Απεργία την Πρωτομαγιά

Το νέο υγιεινό comfort μενού του Clumsies από τον Αθηναγόρα Κωστάκο

Το νέο υγιεινό comfort μενού του Clumsies από τον Αθηναγόρα Κωστάκο Facebook Twitter
Μπολ αβοκάντο
0



ΟΙ ΝΕΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ
του βραβευμένου αθηναϊκού μπαρ ήταν έτοιμες από τον ταλαντούχο σεφ Αθηναγόρα Κωστάκο από τον Νοέμβριο αλλά το τελευταίο lockdown και το κλείσιμο της εστίασης δεν μας είχε επιτρέψει να τις απολαύσουμε. Από την 1η Φεβρουαρίου, όμως, θα έχουμε τη δυνατότητα να παραγγείλουμε το μενού online μέσα από τις γνωστές delivery πλατφόρμες και να το παραλάβουμε από το μαγαζί.

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στις επιλογές που μας προσφέρονται, καταλαβαίνουμε αμέσως πως το Clumsies αποφάσισε να υποστηρίξει το φαγητό και να κάνει μια σημαντική αλλαγή στη φιλοσοφία του. Ενεργειακά και χορτοφαγικά μπολ, μεγάλες και πλούσιες σαλάτες, vegan επιλογές και brunch, χορταστικά πιάτα δημιουργούν ένα μενού κατάλληλο για όλους εκείνους που θέλουν να τρώνε γευστικά αλλά και δυναμωτικά πιάτα έχοντας συνειδητοποιήσει πως η διατροφή είναι ο πιο εύκολος δρόμος για να υποστηρίξεις την υγεία και την ευεξία σου.

Το μενού έχει δύο ταχύτητες. Το κανονικό μενού έχει τη νυχτερινή του μορφή, με αρκετά junk στοιχεία, και μπορεί κάποιος να βρει mini burgers, bao, tacos και άλλα πιάτα που είναι spicy, sexy, αλμυρά και σε βάζουν στο mood να πιεις. Το πρωινό μενού, που μπορεί κάποιος να απολαύσει μέχρι τις 18:00, έχει πιο υγιεινή προσέγγιση.

Επικοινωνήσαμε με τον Αθηναγόρα Κωστάκο θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για την έμπνευση πίσω από το μενού και τη νέα φιλοσοφία του Clumsies: «Οι Clumsies είχαν ένα μενού στο μπαρ τους που, σε γενικές γραμμές, δεν είχε την κατεύθυνση του κλασικού μενού ενός μπαρ. Είχαν αρκετά μεγάλα και πλαδαρά πιάτα που δεν προσφέρονται για απόλαυση σε συνδυασμό με ένα ποτό ή ένα κοκτέιλ. Αυτήν τη στιγμή το φαγητό έχει έρθει σε μια μορφή πιο finger, ενώ στις επιλογές για το delivery και το brunch, που είχαμε ξεκινήσει τον Νοέμβριο αλλά δεν προλάβαμε να κάνουμε και πολλά γιατί μας έκλεισαν, είχαμε προσθέσει πιάτα της φιλοσοφίας του μπολ, τα οποία περιλάμβαναν πιο απλές και nutrition γεύσεις. Επιλογές που είτε κλείνουν το μάτι στους vegetarian φίλους μας είτε περιέχουν καλό συνδυασμό από πρωτεΐνη, φρέσκα λαχανικά και όχι πολύ βαριά μαγειρέματα».

Το νέο υγιεινό comfort μενού του Clumsies από τον Αθηναγόρα Κωστάκο Facebook Twitter
Πικάντικο μπολ

Έχοντας στο μυαλό μου το Clumsies, στο οποίο έχω συνηθίσει να περνάω βραδιές πίνοντας τα επικά κοκτέιλ του και χορεύοντας, προσπαθώ να καταλάβω πώς μπορεί να χωρέσει ένα healthy, comfort μενού, που συνήθως βρίσκουμε σε all day καφέ ή εστιατόρια. Ρωτάω σχετικά τον Αθηναγόρα και εκείνος μου εξηγεί:

«Το μενού έχει δύο ταχύτητες. Το κανονικό μενού έχει τη νυχτερινή του μορφή, με αρκετά junk στοιχεία, και μπορεί κάποιος να βρει mini burgers, bao, tacos και άλλα πιάτα που είναι spicy, sexy, αλμυρά και σε βάζουν στο mood να πιεις. Το πρωινό μενού, που μπορεί κάποιος να απολαύσει μέχρι τις 18:00, έχει πιο υγιεινή προσέγγιση. Εκείνες τις ώρες το μαγαζί δεν λειτουργεί ως μπαρ αλλά ως ένα εστιατόριο και καφέ όπου ο κόσμος έρχεται να απολαύσει ένα brunch. Εκεί, λοιπόν, δεν θέλω να του χαλάσω την ημέρα γι' αυτό και του προσφέρω πιο nutrition μπολ, πιο μεγάλες μερίδες και πιο απλά υλικά για να τον χορτάσω αλλά να μην τον βαρύνω.

Στο Meraki, το εστιατόριο μου στο Λονδίνο, είναι επιτακτική ανάγκη να έχω ανάλογα πιάτα στο μενού μου. Ο κόσμος εκεί ζει μέσα στα γραφεία, δεν έχει χρόνο για μαγειρική, κάνει φοβερά καθιστική ζωή και η εξοχή είναι μακριά. Αν δεν προσφέρεις ανάλογες επιλογές, ο πελάτης θα πάει αλλού. Επίσης, θεωρώ ότι αυτές οι γεύσεις είναι η βάση της διατροφής και της μαγειρικής με την οποία θα ασχολούμαστε τα επόμενα χρόνια. Η γαστρονομία τείνει προς τα εκεί και αυτό δεν έχει να κάνει με τη μόδα αλλά τη συνολική ανάγκη να ζούμε καλύτερα».

Το νέο υγιεινό comfort μενού του Clumsies από τον Αθηναγόρα Κωστάκο Facebook Twitter
Σαλάτα από ψητά παντζάρια

Τον ρωτάω ποιος είναι ο αγαπημένος του συνδυασμός γεύσης και κοκτέιλ, που θα σπεύσει να απολαύσει όταν ανοίξουν τα μπαρ. «Σαν το Aegean Negroni που φτιάχνουν τα παιδιά, δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Είναι ίσως το καλύτερο negroni που έχω πιει στη ζωή μου και νομίζω ότι κάνει απόλυτο συνδυασμό με ένα ωμό πιάτο που έχουμε, ένα tartar από μοσχάρι με γεύση από τη σάλτσα που βάζουμε στα ελληνικά σουτζουκάκια».

Πώς βλέπει τα πράγματα στο άμεσο μέλλον; «Η εστίαση βρίσκεται στην εντατική. Δυστυχώς έχω χάσει λίγο την ελπίδα μου γιατί δεν βλέπω φως στο άμεσο μέλλον. Από την άλλη, σκέφτομαι πως όταν τελειώσει όλο αυτό, θα ζήσουμε το φαινόμενο του ελατηρίου, θα εκτιναχτούν όλοι μαζί προς τα έξω και θα γεμίσουν τα εστιατόρια. Εξάλλου, πιο πιθανό είναι να ισχύουν ακόμη και τότε οι σκληροί κανόνες ωραρίου στα μπαρ, οπότε ο κόσμος θα έχει έναν ακόμη παραπάνω λόγο να βγει στα εστιατόρια. Έτσι εξηγείται η στροφή του Clumsies, αλλά και πολλών άλλων μαγαζιών, προς την εστίαση».

Το νέο μενού του Clumsies (Πραξιτέλους 30, Αθήνα) με delivery και take away, καθημερινά, 11:00 - 23:00, μέσα από τις πλατφόρμες Wolt & efood.

 

Γεύση
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μελιστάλακτο, Αμαρυλλίς, Μαστρονικόλας, Αντωνίου: 4 κλασικά ζαχαροπλαστεία του Πειραιά που ξεχωρίζουν

Γεύση / Μελιστάλακτο, Αμαρυλλίς, Μαστρονικόλας, Αντωνίου: 4 κλασικά ζαχαροπλαστεία του Πειραιά που ξεχωρίζουν

Με το πιο νέο να μετράει 17 χρόνια ιστορίας και το πιο παλιό να ξεπερνά τα 110, αυτά τα ζαχαροπλαστεία είναι ένας πολύ καλός λόγος να επισκεφθείς το λιμάνι και να γυρίσεις σπίτι με ό,τι θες να έχεις για τις γιορτές στο τραπέζι σου.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ