Select: Ποια είναι η γυναίκα που «τρέχει» το καλύτερο μπουγατσατζίδικο των Ιωαννίνων;

To Select στα Ιωάννινα έχει την καλύτερη μπουγάτσα Facebook Twitter
Το μυστικό της επιτυχίας αυτού του μαγαζιού είναι η υπομονή. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Το Select είναι ένα αυθεντικό σημείο αναφοράς για τα Γιάννενα. Δεν υπάρχει περίπτωση να τα επισκεφθείς και να μη δοκιμάσεις τη διάσημη μπουγάτσα του, είτε με κρέμα είτε με τυρί. Ολόκληρη τη ζωή μου την έχω περάσει ανάμεσα στους τοίχους αυτού του μαγαζιού, απέναντι από το κτίριο της ηρωικής 8η Μεραρχίας. Δύο μεγάλα στρογγυλά χάλκινα ταψιά αποτελούν το σήμα-κατατεθέν του.

Το ανοίξαμε με τον άνδρα μου το 1964. Εγώ ήμουν 17 κι εκείνος 24 ετών. Εκείνος είχε μάθει ήδη την τέχνη από το παλαιότερο μπουγατσάδικο των Ιωαννίνων, στο οποίο δούλευε πριν ανοίξουμε μαζί το Select. Ξέρεις, λοιπόν, τι σημαίνει να δουλεύεις συνεχώς από τα 17 σου και να μην έχεις λείψει ούτε μια μέρα; Καθημερινά έρχομαι νωρίς το πρωί, κατά τις πεντέμισι, ετοιμάζω τα πάντα και μετά έρχομαι ξανά το απόγευμα και κάθομαι ως αργά. Σήμερα ο σύζυγος μου δεν ασχολείται γιατί κουράστηκε, αλλά με βοηθούν η κόρη μου και ο γαμπρός μου. Το μενού είναι συγκεκριμένο: σερβίρω μπουγάτσα αλμυρή, γλυκιά ή και ανάμεικτη, κουλουράκια (μικρά, στρογγυλά, καλαμποκίσια ψωμάκια) και σιροπιαστά γλυκά. Μπορείς είτε να τα πάρεις μαζί σου ή να τα απολαύσεις στα τραπεζάκια μαζί με ένα ποτήρι παγωμένο νερό που φέρνω από τη βρύση της αυλής.

Πιστεύω ότι αν θες να έχεις ένα καλό και φημισμένο μαγαζί, δεν πρέπει να κάνεις πειράματα. Εγώ δεν αλλάζω ποτέ τους προμηθευτές μου, ούτε την επιλογή των προϊόντων μου. Στο μαγαζί μου δεν υπάρχει καταψύκτης, γιατί όλα είναι στο χέρι και πάντα φρέσκα.

Οτιδήποτε φάει κάποιος εδώ μέσα είναι χειροποίητο και μαγειρεμένο πάντα με παραδοσιακό τρόπο και αγνά υλικά. Πιστεύω ότι αν θες να έχεις ένα καλό και φημισμένο μαγαζί, δεν πρέπει να κάνεις πειράματα. Εγώ δεν αλλάζω ποτέ τους προμηθευτές μου, ούτε την επιλογή των προϊόντων μου. Στο μαγαζί μου δεν υπάρχει καταψύκτης, γιατί όλα είναι στο χέρι και πάντα φρέσκα. Ζυμώνω κάθε πρωί το φύλλο της μπουγάτσας, η κρέμα φτιάχνεται από ντόπιο αγελαδινό γάλα, ενώ για την αλμυρή μπουγάτσα χρησιμοποιώ αποκλειστικά φέτα Δωδώνης.

To Select στα Ιωάννινα έχει την καλύτερη μπουγάτσα Facebook Twitter
Ζυμώνω κάθε πρωί το φύλλο της μπουγάτσας, η κρέμα φτιάχνεται από ντόπιο αγελαδινό γάλα, ενώ για την αλμυρή μπουγάτσα χρησιμοποιώ αποκλειστικά φέτα Δωδώνης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το μυστικό της επιτυχίας αυτού του μαγαζιού είναι η υπομονή. Δεν μαλώνω ποτέ με τους πελάτες, παρά τις παραξενιές που ακούω πολλές φορές. Κάποτε είχε έρθει ένας τύπος και μου ζήτησε να του δώσω έξι μπουγάτσες μόνο γωνία. Του εξήγησα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει κι αυτός κάλεσε την αστυνομία. Έκτοτε, πήρα την απόφαση να μην τσακώνομαι και να απαντώ με καλοσύνη σε κάθε είδους συμπεριφορά.

Στο μπουγατσάδικο αυτό έχουν φάει όλοι, και δημοσιογράφοι απ’ όλον τον κόσμο έχουν έρθει για να γράψουν για τις νοστιμιές που τρώνε. Ωστόσο, εμένα πάντα μου αρέσει να είμαι λιγομίλητη. Τους αφήνω να φωτογραφίζουν, αλλά σπάνια μιλάω. Κάθε απόγευμα μού αρέσει πολύ να διαβάζω τις εφημερίδες. Στα μικρά διαλείμματα που δεν έχω πελάτες πάντα διαβάζω. Με ξεκουράζει.

Κάποιοι πελάτες μας είναι πιστοί και κάθε φορά που θα έρθουν στα Γιάννενα μας επισκέπτονται. Αυτή η πόλη είναι η ομορφότερη όλων. Δεν θα την άλλαζα για κανένα λόγο. Κάθε γωνία έχει κάτι το ιδιαίτερο. Συνδυάζει τα πάντα. Από τη μια η απίστευτη φυσική ομορφιά των τοπίων, η λίμνη με το υπέροχο νησάκι, και από την άλλη η εκπληκτική Παλιά Πόλη και τα πολυάριθμα παλιά αρχοντικά. Σ’ αυτόν τον τόπο με την πλούσια ιστορία το Select αποτελεί κομμάτι της γευστικής ιστορίας της Ηπείρου και όσο ζω όλοι θα με βρίσκουν κάθε μέρα πίσω απ’ αυτήν τη μεγάλη τζαμαρία, απέναντι από το ρολόι, τρώγοντας τη γιαννιώτικη παραδοσιακή μπουγάτσα. 

Αβέρωφ 2. Ιωάννινα

To Select στα Ιωάννινα έχει την καλύτερη μπουγάτσα Facebook Twitter
Οτιδήποτε φάει κάποιος εδώ μέσα είναι χειροποίητο και μαγειρεμένο πάντα με παραδοσιακό τρόπο και αγνά υλικά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Select: Ποια είναι η γυναίκα που «τρέχει» το καλύτερο μπουγατσατζίδικο των Ιωαννίνων; Facebook Twitter
Δύο μεγάλα στρογγυλά χάλκινα ταψιά αποτελούν το σήμα-κατατεθέν του.
Select: Ποια είναι η γυναίκα που «τρέχει» το καλύτερο μπουγατσατζίδικο των Ιωαννίνων; Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Select: Ποια είναι η γυναίκα που «τρέχει» το καλύτερο μπουγατσατζίδικο των Ιωαννίνων; Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Select: Ποια είναι η γυναίκα που «τρέχει» το καλύτερο μπουγατσατζίδικο των Ιωαννίνων; Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

​​​​​​Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρώμε κρέμα και κιμά στου Μπαντή, στον μεγάλο μάστορα της σαλονιώτικης μπουγάτσας

Γεύση / «Μπαντής, μόνο»: Ο μεγάλος μάστορας της σαλονικιώτικης μπουγάτσας

Σε ένα από τα λίγα ιστορικά μπουγατσατζίδικα της πόλης, ο Φίλιππος Μπαντής είναι η τρίτη γενιά που κρατάει ένα μαγαζί το οποίο βγάζει τους ταξιδιώτες λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης, κάνει τους παλιούς, με το σκέτο φύλλο του, να θυμούνται ότι κάποτε μπορούσαν να αγοράσουν τα τρίμματα της μπουγάτσας με μια δεκάρα και μαζεύει τους πιο νέους με τις σπέσιαλ συνταγές του, που ξεφεύγουν από τις κλασικές.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Εικαστικά / Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει στη γενέτειρά της με τη διπλή ιδιότητα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της νέας μεγάλης έκθεσης ψηφιακής τέχνης «Plásmata II: Ioannina» και της συνδημιουργού ενός από τα πιο εντυπωσιακά έργα της.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ