ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια;  Facebook Twitter

Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια; 

0

Πριν από λίγο καιρό κάναμε ένα θέμα για τις ντομάτες, για τις ποικιλίες που μπορούμε να βρούμε στην Αθήνα, για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα την κάθε μία από αυτές. Και ενώ το είχαμε δημοσιεύσει αναρωτηθήκαμε «ναι αλλά γιατί δεν ασχολείται κανείς με τα αγγούρια;». Και έτσι είπαμε να τα πιάσουμε και αυτά.  

Αν και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, παρότι αποτελεί συστατικό του εθνικού μας ντιπ, του τζατζικιού δηλαδή, η αλήθεια είναι πως το αγγούρι έχει διαχρονικά δεύτερο ρόλο στο τραπέζι και τη διατροφή μας σε σχέση με τη ντομάτα, μην σας πω ότι είναι τριταγωνιστής σε μια χωριάτικη σαλάτα. Σκεφτείτε, πόσες φορές έχετε παραγγείλει μια τέτοια έξω και έχετε σχολιάσει τη γεύση της ντομάτας και της φέτας και πόσες του αγγουριού;  

Σε αντίθεση με τις ασιατικές και τις αφρικανικές κουζίνες που το δουλεύουν και το αξιοποιούν και μαγειρεμένο στα πιάτα τους, στην ελληνική κουζίνα το αγγούρι το καταναλώνουμε αποκλειστικά ωμό. Πέτυχα στην κουζίνα μας αυτές τις μέρες τον ηχολήπτης μας Γιώργο Ντακοβάνο  να τρώει μια σαλάτα με αγγούρι και του έκανα την ερώτηση που επιλέξαμε για τίτλο. Αυτό που μου απάντησε είναι πως το αγγούρι θα το προτιμήσει αυτές τις ζεστές μέρες, πως είναι μια δροσιστική λύση για τον καύσωνα, δεν είναι κάτι που θα αναζητήσει τον χειμώνα σε αντίθεση με τη ντομάτα που η αλήθεια είναι πως είναι ταυτισμένη με την ελληνική μαγειρική. Επίσης βρίσκει τη γεύση του κάπως ουδέτερη. Νομίζω συμφωνούν πολλοί μαζί του.  

Είναι ένα είδος που έχει πάρα πολύ νερό οπότε για να του δώσεις γεύση πρέπει κάτι να κάνεις. Όσο τα αφήνεις και παίρνουν αλάτι, βγάζουν τα νερά τους, αλλάζει η γεύση τους και γίνεται πιο έντονη

Και τα δύο είναι λαχανικά του καλοκαιριού, αυτή είναι στα αλήθεια η εποχή τους ασχέτως αν πλέον τα βρίσκουμε διαθέσιμα όλο τον χρόνο. Μια και είπα λαχανικά, σε αυτή την κατηγορία το κατατάσουν οι μάγειρες λόγω το γευστικού του προφίλ ωστόσο από βοτανολογικής άποψης πρόκειται για φρούτο - όπως είναι και η ντομάτα- μάλιστα ανήκει στην οικογένεια των Κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae), μαζί με το πεπόνι, το καρπούζι και το κολοκύθι που το έχουμε σε μεγαλύτερη εκτίμηση.  

Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια;  Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια;  Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Άφθονο αγγούρι έχω δει να καταναλώνουμε στα μπαρ, με χαρά μάλιστα, όταν δηλαδή μας σερβίρουν αυτό τον κάπως παλιομοδίτικο μεζέ, όταν το φέρνουν μπροστά μας λεπτοκομμένο μαζί με λωρίδες καρότου συνήθως και με μπόλικο αλάτι πασπαλισμένο. Ωστόσο, όποτε έμπαινε δίπλα σε ξηρούς καρπούς σε αυτές τις πολύ ‘90s τεράστιες πιατέλες με κάποια ετοιματζίδικη σως θυμάμαι πως ήταν συνήθως αυτό που έμενε.  

«Είναι ένα είδος που έχει πάρα πολύ νερό οπότε για να του δώσεις γεύση πρέπει κάτι να κάνεις. Όσο τα αφήνεις και παίρνουν αλάτι, βγάζουν τα νερά τους, αλλάζει η γεύση τους και γίνεται πιο έντονη». Αυτό είναι το τιπ που μου έδωσαν μαζί με τις σακούλες με τα διαφορετικά αγγούρια ο Στέλιος Χαρκιολάκης και ο Αλέκος Μωραΐτης στο Μποστάνι, στο ενημερωμένο μανάβικο της Πλατείας Μεσολογγίου στο Παγκράτι που εμπιστεύονται μερικά από τα καλύτερα και πιο hip εστιατόρια της Αθήνας.

Σε ένα από αυτά, στο Pharaoh των Εξαρχείων, o Μανώλης Παπουτσάκης έφτιαξε για το καλοκαίρι μια αγγουροσαλάτα με τρία διαφορετικά αγγουριών και τα πάντρεψε με γλιστρίδα, κεράσια, καπνιστό βολάκι Τήνου, ξύδι, λάδι και φυσικά, αλάτι. Η αλήθεια είναι όμως πως είναι ένας από τους λίγους μεγάλους μας μάγειρες που τους έδωσε σημασία και τα παρουσίασε λιμπιστερά.  

Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια;  Facebook Twitter
To αγγούρι από βοτανολογικής άποψης κατατάσσεται στα φρούτα - όπως είναι και η ντομάτα- μάλιστα ανήκει στην οικογένεια των Κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae), μαζί με το πεπόνι, το καρπούζι και το κολοκύθι που το έχουμε σε μεγαλύτερη εκτίμηση.  Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ακόμα ένας που μας έκανε να παραγγείλουμε αγγούρι αυτή τη σεζόν είναι ο Γιάννης Λουκάκης στα Άκρα του Παγκρατίου, εκεί όπου το έβγαλε βρεγμένο με θαλασσινό νερό, έριξε λάδι και πάνω φύκι δίνοντας του γεύση με ένα λιτό τρόπο ενώ και ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης το αξιοποίησε εκεί σε ένα από τα εκρηκτικά του επιδόρπια, σερβίροντας το με ένα σορμπέ πασχαλιάς και αγουρέλαιο.

Επίσης, τελευταία μου έκανε πολύ καλή εντύπωση όταν σε ένα από τα νέα μπαρ του κέντρου, στη Στέπα της Ασκληπιού, όταν ρώτησα τον Αντώνη Μαλίκι που τρέχει την κουζίνα του τι πρέπει να δοκιμάσω οπωσδήποτε κατά την πρώτη μου γνωριμία με το φαγητό του μαγαζιού μου πρότεινε από ένα μενού που έχει πολλές δελεαστικές στριτφουντιές τη σαλάτα αγγούρι με κολοκυθάκια, σορμπέ ροδάκινο, φρέσκο κρεμμύδι, τσίλι, πιπεριές jalapenos, tamari sauce, σησαμέλαιο και κάσιους. Και είχε δίκιο, να τη δοκιμάσετε και εσείς.

Παίζει και μια ωραία κρύα σούπα με αγγούρι στην Αθήνα, αυτή με το γιαούρτι και τους σπόρους κολοκύθας που φτιάχνουν στον Κωσταρέλο και την κάνουν και delivery. Και αν θέλετε να το γευτείτε κάπως αλλιώς σπίτι σας, αναζητήστε την εκδοχή του Yotam Ottolenghi για τη shirazi σαλάτα, για ένα από τα βασικά συνοδευτικά της ιρανικής κουζίνας. Πρόκειται για μια συνταγή με σπασμένο αγγούρι, σουμάκ και ραπανάκια.  

Τα ξυλάγγουρα

Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια;  Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ή Ατζούρια, ή κατσούνια όπως τα λένε στη Σαντορίνη, ή πεπονάκια όπως μπορεί να δείτε να αναγράφονται τα πιο στρογγυλά από αυτά. Πρόκειται για τη ποικιλία αγγουριού με τις πολλές ονομασίες και τα διάφορα μεγέθη, υπάρχουν και μικρά και μεγάλα από αυτά. Αυτά είναι τα αγγούρια τον νησιών γιατί χρειάζονται λιγότερο νερό, είναι πιο ανθεκτικά. Αυτά που βρήκαμε εμείς ήταν Μαραθώνα. Έχουν πολλά σπόρια και είναι λίγο πιο ξερά εσωτερικά,  έχουν περισσότερο άρωμα αν το μυρίσετε, φέρνουν σε άγλυκο πεπόνι. Θα έλεγα να το παντρέψετε σε μια σαλάτα με κάποιο άλλο είδος αγγουριού, δεν είναι δηλαδή αυτό που απλά θα του ρίξετε αλάτι και θα το φάτε.  

Τα υπαίθρια μικρά αγγούρια

Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια;  Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Δεν είναι τα πιο εμφανίσιμα του είδους, μπορεί να είναι κυρτά στις άκρες τους και γι΄ αυτό, όπως έχουν παρατηρήσει στο μανάβικο «Το Μποστάνι» ο κόσμος δεν τα προτιμάει. Μέγα λάθος. Είναι πεντανόστιμα και έχουν έντονη γεύση, είναι πολύ γλυκά και πολύ αρωματικά, μυρίστε τα. Αυτά είναι αγγούρια ιδανικά για να τα φάτε ακόμα και σκέτα, ρίξτε τους απλά ένα ωραίο χοντρό αλάτι.  

Τα αγγούρια τα «μέινστριμ», πάλι υπαίθρια

Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια;  Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Είναι τα αγγούρια που συναντάμε συχνότερα, που η Κρήτη τα παράγει σε αφθονία αλλά και το Λεωνίδιο, από εκεί ήταν αυτά που βρήκαμε, πρόκειται για μια περιοχή που έχει έχει τεράστια παραγωγή παρότι μια σταλιά περιοχή. Επίσης, όπως έχουν διαπιστώσει στο μανάβικο της Πλατείας Μεσολογγίου, τα αγγουριά Λεωνιδίου σχεδόν πάντα έχουν ανθό, ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες που ο ήλιος καίει. Αυτά τα αγγούρια έχουν περισσότερο νερό σε σύγκριση με τα τσάγαλα που είναι στην ίδια κατηγορία μόνο που είναι κάπως πιο σφιχτά και τραγανά.  

Τα αγγούρια Κρήτης

Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια;  Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Επίσης κλασικά, αυτά είναι τα πιο ευμεγέθη αγγούρια που συναντήσαμε, που δεν τα πληρώνουμε με το κιλό αλλά με το τεμάχιο και με ένα μόνο φτιάχνεται μια χορταστική σαλάτα. Τα συγκεκριμένα είναι Κρήτης αλλά έρχονται και από τα Φιλιατρά. Και αυτά είναι ιδιαίτερα τραγανά, ιδανικά για να καταναλωθούν και σκέτα, με το ωραίο αλάτι που λέγαμε.

Τις παραπάνω ποικιλίες αγγουριού τις βρήκαμε στο Μποστάνι, Ιφικράτους 2, Πλατεία Μεσολογγίου - Παγκράτι, 2177080091 

Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντομάτα δεν είναι μόνο μία

Γεύση / Ντομάτα δεν είναι μόνο μία

Η ροζ η βουτυράτη, η μαύρη που τη λένε και χοντροκατσαρή, η κίτρινη, η μικρή και φωτογενής. Είτε την κατατάξουμε στα φρούτα είτε στα λαχανικά, σίγουρα η ντομάτα έχει περισσότερα από ένα πρόσωπα και γεύσεις κι εμείς συναντάμε έξι από αυτά μια Δευτέρα απόγευμα σε μια βιολογική λαϊκή. Βρήκαμε και με ποια θα δοκιμάσουμε να φτιάξουμε το επόμενο ταψί γεμιστά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Καμία δίαιτα, παίζουν καινούργιες διευθύνσεις για φοβερά burgers στην Αθήνα

Γεύση / Καμία δίαιτα, έχουμε μερικά νέα φοβερά burgers στην Αθήνα

Kαι εκεί που νομίζαμε ότι αυτή η πόλη τα έχει δώσει όλα όσον αφορά τα burgers, έχουν εμφανιστεί νέα και διαφορετικά μεταξύ τους concepts που τα προσφέρουν ποιοτικά και ζουμερά. Μάλιστα, για να τα απολαύσουμε χρειάζεται να βολτάρουμε και εκτός κέντρου, μπορεί να ανακαλύψετε λοιπόν μια νέα περιοχή ενώ βάζετε τις διευθύνσεις τους στο Google Maps για να τα βρείτε και να τα δοκιμάσετε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ