Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

«Αγάπη μου, δεν είναι αυτό που νομίζεις». Αυτό θα αναφωνήσεις αν το έτερό σου ήμισυ σε συλλάβει να καταβροχθίζεις με βουλιμία ένα γεμάτο πιάτο σπαγγέτι. Και αυτή τη φορά θα έχεις δίκιο, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις τα πράγματα δεν είναι αυτά που φαίνονται. Εδώ μιλάμε για σπαγγέτι λαχανικών ελαφριά, υγιεινά, νόστιμα και με υφή απολαυστική.


Τα σπαγγέτι από λαχανικά είναι μια τάση που λανσάρουν οι σεφ στα πιάτα τους μέσα από δημιουργικές συνταγές. Με το μαντολίνο, το εργαλείο της κουζίνας που κόβει λαχανικά σε λεπτές φέτες και διάφορα σχήματα, μπορείς να αντικαταστήσεις τα κλασικά ζυμαρικά με λαχανικά και ρίζες.

Τα σπαγγέτι από λαχανικά είναι μια τάση που λανσάρουν οι σεφ στα πιάτα τους μέσα από δημιουργικές συνταγές. Με το μαντολίνο, το εργαλείο της κουζίνας που κόβει λαχανικά σε λεπτές φέτες και διάφορα σχήματα, μπορείς να αντικαταστήσεις τα κλασικά ζυμαρικά με λαχανικά και ρίζες.

Εύκολα μετατρέπονται σε «μακαρόνια» διαφόρων σχημάτων, είναι ελκυστικά, υγιεινά, νόστιμα και στο πιάτο δεν τα ξεχωρίζεις εύκολα από τα ζυμαρικά. Για τους φίλους της υγιεινής διατροφής, τους ωμοφάγους αλλά και όσους αποφεύγουν τη γλουτένη τα σπαγγέτι λαχανικών προσφέρουν μια νόστιμη εναλλακτική πρόταση.

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Ο σεφ Δημήτρης Βλάχος μαγειρεύει με κέφι, τεχνική και φαντασία συνταγές με λαχανικά και ρίζες που δεν θα σας δυσκολέψουν και αξίζει να μπείτε στην κουζίνα και να τις ετοιμάσετε. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο σεφ Δημήτρης Βλάχος που έχει θητεύσει σε κουζίνες γνωστών εστιατορίων της Αθήνας μαγειρεύει με κέφι, τεχνική και φαντασία στο Musique Café στο Παγκράτι, αξιοποιώντας τα φρέσκα, ντόπια υλικά.

«Τα σπαγγέτι λαχανικών δίνουν πιάτα υγιεινά, τρως χωρίς ενοχές» λέει ο Δημήτρης και εξηγεί: «Τα λαχανικά, όπως το κολοκύθι, αλλά και όλες οι ρίζες, από παντζάρι και καρότο μέχρι σελινόριζα και ρέβα, κόβονται στο μαντολίνο της κουζίνας, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να τους δώσουμε, λίγο πριν σερβιριστούν. Συνδυάζονται με ξηρούς καρπούς, μυρωδικά, τυρί, ψάρια, οστρακόδερμα, κρέας και διάφορες σος».


Ο Δημήτρης ετοίμασε συνταγές με λαχανικά και ρίζες που δεν θα σας δυσκολέψουν και αξίζει να μπείτε στην κουζίνα και να τις ετοιμάσετε. 

Λαβράκι σοτέ με σπαγγέτι κολοκυθιού, φινόκιο και κρέμα λεμονιού

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χρόνος παρασκευής 30'

Υλικά για 2 άτομα

1 μέτριο κολοκύθι

1/4 φινόκιο

400-600 γρ. λαβράκι

Χυμός 1 λεμονιού

30 γρ. βούτυρο

30 γρ. ελαιόλαδο

30 ml λευκό κρασί

1 κλωναράκι δυόσμος

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε το λαβράκι, αφαιρούμε τα κόκαλα και αλατοπιπερώνουμε. Πλένουμε και καθαρίζουμε το κολοκύθι και το φινόκιο και τα περνάμε από το μαντολίνο που τα κόβει σαν σπαγγέτι. Σε τηγάνι, με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε το κολοκύθι και το φινόκιο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν, για 5 λεπτά. Σε κατσαρολάκι βράζουμε το λεμόνι και το κρασί μέχρι να μειωθεί στο 1/3. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει κρέμα λεμονιού. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά ψήνουμε το λαβράκι και από τις δύο πλευρές 7-9 λεπτά. Σερβίρουμε το σπαγγέτι από κολοκύθι και φινόκιο, πάνω το λαβράκι, δίπλα την κρέμα λεμονιού και γαρνίρουμε με δυόσμο.

Σαλάτα από παντζάρι, καρότο, καβουρδισμένο φουντούκι και κατσικίσιο τυρί

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χρόνος παρασκευής 30'

Υλικά για 2 άτομα

30 γρ. φουντούκι σπασμένο

50 γρ. κατσικίσιο τυρί

100 γρ. παντζάρι καθαρισμένο

100 γρ. καρότο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

20 ml λευκό ξίδι

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με νερό και μια πρέζα αλάτι, σε δυνατή φωτιά, βράζουμε το παντζάρι για 30 λεπτά. Καθαρίζουμε, πλένουμε το καρότο και το κόβουμε στο μαντολίνο σε λεπτές λωρίδες. Μόλις κρυώσει το παντζάρι το κόβουμε κι αυτό στο μαντολίνο σε λεπτές λωρίδες.
Καβουρδίζουμε το φουντούκι σε καυτό στεγνό τηγάνι για 2 έως 3 λεπτά. Σε ένα μπολ προσθέτουμε παντζάρι, καρότο, σκόρδο, ξίδι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε το κατσικίσιο τυρί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 3 λεπτά. Σερβίρουμε τη σαλάτα, ρίχνουμε το φουντούκι και προσθέτουμε επάνω το ψητό τυρί.

Σελινόριζα «καρμπονάρα» με αυγό ποσέ

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χρόνος παρασκευής 30'

Υλικά για 2 άτομα.

2 αυγά

Μισή σελινόριζα

4 φέτες προσούτο

50 ml κρέμα γάλακτος

20 γρ. βούτυρο

10 ml ξίδι

Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τη σελινόριζα και την περνάμε από το μαντολίνο, κόβοντας σε σχήμα σπαγγέτι. Σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, βάζουμε 3 ποτήρια νερό και 1 κ.σ. ξίδι και μόλις πάρει βράση σπάμε μέσα το αυγό μέχρι να ψηθεί και το αφαιρούμε προσεχτικά με τρυπητή κουτάλα.


Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο, το προσούτο και τη σελινόριζα, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τη σελινόριζα, προσθέτουμε το αυγό ποσέ και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ρέβα λιγκουίνι με καπνιστό σολομό και μπρικ

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χρόνος παρασκευής 30'

Υλικά για 2 άτομα

1 ρέβα

200 γρ. σολομός καπνιστός

50 γρ. μπρικ (αυγά του σολομού)

30 ml ελαιόλαδο

Χυμός 1 λεμονιού

1 κλωναράκι μάραθο

Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Φύλλα τρυφερά παντζαριού για γαρνίρισμα

Σάλτσα ψητής ντομάτας

1 ντομάτα

Λίγο θυμάρι

Αλάτι, πιπέρι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. μαγιονέζα

Ροζ πιπέρι για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε τη ρέβα, την περνάμε από το μαντολίνο και την κόβουμε σαν λινγκουίνι. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τη ρέβα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σβήνουμε με χυμό λεμόνι.


Για τη σάλτσα ντομάτας, κόβουμε την ντομάτα σε τέσσερα κομμάτια, την ραντίζουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά. Μόλις κρυώσει τη χτυπάμε στο μούλτι και προσθέτουμε 1 κ.σ. μαγιονέζα.


Σερβίρουμε τα λινγκουίνι ρέβας σε πιατέλα, προσθέτουμε επάνω τον καπνιστό σολομό, τα αυγά του σολομού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, γαρνίρουμε με φυλλαράκια παντζαριού και συνοδεύουμε με σάλτσα ψητής ντομάτας και ροζ πιπέρι.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ