Μια αγάπη για το καλοκαίρι: Σαλάτα με ωμά κολοκυθάκια

salad Facebook Twitter
Καλοκαίρι είναι, δεν χρειάζεται να μαγειρεύουμε τα πάντα δηλαδή, μερικές τεχνικές στην κουζίνα μας μάς επιτρέπουν να μαγειρέψουμε χωρίς να ανάψουμε φωτιές.
0



Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ για να πηγαίνεις στις βιολογικές αγορές ή αγορές βιοκαλλιεργητών, όπως σωστά ονομάζουν οι ίδιοι το σωματείο τους στην ιστοσελίδα τους, είναι απλός: τρως εποχικά λαχανικά και φρούτα χωρίς φυτοφάρμακα. 

Έτσι, τρως άφοβα και τη φλούδα από τα φρούτα και τα λαχανικά, το αγγουράκι με τη φλούδα, το νεκταρίνι και τους γιαρμάδες με τη γούνινη φλούδα, γεμάτη ήλιο καλοκαιρινό, ετοιμάζεις ωμή σάλτσα για μακαρόνια με καλοκαιρινές ντοματάρες χρησιμοποιώντας και τη φλούδα, που έχει και το περισσότερο λυκοπένιο.

Για τη σαλάτα «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», λοιπόν, θα πρότεινα να αγοράσεις τα δυο λαχανικά που χρησιμοποιούμε, το κολοκύθι και τα αγγουράκια, από μποστάνι δικού σου ανθρώπου ή από βιολογική λαϊκή, μια και με τον αποφλοιωτή θα τα καθαρίσεις (μόλις λίγα λεπτά πριν τη σερβίρεις) «αλά ζέβρα», σε μια λωρίδα αφήνουμε φλούδα - σε μία όχι. Πάντως, όση φλούδα κρατήσεις, τη θες αγνή. 

Με τη φρεσκάδα και την πρωτοτυπία της, στο εγγυώμαι, θα εθιστείς και θα επανέρχεσαι σε κείνη συχνά, όλο το καλοκαίρι προσαρμόζοντας το αλάτι, το wasabi και το λεμόνι στα γούστα σου.

Μια ερωτησούλα εδώ: ποιος δεν έχει στην κουζίνα του αγγουράκια και κολοκύθια το καλοκαίρι; Κανείς, όλοι πρώτα αυτά αγοράζουμε. Άρα, όταν έχεις χορτάσει από χωριάτικη, βραστά κολοκύθια και πατάτες, βλήτα και αλμύρα, ρόκα/παρμεζάνα, ντοματίνι/παξιμάδι χαρουπιού/μυζήθρα, να μια πρωτότυπη σαλάτα στον ορίζοντα, που θα ταιριάξει εξαιρετικά με τα καλοκαιρινά ριζότι αλλά και τα ψάρια, τα επικά παϊδάκια και λουκάνικα, τις σαρδέλες στη σχάρα αλλά και τα ονειρικά τηγανητά κεφτεδάκια. Ακόμα και μέσα σε σάντουιτς, αγαπητέ μου αναγνώστη, θα τη βάλεις με λίγο τόνο ή ψίχα καβουριού ή γαύρο μαρινάτο και θα με θυμηθείς.

Μια αγάπη για το καλοκαίρι Facebook Twitter

Με τη φρεσκάδα και την πρωτοτυπία της, σ' το εγγυώμαι, θα εθιστείς και θα επανέρχεσαι σε κείνη συχνά, όλο το καλοκαίρι, προσαρμόζοντας το αλάτι, το wasabi και το λεμόνι στα γούστα σου. Ένα υλικό μόνο προσπάθησε να μην αφαιρέσεις, το ροζ πιπέρι (που δεν είναι πιπέρι αλλά ο καρπός ενός σχίνου, τα όμορφα δένδρα μπορείς να τα δεις live σε όλη την Αποστόλου Παύλου στο Θησείο, στη Ρηγίλλης κ.α.). Το ροζ πιπέρι βέβαια δεν αρέσει σε όλους αλλά εδώ ταιριάζει πολύ και, σαν έτερο περουβιανό υλικό, στολίζει όμορφα τη σαλάτα.

Η τεχνική της σαλάτας στηρίζεται στη μαγειρική γνώση ότι το λεμόνι και το λάιμ «μαγειρεύουν» μερικά φαγητά σπάζοντας με το κιτρικό οξύ τις ίνες των λαχανικών (επίσης, με το χαμηλό pH τους λευκαίνουν και σταθεροποιούν το σχήμα στα λεπτοκομμένα φιλέτα ψαριών, όπως στο περουβιανό ceviche, που όπως διάβαζα στην εφημερίδα El Pais, σε μια προσπάθεια εξάσκησης των ισπανικών μου, οι Περουβιανοί το μαγειρεύουν έτσι εδώ και 2.000 χρόνια, σύμφωνα με αρχαιολογικές ανακαλύψεις) μαρινάροντας δηλαδή τη σάρκα τους και εμπλουτίζοντάς την ταυτόχρονα με αρώματα εσπεριδοειδών. 

Καλοκαίρι είναι, δεν χρειάζεται να μαγειρεύουμε τα πάντα δηλαδή, μερικές τεχνικές στην κουζίνα μας μάς επιτρέπουν να μαγειρέψουμε χωρίς να ανάψουμε φωτιές. Μαγείρεμα είναι και αυτό, αλλά ωμοφαγικού τύπου. 

Άσε τα λεμόνια και το λάιμ λοιπόν να κάνουν τη δουλειά, ξέρουν αυτά, εδώ και 2.000 χρόνια. 

Υλικά 

1 μέτριο κολοκύθι και 1 αγγουράκι μικρό ανά δύο άτομα 

Λάιμ, λεμόνι, ελαιόλαδο, λευκό ξίδι

Πάστα wasabi (το πράσινο καυτερό ραπάνι που φέρνουν μαζί με το τζίντζερ δίπλα στο σούσι), στα σούπερ μάρκετ

Λίγους κόκκους ροζ πιπεριού, σπασμένους με τη λάμα ενός μαχαιριού ή χονδροαλεσμένους

Λίγα φύλα φρέσκου δυόσμου

Λίγα φιστίκια Αιγίνης σπασμένα

Αλάτι

Προετοιμασία 

Πέντε-δέκα λεπτά (αλλά όχι περισσότερο) πριν σερβίρουμε τη σαλάτα, καθαρίζουμε αλά ζέβρα τα δύο λαχανικά και με τον αποφλοιωτή συνεχίζουμε να τα «ξυρίζουμε» σε πολύ λεπτές φέτες. Τα σποράκια του αγγουριού δεν μας ενοχλούν. 

Τα βάζουμε σε μπολ που το έχουμε αλείψει με ελάχιστο wasabi και προσθέτουμε αλάτι, λεμόνι και λάιμ και δυο σταγόνες ξίδι μόνο. Τα ανακατεύουμε με τα ακροδάκτυλά μας, ψιλοκόβουμε το δυόσμο και τον προσθέτουμε, ανακατεύουμε και μετά βάζουμε στη σαλατιέρα και γαρνίρουμε με τα φιστίκια Αιγίνης και το ροζ πιπέρι και κανένα ακόμα φυλλαράκι δυόσμου για την ομορφιά. Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και η σαλάτα έφυγε για το τραπέζι.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Annie fine cooking: Η νέα γαστρονομική πρόταση του Νέου Κόσμου έχει κλίμα σπιτικό και αλλάζει κάθε μέρα μενού

Γεύση / Annie fine cooking: Η νέα γαστρονομική πρόταση του Νέου Κόσμου έχει κλίμα σπιτικό και αλλάζει κάθε μέρα μενού

Η Σταυριανή Ζερβακάκου μελετά με πάθος τις τοπικές κουζίνες, αναδεικνύει τους μικρούς παραγωγούς και χρησιμοποιεί τα καλύτερα προϊόντα σε πιάτα δημιουργικά με τον δικό της μοναδικό τρόπο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΦΙΤΑ: Το εστιατόριο του Νέου Κόσμου που μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να γίνει κλασικό

Γεύση / ΦΙΤΑ: Το εστιατόριο του Νέου Κόσμου που μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να γίνει κλασικό

Το γαστρομαγειρείο που αλλάζει μενού κάθε μέρα άρχισε να συζητιέται πριν ακόμα ανοίξει και δύο καλοκαίρια μετά έχει αποκτήσει φανατικούς θαμώνες. Ο Φώτης Φωτεινόγλου και ο Θοδωρής Κασσαβέτης έμαθαν στην Αθήνα το μυξινάρι και την ντάσκα, έκαναν κάποιους να παραγγέλνουν τις ταραμοσαλάτες δυο-δυο, να ξεφυσάνε όταν δεν βρίσκουν σπαγγέτι αυγοτάραχο, να ζητάνε εκλέρ καραμέλα πριν ακόμα αποφασίσουν τι θα φάνε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την Πάτρα στην Καλιφόρνια: Το συναρπαστικό ταξίδι της πρώτης Ελληνίδας Master of Wine

Το κρασί με απλά λόγια / Όλγα Crawford Καραπάνου: Η πρώτη Ελληνίδα Master of Wine

Μιλά στη LifO για τη διαδρομή ζωής και καριέρας που την οδήγησε από τα παιδικά της όνειρα στην Ελλάδα μέχρι την κορυφή του παγκόσμιου οινικού στερεώματος και καταθέτει τη δική της ματιά για το μέλλον του κρασιού σε έναν κόσμο που αλλάζει.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Souvlakination: Ένας Ελληνοκύπριος που αγαπάει πολύ το σουβλάκι

Γεύση / Souvlakination: Ένας Ελληνοκύπριος που αγαπάει πολύ το σουβλάκι

Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς στο δημοφιλές προφίλ του στο Instagram έχει στόχο να καταγράψει το ελληνικό σουβλάκι σε κάθε μέρος της γης, διασώζοντας μέρος της γαστρονομικής ιστορίας στην Ελλάδα, στο Λονδίνο και όπου ζουν Έλληνες.
M. HULOT
Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ