Στη «Γρανάδα», για τους πιο γκουρμέ μεζέδες της Αθήνας

Στη «Γρανάδα», για τους πιο γκουρμέ μεζέδες της Αθήνας Facebook Twitter
Το Γρανάδα έχει ισπανικό όνομα και ελληνοϊσπανική ψυχή κι αυτό δεν έγινε τυχαία. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
0

Βρίσκεται σε ένα στενό, κάθετα στην Αγίου Μάρκου με τα μικρά υφασματάδικα και τα χαντράδικα του ιστορικού κέντρου, γι' αυτό και περήφανα έχει πιάσει τον παλμό της πόλης. Το Γρανάδα έχει ισπανικό όνομα και ελληνοϊσπανική ψυχή κι αυτό δεν έγινε τυχαία. Ο λόγος που δημιουργήθηκε ήταν για να μιμηθεί, να θυμίσει ή να φέρει στο προσκήνιο εκείνα τα μικρά, λαϊκά και ανεπιτήδευτα καφενεία των λιμανιών της Μεσογείου. Εκείνα τα μέρη όπου συχνάζουν οι άνθρωποι που αγαπούν τη ρακή, το κρασί, τον καλέ μεζέ, το σμίξιμο και την κουβέντα.


Γι' αυτό και το Γρανάδα μαθεύτηκε αρχικά στόμα με στόμα. Ο ένας έφερε τον άλλον και η ομάδα που το εμπνεύστηκε, η ίδια ομάδα του Πραξιτέλους και του παλιότερου Senza, είδε το νέο της δημιούργημα να γίνεται γρήγορα αγαπημένο στέκι.


Θα μπορούσα να πω ότι το δυνατό χαρτί του μαγαζιού είναι ο απλός του χαρακτήρας και οι φιλόξενες διαθέσεις που φαίνεται από την πρώτη στιγμή ότι έχει. Ενώ δεν είναι μεγάλο, έχει μεγάλη πρόσοψη, από την οποία διακρίνονται εύκολα η μπάρα με τα κεραμικά, μπλε πλακάκια, τα μαρμάρινα τραπέζια και οι κλασικές καρέκλες παλιού καφενείου. Το Γρανάδα σε καλωσορίζει από τη στιγμή που περνάς από μπροστά του. Γι' αυτό και δεν γίνεται να μην το προσέξεις.

Όσοι συχνάζουμε στα ρακάδικα της πόλης, ξέρουμε ότι η καλή ρακή είναι περιζήτητη. Η συγκεκριμένη ταξιδεύει από το Ηράκλειο για να φτάσει στα ποτήρια μας, είναι γλυκόπιοτη, δεν κάνει κεφάλι και συνοδεύει το ίδιο καλά και τα ελληνικά και τα ισπανικά πιάτα. 


Βέβαια, όλα αυτά, όταν δεν έχεις φτάσει στο σημείο να παραγγείλεις κάποια πιάτα και μιλάς με τις πρώτες εντυπώσεις. Στη δεύτερη φάση, βρίσκεις πολλά ακόμα που σε υποψιάζουν ότι το Γρανάδα θα γίνει στέκι σου.

Αρχικά, έχει καλή ρακή κι αυτό μετράει. Όσοι συχνάζουμε στα ρακάδικα της πόλης, ξέρουμε ότι η καλή ρακή είναι περιζήτητη. Η συγκεκριμένη ταξιδεύει από το Ηράκλειο για να φτάσει στα ποτήρια μας, είναι γλυκόπιοτη, δεν κάνει κεφάλι και συνοδεύει το ίδιο καλά και τα ελληνικά και τα ισπανικά πιάτα.

Βέβαια, στον κατάλογο υπάρχουν και επιλογές για ούζο, τσίπουρο, φανταστική, παριανή σούμα, κρασί και σαγκρία. Μάλιστα, υπάρχει και ένα δαιμόνιο, λιαστό κρασί από την Πάρο που σερβίρεται με πάγο και το αγαπάς τόσο για το βαθύ, κόκκινο χρώμα του όσο και για την πλούσια, γλυκιά γεύση του, που μοιάζει να έχει γίνει για να σε ηρεμεί και να σε χαλαρώνει.

Στη «Γρανάδα», για τους πιο γκουρμέ μεζέδες της Αθήνας Facebook Twitter
Ενώ δεν είναι μεγάλο, έχει μεγάλη πρόσοψη, από την οποία διακρίνονται εύκολα η μπάρα με τα κεραμικά, μπλε πλακάκια, τα μαρμάρινα τραπέζια και οι κλασικές καρέκλες παλιού καφενείου. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO


Και, μετά, φτάνει η στιγμή για να παραγγείλεις και καταλαβαίνεις πως στο Γρανάδα έχει γίνει σοβαρή δουλειά στην κουζίνα και δεν πρόκειται να βρεις κάποιον απλό μεζέ. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον απλό μεζέ των ρακάδικων. Ίσα ίσα, θεωρώ πως οι απλές, καλομαγειρεμένες γεύσεις είναι καθημερινή ανάγκη τόσο για το στομάχι όσο και για το μυαλό μας. Απλά, στο Γρανάδα ο μεζές έχει ανέβει επίπεδα, έχει αποκτήσει γκουρμέ χαρακτήρα και σε εξιτάρει από την ανάγνωση και μόνο του καταλόγου.

Πίσω από την επιλογή και τη δημιουργία των πιάτων είναι ο γνωστός και άξιος μάγειρας Δημήτρης Αρσενίδης, που ξεκάθαρα αγαπά και φροντίζει τους μερακλήδες του κόσμου.

Η σαλάτα με τα ψητά λαχανικά, το κατσικίσιο τυρί και το μπέικον ήταν μια καλή αρχή. Το ίδιο και οι αλοιφές, που έφτασαν πρώτες στο τραπέζι. Εξαιρετική γεύση και του χούμους και της μελιτζανοσαλάτας και της τυροκαυτερής. Όλα φτιαγμένα στο χέρι, από εξαιρετικά υλικά, και όλα πεντανόστιμα. Αγαπημένη μου, όμως, υπήρξε η ταραμοσαλάτα. Απαλή, θαλασσινή και τέλεια, δύσκολα τη χορταίνεις.


Στη συνέχεια, έφτασαν στο τραπέζι δύο ακόμα πιάτα που φλέρταραν υπέροχα με τη ρακή μας. Το πρώτο ήταν τραγανές κροκέτες αρνιού με μετσοβόνε, συνοδευμένες με μια σος γιαουρτιού με κύμινο. Το πόσο έδενε η γεύση του αρνιού με το καπνιστό τυρί και πόσο τέλεια δροσίζονταν μέσα στο γιαούρτι, δεν πάει ο νους σας. Εκεί, όμως, που πραγματικά ένιωσα αγαλλίαση ήταν με τα εμπανάδας, την τέλεια ζύμη τους, την ακόμα πιο τέλεια γέμιση με γαρίδα και τσορίθο και τη συγκλονιστική ρομέσκο, την καταλανική σάλτσα με την πιπεριά, τα λευκά αμύγδαλα, τα φουντούκια και το κρασί που απογειώνει τη γεύση πολλών πιάτων, ιδίως όσων περιέχουν θαλασσινά.

Στη «Γρανάδα», για τους πιο γκουρμέ μεζέδες της Αθήνας Facebook Twitter
Σαλάτα με ψητά λαχανικά, κατσικίσιο τυρί και μπέικον. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO


Για να μην απομακρυνθούμε από το ισπανικό ταπεραμέντο, συνεχίσαμε με την κλασική παέγια, που την προτείνω ανεπιφύλακτα γιατί είναι σωστά καρυκευμένη, άψογα χυλωμένη και με «ζωντανά» θαλασσινά. Το ίδιο νόστιμα είναι και τα χτένια με κουσκούς, που τα θεωρώ ιδανικό και εκλεπτυσμένο μεζέ για τη ρακή. Ακόμη και να μην πεινάς, είναι δύσκολο να μην τα δοκιμάσεις.


Για το τέλος αφήσαμε τα μάγουλα με τον τραχανά, ένα πιάτο που θα μπορούσα να πω ότι είναι ο ορισμός του comfort food και της γλυκιάς ανακούφισης που νιώθεις όταν δοκιμάζεις κάτι που είναι φτιαγμένο με μεράκι και φροντίδα. Τα μάγουλα ήταν τρυφερά, η σάλτσα δεμένη και πλούσια και ο τραχανάς αυτό ακριβώς που θέλεις όταν υπερβάλλεις λίγο με το αλκοόλ και χρειάζεσαι κάτι να προσέχει το στομάχι σου.

Στη «Γρανάδα», για τους πιο γκουρμέ μεζέδες της Αθήνας Facebook Twitter
Τραγανές κροκέτες αρνιού με μετσοβόνε, συνοδευμένες με μια σος γιαουρτιού με κύμινο. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO


Στο μενού υπάρχουν κι άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις που μας περιμένουν: ψαρονέφρι με ρεβιθάδα, γλυκοπατάτες τηγανητές, φωλιά πατάτας με χωριάτικα αυγά, κροκέτες χαμόν, σουβλάκι μοσχαρίσιο ή ακόμα και γαύρος μαρινέ με σάλτσα τομάτας, ελιά και κάππαρη. Οι τιμές είναι πραγματικά λογικές (κανένα πιάτο δεν ξεπερνά τα 9 ευρώ) και προσαρμοσμένες στην εποχή που διανύουμε.

Εξάλλου, και η ομάδα του Γρανάδα αυτό ακριβώς ήθελε να κάνει, να φτιάξει ένα μαγαζί για όλους, σαν εκείνα τα αυτοσχέδια καφενεία που στήνονταν πίσω από τις ψαραγορές της Πάρου ή της Γρανάδας, τόπους που έχουν ζήσει ή επισκεφτεί και κρατάνε με αγάπη στην καρδιά τους.


Στα άμεσα σχέδιά τους είναι και τα live, με μουσικές που ταιριάζουν με τη φιλοσοφία τους, από ρεμπέτικα μέχρι σπανιόλικα. Περιμένουμε με ανυπομονησία!

Στη «Γρανάδα», για τους πιο γκουρμέ μεζέδες της Αθήνας Facebook Twitter
Χτένια με κουσκούς, που τα θεωρώ ιδανικό και εκλεπτυσμένο μεζέ για τη ρακή. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO


Γρανάδα, Μιλτιάδου 11, Aθήνα, 210 3250090, Instagram, Facebook

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ