Τι να κάνεις όταν το καρπούζι είναι μάπα

watermellon smoothie Facebook Twitter
Πάντως, χειμώνα-καλοκαίρι, τα smoothies είναι ο οικονομικότερος, γρηγορότερος και αγνότερος τρόπος να πάρουμε τα θρεπτικότερα συστατικά (όπως ίνες και βιταμίνες) των φρούτων.
0



ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΒΓΕΙ 
ταλαιπωρημένος από τον χειμώνα, τα lockdown, τα προσωπικά σου, τα σωματικά σου, τα κιλά σου και όλα τα υπόλοιπα «δικά σου», μην ανησυχείς: το καλοκαίρι είναι εδώ με τα κόλπα του, τα φρούτα και τα λαχανικά του να σε κάνει να νιώσεις κάπως καλύτερα, πιο light, πιο υγιή. 

Ακόμα και αν βγει μάπα το καρπούζι (που μέχρι στιγμής μάπα βγαίνουν όσα έχω αγοράσει, ζαχαρωμένα και άνοστα σαν τα μεγάλα κολοκύθια) μπορείς να το σώσεις για να αξίζει, τουλάχιστον, το κουβάλημά του! 

Πώς; Στο μπλέντερ! Με φράουλες, παγάκια και ελάχιστο lime. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλών ειδών και τιμών μπλέντερ, εγώ έχω ένα της μανούλας μου, βασικό, βασικότατο μικρό μπλέντερ και με αυτό κάνω και τα smoothies μου (και επειδή το καπάκι του έχει την ιδανική μικρή τρυπίτσα να επιτρέπει την ελάχιστη ροή του ελαιόλαδου με αυτό φτιάχνω και τη μαγιονέζα, όπως την έκανε και κείνη…). Δεν υπάρχει δηλαδή λόγος να ξοδευτείτε για ένα μηχάνημα κουζίνας που ίσως να μη χρησιμοποιήσετε πολύ.

Πάντως, χειμώνα-καλοκαίρι, τα smoothies είναι ο οικονομικότερος, γρηγορότερος και αγνότερος τρόπος να πάρουμε τα θρεπτικότερα συστατικά (όπως ίνες και βιταμίνες) των φρούτων.

Αν είσαι λάτρης των καλοκαιρινών smoothies με διάφορα φρούτα, πολλά παγάκια και λίγα φυλλαράκια δυόσμου ή ένα φύλλο αρμπαρόριζας, θα έχεις πάντα μια ωραία ποικιλία κατεψυγμένων φρούτων για να γεμίσεις το μπλέντερ σου και να δροσιστείς φυσικά, αποφεύγοντας χυμούς με ζάχαρη ή άλλα επιβλαβή γλυκαντικά.

Συνήθως, στο τμήμα κατεψυγμένων στα σούπερ μάρκετ βρίσκεις κατεψυγμένες φράουλες ολοχρονίς όπως και πολλά άλλα φρούτα. Πολύ εύκολα όμως μπορείς να καταψύξεις εσύ ο ίδιος τα δικά σου ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά φρούτα: θα διαλέξεις να είναι ώριμα αλλά όχι μαλακά, θα τα πλύνεις καλά με κρύο νερό της βρύσης και θα τα αφήσεις σε μια πετσέτα της κουζίνας να στεγνώσουν τελείως.

Θα αφαιρέσεις κουκούτσια και φλούδες, θα κόψεις τα μεγαλύτερα φρούτα σε φετούλες ή σε μεγάλα κομμάτια (π.χ. τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια ) ή θα τα αφήσεις ολόκληρα (όπως τις φράουλες και τα μύρτιλα) ή κομμένα στη μέση (όπως τα βερίκοκα) και θα τα μοιράσεις σε μερίδες ή σε σακουλάκια με δόσεις που σε βολεύουν για τις συνταγές στις οποίες σκέφτηκες να τα χρησιμοποιήσεις.

Η φράουλα παγώνει τέλεια, πάντως, σας το λέω εγγυημένα γιατί είναι το αγαπημένο μου φρούτο και κρατάει έναν ολόκληρο χρόνο στην κατάψυξη χωρίς να χάσει ίχνος από τη γεύση και το άρωμά της. Επίσης, ακόμα και αν οι φράουλες ενωθούν μεταξύ τους (πράγμα δύσκολο αν βάλεις λίγες σε κάθε σακουλάκι και τα τοποθετήσεις ξαπλωτά στην κατάψυξη) δεν πειράζει, στο μπλέντερ θα ανακατευτούν μια χαρά όταν τις βάλεις παγωμένες κατευθείαν από την κατάψυξη, χωρίς να τις αποψύξεις και χάσεις τους χυμούς τους. 

frozen strawberries Facebook Twitter
Πολύ εύκολα μπορείς να καταψύξεις εσύ ο ίδιος τα δικά σου ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά φρούτα.

Έτσι, αν είσαι λάτρης των καλοκαιρινών smoothies με διάφορα φρούτα, πολλά παγάκια και λίγα φυλλαράκια δυόσμου ή ένα φύλλο αρμπαρόριζας, θα έχεις πάντα μια ωραία ποικιλία κατεψυγμένων φρούτων για να γεμίσεις το μπλέντερ σου και να δροσιστείς φυσικά, αποφεύγοντας χυμούς με ζάχαρη ή άλλα επιβλαβή γλυκαντικά, διώχνοντας έστω με τα αρώματα και τη δροσιά των φρούτων έννοιες και σκοτούρες και ίσως μερικά περιττά κιλά και χειμωνιάτικες τοξίνες. 

Καλό καλοκαίρι σε όλους! 

smoothie Facebook Twitter
Απλά βάλε στο μπλέντερ σου 1-2 χούφτες παγωμένες φράουλες, 1-2 φέτες καρπούζι χωρίς τα κουκούτσια και ένα ποτήρι παγάκια.

Συνταγή; (Ποια συνταγή;) 

Τι συνταγή να δώσουμε για το απλό αυτό smoothie; Βάλε στο μπλέντερ σου 1-2 χούφτες παγωμένες φράουλες, 1-2 φέτες καρπούζι χωρίς τα κουκούτσια και ένα ποτήρι παγάκια. Λίγο λάιμ ζωντανεύει τις κατεψυγμένες φράουλες και 1-2 φυλλαράκια δυόσμου δίνουν περισσότερη φρεσκάδα. Πατάμε το ΟΝ και αφήνουμε για 3-4 λεπτά το μοτέρ στη δυνατότερη ταχύτητα. Σερβίρουμε αμέσως ή το αφήνουμε με τον κάδο στο ψυγείο και το ξαναχτυπάμε 1-2 λεπτά, αν το σερβίρουμε αργότερα.

Αν το μπλέντερ μας είναι χαμηλής ισχύος και δεν μπορεί να αλέσει τα παγωμένα φρούτα, μπορούμε να το βοηθήσουμε να δουλέψει πιο άνετα ρίχνοντας λίγο νερό στην αρχή.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφικές συμβουλές για να είμαστε υγιείς και fit το καλοκαίρι

Υγεία & Σώμα / Διατροφικές συμβουλές για να είμαστε υγιείς και fit το καλοκαίρι

Προσαρμόζουμε την καλοκαιρινή μας διατροφή, επιλέγοντας τροφές που ενισχύουν την υγεία και προσφέρουν έξτρα ενυδάτωση κάτω από τον ήλιο. Δεν χάνουμε την ευκαιρία για περισσότερη άσκηση με στόχο την ευεξία και την καλύτερη διαχείριση του βάρους μας.
ΙΩΑΝΝΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Γεύση / Από το παστινάκι στα ζυμαρικά από ρεβύθια: 13 νέα υλικά που μπήκαν στην κουζίνα μας

Κάποια τα πρωτοείδαμε σε καταλόγους εστιατορίων, μερικά χρησιμοποιούνται σε τηλεοπτικές μαγειρικές δοκιμασίες, αρκετά έχουν αναδειχθεί απ’ όσους ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή. Συγκεντρώσαμε υλικά με τα οποία μαγειρεύουμε τα τελευταία χρόνια και μερικά που πιστεύουμε ότι θα σημειώνουμε στον κατάλογο με τα ψώνια μας πολύ σύντομα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Γεύσεις που σκάνε σαν κύμα: Η παράδοση του Αιγαίου στο πιάτο

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ