ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Ποιο φαγητό φέρνει δάκρυα στα μάτια του Cacao Rocks;

Ποιο φαγητό φέρνει δάκρυα στα μάτια του Cacao Rocks; Facebook Twitter
0

Με το φαγητό δεν είχα ιδιαίτερη σχέση, έτρωγα ό,τι μου σέρβιραν, εκτός από μανιτάρια πλευρώτους, στα οποία έχω δυσανεξία. Στην ενήλικη ζωή μου για έξι χρόνια έτρωγα στην πανεπιστημιακή λέσχη, μετά έναν χρόνο στον στρατό και μετά πολύ φτηνό street food για κάποια χρόνια. Αν και παραμένω λιτοδίαιτος, τον τελευταίο καιρό, λόγω και του αδελφού Αριστοτέλη, που είναι σεφ στην Κέρκυρα, έχω αρχίσει να γίνομαι εκλεκτικός. Αποφεύγω το «βρόμικο» και έχω αρχίσει να εκτιμώ το καλό φαγητό και τις καλές πρώτες ύλες.

Το μόνο φαγητό που μπορούμε να πούμε πως με συγκινεί είναι, φυσικά, της μητέρας μου. Η μητέρα μου, αν και πάρα πολύ καλή μαγείρισσα, δεν μπορώ να πω πως μαγείρευε πολύ. Προτιμούσε να διαβάζει και να περιποιείται τον κήπο. Είναι Γαλλίδα και, γενικά, οι Γαλλίδες μαμάδες είναι το άκρως αντίθετο απ' τις Ελληνίδες. Όταν τα παιδιά τους μπαίνουν στην εφηβεία τα αφήνουν ελεύθερα να κάνουν ό,τι θέλουν αλλά και να είναι υπεύθυνα για τον εαυτό τους και, φυσικά, να μαγειρεύουν. Εγώ δεν ήμουν ποτέ καλός στη μαγειρική, αλλά απ' τα δώδεκά μου ήξερα να κάνω μακαρονάδα, ομελέτα, φακές, ρεβίθια, μηλόπιτα και Galette Charentaise (Γκαλέτ Σαροντέζ).

Όποτε μου ερχόταν η μυρωδιά απ' το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αυγά, κατέβαινα τρέχοντας, βουτούσα τα δάχτυλά μου στη ζύμη πριν μπει στον φούρνο και τη δοκίμαζα ωμή.

H Galette Charentaise είναι ένα γλυκό. Στο σπίτι το λέγαμε Gâteau de Tairé (Γκατό ντε Τερέ). Tairé είναι το χωριό του παππού μου, ένα χωριουδάκι κοντά στην πόλη La Rochelle, στα παράλια του Ατλαντικού. Εκεί όπου γύριζαν το τηλεπαιχνίδι «Fort Boyard», αν το θυμάται κανείς, αυτό με τον Φερεντίνο και τις τίγρεις. Το συγκεκριμένο γλυκό το έχω φάει μόνο σε σπίτι, είναι η αλήθεια, πουθενά έξω. Ήταν το δικό μας brunch της Κυριακής. Το δωμάτιό μου ήταν στη σοφίτα του σπιτιού, πάνω ακριβώς απ' την κουζίνα. Όποτε μου ερχόταν η μυρωδιά απ' το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αυγά, κατέβαινα τρέχοντας, βουτούσα τα δάχτυλά μου στη ζύμη πριν μπει στον φούρνο και τη δοκίμαζα ωμή. Νομίζω ότι αυτή η γεύση και η μυρωδιά είναι από τα μόνα πράγματα που μπορεί να με συγκινήσουν, για συναισθηματικούς, κυρίως, λόγους.

Η συνταγή για την Galette Charentaise είναι πολύ εύκολη και πάει πολύ με μερέντα ή μαρμελάδα από κάστανο. Α, και μια συμβουλή απ' τη μητέρα μου για το brunch, που έχει γίνει της μόδας στην Ελλάδα με 50 χρόνια καθυστέρηση, όπως λέει. Το Croque Madame θέλει και αβοκάντο.

Γεύση
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσα θέλετε να ξέρετε για το πιο fun κρασί, το Beaujolais!

Το κρασί με απλά λόγια / Beaujolais, το πιο fun κρασί!

Η Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) εξηγεί στον Παναγιώτη Ορφανίδη τι είναι το Beaujolais nouveau, πώς ξεκίνησε το κίνημα με την κυκλοφορία αυτού του φρέσκου κρασιού που έγινε μόδα, δημιούργησε έναν φιλανθρωπικό αγώνα δρόμου και εξελίχθηκε σε ένα τρελό cash-flow με εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.
THE LIFO TEAM
Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα

Γεύση / Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα

Ο Γιάννης Μούσιος από τις Σεϋχέλλες και ο Γιώργος Κοντορίζος που έχει κάνει σομελιέ στη Σπονδή και στο VeriTable πήραν μια παλιά ταβέρνα και την ανανέωσαν διακριτικά. Κάτω από γιασεμιά προσφέρουν μια κουζίνα γαστροκαφενείου και προσιτά ελληνικά κρασιά, ενώ από τα ηχεία τους ακούγεται Πάνος Γαβαλάς και Μελίνα Κανά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ένα κινητό κι ένας «διαστημικός» προβολέας: Πώς ο Νίκος Μαρόλης έγινε σταρ του μαγειρικού TikTok

Γεύση / Ένα κινητό κι ένας «διαστημικός» προβολέας: Πώς ο Νίκος Μαρόλης έγινε σταρ του μαγειρικού TikTok

Ο νεαρός σεφ και TikToker μάς υποδέχτηκε στην κουζίνα-στούντιο του σπιτιού του και μας εξήγησε πώς είναι να γίνεσαι αστέρι των social media με τα ελάχιστα, αν έχεις καλούς φίλους.
M. HULOT
Οι μαγικές αναμνήσεις των κυριακάτικων τραπεζιών

Greek Chic / Οι μαγικές αναμνήσεις των κυριακάτικων τραπεζιών

Τι κάνει την ιεροτελεστία των κυριακάτικων τραπεζιών τόσο μυθική και γιατί αποζητάμε μέχρι και σήμερα τη ζεστασιά που μας χαρίζουν; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη προσπαθεί να βρει το νόημα των οικογενειακών τραπεζιών, παραδοσιακών και νέων, με τον Μιχάλη Μιχαήλ, τον Άγγελο Παπαδημητρίου, τον Παναγή Παναγιωτόπουλο και τον Παναγιώτη Οικονόμου.