Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

«Αγάπη μου, δεν είναι αυτό που νομίζεις». Αυτό θα αναφωνήσεις αν το έτερό σου ήμισυ σε συλλάβει να καταβροχθίζεις με βουλιμία ένα γεμάτο πιάτο σπαγγέτι. Και αυτή τη φορά θα έχεις δίκιο, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις τα πράγματα δεν είναι αυτά που φαίνονται. Εδώ μιλάμε για σπαγγέτι λαχανικών ελαφριά, υγιεινά, νόστιμα και με υφή απολαυστική.


Τα σπαγγέτι από λαχανικά είναι μια τάση που λανσάρουν οι σεφ στα πιάτα τους μέσα από δημιουργικές συνταγές. Με το μαντολίνο, το εργαλείο της κουζίνας που κόβει λαχανικά σε λεπτές φέτες και διάφορα σχήματα, μπορείς να αντικαταστήσεις τα κλασικά ζυμαρικά με λαχανικά και ρίζες.

Τα σπαγγέτι από λαχανικά είναι μια τάση που λανσάρουν οι σεφ στα πιάτα τους μέσα από δημιουργικές συνταγές. Με το μαντολίνο, το εργαλείο της κουζίνας που κόβει λαχανικά σε λεπτές φέτες και διάφορα σχήματα, μπορείς να αντικαταστήσεις τα κλασικά ζυμαρικά με λαχανικά και ρίζες.

Εύκολα μετατρέπονται σε «μακαρόνια» διαφόρων σχημάτων, είναι ελκυστικά, υγιεινά, νόστιμα και στο πιάτο δεν τα ξεχωρίζεις εύκολα από τα ζυμαρικά. Για τους φίλους της υγιεινής διατροφής, τους ωμοφάγους αλλά και όσους αποφεύγουν τη γλουτένη τα σπαγγέτι λαχανικών προσφέρουν μια νόστιμη εναλλακτική πρόταση.

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Ο σεφ Δημήτρης Βλάχος μαγειρεύει με κέφι, τεχνική και φαντασία συνταγές με λαχανικά και ρίζες που δεν θα σας δυσκολέψουν και αξίζει να μπείτε στην κουζίνα και να τις ετοιμάσετε. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο σεφ Δημήτρης Βλάχος που έχει θητεύσει σε κουζίνες γνωστών εστιατορίων της Αθήνας μαγειρεύει με κέφι, τεχνική και φαντασία στο Musique Café στο Παγκράτι, αξιοποιώντας τα φρέσκα, ντόπια υλικά.

«Τα σπαγγέτι λαχανικών δίνουν πιάτα υγιεινά, τρως χωρίς ενοχές» λέει ο Δημήτρης και εξηγεί: «Τα λαχανικά, όπως το κολοκύθι, αλλά και όλες οι ρίζες, από παντζάρι και καρότο μέχρι σελινόριζα και ρέβα, κόβονται στο μαντολίνο της κουζίνας, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να τους δώσουμε, λίγο πριν σερβιριστούν. Συνδυάζονται με ξηρούς καρπούς, μυρωδικά, τυρί, ψάρια, οστρακόδερμα, κρέας και διάφορες σος».


Ο Δημήτρης ετοίμασε συνταγές με λαχανικά και ρίζες που δεν θα σας δυσκολέψουν και αξίζει να μπείτε στην κουζίνα και να τις ετοιμάσετε. 

Λαβράκι σοτέ με σπαγγέτι κολοκυθιού, φινόκιο και κρέμα λεμονιού

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χρόνος παρασκευής 30'

Υλικά για 2 άτομα

1 μέτριο κολοκύθι

1/4 φινόκιο

400-600 γρ. λαβράκι

Χυμός 1 λεμονιού

30 γρ. βούτυρο

30 γρ. ελαιόλαδο

30 ml λευκό κρασί

1 κλωναράκι δυόσμος

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε το λαβράκι, αφαιρούμε τα κόκαλα και αλατοπιπερώνουμε. Πλένουμε και καθαρίζουμε το κολοκύθι και το φινόκιο και τα περνάμε από το μαντολίνο που τα κόβει σαν σπαγγέτι. Σε τηγάνι, με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε το κολοκύθι και το φινόκιο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν, για 5 λεπτά. Σε κατσαρολάκι βράζουμε το λεμόνι και το κρασί μέχρι να μειωθεί στο 1/3. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει κρέμα λεμονιού. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά ψήνουμε το λαβράκι και από τις δύο πλευρές 7-9 λεπτά. Σερβίρουμε το σπαγγέτι από κολοκύθι και φινόκιο, πάνω το λαβράκι, δίπλα την κρέμα λεμονιού και γαρνίρουμε με δυόσμο.

Σαλάτα από παντζάρι, καρότο, καβουρδισμένο φουντούκι και κατσικίσιο τυρί

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χρόνος παρασκευής 30'

Υλικά για 2 άτομα

30 γρ. φουντούκι σπασμένο

50 γρ. κατσικίσιο τυρί

100 γρ. παντζάρι καθαρισμένο

100 γρ. καρότο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

20 ml λευκό ξίδι

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με νερό και μια πρέζα αλάτι, σε δυνατή φωτιά, βράζουμε το παντζάρι για 30 λεπτά. Καθαρίζουμε, πλένουμε το καρότο και το κόβουμε στο μαντολίνο σε λεπτές λωρίδες. Μόλις κρυώσει το παντζάρι το κόβουμε κι αυτό στο μαντολίνο σε λεπτές λωρίδες.
Καβουρδίζουμε το φουντούκι σε καυτό στεγνό τηγάνι για 2 έως 3 λεπτά. Σε ένα μπολ προσθέτουμε παντζάρι, καρότο, σκόρδο, ξίδι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε το κατσικίσιο τυρί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 3 λεπτά. Σερβίρουμε τη σαλάτα, ρίχνουμε το φουντούκι και προσθέτουμε επάνω το ψητό τυρί.

Σελινόριζα «καρμπονάρα» με αυγό ποσέ

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χρόνος παρασκευής 30'

Υλικά για 2 άτομα.

2 αυγά

Μισή σελινόριζα

4 φέτες προσούτο

50 ml κρέμα γάλακτος

20 γρ. βούτυρο

10 ml ξίδι

Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τη σελινόριζα και την περνάμε από το μαντολίνο, κόβοντας σε σχήμα σπαγγέτι. Σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, βάζουμε 3 ποτήρια νερό και 1 κ.σ. ξίδι και μόλις πάρει βράση σπάμε μέσα το αυγό μέχρι να ψηθεί και το αφαιρούμε προσεχτικά με τρυπητή κουτάλα.


Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο, το προσούτο και τη σελινόριζα, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τη σελινόριζα, προσθέτουμε το αυγό ποσέ και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ρέβα λιγκουίνι με καπνιστό σολομό και μπρικ

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χρόνος παρασκευής 30'

Υλικά για 2 άτομα

1 ρέβα

200 γρ. σολομός καπνιστός

50 γρ. μπρικ (αυγά του σολομού)

30 ml ελαιόλαδο

Χυμός 1 λεμονιού

1 κλωναράκι μάραθο

Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Φύλλα τρυφερά παντζαριού για γαρνίρισμα

Σάλτσα ψητής ντομάτας

1 ντομάτα

Λίγο θυμάρι

Αλάτι, πιπέρι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. μαγιονέζα

Ροζ πιπέρι για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε τη ρέβα, την περνάμε από το μαντολίνο και την κόβουμε σαν λινγκουίνι. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τη ρέβα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σβήνουμε με χυμό λεμόνι.


Για τη σάλτσα ντομάτας, κόβουμε την ντομάτα σε τέσσερα κομμάτια, την ραντίζουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά. Μόλις κρυώσει τη χτυπάμε στο μούλτι και προσθέτουμε 1 κ.σ. μαγιονέζα.


Σερβίρουμε τα λινγκουίνι ρέβας σε πιατέλα, προσθέτουμε επάνω τον καπνιστό σολομό, τα αυγά του σολομού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, γαρνίρουμε με φυλλαράκια παντζαριού και συνοδεύουμε με σάλτσα ψητής ντομάτας και ροζ πιπέρι.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ