To νέο φαγητό της Αθήνας τρώγεται στο χέρι και επιτόπου

To νέο φαγητό της Αθήνας τρώγεται στο χέρι και επιτόπου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
0

Είναι δύο το μεσημέρι και στην πλαϊνή είσοδο της κεντρικής κρεαταγοράς της Αθήνας, σε μια πολύ μικρή και ανανεωμένη γωνιά της Ευριπίδου, παίζει Cure ‒ γιατί έτσι εμπνέεται εκείνη την ώρα ο ψήστης.

Βρισκόμαστε στο νέο σουβλατζίδικο της Αθήνας, που ακολουθεί τον τρόπο των παλιών, τη Βόλβη, εκεί όπου ψήνει ο Καβαλιώτης Τάσος Περδίκης, έκτης γενιάς κρεοπώλης με ρίζες από το Αϊβαλί. Τα κρέατα που γυρνάει στη σχάρα του έρχονται από δίπλα, τα καθαρίζει και τα ξεκοκαλίζει στο χέρι. Έχει λόγο που έχει επιλέξει κάρβουνα από πουρνάρια του Αγίου Όρους: είναι πολυήμερη και μπελαλίδικη η παραγωγή τους, γι' αυτό, κατά τον ίδιο, είναι ιδανικά για το φαγητό μας.

Το σουτζουκάκι του είναι ατόφιο μοσχάρι και βγαίνει μερίδα σε λαδόκολλα ή τυλίγεται, το καλαμάκι του είναι χοιρινό, χωρίς περιττά λίπη, η αφράτη πίτα είναι ημέρας και προσφέρεται αλάδωτη. Στα ελάχιστα τετραγωνικά της Βόλβης δεν υπάρχει φριτέζα, αφού οι δύο άνθρωποι που την τρέχουν πιστεύουν πως η πατάτα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του σοβαρού σουβλακιού. Επίσης, μη ζητήσετε τζατζίκι, ούτε από αυτό έχει.

Το θέμα είναι αυτό το καλό σουβλάκι να καταναλώνεται την ώρα που βγαίνει, στο χέρι. Όσο για τη μουσική που ντύνει το σκηνικό, όταν με το καλό μπορέσουμε να ξανασταθούμε για να πιούμε μια μπίρα στα όρθια, θα ακούμε από Χειμερινούς Κολυμβητές και λίγα λαϊκά που θα ενέκρινε ο «κύριος Πάνος» μέχρι Tom Waits και πανκ.

Στη Βόλβη τρώει εν μέσω lockdown μια κατηγορία flâneurs του κέντρου, οι καλοφαγάδες, εκείνοι που με το που ανοίγει κάτι σπεύδουν να το δοκιμάσουν. Αυτό το κοινό όχι απλά πήγε αλλά επέστρεψε κι έγινε ένα με τους ανθρώπους της αγοράς που φωνάζουν την παραγγελία τους, ενώ ρίχνουν νερά κάτω από τους πάγκους κοπής, όπως και με εκείνους που απλώς βρήκαν ένα νέο μέρος για ένα πολύ προσιτό lunch break.

To νέο φαγητό της Αθήνας τρώγεται στο χέρι και επιτόπου Facebook Twitter
Το σουτζουκάκι του είναι ατόφιο μοσχάρι και βγαίνει μερίδα σε λαδόκολλα ή τυλίγεται. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Η ιστορία έχει ως εξής: ο Άρης Δούκας έχει δοκιμάσει όλα τα φημισμένα σουβλάκια της πόλης, ενώ αυτό που του ξυπνάει τις περισσότερες μνήμες είναι του Λευτέρη στη Νέα Σμύρνη. Είναι συνιδιοκτήτης σε δύο μπαρ (Noel, Mr. Fox) και στο ένα από αυτά γνωρίστηκε με τον Τάσο Περδίκη. Κάποια στιγμή, έπιασαν τυχαία κουβέντα για τσίπουρα, καφενεία και σουβλάκια και είδαν ότι έχουν κοινή γραμμή σ' αυτά τα πράγματα. Και ενώ η εστίαση βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο «απαγορευτικά», αναζήτησαν έναν χώρο προσιτό για να κάνουν κάτι που αγαπούν και οι δύο.

Βρήκαν αυτόν, που λειτουργούσε και πριν ως σουβλατζίδικο, τον φρέσκαραν και του έδωσαν ένα όνομα-αναφορά στο «Ας περιμένουν οι γυναίκες» του Σταύρου Τσιώλη, αυτή την αλλόκοτα κωμική ταινία που έχει κάνει κόσμο να μιλάει με ατάκες της για τον έρωτα και την επίπλαστη ευδαιμονία των '90s. Όπως θα κατεβαίνετε την Ευριπίδου προς Αθηνάς, λοιπόν, θα έχετε τη Βόλβη και τα μικρά ποιοτικά σουβλάκια της στα δεξιά σας.

O Άρης τρώει το τυλιχτό του μόνο με ντομάτα, κρεμμύδι, λίγο μαϊντανό, ο Τάσος προσθέτει μπούκοβο και μουστάρδα κι αυτό είναι το «απ' όλα» του μαγαζιού. Όπως είναι λογικό, μέρες σαν αυτές η Βόλβη κάνει delivery. Αλλά το θέμα είναι αυτό το καλό σουβλάκι να καταναλώνεται την ώρα που βγαίνει, στο χέρι. Όσο για τη μουσική που ντύνει το σκηνικό, όταν με το καλό μπορέσουμε να ξανασταθούμε για να πιούμε μια μπίρα στα όρθια, θα ακούμε από Χειμερινούς Κολυμβητές και λίγα λαϊκά που θα ενέκρινε ο «κύριος Πάνος» μέχρι Tom Waits και πανκ.

To νέο φαγητό της Αθήνας τρώγεται στο χέρι και επιτόπου Facebook Twitter
O Άρης τρώει το τυλιχτό του μόνο με ντομάτα, κρεμμύδι, λίγο μαϊντανό, ο Τάσος προσθέτει μπούκοβο και μουστάρδα κι αυτό είναι το «απ' όλα» του μαγαζιού. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΕΡΑ, στην πλατεία Καρύτση, ο Alfonso Alvarez, που όλοι τον φωνάζουν Poncho, εξηγεί στον Φάνη Κλήσσα ότι ναι μεν μπορεί κάποιος να πει πως το tacos al pastor είναι για τους Μεξικανούς ό,τι είναι για εμάς το σουβλάκι, αλλά εκείνοι απολαμβάνουν το εθνικό τους street-food από το πρωί, αξημέρωτα μερικές φορές, πριν πάνε στη δουλειά.

Το Poncho Tacos δεν είναι στολισμένο με σομπρέρο, ούτε και πρόκειται. Η τακερία του κέντρου δημιουργήθηκε από έναν φυσικοθεραπευτή που πάντα ονειρευόταν να μαγειρεύει στον κόσμο όσα απολάμβανε στην πατρίδα του, απ' όπου απουσιάζει τα τελευταία είκοσι χρόνια, και από έναν μάγειρα που αποφάσισε να μην ξαναδουλέψει στο εξωτερικό και να ξαποστάσει στην Αθήνα. Ο γύρος τους, που ψήνεται σε κάθετη σούβλα, το «trompo», έφτασε στο Μεξικό πριν από περίπου εκατό χρόνια με τους Αρμένιους και τους Λιβανέζους, ενώ οι ντόπιοι τού έβαλαν δεκάδες μπαχαρικά, τη μαρινάδα και τις πιπεριές. Έπειτα, βγήκε στους δρόμους.

Οι δύο συνεργάτες είχαν πει πολύ πριν από την πανδημία ότι αυτά τα tacos έπρεπε να αποκτήσουν τον δικό τους χώρο στην Αθήνα, όταν ακόμα άνοιγαν μαζί τις πρώτες τους τορτίγιες, σε ένα σπιτικό πάρτι γενεθλίων. Ο Φάνης τότε ακολουθούσε vegetarian διατροφή και καθώς ο Poncho επέμενε να δοκιμάσει το παραδοσιακό κρέας που είχε ετοιμάσει, προέκυψε η ιδέα για ένα μαγαζί-προορισμό για φαγητό στο χέρι που άργησε πέντε χρόνια, αλλά ευτυχώς υλοποιήθηκε.

To νέο φαγητό της Αθήνας τρώγεται στο χέρι και επιτόπου Facebook Twitter
Τα tacos έπρεπε να αποκτήσουν τον δικό τους χώρο στην Αθήνα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Οι τορτίγιες τους για τα tacos και την quesadilla ανοίγονται πλέον στην αυτοσχέδια πρέσα τους, την οποία έχουν χρίσει «βασίλισσα» του μαγαζιού τους, φτιάχνονται αποκλειστικά από καλαμπόκι, χωρίς καθόλου αλεύρι, και χρειάζονται ολόκληρη διαδικασία για να γίνουν. Μου δείχνουν περήφανοι το στιγμιαίο φούσκωμα που κάνει η τορτίγια πάνω στο μαντέμι ‒ αυτή την αντίδραση δεν τη βλέπεις σε ετοιματζίδικη πίτα. Αλλά έτσι είναι το πραγματικό μεξικάνικο κατά τον Poncho, «υπεργκουρμέ», όπως λέει. Για μπουρίτο, γουακαμόλε, μαργαρίτες ούτε λόγος, δεν θέλει να τα ξεστομίσει και σίγουρα δεν θέλει να τα σερβίρει.

Ο λεπτοκομμένος γύρος τους τοποθετείται πολύ κοντά στη δυνατή φωτιά για να καραμελώσει, να ροδίσει, να γίνει λίγο τραγανός. Οι σάλτσες τους είναι χειροποίητες: η δροσερή και πράσινη έχει αβοκάντο και κόλιανδρο, η καυτερή κόκκινη γίνεται με πιπεριές chipotle και υπάρχει ακόμα μία με πιπεριές habanero για τους τολμηρούς. Tα tacos el pastor φτιάχνονται με slice ανανά, κόλιανδρο φρέσκο και κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Υπάρχει και η χορτοφαγική τους εκδοχή με μανιτάρια: η quesadilla τους γεμίζεται με τα ίδια υλικά, έξτρα πουρέ μαύρων φασολιών και το δικό τους κρεμμύδι τουρσί, ενώ ο Φάνης φτιάχνει κι ένα vegan τυρί με γλυκοπατάτα, καρότο και διατροφική μαγιά.

Αντί για κοκτέιλ, στην τακερία της Καρύτση διαθέτουν aguas locas, κρύα ροφήματα με ιβίσκο ή ταμάρινδο, που συνδυάζουν με τεκίλα ή μεσκάλ. Ανυπομονούν να επιστρέψει η Αθήνα, μαζί και η έξοδος, στους κανονικούς της ρυθμούς, για να τα σερβίρουν έξω από τον πολύχρωμο χώρο τους και να δουν να συμβαίνει ένα μικρό «μποτεγιόν».

Αν δεν μπορείτε να παραλάβετε το φαγητό σας αποκεί, το Poncho Tacos σας υπενθυμίζει με μια σφραγίδα στη συσκευασία του delivery να το ζεστάνετε για ένα λεπτό, ιδανικά σε πολύ καυτό τηγάνι με ελάχιστο νερό. Το δίδυμο παρομοιάζει όσα προσφέρει με την προσεγμένη πίτσα που έχει αρχίσει να κατακτά την Αθήνα, αυτή που, με το που μπει στο κουτί της διανομής, «είναι άλλο πράγμα».

To νέο φαγητό της Αθήνας τρώγεται στο χέρι και επιτόπου Facebook Twitter
Ο Alfonso Alvarez, που όλοι τον φωνάζουν Poncho, εξηγεί στον Φάνη Κλήσσα ότι ναι μεν μπορεί κάποιος να πει πως το tacos al pastor είναι για τους Μεξικανούς ό,τι είναι για εμάς το σουβλάκι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Η ΠΙΤΣΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ εντελώς τυχαία, μια και ακριβώς απέναντι από την τακερία ψήνεται μια καινούργια, που ακολουθεί τη ναπολιτάνικη σχολή στη ζύμη, και έχει εκλεκτή, αλλά όχι απαραίτητα ιταλική πρώτη ύλη. Από τη στιγμή που το Pairidaeza δεν μπορεί να φιλοξενήσει εμάς πλέον στην μπάρα του, φιλοξενεί την Pizzaslut.

Ο Άκης Παπαδόπουλος, ο Δήμος Μέξης και o Nίκος Εξηνταβελόνης βρήκαν τον τρόπο να ξανασυναντιούνται καθημερινά πάνω από ζυμάρια που φτιάχνονται το πρωί για να δουλευτούν το βράδυ και ωριμάζουν για τουλάχιστον δέκα ώρες σε φυσικό περιβάλλον. Η προσεγμένη πίτσα τους ψήνεται για ενάμιση λεπτό στους τετρακόσιους βαθμούς.

Εκτός από μοτσαρέλα και 'nduja από την Καλαβρία, στο μενού θα δείτε υλικά όπως το ισπανικό μπλε τυρί και το τραγανό μπέικον. Η παρέα της Pizzaslut ήθελε απλώς να φτιάξει μια νόστιμη, διαφορετική και ελαφριά πίτσα, χωρίς στεγανά, χωρίς να διεκδικεί κανέναν τίτλο αυθεντικότητας. Και τα κατάφερε.

To νέο φαγητό της Αθήνας τρώγεται στο χέρι και επιτόπου Facebook Twitter
Αυτή η πίτσα πρέπει να καταναλωθεί πολύ σύντομα από την ώρα που ξεφουρνίζεται, τότε φαίνεται πραγματικά τι καινούργιο θέλει να μας πει με τη γεύση της. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Από το μπαρ-στέκι βγαίνει η λιτή μαρινάρα και μια μαργαρίτα σε δύο εκδοχές, με σάλτσα ντομάτας βιολογικής καλλιέργειας, φρέσκο βασιλικό, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκια αγελαδινή ή πιο γεμάτη βουβαλίσια μοτσαρέλα. Οι άλλες τις συνταγές, αυτές που ξεφεύγουν από τους κανόνες, είναι η αλμυρή και πικάντικη Kale - Cabrales και η Almost '90s με μασκαρπόνε, φρέσκια αγελαδινή μοτσαρέλα, καπνιστό χοιρομέρι, σοταρισμένα μανιτάρια σε ρυζόξιδο και το προαναφερθέν τραγανό μπέικον. Η κόκκινη Spicy είναι κατάλληλη ακόμα και για εσάς που δεν αντέχετε ιδιαίτερα το κάψιμο.

Κάτι ακόμα που προσφέρει αυτή η καινούργια πίτσα του κέντρου είναι δύο ντιπ, προκειμένου να μην αφήσετε ποτέ ξανά το «cornicione» ή «στεφάνι» στο κουτί. Όπως επιβεβαιώνουν οι άνθρωποι της Pizzaslut, αυτή η πίτσα πρέπει να καταναλωθεί πολύ σύντομα από την ώρα που ξεφουρνίζεται, τότε φαίνεται πραγματικά τι καινούργιο θέλει να μας πει με τη γεύση της.

Αν μπορείτε, λοιπόν, να την παραλάβετε από την έδρα της και να φτάσει γρήγορα στο σπίτι σας ή ακόμα και να την απολαύσετε στην κοντινή πλατεία, κάντε το. Αλλιώς ο Άκης, ο Δήμος και o Νίκος θα φροντίσουν να φτάσει το συντομότερο δυνατό σπίτι σας ‒ έτσι κι αλλιώς, κάνουν delivery σε μικρή ακτίνα.

To νέο φαγητό της Αθήνας τρώγεται στο χέρι και επιτόπου Facebook Twitter
Από τη στιγμή που το Pairidaeza δεν μπορεί να φιλοξενήσει εμάς πλέον στην μπάρα του, φιλοξενεί την Pizzaslut. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Η Βόλβη, Ευριπίδου 24, 211 1180587, delivery μέσω efood και wolt

Poncho Tacos, πλ. Καρύτση 10, 2103317538, delivery μέσω Box, efood και wolt

Pizzaslut, Παρνασσού 3, 210 3210233, delivery μέσω Box, efood και wolt

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η νέα trattoria Canarino ενώνει δημιουργικά την ιταλική με την ελληνική κουζίνα

Γεύση / Η νέα trattoria Canarino ενώνει δημιουργικά την ιταλική με την ελληνική κουζίνα

Το Canarino άνοιξε πριν από λίγο καιρό και στο μενού του, που προσφέρεται με delivery και take-away, βρίσκουμε φρέσκα ζυμαρικά, ριζότο, πίτσες, σαλάτες, και έξι κυρίως πιάτα με μοσχάρι, κοτόπουλο και χοιρινό.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ