Ψάχνοντας για το τέλειο παϊδάκι, φτάνεις πάντα εδώ: στη "Ρούμελη" του Βύρωνα

Ψάχνοντας για το τέλειο παϊδάκι, φτάνεις πάντα εδώ: στη "Ρούμελη" του Βύρωνα Facebook Twitter
Η «Ρούμελη» βρίσκεται στην ίδια θέση από τη δεκαετία του 1930...
0

Ψάχνοντας για το τέλειο παϊδάκι, φτάνεις πάντα εδώ: στη "Ρούμελη" του Βύρωνα Facebook Twitter
Το κρέας είναι καλά επιλεγμένο, πέφτει σε σωστή φωτιά και το αποτέλεσμα σε κάνει να μην μπορείς να σταματήσεις εύκολα...

 

Πριν από αρκετές δεκαετίες, τότε που για να βρεις μια καλή ταβέρνα δεν αρκούσε να κάνεις μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο αλλά ήσουν υποχρεωμένος να γράψεις χιλιόμετρα στις γειτονιές της Αθήνας και στα πέριξ, η «Ρούμελη» στον Βύρωνα κρατούσε τα σκήπτρα στην «επισκεψιμότητα» της εποχής. Αν έψαχνες για καλό κρέας, τότε αυτός ήταν ένας από τους ασφαλείς προορισμούς. Κάπως έτσι συμβαίνει και τώρα. Η ταβέρνα βρίσκεται στην ίδια θέση από τη δεκαετία του 1930. Στο πέρασμα του χρόνου άλλαξε μορφές –κάποτε είχε κληματαριά–, το περιβάλλον άλλαξε επίσης, τα περιβόλια και ο χωματόδρομος έγιναν άσφαλτος και πολυκατοικίες και στη συνέχεια ήρθε ο πεζόδρομος, αλλά ο Νίκος Κυριανάκης, απόγονος της οικογένειας που άνοιξε την ταβέρνα, συνεχίζει να θέλει να προσφέρει καλό φαγητό με τον ίδιο τρόπο που το κάνει τα τελευταία σαράντα χρόνια που «τρέχει» την ταβέρνα, από μικρό παιδί: με καλή ποιότητα και το χαμόγελο στα χείλη για τους πελάτες που θέλει να τους βλέπει σαν φίλους του. Συγκινείται όταν έρχονται και τον βρίσκουν τα εγγόνια των θαμώνων που σέρβιρε τότε που ήταν πιτσιρίκος. Ο χώρος έξω στον πεζόδρομο σε μεταφέρει σε άλλες εποχές, με άρωμα γειτονιάς. Το ίδιο και μέσα, όπου η λιτότητα και η πατίνα του χρόνου έχουν τον πρώτο λόγο.

Εδώ ξέρεις ότι θα βρεις παϊδάκια με υπογραφή, από τα καλύτερα της Αθήνας, ψημένα στο κάρβουνο, στο οποίο ο Νίκος επιμένει φανατικά, παρά το κόστος και την ταλαιπωρία που προκαλεί η «ζωντανή φωτιά» στην κουζίνα. Άλλωστε, έτσι γινόταν πάντα στις ονομαστές ψησταριές της Αθήνας, τότε που για να διατηρηθεί ένα εστιατόριο στη θέση του για πολλά χρόνια ήταν υποχρεωμένο να έχει κάτι καλό και διαχρονικό να προσφέρει στους πελάτες του. Το κρέας είναι καλά επιλεγμένο, πέφτει σε σωστή φωτιά και το αποτέλεσμα σε κάνει να μην μπορείς να σταματήσεις εύκολα. Μια καλογεμισμένη μερίδα στα 9,50 ευρώ δίνει πολύ καλή σχέση τιμής-ποιότητας. Εξαιρετική η σταβλίσια των 700 γρ. (€15), απολαυστικό το συκώτι (€6,50) και ζουμερά και κρεατένια τα μπιφτέκια (€7). Αν και το κρέας πρωταγωνιστεί, η φρεσκοκομμένη πατάτα (€2,50) θα μπορούσε άνετα να κλέψει την παράσταση. Από κοντά τα ζεστά χόρτα (€5) και, βεβαίως, η χωριάτικη (€5), με καλοδιαλεγμένες ντομάτες και ψαγμένη φέτα. Αν θες κάτι μαγειρευτό, θα βρεις τας κεμπάπ με μακαρόνια ή κρεατόσουπα τον χειμώνα. Θα πιεις κρασί χύμα και μπίρες και στο τέλος θα δεχτείς φρούτο για κέρασμα. Το ρεπερτόριο της Ρούμελης δεν είναι μεγάλο, όμως μπορείς να το ακούς ευχάριστα για πολύ καιρό.

☛ Ρούμελη, Κωνσταντινουπόλεως 34 & Προύσσης, Βύρωνας, 210 7658347.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ