«Το κρασί με απλά λόγια»: Το καλύτερο οινοφιλικό podcast ήρθε στη LiFO

«Το κρασί με απλά λόγια»: Ακούστε το καλύτερο οινοφιλικό podcast μόνο στη LiFO Facebook Twitter
Η οινοχόος Υρώ Κολιακουδάκη (DipWSET) και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Παναγιώτης Ορφανίδης ανακαλύπτουν μοναδικούς αμπελώνες, γνωρίζουν τους παραγωγούς και μας εξηγούν την ιστορία και την κουλτούρα πίσω από κάθε φιάλη. 
0

ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙ ΚΡΑΣΙ ΘΑ ΠΙΟΥΜΕ σε ένα εστιατόριο και πώς το δοκιμάζουμε; Γιατί στριφογυρίζουμε το ποτήρι του κρασιού και μετά το μυρίζουμε; Πώς γίνεται το ροζέ κρασί; Τι σημαίνει «grand cru»; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των τόσο πολλών και διαφορετικών ποικιλιών στο κρασί; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να απολαύσεις ένα γλυκό κρασί; Ποιος είναι ο ρόλος του food pairing; 

Για αυτά και ένα σωρό άλλα ερωτήματα γύρω από το κρασί κουβεντιάζουν η οινοχόος Υρώ Κολιακουδάκη (DipWSET) και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Παναγιώτης Ορφανίδης, έχοντας πολύ συχνά εκλεκτούς καλεσμένους στην παρέα τους − οινοπαραγωγούς, οινολόγους και ανθρώπους από τον ευρύτερο χώρο του κρασιού. 

«Μας αρέσει πολύ να ταξιδεύουμε και ανακαλύπτουμε ανθρώπους, ποικιλίες και περιοχές. Επίσης, μας αρέσει να μιλάμε για όρους που ακούγονται πολύ γαλλικοί και να τους εξηγούμε έτσι ώστε όλοι να μπορούν να καταλάβουν τι λέμε» λένε οι ίδιοι, οι οποίοι έχουν ήδη κλείσει έναν πρώτο κύκλο 35 επεισοδίων που είναι διαθέσιμα στο LIFO.gr αλλά και όπου αλλού ακούτε podcasts (Spotify, Apple και Google Podcasts) και πλέον είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη δεύτερη σεζόν της σειράς αποκλειστικά και μόνο στα podcasts της LiFO. 

Εάν είστε λάτρης του κρασιού, αυτή η σειρά είναι το απόλυτο must-listen: είναι σχεδιασμένη για να ενημερώνει και να εμπνέει τους απανταχού οινόφιλους, ανεξαρτήτως από το αν πρόκειται για αρχάριους ή για ειδικούς, μιας και απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπούν το κρασί αλλά όχι τον σνομπισμό που το συνοδεύει.

«Έχουμε μιλήσει για πολλά και διάφορα θέματα μέχρι στιγμής: για τα αφρώδη κρασιά, τα γλυκά κρασιά, την παλαίωση. Επίσης, οδοιπορήσαμε στους νομούς της Κρήτης για να μάθουμε για τις βασικές περιοχές, εξερευνήσαμε ποικιλίες και γνωρίσαμε παραγωγούς. Πώς αποφασίζουμε για τα θέματα των podcasts μας; Eμπνεόμαστε κάθε φορά από τις ερωτήσεις των ακροατών μας, την εποχή και τα συναισθήματά μας. Σίγουρα θα συνεχίσουμε να μαθαίνουμε για ποικιλίες, θα ανακαλύψουμε κι άλλες περιοχές, θα μιλήσουμε με φίλους του κρασιού, ίσως ξαναγυρίσουμε και σε παλαιότερα θέματα για να τα ξαναδούμε με άλλη ματιά». 

Εάν είστε λάτρης του κρασιού, αυτή η σειρά είναι το απόλυτο must-listen: είναι σχεδιασμένη για να ενημερώνει και να εμπνέει τους απανταχού οινόφιλους, ανεξαρτήτως από το αν πρόκειται για αρχάριους ή για ειδικούς, μιας και απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπούν το κρασί αλλά όχι τον σνομπισμό που το συνοδεύει. Μείνετε συντονισμένοι για να ακούσετε την Υρώ και τον Παναγιώτη να ανακαλύπτουν μοναδικούς αμπελώνες, να γνωρίζουν τους παραγωγούς και να μας εξηγούν την ιστορία και την κουλτούρα πίσω από κάθε φιάλη. 

Η Υρώ Κολιακουδάκη είναι οινοχόος, κάτοχος του Diploma WSET, ζει στα Χανιά με την κόρη της και σερβίρει «wine happiness», όπως λέει και η ίδια, στο εστιατόριο Περίπλους στα ιστορικά Ταμπακαριά. Ταξιδεύει με τα Wines of Crete σε παγκόσμιες εκθέσεις προβολής του κρητικού κρασιού, κάνει masterclasses, εκπαιδεύει ανθρώπους σε χώρους γαστρονομίας και σχεδιάζει οινικές περιηγήσεις στην Κρήτη ανάλογα με τις προσωπικές επιθυμίες του κάθε οινόφιλου. Πιστεύει πως το κρασί είναι ιστορίες και της αρέσει να τις αφηγείται. 

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα στο ραδιόφωνο, το οποίο αποτελεί την καθημερινή του απασχόληση για περισσότερα από 20 χρόνια. Ζει μόνιμα στα Χανιά τα τελευταία 17 χρόνια με την Άννα, διευθύνοντας τον ραδιοφωνικό σταθμό Δίκτυο FM 91,5. Τον τελευταίο χρόνο μπήκε απρόσκλητη στη ζωή του η Θωμά (η γάτα τους). 

Αγαπάει τις παρέες και τις ατελείωτες κουβέντες. Το κρασί ήταν πάντα γι’ αυτόν ένας ωραίος ανεξερεύνητος χώρος, μέχρι που γνώρισε την Υρώ Κολιακουδάκη (DipWSET) και αποφάσισε να λύσει όλες του τις απορίες. 

 
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ