«Το κρασί με απλά λόγια»: Το καλύτερο οινοφιλικό podcast ήρθε στη LiFO

«Το κρασί με απλά λόγια»: Ακούστε το καλύτερο οινοφιλικό podcast μόνο στη LiFO Facebook Twitter
Η οινοχόος Υρώ Κολιακουδάκη (DipWSET) και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Παναγιώτης Ορφανίδης ανακαλύπτουν μοναδικούς αμπελώνες, γνωρίζουν τους παραγωγούς και μας εξηγούν την ιστορία και την κουλτούρα πίσω από κάθε φιάλη. 
0

ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙ ΚΡΑΣΙ ΘΑ ΠΙΟΥΜΕ σε ένα εστιατόριο και πώς το δοκιμάζουμε; Γιατί στριφογυρίζουμε το ποτήρι του κρασιού και μετά το μυρίζουμε; Πώς γίνεται το ροζέ κρασί; Τι σημαίνει «grand cru»; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των τόσο πολλών και διαφορετικών ποικιλιών στο κρασί; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να απολαύσεις ένα γλυκό κρασί; Ποιος είναι ο ρόλος του food pairing; 

Για αυτά και ένα σωρό άλλα ερωτήματα γύρω από το κρασί κουβεντιάζουν η οινοχόος Υρώ Κολιακουδάκη (DipWSET) και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Παναγιώτης Ορφανίδης, έχοντας πολύ συχνά εκλεκτούς καλεσμένους στην παρέα τους − οινοπαραγωγούς, οινολόγους και ανθρώπους από τον ευρύτερο χώρο του κρασιού. 

«Μας αρέσει πολύ να ταξιδεύουμε και ανακαλύπτουμε ανθρώπους, ποικιλίες και περιοχές. Επίσης, μας αρέσει να μιλάμε για όρους που ακούγονται πολύ γαλλικοί και να τους εξηγούμε έτσι ώστε όλοι να μπορούν να καταλάβουν τι λέμε» λένε οι ίδιοι, οι οποίοι έχουν ήδη κλείσει έναν πρώτο κύκλο 35 επεισοδίων που είναι διαθέσιμα στο LIFO.gr αλλά και όπου αλλού ακούτε podcasts (Spotify, Apple και Google Podcasts) και πλέον είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη δεύτερη σεζόν της σειράς αποκλειστικά και μόνο στα podcasts της LiFO. 

Εάν είστε λάτρης του κρασιού, αυτή η σειρά είναι το απόλυτο must-listen: είναι σχεδιασμένη για να ενημερώνει και να εμπνέει τους απανταχού οινόφιλους, ανεξαρτήτως από το αν πρόκειται για αρχάριους ή για ειδικούς, μιας και απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπούν το κρασί αλλά όχι τον σνομπισμό που το συνοδεύει.

«Έχουμε μιλήσει για πολλά και διάφορα θέματα μέχρι στιγμής: για τα αφρώδη κρασιά, τα γλυκά κρασιά, την παλαίωση. Επίσης, οδοιπορήσαμε στους νομούς της Κρήτης για να μάθουμε για τις βασικές περιοχές, εξερευνήσαμε ποικιλίες και γνωρίσαμε παραγωγούς. Πώς αποφασίζουμε για τα θέματα των podcasts μας; Eμπνεόμαστε κάθε φορά από τις ερωτήσεις των ακροατών μας, την εποχή και τα συναισθήματά μας. Σίγουρα θα συνεχίσουμε να μαθαίνουμε για ποικιλίες, θα ανακαλύψουμε κι άλλες περιοχές, θα μιλήσουμε με φίλους του κρασιού, ίσως ξαναγυρίσουμε και σε παλαιότερα θέματα για να τα ξαναδούμε με άλλη ματιά». 

Εάν είστε λάτρης του κρασιού, αυτή η σειρά είναι το απόλυτο must-listen: είναι σχεδιασμένη για να ενημερώνει και να εμπνέει τους απανταχού οινόφιλους, ανεξαρτήτως από το αν πρόκειται για αρχάριους ή για ειδικούς, μιας και απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπούν το κρασί αλλά όχι τον σνομπισμό που το συνοδεύει. Μείνετε συντονισμένοι για να ακούσετε την Υρώ και τον Παναγιώτη να ανακαλύπτουν μοναδικούς αμπελώνες, να γνωρίζουν τους παραγωγούς και να μας εξηγούν την ιστορία και την κουλτούρα πίσω από κάθε φιάλη. 

Η Υρώ Κολιακουδάκη είναι οινοχόος, κάτοχος του Diploma WSET, ζει στα Χανιά με την κόρη της και σερβίρει «wine happiness», όπως λέει και η ίδια, στο εστιατόριο Περίπλους στα ιστορικά Ταμπακαριά. Ταξιδεύει με τα Wines of Crete σε παγκόσμιες εκθέσεις προβολής του κρητικού κρασιού, κάνει masterclasses, εκπαιδεύει ανθρώπους σε χώρους γαστρονομίας και σχεδιάζει οινικές περιηγήσεις στην Κρήτη ανάλογα με τις προσωπικές επιθυμίες του κάθε οινόφιλου. Πιστεύει πως το κρασί είναι ιστορίες και της αρέσει να τις αφηγείται. 

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα στο ραδιόφωνο, το οποίο αποτελεί την καθημερινή του απασχόληση για περισσότερα από 20 χρόνια. Ζει μόνιμα στα Χανιά τα τελευταία 17 χρόνια με την Άννα, διευθύνοντας τον ραδιοφωνικό σταθμό Δίκτυο FM 91,5. Τον τελευταίο χρόνο μπήκε απρόσκλητη στη ζωή του η Θωμά (η γάτα τους). 

Αγαπάει τις παρέες και τις ατελείωτες κουβέντες. Το κρασί ήταν πάντα γι’ αυτόν ένας ωραίος ανεξερεύνητος χώρος, μέχρι που γνώρισε την Υρώ Κολιακουδάκη (DipWSET) και αποφάσισε να λύσει όλες του τις απορίες. 

 
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ