Τρεις vegan σούπες για αποτοξίνωση και ενέργεια

Τρεις vegan σούπες για αποτοξίνωση και ενέργεια Facebook Twitter
Τρεις vegan σούπες με αποτοξινωτική δράση που μπορούν να πάρουν και να καθαρίσουν τον οργανισμό μας, ενώ ταυτόχρονα να του παρέχουν ενέργεια για να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Είχα συναντήσει τον Άλκη Μιχαήλ αρκετούς μήνες πριν, όταν η πανδημία δεν είχε κάνει ακόμη την εμφάνισή της. Τον είχα βρει στο vegan εστιατόριο Winners, που βρίσκεται στο Niki Athens Hotel, στην περιοχή του Συντάγματος, και η οικογένειά του διατηρεί από πάντα. Αν και ο ίδιος δεν δηλώνει σεφ και οι σπουδές του αφορούν την αρχιτεκτονική, η διαμονή του στο εξωτερικό για μεγάλο διάστημα τον εισήγαγε σε νέες διατροφικές συνήθειες, τον μύησε στον βιγκανισμό και τον παρακίνησε να ασχοληθεί με τη μαγειρική.

Έτσι, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ανέλαβε την κουζίνα του εστιατορίου, δημιουργώντας ένα μενού με προσεγμένα πιάτα, που εκτίμησαν ιδιαίτερα οι vegan και κίνησαν το ενδιαφέρον και των πολλών που δεν θέλουν να στραφούν στον βιγκανισμό αλλά τους ενδιαφέρει να έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν ένα healthy, νόστιμο γεύμα όταν το επιθυμούν. Μάλιστα, έχω την πεποίθηση πως το τελευταίο διάστημα όλο και μεγαλώνει η λίστα εκείνων που, συνειδητοποιημένα και όχι ακολουθώντας κάποιο trend, αναζητούν φαγητό με αδιαμφισβήτητη θρεπτική αξία.

Γι' αυτόν τον λόγο, αποφάσισα να ζητήσω από τον Άλκη να δημιουργήσει τρεις vegan σούπες με αποτοξινωτική δράση που μπορούν να καθαρίσουν τον οργανισμό μας, ενώ ταυτόχρονα να του παρέχουν ενέργεια για να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα. Το καλύτερο είναι πως ο Άλκης δεν στάθηκε στις συνταγές που ήδη βρίσκονται στο πορτφόλιό του αλλά αποφάσισε να δημιουργήσει από την αρχή τρεις νέες, με συστατικά που μπορεί κανείς να βρει εύκολα, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψει μια περιουσία γι' αυτά.

Η πράσινη ανοιξιάτικη είναι κρύα και δροσερή, η παχύρρευστη, με φιστικοβούτυρο, γλυκοπατάτα και μπανάνα, χορταστική και καταπραϋντική, και η τρίτη, με μήλο, πορτοκάλι, παντζάρια και τζίντζερ, spicy και ιδανική για κάθε ώρα της μέρας. 

Συζητώντας, μάλιστα, για το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μαγειρεύει κανείς υγιεινά, μου απάντησε πως το πιο σημαντικό είναι να έχει καλή πρώτη ύλη, που συνήθως βρίσκεται σε μικρά παντοπωλεία και μανάβικα. Επίσης, μου επισήμανε πως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο κάθε συστατικό μπορεί να μαγειρευτεί χωρίς να χάσει τη θρεπτική του αξία. Για παράδειγμα, το μπρόκολο είναι καλύτερο να το τρως ωμό ή ελάχιστα βρασμένο.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως οι συγκεκριμένες σούπες δεν περιέχουν καθόλου αλάτι και καθόλου λάδι. Και αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό, καθώς δοκίμασα και τις τρεις και δεν ένιωσα να μου λείπει κάτι. Ο Άλκης μου εξήγησε πως το αλάτι μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα με διάφορα μπαχαρικά, όπως η καπνιστή πάπρικα, το πιπέρι ή το κύμινο, που έχει πολύ έντονη γεύση. Η συμμετοχή, μάλιστα, φρέσκων μυρωδικών, όπως ο βασιλικός, το δεντρολίβανο και ο δυόσμος, κάνουν ακόμα λιγότερο απαραίτητο το αλάτι στο μαγείρεμα.

Τρεις vegan σούπες για αποτοξίνωση και ενέργεια Facebook Twitter
Ο Άλκης Μιχαήλ μου εξήγησε πως το αλάτι μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα με διάφορα μπαχαρικά, όπως η καπνιστή πάπρικα, το πιπέρι ή το κύμινο που έχει πολύ έντονη γεύση. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Συμφωνώντας πως είναι σημαντικό να τρώμε τα φρούτα και τα λαχανικά στην εποχή τους και να προτιμούμε εκείνα που διαπιστωμένα ωφελούν την υγεία μας, όπως το παντζάρι και η γλυκοπατάτα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι, που είναι πολύτιμο και πολλοί δεν γνωρίζουν τη μεγάλη θρεπτική του αξία, κλείσαμε την κουβέντα μας και προχωρήσαμε στη δοκιμή των πιάτων.


Και οι τρεις σούπες είχαν εκπληκτική γεύση. Η πράσινη ανοιξιάτικη είναι κρύα και δροσερή, η παχύρρευστη, με φιστικοβούτυρο, γλυκοπατάτα και μπανάνα, χορταστική και καταπραϋντική και η τρίτη, με μήλο, πορτοκάλι, παντζάρια και τζίντζερ, spicy και ιδανική για κάθε ώρα της μέρας.

Protein Packed Soup

Τρεις vegan σούπες για αποτοξίνωση και ενέργεια Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Yλικά

1 λευκό κρεμμύδι χοντροκομμένο

4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο

30 γρ. τζίντζερ ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο

100 γρ. κόκκινες φακές

500 γρ. (περίπου 2 μεσαίες) γλυκοπατάτες ξεφλουδισμένες

150 γρ. (περίπου 1 μεγάλο) καρότο κομμένο πολύ μικρά καβάκια

1 μεγάλη κίτρινη μπανάνα

1 κ.σ. σκόνη curry

2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή

2 κ.γ. κόλιαντρο σκόνη

1 κ.γ. κουρκουμά σκόνη

1/2 κ.γ. μπούκοβο

1/2 κ.γ. σπόροι μουστάρδας (προαιρετικά)

800 ml. ζωμό λαχανικών

130 γρ. φιστικοβούτυρο απαλό

1 κ.σ. ταμάρι ή σόγια

Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι

Πιπέρι

Για το σερβίρισμα

Ποπ-κορν ρεβιθιού

1 κονσέρβα ρεβίθια 400 γρ.

1 κ.σ. σκόνη curry

1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή

1 κ.γ. λάδι

1 ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο

Κρέμα καρύδας

Ψημένα φιστίκια

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε 3 κουταλιές νερό, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ. Σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν και να μαλακώσουν, και όταν χρειάζεται προσθέτουμε νερό για να μην κολλήσει τίποτα στον πάτο. Κόβουμε το καρότο και τις γλυκοπατάτες σε κυβάκια. Κόβουμε την μπανάνα σε ροδέλες και τις αφήνουμε στην άκρη. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή, «σβήνουμε» με το ταμάρι και ανακατεύουμε. Μόλις εξατμιστεί, βάζουμε τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε την μπανάνα, τις γλυκοπατάτες, το ξύσμα λεμονιού και το καρότο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και μετά τον ζωμό, τις κόκκινες φακές και το φιστικοβούτυρο.

Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε 5 λεπτά για να μην κολλήσουν οι φακές. Μετά από 20 λεπτά τσεκάρουμε αν έχει μαλακώσει η γλυκοπατάτα και αν όχι, αφήνουμε για ακόμα 5 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα καρύδας και τον χυμό από το λεμόνι. Με το ραβδομπλέντερ αλέθουμε τη σούπα μέχρι να πάρει την υφή που μας αρέσει. Άμα δεν έχουμε ραβδομπλέντερ, την αλέθουμε σε ένα μπλέντερ για smoothies. Για να γίνει πιο αραιή, της προσθέτουμε ζωμό, μέχρι να φτάσει στο σημείο της αρεσκείας μας.

Επειδή έχει φιστικοβούτυρο, όταν μπει στο ψυγείο ή όσο κάθεται, θα πήζει. Για να την αραιώσουμε, βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί, βάζουμε γάλα καρύδας ή ζεστό νερό.


Για το ποπ-κορν ρεβιθιού

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.


Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε τα ρεβίθια. Στη συνέχεια τα στεγνώνουμε καλά.


Σε ένα ταψί με λαδόκολλα βάζουμε τα ρεβίθια, τα μπαχαρικά και το λάδι και ανακατεύουμε.


Τα βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά, στα 10 λεπτά τα ανακατεύουμε.

Σερβίρισμα

Βάζουμε τη σούπα στο μπολ και προσθέτουμε τα ρεβίθια στο κέντρο. Βάζουμε λίγο γάλα καρύδας. Ρίχνουμε από πάνω ψημένα φιστίκια και φύλλα φρέσκου κόλιαντρου.

Spring detox soup

Τρεις vegan σούπες για αποτοξίνωση και ενέργεια Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά

2 αβοκάντο μαλακά, κομμένα σε κυβάκια

100 γρ. baby σπανάκι

4 φρέσκα κρεμμύδια χοντροκομμένα

1 αγγούρι χωρίς σπόρια, χοντροκομμένο

30 γρ. τζίντζερ ξεφλουδισμένο

1 σκελίδα σκόρδο

20 γρ. φρέσκου βασιλικού

20 γρ. φρέσκου δυόσμου

10 γρ. φύλλα μαϊντανού

Χυμός και ξύσμα από 3 λάιμ

2 κ.σ. ταχίνι ολικής

2 κ.σ. μηλόξιδο

1 κ.σ. κόλιαντρο σκόνη

1/2 κ.γ. μπούκοβο

2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου

5 κ.σ. γιαούρτι καρύδας

300 ml γάλα καρύδας από κονσέρβα

1 λίτρο φυτικό γάλα αμυγδάλου

2 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)

2 παγάκια

Για το σερβίρισμα

Ψημένο ψωμί ολικής άλεσης

1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση

1 αγγούρι κομμένο σε ροδέλες με το πίλερ

5 ντοματίνια κομμένα στη μέση

Φύλλα δυόσμου

Σε ένα μπλέντερ προσθέτουμε το γάλα, το σκόρδο, τον χυμό και ξύσμα λάιμ, τη μαγιά, το σιρόπι σφενδάμου, το μηλόξιδο και τα μπαχαρικά και χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το αγγούρι και το αβοκάντο και συνεχίζουμε να χτυπάμε τη σούπα μας ώστε να γίνει λεία. Προσθέτουμε 2 παγάκια, το σπανάκι, τον βασιλικό, τον δυόσμο και τον μαϊντανό, το γάλα καρύδας, το γιαούρτι καρύδας, αρκετό πιπέρι και ταχίνι.


Ανάλογα με το μέγεθος του μπλέντερ, μπορεί να χρειαστεί να το κάνουμε σε δόσεις.


Βάζουμε τη σούπα στο ψυγείο και τη σερβίρουμε κρύα.

Σερβίρισμα

Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση. Με το πίλερ ξεφλουδίζουμε το αγγούρι σε ροδέλες και στη συνέχεια τις τυλίγουμε σφιχτά.


Για το ψωμί:

Το κόβουμε σε μεγάλες φέτες. Κόβουμε 1 σκελίδα σκόρδο στη μέση και την τρίβουμε πάνω στις φέτες ψωμιού. Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά και στα 10' αλλάζουμε μεριά στις φέτες.

Σούπα με παντζάρι, μήλο, τζίντζερ, πορτοκάλι και γλυκοπατάτα

Imune booster

Τρεις vegan σούπες για αποτοξίνωση και ενέργεια Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά

2-3 παντζάρια (500 γρ.) ξεφλουδισμένα βρασμένα, 1 ακόμα παντζάρι ωμό για το σερβίρισμα

2 μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτες (500 γρ.) ξεφλουδισμένες

1 κόκκινο μήλο κομμένο σε μικρά κυβάκια

1 ακόμα κόκκινο μήλο για το σερβίρισμα

1 σκελίδα σκόρδο χοντροκομμένη

1 κόκκινο κρεμμύδι χοντροκομμένο

25-30 γρ. φρέσκο τζίντζερ ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο

1/2 κ.γ. κύμινο

1 κ.γ. κόλιαντρο σκόνη

1/2 κ.γ. μπούκοβο

2 κ.σ. ταμάρι ή σόγια ή παλαμικό

1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι

Χυμό από 3 πορτοκάλια (300 ml) και ξύσμα από 2 πορτοκάλια

800 ml ζωμός λαχανικών

200 ml γάλα καρύδας από κονσέρβα

Φρέσκο τριμμένο πιπέρι

Σερβίρω με:

Τσιπς παντζαριού

Γάλα καρύδας ή φυτική κρέμα γάλακτος

Μήλο κομμένο σε λεπτές φέτες

Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Φρέσκο θυμάρι


Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε 3 κουταλιές νερό, το κρεμμύδι, το μήλο, το σκόρδο, το τζίντζερ και το θυμάρι. Σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν και να μαλακώσουν. Όποτε χρειάζεται, προσθέτουμε νερό για να μην κολλήσει τίποτα στον πάτο. Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια του 1 εκατοστού και τα βρασμένα παντζάρια σε μικρά κυβάκια. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ταμάρι ή σόγια ή μπαλσάμικο για να «σβήσουμε» την κατσαρόλα.

Μόλις εξατμιστεί το ταμάρι, προσθέτουμε τα παντζάρια, τις γλυκοπατάτες, το ξύσμα πορτοκαλιού και τον ζωμό. Όταν πάρει μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει η γλυκοπατάτα, για περίπου 15-20 λεπτά. Τσεκάρουμε τη γλυκοπατάτα αν έχει μαλακώσει και αν όχι, την αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το γάλα καρύδας. Με το ραβδομπλέντερ αλέθουμε τη σούπα μέχρι να πάρει την υφή που μας αρέσει. Άμα δεν έχουμε ραβδομπλέντερ, την αλέθουμε σε ένα μπλέντερ για smoothies. Αν τη θέλουμε πιο αραιή, προσθέτουμε ζωμό, μέχρι να φτάσει το σημείο της αρεσκείας μας.

Για τα τσιπς παντζαριού:

Φούρνος στους 180 στον αέρα. Ξεφλουδίζουμε ένα ωμό παντζάρι. Χρησιμοποιώντας το πίλερ, ξεφλουδίζουμε το παντζάρι σε λεπτές φετούλες που θυμίζουν τσιπς. Τα προσθέτουμε σε ένα μπολάκι με αλάτι, πιπέρι και 1 κ.γ. λάδι και ανακατεύουμε καλά.


Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι και τα απλώνουμε, προσέχοντας να μην ακουμπάνε μεταξύ τους. Ψήνουμε για 10 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε πάνω στη σούπα.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM