Το Παρίσι του Χέμινγουει

Facebook Twitter
1

Με αφορμή την ταινία του Γούντυ Άλεν «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», στην οποία ζωντανεύει η συναρπαστική δεκαετία του ’20 κι εμείς ζηλεύουμε αφόρητα τον πρωταγωνιστή, ακόμα και τον ηθοποιό που υποδύθηκε τον μακάριο πρωταγωνιστή για την ευκαιρία, έψαξα τα ονόματα των αγαπημένων μπαρ κι εστιατορίων του Χέμινγουέι  στο Παρίσι.

Café Lipp

Όταν έγραψε το «ο ήλιος ανατέλλει ξανά», δήλωσε ότι όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί επειδή αναγνώρισε τον εαυτό του στην πλοκή, θα βρίσκεται στο café Lipp καθημερινά μεταξύ 2 και 4. Δεν πήγε κανείς.

Αυτό που προτιμούσε εκεί ήταν τα στρείδια και το κρασί.

Harry's New York Bar

Εδώ υποτίθεται ότι ανακαλύφθηκε το Bloody Mary, προς τιμήν του συγγραφέα, αν και υπάρχουν άλλα δύο που υποστηρίζουν το ίδιο (το Hemingway bar στο ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι κι ένα στη Φλωρεντία που τώρα είναι αδύνατον να θυμηθώ) κι άλλο ένα που υποστηρίζει ότι ανακάλυψε το Bloody Mary άσχετα με τον Χέμινγουέι  (το King Cole bar στο St. Regis της Νέας Υόρκης)

Select Café

To καφέ αυτό εμφανίζεται στο «ο ήλιος ανατέλλει ξανά», και μάλιστα υπάρχει και βιβλίο αφιερωμένο στους συχνούς του πελάτες, το Select Crowd: Σιμόν ντε Μποβουάρ, Αντρέ Μπρετόν, Λουίς Μπουνιουέλ, Ζαν Κοκτώ, Ισιδώρα Ντάνκαν, Άλεν Γκίνσμπεργκ, Χένρι Μίλερ, Χουάν Μιρό, Αναΐς Νιν  και πολλοί άλλοι.

Café Dome

Πρωταγωνιστής της «Κινητής Γιορτής», όπου μεταξύ άλλων ο Χέμινγουέι  φλερτάρει με δύο μοντέλα του ζωγράφου Pascin.

Les Deux Magots

Αρχικά σπίτι των σουρεαλιστών, τώρα τουριστική ατραξιόν. Έχει εμφανιστεί και στη «Λολίτα».

The Lilas Café

Βολικό, κοντά στο σπίτι του, ήταν το μέρος στο οποίο έγραψε μεγάλο μέρος των βιβλίων του, περνώντας ώρες εκεί. Πήγαινε επίσης παρέα με τον Τζέιμς Τζόις.

Bar Hemingway, Ritz Hotel

Αυτό το μπαρ υποτίθεται ότι ήταν το αγαπημένο του όλων κι έτσι πήρε και το όνομά του. Περισσότερα, στο βίντεο:

Αν έχουμε αναγνώστες από το Παρίσι (ή ταξιδιώτες), έχετε πάει σε κάποιο από αυτά; Πώς είναι στην πραγματικότητα;

Βάλε μουσική κι ένα ποτό

Ξέρω ότι με όλα αυτά θα θέλετε τώρα ένα ποτό. Το Food Daily σήμερα προσφέρει φουλ σέρβις: δε μπορώ μεν να σας στείλω κοκτέιλ από το ίντερνετ, αλλά μπορώ να σας δείξω το Drinkify, το οποίο συνδυάζει μουσική με προτάσεις αλκοόλ. Καταπληκτική ιδέα και ο dj είσαστε εσείς οι ίδιοι. Εγώ δοκίμασα τα εξής:

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια