Μαγειρέματα στην αμμουδιά! Από την Ελένη Ψυχούλη

Μαγειρέματα στην αμμουδιά! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
0
Μαγειρέματα στην αμμουδιά! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Στην παραλία των διακοπών, κάτω από την τέντα και πλάι στις ξαπλώστρες, τα δεκάδες παιδάκια-όλα μια παρέα-των ολόγυρα ενοικιαζόμενων, φυλάνε μέσα σε ένα θεόρατο καλάθι τα παιχνίδια της παραλίας, σε ένα ομαδικό θησαυροφυλάκιο που μοιράζονται τις ώρες της ντάλας κάτω από τον ήλιο, αφήνοντας ήσυχη τη μαμά στην ηλιοθεραπεία της.

Κι εκεί όπου εσύ φαντάζεσαι φουσκωτά δελφίνια, φτυάρια, κουβαδάκια και τσουγκράνες, εγώ με μεγίστη έκπληξη ανακαλύπτω σε πλαστική μικρογραφία κουζίνες του γκαζιού και του ηλεκτρικού, τηγάνια, γουόκ και κατσαρόλες, κουτάλες και πιρούνες, εγγλέζικα σερβίτσια του τσαγιού, πορσελάνινες τσαγιέρες, φορμάκια των μάφινς και των κούκις, λουκάνικα Φρανκφούρτης πάνω σε τηγανητά αβγά, τούρτες και μακαρονάδες με κέτσαπ, φούρνους και μπάρμπεκιου, σουρωτήρια και φόρμες του κέικ.

Κάθε μεσημέρι και τη στιγμή ακριβώς που το πνεύμα παραδίδεται στην αποχαύνωση ενός γαλήνιου υπνάκου νανουρισμένου από τον παφλασμό του κύματος και το χάδι της θαλασσινής αύρας, σκάει δίπλα μου ο Ορέστης ορεξάτος, με ένα πλήρες μενού στο πλάνο της ημέρας, το οποίο σκοπεύει να μαγειρέψει για τα μάτια μου μόνο με υλικά της προαιώνιας σοφίας της εποχικότητας και του «ό,τι βρίσκεται δίπλα μου»: άμμο, νερό, πετραδάκια, ξεβρασμένα από το κύμα κλαδάκια και κανένα σκουλήκι της γης που έχασε το δρόμο του για να καταλήξει νούντλ σοκολάτας στο έπος της Ορέστειας κουζίνας.

Μαγειρέματα στην αμμουδιά! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter


Μόλις μυρίσει η κατσαρόλα του Ορέστη, όλη η dream team της παραλίας χτυπάει κάρτα στο προσκλητήριο του καθήκοντος, κεφτέδες, παστίτσια, τούρτες, τσάγια, κοκτέιλς και σούπες φτιάχνονται με δυό μόλις υλικά από χώμα και νερό, όλοι εκστασιαζόμαστε στη δοκιμή, με την πρώτη μπουκιά το πιάτο καταλήγει στα εξ'ων συνετέθη, το τσάι σε δυό λεπτά μεταμορφώνεται σε σουτζουκάκι κι από κει σε φραουλόταρτα.

Αγόρια και κορίτσια επιδεικνύουν τον ίδιο ενθουσιασμό, σε ένα ανδρόγυνο χόμπι-πάθος-επάγγελμα-που διοργανώνει μαγειρικούς αγώνες με έπαθλα, κριτικές επιτροπές, δοκιμασίες από έμπειρους του επαγγέλματος καλή ώρα σαν κι εμένα και μπαμπάδες πρόθυμους να υποκύψουν στη γοητεία του αμμομπιφτεκιού. Οι αγώνες αυτοί απαιτούν μια άλλη, σοβαρότερη διαδικασία. Οι ομάδες πειραματίζονται με νέα υλικά, όπως λουλούδια του αγρού και της γλάστρας, λιωμένα μυρμήγκια, φύκια, φύλλα, κοχύλια και πόδια από πτώματα άτυχων καβουρακίων.
Τα παιδιά μιμούνται τη φρασεολογία, τα τερτίπια, τα στολισμένα πιάτα και το ύφος των τηλεοπτικών τηλε-ριάλιτι, μαζί και τις πουστιές και τις τρικλοποδιές της ματαιοδοξίας και του ανταγωνισμού, κλάματα και περήφανα χαμόγελα στεφανώνουν τα έπαθλα της τελικής απονομής.

Μαγειρέματα στην αμμουδιά! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter


Η τηλεόραση έχει μπολιάσει με γεύση το παιδικό παιχνίδι κι άντε εσύ να μου απαντήσεις τώρα τί σημαίνει αυτό για το μέλλον της εθνικής μας γεύσης. Άντρες και γυναίκες που θα μοιράζονται το ίδιο το χώρο της κουζίνας; Πιο πολλούς επαγγελματίες σεφ; Περισσότερους γευσιγνώστες; Πιο νόστιμη και πιο δημιουργική οικιακή κουζίνα; Ανοιχτότερο βλέμμα στο θέμα του μουσακά; Κάτι, ωστόσο, διαφορετικό ψήνεται όταν από τα πέντε σου γνωρίζεις το τζίντζερ και τη διαφορά ανάμεσα σ'ένα γλάσο κι ένα icing.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ