Όταν το καρπούζι είναι μάπα

watermellon smoothie Facebook Twitter
Πάντως, χειμώνα-καλοκαίρι, τα smoothies είναι ο οικονομικότερος, γρηγορότερος και αγνότερος τρόπος να πάρουμε τα θρεπτικότερα συστατικά (όπως ίνες και βιταμίνες) των φρούτων.
0



ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΒΓΕΙ 
ταλαιπωρημένος από τον χειμώνα, τα lockdown, τα προσωπικά σου, τα σωματικά σου, τα κιλά σου και όλα τα υπόλοιπα «δικά σου», μην ανησυχείς: το καλοκαίρι είναι εδώ με τα κόλπα του, τα φρούτα και τα λαχανικά του να σε κάνει να νιώσεις κάπως καλύτερα, πιο light, πιο υγιή. 

Ακόμα και αν βγει μάπα το καρπούζι (που μέχρι στιγμής μάπα βγαίνουν όσα έχω αγοράσει, ζαχαρωμένα και άνοστα σαν τα μεγάλα κολοκύθια) μπορείς να το σώσεις για να αξίζει, τουλάχιστον, το κουβάλημά του! 

Πώς; Στο μπλέντερ! Με φράουλες, παγάκια και ελάχιστο lime. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλών ειδών και τιμών μπλέντερ, εγώ έχω ένα της μανούλας μου, βασικό, βασικότατο μικρό μπλέντερ και με αυτό κάνω και τα smoothies μου (και επειδή το καπάκι του έχει την ιδανική μικρή τρυπίτσα να επιτρέπει την ελάχιστη ροή του ελαιόλαδου με αυτό φτιάχνω και τη μαγιονέζα, όπως την έκανε και κείνη…). Δεν υπάρχει δηλαδή λόγος να ξοδευτείτε για ένα μηχάνημα κουζίνας που ίσως να μη χρησιμοποιήσετε πολύ.

Πάντως, χειμώνα-καλοκαίρι, τα smoothies είναι ο οικονομικότερος, γρηγορότερος και αγνότερος τρόπος να πάρουμε τα θρεπτικότερα συστατικά (όπως ίνες και βιταμίνες) των φρούτων.

Αν είσαι λάτρης των καλοκαιρινών smoothies με διάφορα φρούτα, πολλά παγάκια και λίγα φυλλαράκια δυόσμου ή ένα φύλλο αρμπαρόριζας, θα έχεις πάντα μια ωραία ποικιλία κατεψυγμένων φρούτων για να γεμίσεις το μπλέντερ σου και να δροσιστείς φυσικά, αποφεύγοντας χυμούς με ζάχαρη ή άλλα επιβλαβή γλυκαντικά.

Συνήθως, στο τμήμα κατεψυγμένων στα σούπερ μάρκετ βρίσκεις κατεψυγμένες φράουλες ολοχρονίς όπως και πολλά άλλα φρούτα. Πολύ εύκολα όμως μπορείς να καταψύξεις εσύ ο ίδιος τα δικά σου ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά φρούτα: θα διαλέξεις να είναι ώριμα αλλά όχι μαλακά, θα τα πλύνεις καλά με κρύο νερό της βρύσης και θα τα αφήσεις σε μια πετσέτα της κουζίνας να στεγνώσουν τελείως.

Θα αφαιρέσεις κουκούτσια και φλούδες, θα κόψεις τα μεγαλύτερα φρούτα σε φετούλες ή σε μεγάλα κομμάτια (π.χ. τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια ) ή θα τα αφήσεις ολόκληρα (όπως τις φράουλες και τα μύρτιλα) ή κομμένα στη μέση (όπως τα βερίκοκα) και θα τα μοιράσεις σε μερίδες ή σε σακουλάκια με δόσεις που σε βολεύουν για τις συνταγές στις οποίες σκέφτηκες να τα χρησιμοποιήσεις.

Η φράουλα παγώνει τέλεια, πάντως, σας το λέω εγγυημένα γιατί είναι το αγαπημένο μου φρούτο και κρατάει έναν ολόκληρο χρόνο στην κατάψυξη χωρίς να χάσει ίχνος από τη γεύση και το άρωμά της. Επίσης, ακόμα και αν οι φράουλες ενωθούν μεταξύ τους (πράγμα δύσκολο αν βάλεις λίγες σε κάθε σακουλάκι και τα τοποθετήσεις ξαπλωτά στην κατάψυξη) δεν πειράζει, στο μπλέντερ θα ανακατευτούν μια χαρά όταν τις βάλεις παγωμένες κατευθείαν από την κατάψυξη, χωρίς να τις αποψύξεις και χάσεις τους χυμούς τους. 

frozen strawberries Facebook Twitter
Πολύ εύκολα μπορείς να καταψύξεις εσύ ο ίδιος τα δικά σου ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά φρούτα.

Έτσι, αν είσαι λάτρης των καλοκαιρινών smoothies με διάφορα φρούτα, πολλά παγάκια και λίγα φυλλαράκια δυόσμου ή ένα φύλλο αρμπαρόριζας, θα έχεις πάντα μια ωραία ποικιλία κατεψυγμένων φρούτων για να γεμίσεις το μπλέντερ σου και να δροσιστείς φυσικά, αποφεύγοντας χυμούς με ζάχαρη ή άλλα επιβλαβή γλυκαντικά, διώχνοντας έστω με τα αρώματα και τη δροσιά των φρούτων έννοιες και σκοτούρες και ίσως μερικά περιττά κιλά και χειμωνιάτικες τοξίνες. 

Καλό καλοκαίρι σε όλους! 

smoothie Facebook Twitter
Απλά βάλε στο μπλέντερ σου 1-2 χούφτες παγωμένες φράουλες, 1-2 φέτες καρπούζι χωρίς τα κουκούτσια και ένα ποτήρι παγάκια.

Συνταγή; (Ποια συνταγή;) 

Τι συνταγή να δώσουμε για το απλό αυτό smoothie; Βάλε στο μπλέντερ σου 1-2 χούφτες παγωμένες φράουλες, 1-2 φέτες καρπούζι χωρίς τα κουκούτσια και ένα ποτήρι παγάκια. Λίγο λάιμ ζωντανεύει τις κατεψυγμένες φράουλες και 1-2 φυλλαράκια δυόσμου δίνουν περισσότερη φρεσκάδα. Πατάμε το ΟΝ και αφήνουμε για 3-4 λεπτά το μοτέρ στη δυνατότερη ταχύτητα. Σερβίρουμε αμέσως ή το αφήνουμε με τον κάδο στο ψυγείο και το ξαναχτυπάμε 1-2 λεπτά, αν το σερβίρουμε αργότερα.

Αν το μπλέντερ μας είναι χαμηλής ισχύος και δεν μπορεί να αλέσει τα παγωμένα φρούτα, μπορούμε να το βοηθήσουμε να δουλέψει πιο άνετα ρίχνοντας λίγο νερό στην αρχή.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφικές συμβουλές για να είμαστε υγιείς και fit το καλοκαίρι

Υγεία & Σώμα / Διατροφικές συμβουλές για να είμαστε υγιείς και fit το καλοκαίρι

Προσαρμόζουμε την καλοκαιρινή μας διατροφή, επιλέγοντας τροφές που ενισχύουν την υγεία και προσφέρουν έξτρα ενυδάτωση κάτω από τον ήλιο. Δεν χάνουμε την ευκαιρία για περισσότερη άσκηση με στόχο την ευεξία και την καλύτερη διαχείριση του βάρους μας.
ΙΩΑΝΝΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Γεύση / Από το παστινάκι στα ζυμαρικά από ρεβύθια: 13 νέα υλικά που μπήκαν στην κουζίνα μας

Κάποια τα πρωτοείδαμε σε καταλόγους εστιατορίων, μερικά χρησιμοποιούνται σε τηλεοπτικές μαγειρικές δοκιμασίες, αρκετά έχουν αναδειχθεί απ’ όσους ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή. Συγκεντρώσαμε υλικά με τα οποία μαγειρεύουμε τα τελευταία χρόνια και μερικά που πιστεύουμε ότι θα σημειώνουμε στον κατάλογο με τα ψώνια μας πολύ σύντομα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ