Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

«Αγάπη μου, δεν είναι αυτό που νομίζεις». Αυτό θα αναφωνήσεις αν το έτερό σου ήμισυ σε συλλάβει να καταβροχθίζεις με βουλιμία ένα γεμάτο πιάτο σπαγγέτι. Και αυτή τη φορά θα έχεις δίκιο, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις τα πράγματα δεν είναι αυτά που φαίνονται. Εδώ μιλάμε για σπαγγέτι λαχανικών ελαφριά, υγιεινά, νόστιμα και με υφή απολαυστική.


Τα σπαγγέτι από λαχανικά είναι μια τάση που λανσάρουν οι σεφ στα πιάτα τους μέσα από δημιουργικές συνταγές. Με το μαντολίνο, το εργαλείο της κουζίνας που κόβει λαχανικά σε λεπτές φέτες και διάφορα σχήματα, μπορείς να αντικαταστήσεις τα κλασικά ζυμαρικά με λαχανικά και ρίζες.

Τα σπαγγέτι από λαχανικά είναι μια τάση που λανσάρουν οι σεφ στα πιάτα τους μέσα από δημιουργικές συνταγές. Με το μαντολίνο, το εργαλείο της κουζίνας που κόβει λαχανικά σε λεπτές φέτες και διάφορα σχήματα, μπορείς να αντικαταστήσεις τα κλασικά ζυμαρικά με λαχανικά και ρίζες.

Εύκολα μετατρέπονται σε «μακαρόνια» διαφόρων σχημάτων, είναι ελκυστικά, υγιεινά, νόστιμα και στο πιάτο δεν τα ξεχωρίζεις εύκολα από τα ζυμαρικά. Για τους φίλους της υγιεινής διατροφής, τους ωμοφάγους αλλά και όσους αποφεύγουν τη γλουτένη τα σπαγγέτι λαχανικών προσφέρουν μια νόστιμη εναλλακτική πρόταση.

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Ο σεφ Δημήτρης Βλάχος μαγειρεύει με κέφι, τεχνική και φαντασία συνταγές με λαχανικά και ρίζες που δεν θα σας δυσκολέψουν και αξίζει να μπείτε στην κουζίνα και να τις ετοιμάσετε. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο σεφ Δημήτρης Βλάχος που έχει θητεύσει σε κουζίνες γνωστών εστιατορίων της Αθήνας μαγειρεύει με κέφι, τεχνική και φαντασία στο Musique Café στο Παγκράτι, αξιοποιώντας τα φρέσκα, ντόπια υλικά.

«Τα σπαγγέτι λαχανικών δίνουν πιάτα υγιεινά, τρως χωρίς ενοχές» λέει ο Δημήτρης και εξηγεί: «Τα λαχανικά, όπως το κολοκύθι, αλλά και όλες οι ρίζες, από παντζάρι και καρότο μέχρι σελινόριζα και ρέβα, κόβονται στο μαντολίνο της κουζίνας, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να τους δώσουμε, λίγο πριν σερβιριστούν. Συνδυάζονται με ξηρούς καρπούς, μυρωδικά, τυρί, ψάρια, οστρακόδερμα, κρέας και διάφορες σος».


Ο Δημήτρης ετοίμασε συνταγές με λαχανικά και ρίζες που δεν θα σας δυσκολέψουν και αξίζει να μπείτε στην κουζίνα και να τις ετοιμάσετε. 

Λαβράκι σοτέ με σπαγγέτι κολοκυθιού, φινόκιο και κρέμα λεμονιού

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χρόνος παρασκευής 30'

Υλικά για 2 άτομα

1 μέτριο κολοκύθι

1/4 φινόκιο

400-600 γρ. λαβράκι

Χυμός 1 λεμονιού

30 γρ. βούτυρο

30 γρ. ελαιόλαδο

30 ml λευκό κρασί

1 κλωναράκι δυόσμος

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε το λαβράκι, αφαιρούμε τα κόκαλα και αλατοπιπερώνουμε. Πλένουμε και καθαρίζουμε το κολοκύθι και το φινόκιο και τα περνάμε από το μαντολίνο που τα κόβει σαν σπαγγέτι. Σε τηγάνι, με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε το κολοκύθι και το φινόκιο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν, για 5 λεπτά. Σε κατσαρολάκι βράζουμε το λεμόνι και το κρασί μέχρι να μειωθεί στο 1/3. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει κρέμα λεμονιού. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά ψήνουμε το λαβράκι και από τις δύο πλευρές 7-9 λεπτά. Σερβίρουμε το σπαγγέτι από κολοκύθι και φινόκιο, πάνω το λαβράκι, δίπλα την κρέμα λεμονιού και γαρνίρουμε με δυόσμο.

Σαλάτα από παντζάρι, καρότο, καβουρδισμένο φουντούκι και κατσικίσιο τυρί

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χρόνος παρασκευής 30'

Υλικά για 2 άτομα

30 γρ. φουντούκι σπασμένο

50 γρ. κατσικίσιο τυρί

100 γρ. παντζάρι καθαρισμένο

100 γρ. καρότο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

20 ml λευκό ξίδι

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με νερό και μια πρέζα αλάτι, σε δυνατή φωτιά, βράζουμε το παντζάρι για 30 λεπτά. Καθαρίζουμε, πλένουμε το καρότο και το κόβουμε στο μαντολίνο σε λεπτές λωρίδες. Μόλις κρυώσει το παντζάρι το κόβουμε κι αυτό στο μαντολίνο σε λεπτές λωρίδες.
Καβουρδίζουμε το φουντούκι σε καυτό στεγνό τηγάνι για 2 έως 3 λεπτά. Σε ένα μπολ προσθέτουμε παντζάρι, καρότο, σκόρδο, ξίδι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε το κατσικίσιο τυρί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 3 λεπτά. Σερβίρουμε τη σαλάτα, ρίχνουμε το φουντούκι και προσθέτουμε επάνω το ψητό τυρί.

Σελινόριζα «καρμπονάρα» με αυγό ποσέ

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χρόνος παρασκευής 30'

Υλικά για 2 άτομα.

2 αυγά

Μισή σελινόριζα

4 φέτες προσούτο

50 ml κρέμα γάλακτος

20 γρ. βούτυρο

10 ml ξίδι

Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τη σελινόριζα και την περνάμε από το μαντολίνο, κόβοντας σε σχήμα σπαγγέτι. Σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, βάζουμε 3 ποτήρια νερό και 1 κ.σ. ξίδι και μόλις πάρει βράση σπάμε μέσα το αυγό μέχρι να ψηθεί και το αφαιρούμε προσεχτικά με τρυπητή κουτάλα.


Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο, το προσούτο και τη σελινόριζα, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τη σελινόριζα, προσθέτουμε το αυγό ποσέ και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ρέβα λιγκουίνι με καπνιστό σολομό και μπρικ

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χρόνος παρασκευής 30'

Υλικά για 2 άτομα

1 ρέβα

200 γρ. σολομός καπνιστός

50 γρ. μπρικ (αυγά του σολομού)

30 ml ελαιόλαδο

Χυμός 1 λεμονιού

1 κλωναράκι μάραθο

Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Φύλλα τρυφερά παντζαριού για γαρνίρισμα

Σάλτσα ψητής ντομάτας

1 ντομάτα

Λίγο θυμάρι

Αλάτι, πιπέρι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. μαγιονέζα

Ροζ πιπέρι για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε τη ρέβα, την περνάμε από το μαντολίνο και την κόβουμε σαν λινγκουίνι. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τη ρέβα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σβήνουμε με χυμό λεμόνι.


Για τη σάλτσα ντομάτας, κόβουμε την ντομάτα σε τέσσερα κομμάτια, την ραντίζουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά. Μόλις κρυώσει τη χτυπάμε στο μούλτι και προσθέτουμε 1 κ.σ. μαγιονέζα.


Σερβίρουμε τα λινγκουίνι ρέβας σε πιατέλα, προσθέτουμε επάνω τον καπνιστό σολομό, τα αυγά του σολομού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, γαρνίρουμε με φυλλαράκια παντζαριού και συνοδεύουμε με σάλτσα ψητής ντομάτας και ροζ πιπέρι.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ