Μαγειρέματα στην αμμουδιά! Από την Ελένη Ψυχούλη

Μαγειρέματα στην αμμουδιά! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
0
Μαγειρέματα στην αμμουδιά! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Στην παραλία των διακοπών, κάτω από την τέντα και πλάι στις ξαπλώστρες, τα δεκάδες παιδάκια-όλα μια παρέα-των ολόγυρα ενοικιαζόμενων, φυλάνε μέσα σε ένα θεόρατο καλάθι τα παιχνίδια της παραλίας, σε ένα ομαδικό θησαυροφυλάκιο που μοιράζονται τις ώρες της ντάλας κάτω από τον ήλιο, αφήνοντας ήσυχη τη μαμά στην ηλιοθεραπεία της.

Κι εκεί όπου εσύ φαντάζεσαι φουσκωτά δελφίνια, φτυάρια, κουβαδάκια και τσουγκράνες, εγώ με μεγίστη έκπληξη ανακαλύπτω σε πλαστική μικρογραφία κουζίνες του γκαζιού και του ηλεκτρικού, τηγάνια, γουόκ και κατσαρόλες, κουτάλες και πιρούνες, εγγλέζικα σερβίτσια του τσαγιού, πορσελάνινες τσαγιέρες, φορμάκια των μάφινς και των κούκις, λουκάνικα Φρανκφούρτης πάνω σε τηγανητά αβγά, τούρτες και μακαρονάδες με κέτσαπ, φούρνους και μπάρμπεκιου, σουρωτήρια και φόρμες του κέικ.

Κάθε μεσημέρι και τη στιγμή ακριβώς που το πνεύμα παραδίδεται στην αποχαύνωση ενός γαλήνιου υπνάκου νανουρισμένου από τον παφλασμό του κύματος και το χάδι της θαλασσινής αύρας, σκάει δίπλα μου ο Ορέστης ορεξάτος, με ένα πλήρες μενού στο πλάνο της ημέρας, το οποίο σκοπεύει να μαγειρέψει για τα μάτια μου μόνο με υλικά της προαιώνιας σοφίας της εποχικότητας και του «ό,τι βρίσκεται δίπλα μου»: άμμο, νερό, πετραδάκια, ξεβρασμένα από το κύμα κλαδάκια και κανένα σκουλήκι της γης που έχασε το δρόμο του για να καταλήξει νούντλ σοκολάτας στο έπος της Ορέστειας κουζίνας.

Μαγειρέματα στην αμμουδιά! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter


Μόλις μυρίσει η κατσαρόλα του Ορέστη, όλη η dream team της παραλίας χτυπάει κάρτα στο προσκλητήριο του καθήκοντος, κεφτέδες, παστίτσια, τούρτες, τσάγια, κοκτέιλς και σούπες φτιάχνονται με δυό μόλις υλικά από χώμα και νερό, όλοι εκστασιαζόμαστε στη δοκιμή, με την πρώτη μπουκιά το πιάτο καταλήγει στα εξ'ων συνετέθη, το τσάι σε δυό λεπτά μεταμορφώνεται σε σουτζουκάκι κι από κει σε φραουλόταρτα.

Αγόρια και κορίτσια επιδεικνύουν τον ίδιο ενθουσιασμό, σε ένα ανδρόγυνο χόμπι-πάθος-επάγγελμα-που διοργανώνει μαγειρικούς αγώνες με έπαθλα, κριτικές επιτροπές, δοκιμασίες από έμπειρους του επαγγέλματος καλή ώρα σαν κι εμένα και μπαμπάδες πρόθυμους να υποκύψουν στη γοητεία του αμμομπιφτεκιού. Οι αγώνες αυτοί απαιτούν μια άλλη, σοβαρότερη διαδικασία. Οι ομάδες πειραματίζονται με νέα υλικά, όπως λουλούδια του αγρού και της γλάστρας, λιωμένα μυρμήγκια, φύκια, φύλλα, κοχύλια και πόδια από πτώματα άτυχων καβουρακίων.
Τα παιδιά μιμούνται τη φρασεολογία, τα τερτίπια, τα στολισμένα πιάτα και το ύφος των τηλεοπτικών τηλε-ριάλιτι, μαζί και τις πουστιές και τις τρικλοποδιές της ματαιοδοξίας και του ανταγωνισμού, κλάματα και περήφανα χαμόγελα στεφανώνουν τα έπαθλα της τελικής απονομής.

Μαγειρέματα στην αμμουδιά! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter


Η τηλεόραση έχει μπολιάσει με γεύση το παιδικό παιχνίδι κι άντε εσύ να μου απαντήσεις τώρα τί σημαίνει αυτό για το μέλλον της εθνικής μας γεύσης. Άντρες και γυναίκες που θα μοιράζονται το ίδιο το χώρο της κουζίνας; Πιο πολλούς επαγγελματίες σεφ; Περισσότερους γευσιγνώστες; Πιο νόστιμη και πιο δημιουργική οικιακή κουζίνα; Ανοιχτότερο βλέμμα στο θέμα του μουσακά; Κάτι, ωστόσο, διαφορετικό ψήνεται όταν από τα πέντε σου γνωρίζεις το τζίντζερ και τη διαφορά ανάμεσα σ'ένα γλάσο κι ένα icing.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ