ΟΙ ΝΕΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ
του βραβευμένου αθηναϊκού μπαρ ήταν έτοιμες από τον ταλαντούχο σεφ Αθηναγόρα Κωστάκο από τον Νοέμβριο αλλά το τελευταίο lockdown και το κλείσιμο της εστίασης δεν μας είχε επιτρέψει να τις απολαύσουμε. Από την 1η Φεβρουαρίου, όμως, θα έχουμε τη δυνατότητα να παραγγείλουμε το μενού online μέσα από τις γνωστές delivery πλατφόρμες και να το παραλάβουμε από το μαγαζί.

 

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στις επιλογές που μας προσφέρονται, καταλαβαίνουμε αμέσως πως το Clumsies αποφάσισε να υποστηρίξει το φαγητό και να κάνει μια σημαντική αλλαγή στη φιλοσοφία του. Ενεργειακά και χορτοφαγικά μπολ, μεγάλες και πλούσιες σαλάτες, vegan επιλογές και brunch, χορταστικά πιάτα δημιουργούν ένα μενού κατάλληλο για όλους εκείνους που θέλουν να τρώνε γευστικά αλλά και δυναμωτικά πιάτα έχοντας συνειδητοποιήσει πως η διατροφή είναι ο πιο εύκολος δρόμος για να υποστηρίξεις την υγεία και την ευεξία σου.

 

Το μενού έχει δύο ταχύτητες. Το κανονικό μενού έχει τη νυχτερινή του μορφή, με αρκετά junk στοιχεία, και μπορεί κάποιος να βρει mini burgers, bao, tacos και άλλα πιάτα που είναι spicy, sexy, αλμυρά και σε βάζουν στο mood να πιεις. Το πρωινό μενού, που μπορεί κάποιος να απολαύσει μέχρι τις 18:00, έχει πιο υγιεινή προσέγγιση.

 

Επικοινωνήσαμε με τον Αθηναγόρα Κωστάκο θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για την έμπνευση πίσω από το μενού και τη νέα φιλοσοφία του Clumsies: «Οι Clumsies είχαν ένα μενού στο μπαρ τους που, σε γενικές γραμμές, δεν είχε την κατεύθυνση του κλασικού μενού ενός μπαρ. Είχαν αρκετά μεγάλα και πλαδαρά πιάτα που δεν προσφέρονται για απόλαυση σε συνδυασμό με ένα ποτό ή ένα κοκτέιλ. Αυτήν τη στιγμή το φαγητό έχει έρθει σε μια μορφή πιο finger, ενώ στις επιλογές για το delivery και το brunch, που είχαμε ξεκινήσει τον Νοέμβριο αλλά δεν προλάβαμε να κάνουμε και πολλά γιατί μας έκλεισαν, είχαμε προσθέσει πιάτα της φιλοσοφίας του μπολ, τα οποία περιλάμβαναν πιο απλές και nutrition γεύσεις. Επιλογές που είτε κλείνουν το μάτι στους vegetarian φίλους μας είτε περιέχουν καλό συνδυασμό από πρωτεΐνη, φρέσκα λαχανικά και όχι πολύ βαριά μαγειρέματα».

 

Το νέο υγιεινό comfort μενού του Clumsies από τον Αθηναγόρα Κωστάκο
Πικάντικο μπολ

 

Έχοντας στο μυαλό μου το Clumsies, στο οποίο έχω συνηθίσει να περνάω βραδιές πίνοντας τα επικά κοκτέιλ του και χορεύοντας, προσπαθώ να καταλάβω πώς μπορεί να χωρέσει ένα healthy, comfort μενού, που συνήθως βρίσκουμε σε all day καφέ ή εστιατόρια. Ρωτάω σχετικά τον Αθηναγόρα και εκείνος μου εξηγεί:

 

«Το μενού έχει δύο ταχύτητες. Το κανονικό μενού έχει τη νυχτερινή του μορφή, με αρκετά junk στοιχεία, και μπορεί κάποιος να βρει mini burgers, bao, tacos και άλλα πιάτα που είναι spicy, sexy, αλμυρά και σε βάζουν στο mood να πιεις. Το πρωινό μενού, που μπορεί κάποιος να απολαύσει μέχρι τις 18:00, έχει πιο υγιεινή προσέγγιση. Εκείνες τις ώρες το μαγαζί δεν λειτουργεί ως μπαρ αλλά ως ένα εστιατόριο και καφέ όπου ο κόσμος έρχεται να απολαύσει ένα brunch. Εκεί, λοιπόν, δεν θέλω να του χαλάσω την ημέρα γι' αυτό και του προσφέρω πιο nutrition μπολ, πιο μεγάλες μερίδες και πιο απλά υλικά για να τον χορτάσω αλλά να μην τον βαρύνω.

 

Στο Meraki, το εστιατόριο μου στο Λονδίνο, είναι επιτακτική ανάγκη να έχω ανάλογα πιάτα στο μενού μου. Ο κόσμος εκεί ζει μέσα στα γραφεία, δεν έχει χρόνο για μαγειρική, κάνει φοβερά καθιστική ζωή και η εξοχή είναι μακριά. Αν δεν προσφέρεις ανάλογες επιλογές, ο πελάτης θα πάει αλλού. Επίσης, θεωρώ ότι αυτές οι γεύσεις είναι η βάση της διατροφής και της μαγειρικής με την οποία θα ασχολούμαστε τα επόμενα χρόνια. Η γαστρονομία τείνει προς τα εκεί και αυτό δεν έχει να κάνει με τη μόδα αλλά τη συνολική ανάγκη να ζούμε καλύτερα».

 

Το νέο υγιεινό comfort μενού του Clumsies από τον Αθηναγόρα Κωστάκο
Σαλάτα από ψητά παντζάρια

 

Τον ρωτάω ποιος είναι ο αγαπημένος του συνδυασμός γεύσης και κοκτέιλ, που θα σπεύσει να απολαύσει όταν ανοίξουν τα μπαρ. «Σαν το Aegean Negroni που φτιάχνουν τα παιδιά, δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Είναι ίσως το καλύτερο negroni που έχω πιει στη ζωή μου και νομίζω ότι κάνει απόλυτο συνδυασμό με ένα ωμό πιάτο που έχουμε, ένα tartar από μοσχάρι με γεύση από τη σάλτσα που βάζουμε στα ελληνικά σουτζουκάκια».

 

Πώς βλέπει τα πράγματα στο άμεσο μέλλον; «Η εστίαση βρίσκεται στην εντατική. Δυστυχώς έχω χάσει λίγο την ελπίδα μου γιατί δεν βλέπω φως στο άμεσο μέλλον. Από την άλλη, σκέφτομαι πως όταν τελειώσει όλο αυτό, θα ζήσουμε το φαινόμενο του ελατηρίου, θα εκτιναχτούν όλοι μαζί προς τα έξω και θα γεμίσουν τα εστιατόρια. Εξάλλου, πιο πιθανό είναι να ισχύουν ακόμη και τότε οι σκληροί κανόνες ωραρίου στα μπαρ, οπότε ο κόσμος θα έχει έναν ακόμη παραπάνω λόγο να βγει στα εστιατόρια. Έτσι εξηγείται η στροφή του Clumsies, αλλά και πολλών άλλων μαγαζιών, προς την εστίαση».

 

Το νέο μενού του Clumsies (Πραξιτέλους 30, Αθήνα) με delivery και take away, καθημερινά, 11:00 - 23:00, μέσα από τις πλατφόρμες Wolt & efood.