Λίγες ώρες στην Kobra και τη fun κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά

Λίγες ώρες στην Kobra και τη fun κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά Facebook Twitter
0

Με το ένα χέρι στα κινητά τους και το άλλο πάνω σε διάφανα πλαστικά κουτιά, τυπωμένα με το logo του μαγαζιού, κάνουν μπούμπερανγκ, καταγράφοντας το unboxing ενός σάντουιτς, όσοι έχουν έρθει να δοκιμάσουν το Kobra.


Στη Ναυαρίνου, ακριβώς στο σημείο όπου ήταν το Circus, βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες ένα καινούργιο μαγαζί που έστησαν μαζί ο Άνταμ Κοντοβάς και η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το Κάιν του Μετς, ένα εστιατόριο- μπαρ ή μπαρ-εστιατόριο –χρειάζεται λίγος καιρός ακόμα για να φανεί αυτό– που με τα βιογραφικά των δημιουργών του (και τα μπούμερανγκ) κίνησε γρήγορα το ενδιαφέρον. Είναι Πέμπτη, αργά το απόγευμα, και τα περισσότερα τραπέζια του είναι ήδη κρατημένα.


Ο στενόμακρος χώρος φωτίζεται από neon επιγραφές. Χωρίς να ξέρω ποια ακριβώς ήταν η ιδέα για τη διακόσμησή του, μαντεύω κάτι σαν «ινσταγκραμική παιδική χαρά για ενήλικες». Ακουμπώντας στη δροσερή επιφάνεια του ενός τραπεζιού από ανοξείδωτο ατσάλι και περιμένοντας το μενού, μετράω τις φωτογραφικές ευκαιρίες: μια «χαμένη Ατλαντίδα» πίσω από το μπαρ (μια βιτρίνα με κομμάτια από κολόνες και αγάλματα σε αρχαιοελληνικό στυλ, βαμμένη γαλάζια), πλατύφυλλα φυτά, φωτεινές επιγραφές με μηνύματα. Μια γυάλινη προθήκη με ρετρό πάστες βρίσκεται κάτω από τη σκάλα που οδηγεί στο πατάρι με το γυαλιστερό άγαλμα του Δαβίδ και τις μονομπλόκ πλαστικές καρέκλες. Α, εκεί είναι και το «εξομολογητήριο», μια ξύλινη κατασκευή με κουρτινάκι και αναμμένα κεριά, στην οποία μπορείς να μπεις και να ποζάρεις.

Αν η Kobra, που ξεκινάει από νωρίς, με πρωινό, για να καταλήξει το βράδυ με electro-party ατμόσφαιρα, σε μπερδεύει, δώσε μια ευκαιρία στην κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά, που κάνει σ' αυτό το νέο εγχείρημα upgrade στην έννοια του snack-bar.


Το επιτηδευμένα ασύνδετο σύνολο, όμως, δένει το μενού του Κοντοβά, που με τη σιγουριά του και τις τολμηρές, ιδιοσυγκρασιακές επιλογές του σου δίνει να καταλάβεις ότι πίσω από την καρτέλα υπάρχουν άτομα με ενθουσιασμό, που χαίρονται αυτό που κάνουν.

Λίγες ώρες στην Kobra και τη fun κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Λίγες ώρες στην Kobra και τη fun κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά Facebook Twitter
Το «τοστ» της Κόμπρα με μπριος, παστράμι, τσάτνεϊ κρεμμυδιού, γκούντα και τσένταρ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Αν ξεκινήσεις με κάτι από την cocktail list, οι επιλογές θα έρθουν πιο φυσικά. Ραφιναρισμένες εκδοχές όλων όσα θα ήθελες να φας μεθυσμένος είναι ο σκελετός του μενού: τηγανητές φτερούγες κοτόπουλου, αλλά γεμιστές με χοιρινό κιμά και γαρίδες. Σούπερ τραγανές, με κάτι από street food της Ταϊλάνδης, junk χωρίς το junk, με λέμονγκρας και φρεσκάδα. Μακαρόνια, αλλά με άγρια μανιτάρια, φρέσκο τσίλι και μαύρη τρούφα. Πίτσα, αλλά με ζυμάρι αργής ωρίμανσης. Κεφτεδάκια, λουκάνικο, «τοστ» – όλα δοσμένα με πρωτοτυπία, αλλά χωρίς επιπολαιότητα και με άρωμα από ταξίδια (κυρίως στην Ασία).


Το σερβίρισμα του φαγητού γίνεται σε πήλινα κομψά πιάτα, σε πλαστικά καλαθάκια, σε ασημένια πιάτα παιδικού πάρτι, σε πλαστικά σακουλάκια, σε χάρτινα origami κουτιά για take-out και όχι μόνο. Σαν πετυχημένο αστείο του σεφ ή μπορεί μόνο εγώ να το εξέλαβα έτσι και να χάρηκα, το πιο νόστιμο πιάτο ήταν και το λιγότερο φωτογενές: τηγανητή πατάτα, τόφου, καπνιστό χέλι και παστά αυγά. Η τηγανητή πατάτα είναι ένα ορθογώνιο από στρώσεις λεπτοκομμένης πατάτας, αλλού μαλακής και αλλού τραγανής, με μια σχεδόν φωσφοριζέ πράσινη άμορφη μάζα-γευστικότατη μους με μια ιδέα από βουτυράτο χέλι και φρέσκα μυρωδικά. Καμία φωτογραφία, μόνο απόλαυση. Να σημειώσω, βέβαια, ότι οι vegetarian προτάσεις υπάρχουν μεν, αλλά δεν είναι πολλές, ενώ οι vegan είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Λίγες ώρες στην Kobra και τη fun κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά Facebook Twitter
Μια γυάλινη προθήκη με ρετρό πάστες βρίσκεται κάτω από τη σκάλα που οδηγεί στο πατάρι με το γυαλιστερό άγαλμα του Δαβίδ και τις μονομπλόκ πλαστικές καρέκλες. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Λίγες ώρες στην Kobra και τη fun κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Λίγες ώρες στην Kobra και τη fun κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ρωτήστε και για τα «μυστικά πιάτα» ημέρας, που είναι ακόμα πιο τολμηρά, όπως η «καρμπονάρα» από αρμυρίκια με μύδια και τσάγαλα ή οι καρδιές πάπιας σε στικ δεντρολίβανου και σάλτσα από κορόμηλα που έχουν υποστεί ζύμωση.


Για γλυκά, υπήρχαν δύο επιλογές, μία από την ομάδα του Kobra και μία ωραιότατη, κλασική νουγκατίνα με κερασάκι στη κορυφή, από του Παπασπύρου.


Αν η Kobra, που ξεκινάει από νωρίς, με πρωινό, για να καταλήξει το βράδυ με electro-party ατμόσφαιρα, σε μπερδεύει, δώσε μια ευκαιρία στην κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά, που κάνει σ' αυτό το νέο εγχείρημα upgrade στην έννοια του snack-bar. Το κάνει με αυτοπεποίθηση και το διασκεδάζει.

Λίγες ώρες στην Kobra και τη fun κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Λίγες ώρες στην Kobra και τη fun κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Λίγες ώρες στην Kobra και τη fun κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Kobra, Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια, 210 3638134

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ