Select: Ποια είναι η γυναίκα που «τρέχει» το καλύτερο μπουγατσατζίδικο των Ιωαννίνων;

To Select στα Ιωάννινα έχει την καλύτερη μπουγάτσα Facebook Twitter
Το μυστικό της επιτυχίας αυτού του μαγαζιού είναι η υπομονή. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Το Select είναι ένα αυθεντικό σημείο αναφοράς για τα Γιάννενα. Δεν υπάρχει περίπτωση να τα επισκεφθείς και να μη δοκιμάσεις τη διάσημη μπουγάτσα του, είτε με κρέμα είτε με τυρί. Ολόκληρη τη ζωή μου την έχω περάσει ανάμεσα στους τοίχους αυτού του μαγαζιού, απέναντι από το κτίριο της ηρωικής 8η Μεραρχίας. Δύο μεγάλα στρογγυλά χάλκινα ταψιά αποτελούν το σήμα-κατατεθέν του.

Το ανοίξαμε με τον άνδρα μου το 1964. Εγώ ήμουν 17 κι εκείνος 24 ετών. Εκείνος είχε μάθει ήδη την τέχνη από το παλαιότερο μπουγατσάδικο των Ιωαννίνων, στο οποίο δούλευε πριν ανοίξουμε μαζί το Select. Ξέρεις, λοιπόν, τι σημαίνει να δουλεύεις συνεχώς από τα 17 σου και να μην έχεις λείψει ούτε μια μέρα; Καθημερινά έρχομαι νωρίς το πρωί, κατά τις πεντέμισι, ετοιμάζω τα πάντα και μετά έρχομαι ξανά το απόγευμα και κάθομαι ως αργά. Σήμερα ο σύζυγος μου δεν ασχολείται γιατί κουράστηκε, αλλά με βοηθούν η κόρη μου και ο γαμπρός μου. Το μενού είναι συγκεκριμένο: σερβίρω μπουγάτσα αλμυρή, γλυκιά ή και ανάμεικτη, κουλουράκια (μικρά, στρογγυλά, καλαμποκίσια ψωμάκια) και σιροπιαστά γλυκά. Μπορείς είτε να τα πάρεις μαζί σου ή να τα απολαύσεις στα τραπεζάκια μαζί με ένα ποτήρι παγωμένο νερό που φέρνω από τη βρύση της αυλής.

Πιστεύω ότι αν θες να έχεις ένα καλό και φημισμένο μαγαζί, δεν πρέπει να κάνεις πειράματα. Εγώ δεν αλλάζω ποτέ τους προμηθευτές μου, ούτε την επιλογή των προϊόντων μου. Στο μαγαζί μου δεν υπάρχει καταψύκτης, γιατί όλα είναι στο χέρι και πάντα φρέσκα.

Οτιδήποτε φάει κάποιος εδώ μέσα είναι χειροποίητο και μαγειρεμένο πάντα με παραδοσιακό τρόπο και αγνά υλικά. Πιστεύω ότι αν θες να έχεις ένα καλό και φημισμένο μαγαζί, δεν πρέπει να κάνεις πειράματα. Εγώ δεν αλλάζω ποτέ τους προμηθευτές μου, ούτε την επιλογή των προϊόντων μου. Στο μαγαζί μου δεν υπάρχει καταψύκτης, γιατί όλα είναι στο χέρι και πάντα φρέσκα. Ζυμώνω κάθε πρωί το φύλλο της μπουγάτσας, η κρέμα φτιάχνεται από ντόπιο αγελαδινό γάλα, ενώ για την αλμυρή μπουγάτσα χρησιμοποιώ αποκλειστικά φέτα Δωδώνης.

To Select στα Ιωάννινα έχει την καλύτερη μπουγάτσα Facebook Twitter
Ζυμώνω κάθε πρωί το φύλλο της μπουγάτσας, η κρέμα φτιάχνεται από ντόπιο αγελαδινό γάλα, ενώ για την αλμυρή μπουγάτσα χρησιμοποιώ αποκλειστικά φέτα Δωδώνης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το μυστικό της επιτυχίας αυτού του μαγαζιού είναι η υπομονή. Δεν μαλώνω ποτέ με τους πελάτες, παρά τις παραξενιές που ακούω πολλές φορές. Κάποτε είχε έρθει ένας τύπος και μου ζήτησε να του δώσω έξι μπουγάτσες μόνο γωνία. Του εξήγησα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει κι αυτός κάλεσε την αστυνομία. Έκτοτε, πήρα την απόφαση να μην τσακώνομαι και να απαντώ με καλοσύνη σε κάθε είδους συμπεριφορά.

Στο μπουγατσάδικο αυτό έχουν φάει όλοι, και δημοσιογράφοι απ’ όλον τον κόσμο έχουν έρθει για να γράψουν για τις νοστιμιές που τρώνε. Ωστόσο, εμένα πάντα μου αρέσει να είμαι λιγομίλητη. Τους αφήνω να φωτογραφίζουν, αλλά σπάνια μιλάω. Κάθε απόγευμα μού αρέσει πολύ να διαβάζω τις εφημερίδες. Στα μικρά διαλείμματα που δεν έχω πελάτες πάντα διαβάζω. Με ξεκουράζει.

Κάποιοι πελάτες μας είναι πιστοί και κάθε φορά που θα έρθουν στα Γιάννενα μας επισκέπτονται. Αυτή η πόλη είναι η ομορφότερη όλων. Δεν θα την άλλαζα για κανένα λόγο. Κάθε γωνία έχει κάτι το ιδιαίτερο. Συνδυάζει τα πάντα. Από τη μια η απίστευτη φυσική ομορφιά των τοπίων, η λίμνη με το υπέροχο νησάκι, και από την άλλη η εκπληκτική Παλιά Πόλη και τα πολυάριθμα παλιά αρχοντικά. Σ’ αυτόν τον τόπο με την πλούσια ιστορία το Select αποτελεί κομμάτι της γευστικής ιστορίας της Ηπείρου και όσο ζω όλοι θα με βρίσκουν κάθε μέρα πίσω απ’ αυτήν τη μεγάλη τζαμαρία, απέναντι από το ρολόι, τρώγοντας τη γιαννιώτικη παραδοσιακή μπουγάτσα. 

Αβέρωφ 2. Ιωάννινα

To Select στα Ιωάννινα έχει την καλύτερη μπουγάτσα Facebook Twitter
Οτιδήποτε φάει κάποιος εδώ μέσα είναι χειροποίητο και μαγειρεμένο πάντα με παραδοσιακό τρόπο και αγνά υλικά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Select: Ποια είναι η γυναίκα που «τρέχει» το καλύτερο μπουγατσατζίδικο των Ιωαννίνων; Facebook Twitter
Δύο μεγάλα στρογγυλά χάλκινα ταψιά αποτελούν το σήμα-κατατεθέν του.
Select: Ποια είναι η γυναίκα που «τρέχει» το καλύτερο μπουγατσατζίδικο των Ιωαννίνων; Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Select: Ποια είναι η γυναίκα που «τρέχει» το καλύτερο μπουγατσατζίδικο των Ιωαννίνων; Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Select: Ποια είναι η γυναίκα που «τρέχει» το καλύτερο μπουγατσατζίδικο των Ιωαννίνων; Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

​​​​​​Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρώμε κρέμα και κιμά στου Μπαντή, στον μεγάλο μάστορα της σαλονιώτικης μπουγάτσας

Γεύση / «Μπαντής, μόνο»: Ο μεγάλος μάστορας της σαλονικιώτικης μπουγάτσας

Σε ένα από τα λίγα ιστορικά μπουγατσατζίδικα της πόλης, ο Φίλιππος Μπαντής είναι η τρίτη γενιά που κρατάει ένα μαγαζί το οποίο βγάζει τους ταξιδιώτες λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης, κάνει τους παλιούς, με το σκέτο φύλλο του, να θυμούνται ότι κάποτε μπορούσαν να αγοράσουν τα τρίμματα της μπουγάτσας με μια δεκάρα και μαζεύει τους πιο νέους με τις σπέσιαλ συνταγές του, που ξεφεύγουν από τις κλασικές.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Εικαστικά / Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει στη γενέτειρά της με τη διπλή ιδιότητα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της νέας μεγάλης έκθεσης ψηφιακής τέχνης «Plásmata II: Ioannina» και της συνδημιουργού ενός από τα πιο εντυπωσιακά έργα της.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT
Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ