«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει» Facebook Twitter
Νομίζω ότι είμαι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που προτιμά το delivery για προϊόντα που θα χρησιμοποιήσει για να μαγειρέψει και όχι για έτοιμο φαγητό. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0

Πολλοί άνθρωποι στο άκουσμα της φράσης «γαστρονομική απόγνωση» σκέφτονται λύσεις, απαντήσεις και προτάσεις που θα δώσει ένας ειδικός για τα τοπ 7 εστιατόρια της Αθήνας, τα 11 πιο ξεχωριστά brunch και τα 5 σουβλάκια που πρέπει οπωσδήποτε να φάμε προτού φύγουμε από τον μάταιο τούτο κόσμο.

Λόγω μιας μικρής διάσπασης προσοχής που έχω, κατάλαβα ότι δεν μπορώ να φτιάξω «λίστες». Γιατί όταν ξεκινάω να θυμάμαι ποια ήταν τα καλύτερα εστιατόρια, πάντα με καταλαμβάνει το αίσθημα μήπως αδικήσω κάποιον ή με προλαβαίνει η καθημερινότητα.

Πολλοί νομίζουν ότι οι γαστρονομικοί συντάκτες δεν είναι καθημερινοί άνθρωποι και περνούν τις ημέρες της ζωής τους σαν σύγχρονες Μαρίες Αντουανέτες, τρώγοντας παντεσπάνι που τους το ταΐζουν μάγειρες στο στόμα.

Για να είμαι ειλικρινής, έχω ξεχάσει από πότε έχουν να με ταΐσουν στο στόμα. Η τελευταία φορά που θυμάμαι, ήταν ένα Πάσχα, εδώ και πολλά χρόνια, που ο θείος μου ο Κωστάκης στο χωριό, από τη χαρά του που είχε να με δει 10 χρόνια, ξέχασε ότι μόλις είχε σφάξει και σουβλίσει 2-3 αρνιά και ήρθε και να με αγκαλιάσει, καταστρέφοντας τη μοναδική μου πασχαλινή εμφάνιση. Από τη στενοχώρια του που με λέρωσε, με τάιζε εκείνη την Κυριακή πετσούλες στο στόμα. Σαν λαίμαργο σαρκοφάγο, δεν αρνιόμουν, ξεχνώντας ότι η μεγάλη ποσότητα λίπους με χτυπάει στο στομάχι. Όσο διαρκούσε ο πόνος, ορκίστηκα ότι δεν θα φάω κρέας με λίπος ποτέ ξανά στη ζωή μου. Μια μέρα κράτησε αυτό βέβαια και μετά ξέχασα εντελώς τους όρκους μου.

Όσο για τους λεκέδες από το φαγητό βρήκα τη λύση: φοράω πάντα μπλε σκούρα – να το κάνετε κι εσείς. Άσε που κόβουν κιόλας και σου λένε όλοι ότι αδυνάτισες.

Το βράδυ, προτού με πάρει ο ύπνος, χαμογέλασα και ένιωσα περήφανος που με ένα προϊόν έφτιαξα τρία φαγητά. Είναι οι μικρές νίκες της καθημερινότητας. «Τις μεγάλες νίκες να τρέμεις», μου έλεγε η γιαγιά μου!

Δεν τρώω μόνο έξω, μαγειρεύω και στο σπίτι γιατί έχω μια αγαπημένη γυναίκα, έναν προβληματικό έφηβο και μια γάτα! Θα ήθελα να τρώγαμε κάθε μέρα απ’ έξω αλλά μετά θα ερχόντουσαν οι γιαγιάδες και η Πρόνοια και θα μας παίρνανε το παιδί. Για να μη συμβεί αυτό, τις καθημερινές, κάθε μεσημέρι προσπαθώ να μαγειρέψω κάτι υγιεινό.

Αυτήν την εβδομάδα βαριόμουν να πάω σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλείο και μανάβικο, τα πήρα όλα delivery. Όταν παραγγέλνεις delivery είναι σαν να αναζητάς το τυχαίο – ιδιαίτερα στη μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει. Νομίζω ότι είμαι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που προτιμά το delivery για προϊόντα που θα χρησιμοποιήσει για να μαγειρέψει και όχι για έτοιμο φαγητό.

Προσπαθώ κάθε Δευτέρα να φτιάχνω όσπρια, κυρίως φακές – εύκολο φαγητό. Βάζεις μια κούπα φακή, ένα κρεμμύδι τριμμένο, μια κουταλιά πελτέ, μια δάφνη, πιπέρι, αλάτι, λίγο κίμινο και μέσα σε 2 ώρες έτοιμο το φαγητό της ημέρας! Να δίνετε λεφτά σε μια καλή φακή. Κοστίζει 1-2€ παραπάνω, αλλά δεν τρως τις ώρες σου πάνω από την κατσαρόλα και η φακή είναι εξαιρετική. Προσπαθώ να εντάξω και μια δεύτερη μέρα με όσπρια μέσα στην εβδομάδα, αλλά αυτό συνήθως προκαλεί επαναστάσεις. Θα φτιάξω ένα κοτόπουλο με πατάτες, με λεμόνι και σκόρδο σε ταψί μιας χρήσης – είναι βαρετό το πλύσιμο του ταψιού.

Όσο οι τομάτες είναι ακόμα ζουμερές, στο μενού της εβδομάδας μπαίνει μια μακαρονάδα με σάλτσα. Μη σου πω κι ένα μπιφτέκι γαλοπούλας – κάποια στιγμή θα σας δώσω μια συνταγή για μπιφτέκι γαλοπούλας που θα ξεχάσετε ότι αυτό που τρώτε προέρχεται από το πιο άγευστο κρέας του κόσμου. Η συνταγή μου δίνει απάντηση στο ερώτημα «γιατί να φας μπιφτέκι γαλοπούλας αν δεν κάνεις δίαιτα;».

Μέσα στην εβδομάδα, για να σπάει το μαρτύριο της καθημερινής μαγειρικής, έχω θεσπίσει δύο ειδικές ημέρες: την σουβλάκι day και την πίτσα day. Burger day δεν υπάρχει, γιατί δεν μπορώ τα smashed. Ούτε πίτα day υπάρχει, γιατί πια στην Αθήνα δύσκολα βρίσκεις μια καλή σπανακόπιτα – μόνο μπάμπκα και cinnamon rolls.

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει» Facebook Twitter
Η Lisa, με πίτσα ψημένη σε ξυλόφουρνο, είναι μια εξαιρετική επιλογή. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Στη σουβλάκι day έχω μαρκάρει γύρω στα 30 σουβλατζίδικα που πρέπει να δοκομάσω –όχι μέχρι να φύγω από τον μάταιο τούτο κόσμο, αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου– και επιλέγω ένα κάθε εβδομάδα. Πηγαίνω μάλιστα να παραλάβω την παραγγελία μου από το μαγαζί. Αυτή την εβδομάδα πήγαμε στο πρώτο κεμπαπτζίδικο που άνοιξε στην Ελλάδα, το Αιγυπτιακόν στη Νίκαια, και παραγγείλαμε 3 σουβλάκια με μπιφτέκι, τομάτα και κρεμμύδι – απλότητα και νοστιμιά. Τα πήραμε και τραβήξαμε προς την παραλιακή, για να τα φάμε πριν δύσει ο ήλιος, ανέμελοι όπως παλιά! Όχι, η Λου, η γυναίκα μου, δεν είχε τα πόδια της απλωμένα στο αυτοκίνητο σαν ηρωίδα του Ταραντίνο. Και προσοχή, μην ξεχάσετε τα σκουπίδια από τα σουβλάκια στο αμάξι: το επόμενο πρωί η μυρωδιά θα είναι ανυπόφορη!

Στην πίτσα day πήγαμε στην Κυψέλη, στη Φωκίωνος Νέγρη. Τι ωραίος πεζόδρομος είναι η Φωκίωνος! Ένας φίλος μου λέει πως είναι η La Rambla της Αθήνας. Η Lisa, με πίτσα ψημένη σε ξυλόφουρνο, είναι μια εξαιρετική επιλογή. Με μια πεπερόνι και δυο ποτήρια μπύρα, ο λογαριασμός στο τέλος δεν ξεπέρασε τα 20-25€. Στο τέλος περπατήσαμε 2-3 φορές πάνω κάτω τη Φωκίωνος για να χαζέψουμε κόσμο και να κάνουμε και τη γυμναστική της εβδομάδας.

Το σαββατοκύριακο δεν πήγαμε σε κάποιο εστιατόριο. Οι διακοπές και η έναρξη της σχολικής χρονιάς μάς είχε ήδη εξαντλήσει οικονομικά. Έτσι, το Σάββατο το πρωί πήρα 2 κιλά μοσχαρίσιο κιμά για το μενού του σαββατοκύριακου. Το Σάββατο έφτιαξα μια γαμάτη μακαρονάδα με κιμά, απλή όμως, γιαγιαδίστικη, χωρίς καρότο και σέλερι.

Το Σάββατο το βράδυ είδα το «Black Rabbit», μέτρια απομίμηση του «Όζαρκ», όμως έχω μια τρέλα με τον Τζουντ Λο – μάλιστα ήθελα να του μοιάσω όταν ήμουν έφηβος. Με τον κιμά έφτιαξα κάτι σαν μπουρίτος – για την ακρίβεια εγώ τα βάφτισα έτσι, για να παρηγορηθούμε που μείναμε μέσα. Μαργαρίτα δεν φτιάξαμε, συμβιβάστηκα με ένα αναψυκτικό. Την Κυριακή, με τον κιμά που περίσσεψε, έφτιαξα κανελόνια, πάλι σε ταψάκι μιας χρήσης – κάποια στιγμή θα σας δώσω και γι’ αυτά τη συνταγή.

Το βράδυ, προτού με πάρει ο ύπνος, χαμογέλασα και ένιωσα περήφανος που με ένα προϊόν έφτιαξα τρία φαγητά. Είναι οι μικρές νίκες της καθημερινότητας. «Τις μεγάλες νίκες να τρέμεις», μου έλεγε η γιαγιά μου!

Τι μαρτύριο αυτοί οι δύο μήνες! Ο Σεπτέμβρης κι ο Οκτώβρης είναι οι μήνες που όλοι θυμούνται ότι τους χρωστάς. Άσε που δεν ξέρεις και τι να φορέσεις! Και άσε που εγώ πάντα παίρνω 5-6 κιλά το καλοκαίρι και δεν μου μπαίνει τίποτα χειμωνιάτικο! Και άσε που χάνεται και το φως και σκοτεινιάζει πιο γρήγορα! Και άσε που θέλεις να ταξιδέψεις πάλι!

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ