Το Παρίσι του Χέμινγουει

Facebook Twitter
1

Με αφορμή την ταινία του Γούντυ Άλεν «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», στην οποία ζωντανεύει η συναρπαστική δεκαετία του ’20 κι εμείς ζηλεύουμε αφόρητα τον πρωταγωνιστή, ακόμα και τον ηθοποιό που υποδύθηκε τον μακάριο πρωταγωνιστή για την ευκαιρία, έψαξα τα ονόματα των αγαπημένων μπαρ κι εστιατορίων του Χέμινγουέι  στο Παρίσι.

Café Lipp

Όταν έγραψε το «ο ήλιος ανατέλλει ξανά», δήλωσε ότι όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί επειδή αναγνώρισε τον εαυτό του στην πλοκή, θα βρίσκεται στο café Lipp καθημερινά μεταξύ 2 και 4. Δεν πήγε κανείς.

Αυτό που προτιμούσε εκεί ήταν τα στρείδια και το κρασί.

Harry's New York Bar

Εδώ υποτίθεται ότι ανακαλύφθηκε το Bloody Mary, προς τιμήν του συγγραφέα, αν και υπάρχουν άλλα δύο που υποστηρίζουν το ίδιο (το Hemingway bar στο ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι κι ένα στη Φλωρεντία που τώρα είναι αδύνατον να θυμηθώ) κι άλλο ένα που υποστηρίζει ότι ανακάλυψε το Bloody Mary άσχετα με τον Χέμινγουέι  (το King Cole bar στο St. Regis της Νέας Υόρκης)

Select Café

To καφέ αυτό εμφανίζεται στο «ο ήλιος ανατέλλει ξανά», και μάλιστα υπάρχει και βιβλίο αφιερωμένο στους συχνούς του πελάτες, το Select Crowd: Σιμόν ντε Μποβουάρ, Αντρέ Μπρετόν, Λουίς Μπουνιουέλ, Ζαν Κοκτώ, Ισιδώρα Ντάνκαν, Άλεν Γκίνσμπεργκ, Χένρι Μίλερ, Χουάν Μιρό, Αναΐς Νιν  και πολλοί άλλοι.

Café Dome

Πρωταγωνιστής της «Κινητής Γιορτής», όπου μεταξύ άλλων ο Χέμινγουέι  φλερτάρει με δύο μοντέλα του ζωγράφου Pascin.

Les Deux Magots

Αρχικά σπίτι των σουρεαλιστών, τώρα τουριστική ατραξιόν. Έχει εμφανιστεί και στη «Λολίτα».

The Lilas Café

Βολικό, κοντά στο σπίτι του, ήταν το μέρος στο οποίο έγραψε μεγάλο μέρος των βιβλίων του, περνώντας ώρες εκεί. Πήγαινε επίσης παρέα με τον Τζέιμς Τζόις.

Bar Hemingway, Ritz Hotel

Αυτό το μπαρ υποτίθεται ότι ήταν το αγαπημένο του όλων κι έτσι πήρε και το όνομά του. Περισσότερα, στο βίντεο:

Αν έχουμε αναγνώστες από το Παρίσι (ή ταξιδιώτες), έχετε πάει σε κάποιο από αυτά; Πώς είναι στην πραγματικότητα;

Βάλε μουσική κι ένα ποτό

Ξέρω ότι με όλα αυτά θα θέλετε τώρα ένα ποτό. Το Food Daily σήμερα προσφέρει φουλ σέρβις: δε μπορώ μεν να σας στείλω κοκτέιλ από το ίντερνετ, αλλά μπορώ να σας δείξω το Drinkify, το οποίο συνδυάζει μουσική με προτάσεις αλκοόλ. Καταπληκτική ιδέα και ο dj είσαστε εσείς οι ίδιοι. Εγώ δοκίμασα τα εξής:

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια