Τι φαγητό κρύβουν τα πειραματικά κουτιά του Kobra;

Τι φαγητό κρύβουν τα πειραματικά κουτιά του Kobra; Facebook Twitter
Το «experiment one», το πρώτο κουτί που θα είναι διαθέσιμο για δύο μέρες αυτή την εβδομάδα, έχει κόκκινο χρώμα, κάτι που σημαίνει ότι κρύβει μια συνταγή με βάση το κρέας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0



ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ διατηρήσεις το στοιχείο της έκπληξης στο φαγητό σε ένα μαγαζί με μετρημένο μενού; Πέρα από το να το ανανεώνεις συχνά με πιάτα εξίσου καλοδουλεμένα με αυτά που άφησες πίσω, ο τρόπος είναι να έχεις για μπούσουλα την εποχικότητα, να στήνεις pop-up νόστιμες φάσεις, να μην κάθεσαι σε ησυχία, να παρουσιάζεις αυτό που δεν έχει γίνει ακόμα, κι ας φαίνεται σε κάποιους ρίσκο. 

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν τον τρόπο που δουλεύει ο Άνταμ Κοντοβάς, ο οποίος συζητήθηκε έντονα αυτή την περίεργη για την εστίαση χρονιά, μια και είναι ένας σεφ που δεν συναντάμε σε ένα τυπικό εστιατόριο. Το ασυνήθιστο σε όλα του Kobra άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο στα Εξάρχεια, συστήθηκε ως «δημιουργικό χάος» και «ασυνάρτητο πείραμα», είναι ένα μπαρ που όσο αντισυμβατικό είναι το design του άλλο τόσο είναι και το φαγητό του. 

Τώρα που η καθημερινότητα είναι ανιαρή μακριά από τη διασκέδαση του φαγητού, η ομάδα του Kobra παρουσιάζει κάτι για να μας εξιτάρει και να ενεργοποιηθεί ξανά και δημιουργικά η ίδια.

Μετά τις απαραίτητες συστάσεις, να πω ότι σε αυτό το κείμενο δεν θα διαβάσετε ένα προς ένα τα συστατικά κάποιου πιάτου, ούτε θα δείτε φωτογραφίες του, και υπάρχει λόγος. Μπορείτε να συνεχίσετε την ανάγνωση και θα καταλάβετε το γιατί. 

O χαρισματικός σεφ, λοιπόν, αγαπά τη fusion σκέψη και προσέγγιση στη γεύση, βασίζεται στα ντόπια προϊόντα, έχει αφοσιωθεί στις ζυμώσεις, στο pickling και άλλες παραδοσιακές μορφές διατήρησης υλικών που ξαναήρθαν στο προσκήνιο, χρησιμοποιεί και μαγειρεύει κάθε κομμάτι από το ψάρι και το κρέας που θα πέσει στα χέρια του. 

Παράλληλα, στο Kobra είδαμε να κολλάνε post-it χαρτάκια στα πιάτα μας, να σερβίρουν τα (φανταστικά) noodles τους μέσα στο κλασικό κουτί τους, να παρουσιάζουν το φαγητό τους μέσα σε σακουλάκι, να βάζουν το προχωρημένο τοστ τους μέσα σε διάφανο πλεξιγκλάς κουτί, ενώ, λίγο μετά, αρχίσαμε να μιλάμε για τα sandos που τρεντάρουν στο αθηναϊκό delivery. 

Προερχόμενος από κουζίνες απαιτήσεων, ο Άνταμ Κοντοβάς αξιοποίησε την εστιατορική του εμπειρία, χαλαρώνοντας την έννοια του fine dining και ανεβάζοντας την ένταση του street food – έτσι, τα συνδύασε ιδανικά. Εκείνος λέει ότι δημιούργησε ένα μενού που δεν είναι εύκολο να το κατηγοριοποιήσει, εγώ λέω ότι φέτος το καλοκαίρι απολαύσαμε σοβαρό φαγητό που στεκόταν με την ίδια ευκολία τόσο στην μπάρα όσο και στο τραπέζι. 

πίκλες kobra Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO 

Μόλις η εστίαση μπήκε σε δεύτερο lockdown, το Kobra παρουσίασε τα τοστ του, ένα πρωτότυπο delivery μενού μέσα σε αφράτο ψωμί μπριός. Μετά από πέντε μήνες και περιμένοντας το άνοιγμά της, η κουζίνα της οδού Ναυαρίνου πειραματίζεται για ακόμα μία φορά, βάζοντας ξανά το φαγητό της σε custom κουτιά. Μόνο που αυτήν τη φορά δεν είναι διάφανα και υπάρχει λόγος. Τώρα που η καθημερινότητα είναι ανιαρή μακριά από τη διασκέδαση του φαγητού, η ομάδα του Kobra παρουσιάζει κάτι για να μας εξιτάρει και να ενεργοποιηθεί ξανά και δημιουργικά η ίδια. 

Το «experiment one», το πρώτο κουτί που θα είναι διαθέσιμο για δύο μέρες αυτή την εβδομάδα, έχει κόκκινο χρώμα, κάτι που σημαίνει ότι κρύβει μια συνταγή με βάση το κρέας. Από κει και πέρα, η ομάδα δεν θέλει να αποκαλύψει κάτι παραπάνω γι’ αυτό, εκτός από το ότι παντρεύει διαφορετικές κουζίνες και υψηλές τεχνικές, προσφέρεται με take-away και μπορείτε να τηλεφωνήσετε για να το παραλάβετε, καθώς θα διατίθεται μόνο σε δέκα κομμάτια την Πέμπτη 1/4 και άλλα δέκα την Παρασκευή 2/4. 

Το επόμενο διάστημα θα φτιαχτούν άλλα δύο κουτιά, το μπλε, που θα κρύβει ένα πιάτο βασισμένο στο ψάρι, και το πράσινο, που θα έχει μια veggie πρόταση – δεν ξέρω πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσουν αυτά, θα ενημερωθούμε όλοι από τα social media. Αυτό που ξέρω είναι ότι αυτά τα κουτιά θέλουν να μας εισαγάγουν σε κάτι νέο, βασισμένο πάντα στον Kobra style τρόπο μαγειρικής. 

Αφού φάτε, λοιπόν, κρατήστε το σχεδιασμένο από το Studiomateriality κουτί – πρόκειται για ένα design αντικείμενο με τη χαρακτηριστική υπογραφή του Μίλτου Κοντογιάννη, που μπορεί να αποδειχτεί συλλεκτικό. Γενικά, κάτι συμβαίνει σε αυτό το μαγαζί, προτείνω να το παρακολουθήσετε. 

Kobra, Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια, 210 3638134






 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ