Μαγειρέματα στην αμμουδιά! Από την Ελένη Ψυχούλη

Μαγειρέματα στην αμμουδιά! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
0
Μαγειρέματα στην αμμουδιά! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Στην παραλία των διακοπών, κάτω από την τέντα και πλάι στις ξαπλώστρες, τα δεκάδες παιδάκια-όλα μια παρέα-των ολόγυρα ενοικιαζόμενων, φυλάνε μέσα σε ένα θεόρατο καλάθι τα παιχνίδια της παραλίας, σε ένα ομαδικό θησαυροφυλάκιο που μοιράζονται τις ώρες της ντάλας κάτω από τον ήλιο, αφήνοντας ήσυχη τη μαμά στην ηλιοθεραπεία της.

Κι εκεί όπου εσύ φαντάζεσαι φουσκωτά δελφίνια, φτυάρια, κουβαδάκια και τσουγκράνες, εγώ με μεγίστη έκπληξη ανακαλύπτω σε πλαστική μικρογραφία κουζίνες του γκαζιού και του ηλεκτρικού, τηγάνια, γουόκ και κατσαρόλες, κουτάλες και πιρούνες, εγγλέζικα σερβίτσια του τσαγιού, πορσελάνινες τσαγιέρες, φορμάκια των μάφινς και των κούκις, λουκάνικα Φρανκφούρτης πάνω σε τηγανητά αβγά, τούρτες και μακαρονάδες με κέτσαπ, φούρνους και μπάρμπεκιου, σουρωτήρια και φόρμες του κέικ.

Κάθε μεσημέρι και τη στιγμή ακριβώς που το πνεύμα παραδίδεται στην αποχαύνωση ενός γαλήνιου υπνάκου νανουρισμένου από τον παφλασμό του κύματος και το χάδι της θαλασσινής αύρας, σκάει δίπλα μου ο Ορέστης ορεξάτος, με ένα πλήρες μενού στο πλάνο της ημέρας, το οποίο σκοπεύει να μαγειρέψει για τα μάτια μου μόνο με υλικά της προαιώνιας σοφίας της εποχικότητας και του «ό,τι βρίσκεται δίπλα μου»: άμμο, νερό, πετραδάκια, ξεβρασμένα από το κύμα κλαδάκια και κανένα σκουλήκι της γης που έχασε το δρόμο του για να καταλήξει νούντλ σοκολάτας στο έπος της Ορέστειας κουζίνας.

Μαγειρέματα στην αμμουδιά! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter


Μόλις μυρίσει η κατσαρόλα του Ορέστη, όλη η dream team της παραλίας χτυπάει κάρτα στο προσκλητήριο του καθήκοντος, κεφτέδες, παστίτσια, τούρτες, τσάγια, κοκτέιλς και σούπες φτιάχνονται με δυό μόλις υλικά από χώμα και νερό, όλοι εκστασιαζόμαστε στη δοκιμή, με την πρώτη μπουκιά το πιάτο καταλήγει στα εξ'ων συνετέθη, το τσάι σε δυό λεπτά μεταμορφώνεται σε σουτζουκάκι κι από κει σε φραουλόταρτα.

Αγόρια και κορίτσια επιδεικνύουν τον ίδιο ενθουσιασμό, σε ένα ανδρόγυνο χόμπι-πάθος-επάγγελμα-που διοργανώνει μαγειρικούς αγώνες με έπαθλα, κριτικές επιτροπές, δοκιμασίες από έμπειρους του επαγγέλματος καλή ώρα σαν κι εμένα και μπαμπάδες πρόθυμους να υποκύψουν στη γοητεία του αμμομπιφτεκιού. Οι αγώνες αυτοί απαιτούν μια άλλη, σοβαρότερη διαδικασία. Οι ομάδες πειραματίζονται με νέα υλικά, όπως λουλούδια του αγρού και της γλάστρας, λιωμένα μυρμήγκια, φύκια, φύλλα, κοχύλια και πόδια από πτώματα άτυχων καβουρακίων.
Τα παιδιά μιμούνται τη φρασεολογία, τα τερτίπια, τα στολισμένα πιάτα και το ύφος των τηλεοπτικών τηλε-ριάλιτι, μαζί και τις πουστιές και τις τρικλοποδιές της ματαιοδοξίας και του ανταγωνισμού, κλάματα και περήφανα χαμόγελα στεφανώνουν τα έπαθλα της τελικής απονομής.

Μαγειρέματα στην αμμουδιά! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter


Η τηλεόραση έχει μπολιάσει με γεύση το παιδικό παιχνίδι κι άντε εσύ να μου απαντήσεις τώρα τί σημαίνει αυτό για το μέλλον της εθνικής μας γεύσης. Άντρες και γυναίκες που θα μοιράζονται το ίδιο το χώρο της κουζίνας; Πιο πολλούς επαγγελματίες σεφ; Περισσότερους γευσιγνώστες; Πιο νόστιμη και πιο δημιουργική οικιακή κουζίνα; Ανοιχτότερο βλέμμα στο θέμα του μουσακά; Κάτι, ωστόσο, διαφορετικό ψήνεται όταν από τα πέντε σου γνωρίζεις το τζίντζερ και τη διαφορά ανάμεσα σ'ένα γλάσο κι ένα icing.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ