχε μια εταιρεία courier. Έψαχνε όμως πάντα τρόπο να συνδέσει την Αθήνα με την Κωνσταντινούπολη, θέλοντας να μοιράσει τη ζωή του μεταξύ των δύο πόλεων.

Τουλουμπάκι: Το κέρασμα του Βορρά φτιάχνεται σωστό πια και στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τουλουμπάκι: Το κέρασμα του Βορρά φτιάχνεται σωστό πια και στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ένας από τους λόγους που τον έκαναν να έχει αδυναμία στην Πόλη είναι ότι εκεί μπορούσε να απολαύσει τουλουμπάκια φτιαγμένα όπως πρέπει. Κάποια στιγμή τού πέρασε από το μυαλό η ιδέα να φέρνει μπακλαβά και τουλουμπάκια στην Ελλάδα από ένα κωνσταντινουπολίτικο ζαχαροπλαστείο, όμως του είπαν πως το προϊόν δεν θα είναι το ίδιο και  τελικά βρέθηκε στο εργαστήριο του Tatlıcı Safa ώστε να μάθει τη συνταγή και τη σωστή τεχνική για να τα φτιάχνει μόνο τους.  

Επέστρεψε στην Αθήνα, πήρε τα κατάλληλα μηχανήματα και έφτιαξε το δικό του εργαστήριο, «όμως λόγω της οικονομικής κρίσης τότε δεν προχώρησαν τα σχέδιά μου να φτιάξω τα δικά μου καταστήματα. Παράλληλα, η δουλειά μου δεν πήγαινε καλά και ένιωσα ότι το συγκεκριμένο γλυκό δεν θα είχε καλή τύχη. Είναι ιδιαίτερο και θα ήταν δύσκολο ακόμα και το να προμηθεύω μαγαζιά με αυτό, αφού τα περισσότερα ήταν μαθημένα σε αυτό που για λόγους ευκολίας αποκαλούν “τουλουμπάκι” και φτιάχνεται σε φριτέζα και όχι σε φωτιά, τηγανίζεται μία φορά αντί για δύο που χρειάζεται, και του βάζουν σκόνη αντί για αληθινό αυγό και σιρόπι γλυκόζης, προκειμένου να μπορεί να σταθεί δεκαπέντε μέρες στη βιτρίνα καλογυαλισμένο, ενώ δεν θα έπρεπε. Για να μην το “κάψω” το προϊόν, το άφησα στην άκρη για να το πιάσω την κατάλληλη στιγμή».  

Ασχολήθηκε με άλλα πράγματα, αλλά δεν εγκατέλειψε το πλάνο του, έτσι, πέρσι, που βρήκε ένα μαγαζί στην Καλλιθέα, ένιωσε πως ήταν η ώρα να το υλοποιήσει. «Ξέρω ότι με αυτό το γλυκό δεν απευθύνομαι σε όλους παρά σε εκείνους που ψάχνουν κάτι το ιδιαίτερο και σωστά φτιαγμένο. Αν δεις τις κριτικές μου, με κατηγορούν ότι το τουλουμπάκι μου είναι τραγανό – είναι σαν να κατηγορείς την Πυροσβεστική ότι ήρθε γρήγορα, είναι εντελώς αντιφατικό. Στο μυαλό των πολλών το τραγανό τουλουμπάκι είναι το μπαγιάτικο, κάτι που φυσικά δεν ισχύει».

Τουλουμπάκι: Το κέρασμα του Βορρά φτιάχνεται σωστό πια και στην Αθήνα Facebook Twitter
Aυτό τουλουμπάκι είναι ελαφρύ και μπορείς να φας πάνω από ένα· καταναλώσαμε τρία και τέσσερα ο καθένας στο γραφείο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Με αυτό τουλουμπάκι που προσφέρει το tulumbaki κολλάς· είναι ελαφρύ, μπορείς να φας πάνω από ένα, καταναλώσαμε τρία και τέσσερα ο καθένας στο γραφείο. Ο Γιάννης Λυμπέρης προτείνει να τα διατηρήσουμε με το κουτί τους στο ψυγείο για να μείνουν τραγανά έως και μία εβδομάδα. Τον επισκέπτεται κόσμος εκτός Καλλιθέας για να τα προμηθευτεί, ενώ μόλις άρχισε να τα εξάγει σε τουρκικές κοινότητες της Ευρώπης.  

Στα τουλουμπάκια ταιριάζουν οι ξηροί καρποί –συνδυάζονται πολύ ωραία με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης– και στο tulumbaki μπορείτε να τα ζητήσετε –ή να τα παραγγείλετε από το e-food και το wolt– έτσι. Επίσης, πάνε πολύ με τις φράουλες· όταν είναι η εποχή τους δοκιμάστε να ταιριάξετε το φρούτο με το σιροπιαστό γλυκό. Φυσικά, τους πάει το παγωτό, κάτι που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι οποιαδήποτε εποχή, αλλά και στο Dolce far niente του Κουκακίου, όπου προμηθεύονται το γλυκό από το tulumbaki και το σερβίρουν με το χειροποίητο gelato τους. Προτείνω, λοιπόν, να δοκιμάσετε αρχικά το κλασικό σκέτο και έπειτα να δείτε πώς είναι με το τριμμένο φιστίκι από πάνω. Αν σκοπεύετε να το καταναλώσετε σχετικά γρήγορα, μπορείτε να το δοκιμάσετε και με κρέμα βανίλια, λεμόνι ή εσπρέσο.  

Πλάτωνος 17, Καλλιθέα, 215 5051460 

Τουλουμπάκι: Το κέρασμα του Βορρά φτιάχνεται σωστό πια και στην Αθήνα Facebook Twitter
Αν σκοπεύετε να το καταναλώσετε σχετικά γρήγορα μπορείτε να το δοκιμάσετε και με κρέμα βανίλια, λεμόνι ή εσπρέσο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ