«Το κρασί με απλά λόγια»: Το καλύτερο οινοφιλικό podcast ήρθε στη LiFO

«Το κρασί με απλά λόγια»: Ακούστε το καλύτερο οινοφιλικό podcast μόνο στη LiFO Facebook Twitter
Η οινοχόος Υρώ Κολιακουδάκη (DipWSET) και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Παναγιώτης Ορφανίδης ανακαλύπτουν μοναδικούς αμπελώνες, γνωρίζουν τους παραγωγούς και μας εξηγούν την ιστορία και την κουλτούρα πίσω από κάθε φιάλη. 
0

ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙ ΚΡΑΣΙ ΘΑ ΠΙΟΥΜΕ σε ένα εστιατόριο και πώς το δοκιμάζουμε; Γιατί στριφογυρίζουμε το ποτήρι του κρασιού και μετά το μυρίζουμε; Πώς γίνεται το ροζέ κρασί; Τι σημαίνει «grand cru»; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των τόσο πολλών και διαφορετικών ποικιλιών στο κρασί; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να απολαύσεις ένα γλυκό κρασί; Ποιος είναι ο ρόλος του food pairing; 

Για αυτά και ένα σωρό άλλα ερωτήματα γύρω από το κρασί κουβεντιάζουν η οινοχόος Υρώ Κολιακουδάκη (DipWSET) και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Παναγιώτης Ορφανίδης, έχοντας πολύ συχνά εκλεκτούς καλεσμένους στην παρέα τους − οινοπαραγωγούς, οινολόγους και ανθρώπους από τον ευρύτερο χώρο του κρασιού. 

«Μας αρέσει πολύ να ταξιδεύουμε και ανακαλύπτουμε ανθρώπους, ποικιλίες και περιοχές. Επίσης, μας αρέσει να μιλάμε για όρους που ακούγονται πολύ γαλλικοί και να τους εξηγούμε έτσι ώστε όλοι να μπορούν να καταλάβουν τι λέμε» λένε οι ίδιοι, οι οποίοι έχουν ήδη κλείσει έναν πρώτο κύκλο 35 επεισοδίων που είναι διαθέσιμα στο LIFO.gr αλλά και όπου αλλού ακούτε podcasts (Spotify, Apple και Google Podcasts) και πλέον είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη δεύτερη σεζόν της σειράς αποκλειστικά και μόνο στα podcasts της LiFO. 

Εάν είστε λάτρης του κρασιού, αυτή η σειρά είναι το απόλυτο must-listen: είναι σχεδιασμένη για να ενημερώνει και να εμπνέει τους απανταχού οινόφιλους, ανεξαρτήτως από το αν πρόκειται για αρχάριους ή για ειδικούς, μιας και απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπούν το κρασί αλλά όχι τον σνομπισμό που το συνοδεύει.

«Έχουμε μιλήσει για πολλά και διάφορα θέματα μέχρι στιγμής: για τα αφρώδη κρασιά, τα γλυκά κρασιά, την παλαίωση. Επίσης, οδοιπορήσαμε στους νομούς της Κρήτης για να μάθουμε για τις βασικές περιοχές, εξερευνήσαμε ποικιλίες και γνωρίσαμε παραγωγούς. Πώς αποφασίζουμε για τα θέματα των podcasts μας; Eμπνεόμαστε κάθε φορά από τις ερωτήσεις των ακροατών μας, την εποχή και τα συναισθήματά μας. Σίγουρα θα συνεχίσουμε να μαθαίνουμε για ποικιλίες, θα ανακαλύψουμε κι άλλες περιοχές, θα μιλήσουμε με φίλους του κρασιού, ίσως ξαναγυρίσουμε και σε παλαιότερα θέματα για να τα ξαναδούμε με άλλη ματιά». 

Εάν είστε λάτρης του κρασιού, αυτή η σειρά είναι το απόλυτο must-listen: είναι σχεδιασμένη για να ενημερώνει και να εμπνέει τους απανταχού οινόφιλους, ανεξαρτήτως από το αν πρόκειται για αρχάριους ή για ειδικούς, μιας και απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπούν το κρασί αλλά όχι τον σνομπισμό που το συνοδεύει. Μείνετε συντονισμένοι για να ακούσετε την Υρώ και τον Παναγιώτη να ανακαλύπτουν μοναδικούς αμπελώνες, να γνωρίζουν τους παραγωγούς και να μας εξηγούν την ιστορία και την κουλτούρα πίσω από κάθε φιάλη. 

Η Υρώ Κολιακουδάκη είναι οινοχόος, κάτοχος του Diploma WSET, ζει στα Χανιά με την κόρη της και σερβίρει «wine happiness», όπως λέει και η ίδια, στο εστιατόριο Περίπλους στα ιστορικά Ταμπακαριά. Ταξιδεύει με τα Wines of Crete σε παγκόσμιες εκθέσεις προβολής του κρητικού κρασιού, κάνει masterclasses, εκπαιδεύει ανθρώπους σε χώρους γαστρονομίας και σχεδιάζει οινικές περιηγήσεις στην Κρήτη ανάλογα με τις προσωπικές επιθυμίες του κάθε οινόφιλου. Πιστεύει πως το κρασί είναι ιστορίες και της αρέσει να τις αφηγείται. 

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα στο ραδιόφωνο, το οποίο αποτελεί την καθημερινή του απασχόληση για περισσότερα από 20 χρόνια. Ζει μόνιμα στα Χανιά τα τελευταία 17 χρόνια με την Άννα, διευθύνοντας τον ραδιοφωνικό σταθμό Δίκτυο FM 91,5. Τον τελευταίο χρόνο μπήκε απρόσκλητη στη ζωή του η Θωμά (η γάτα τους). 

Αγαπάει τις παρέες και τις ατελείωτες κουβέντες. Το κρασί ήταν πάντα γι’ αυτόν ένας ωραίος ανεξερεύνητος χώρος, μέχρι που γνώρισε την Υρώ Κολιακουδάκη (DipWSET) και αποφάσισε να λύσει όλες του τις απορίες. 

 
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

Το κρασί με απλά λόγια / Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

H Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τη γεωπόνο και οινολόγο Μαριαλένα Τσιμπίδη για την Κυδωνίτσα, την ποικιλία της Λακωνίας με την οποία η Οινοποιητική Μονεμβασιάς έκανε από τις πρώτες της εμφιαλώσεις.
THE LIFO TEAM
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Γεύση / Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Σε έναν χώρο που εμπορεύεται πλακάκια και είδη υγιεινής, ένα μεγάλο τραπέζι γίνεται για κάποιους το γραφείο έξω από το γραφείο, ενώ το βράδυ σερβίρονται κλασικά κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μακαρούνες καρπάθικες με το «χερικό» της κυρίας Μαγκαφούλας

Γεύση / Μακαρούνες: Τα χειροποίητα ζυμαρικά της Καρπάθου

Η νοστιμιά του πιο παραδοσιακού καρπάθικου φαγητού αρχίζει να πλάθεται πολύ πριν το πιάτο με τα «χερίσια» ζυμαρικά –αρτυμένα με τριμμένο κεφαλοτύρι και «τσίκνωμα»– φτάσει στο τραπέζι μας.  
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με ζωή ενός αιώνα και βάλε

Radio Lifo / Ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με ζωή ενός αιώνα και βάλε

Ο Βασίλης Ασημακόπουλος, ένας από τους εκπροσώπους της τρίτης γενιάς, εξηγεί στη Μερόπη Κοκκίνη πώς το ζαχαροπλαστείο Αδελφοί Ασημακόπουλοι της Χαριλάου Τρικούπη κατάφερε να επιβιώσει και να μετεξελιχθεί στο σήμερα σαν μια κλασική αξία.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ