Η καλοκαιρινή μακαρονοσαλάτα

Η καλοκαιρινή μακαρονοσαλάτα Facebook Twitter
Είναι ένα ακόμα τσακ-μπαμ καλοκαιρινό γεύμα για όταν πεινάει μια μεγάλη παρέα.
0

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗ την καλοκαιρινή μακαρονοσαλάτα μου το ψιθύρισε ένας Ιταλός σεφ: «Οι πένες να είναι πολύ al dente». Να μην παραβράσουν δηλαδή και η σαλάτα θυμίζει κρύο φαγητό, αλλά να βράσουν τόσο ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους όταν ανακατευτούν με τα υπόλοιπα υλικά. 

Είναι γνωστό σε όλους όσοι ασχολούνται με τη μαγειρική ότι τα μακαρόνια συνεχίζουν –αφού τα βγάλεις από τη φωτιά και για λίγα λεπτά ακόμα– να μαλακώνουν. Και αυτό μπορείς να το σταματήσεις με δύο τρόπους: να τα λούσεις αμέσως με κρύο νερό βρύσης ή να τους προσθέσεις αμέσως κάτι κρύο, στην προκειμένη περίπτωση το κρεμώδες τυρί κατευθείαν από το ψυγείο.  

Ταξιδεύει περίφημα σε ταπεράκι μέχρι το γραφείο και την παραλία και σε όποιο πλοίο σας πάει στον αγαπημένο σας προορισμό.

Τα στολίδια της μακαρονοσαλάτας είναι τα συνήθη, πολύχρωμες πιπεριές, ελάχιστα βρασμένος τρυφερός αρακάς και πολύς τόνος (είτε από βαζάκι, είτε ψητός). Αν σας αρέσουν οι ελιές, αγοράστε ένα βαζάκι σε ροδέλες και προσθέστε τις και φυσικά η αντσούγια θα δώσει περισσότερη γεύση ψαριού. Αν προσθέσετε ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, να βάλετε λίγο και να δοκιμάσετε, περιέργως δεν της ταιριάζει ιδιαίτερα, αντίθετα με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το σχοινόπρασο που της προσδίδουν φρεσκάδα και χρώμα. 

Είναι ένα ακόμα τσακ-μπαμ καλοκαιρινό γεύμα για όταν πεινάει μια μεγάλη παρέα, όταν υπάρχουν πολλά μικρά παιδάκια τριγύρω που πεινάνε πολύ μετά τις βουτιές τους, και μια εύκολη λύση για όλους με υλικά που συνήθως υπάρχουν στο ντουλάπι. Ταξιδεύει περίφημα σε ταπεράκι μέχρι το γραφείο και την παραλία και σε όποιο πλοίο σας πάει στον αγαπημένο σας προορισμό. Γιατί, ως γνωστόν, οι καντίνες στα πλοία δεν έχουν τίποτα νόστιμο να φας. 

Μακαρονοσαλάτα Facebook Twitter

Υλικά

1 πακέτο μίνι πένες βρασμένες σύμφωνα με τον χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο μείον ένα λεπτό 

1 πακέτο κρεμώδες τυρί Φιλαδέλφεια light ή μια μπάλα μοτσαρέλα λιωμένη με το πιρούνι

3 πιπεριές πολύχρωμες (πράσινη, πορτοκαλιά, κόκκινη, κίτρινη)

2 φλιτζάνια βρασμένο κατεψυγμένο αρακά (προτιμήστε τον μικρότερο)

2 βαζάκια τόνο στραγγισμένα από το λάδι ή το νερό τους

½ φλυτζάνι ροδέλες ελιάς

Μια χουφτίτσα σχοινόπρασο και μαϊντανό, ψιλοκομμένα

Το ξύσμα από ένα λεμόνι

4-5 κουταλιές ελαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Σουρώστε τις πένες και αμέσως ανακατέψτε τις με όποιο τυρί επιλέξετε μέσα στην ίδια κατσαρόλα που τις βράσατε. Προσθέστε το πιπέρι, το ξύσμα και το μισό ελαιόλαδο. 

Μεταφέρετε τις πένες στο μπολ που θα τις σερβίρετε και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τον μαϊντανό, ανακατεύοντας απαλά με πιρούνι.

Πριν σερβίρετε διακοσμήστε τη σαλάτα με λίγο μαϊντανό και ραντίστε με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To έθιμο της Καμήλας

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / To έθιμο της Καμήλας στη Θεσσαλία

Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Eλλάς, ο σεφ Ανδρέας Λαγός συζητά με τον μουσικό Θωμά Κωνσταντίνου για το έθιμο της Καμήλας που συναντάμε στη Θεσσαλία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά και με τον σεφ Δημήτρη Αϊβαλιώτη για την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Wine is Fine: Για κρασί στον δρόμο των πομολάδικων

Γεύση / Wine is Fine: Για κρασί στον δρόμο των πομολάδικων

Δύο Παριζιάνοι, ένας Έλληνας σεφ με νομαδικές τάσεις, φυσικά κρασιά, φαγητό με επιρροές από διαφορετικές εθνικές κουζίνες, μουσική που ξεκινάει από την ιαπωνική funk και φτάνει στην Aaliyah. Αυτή είναι μια σύγχρονη cave à manger που περιμένει με ανυπομονησία η hip Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ «Κανείς μας δεν το περίμενε»: Ο Α. Τραστέλης θα διεκδικήσει ξανά το αστέρι Michelin που έχασε η Σπονδή

Γεύση / «Κανείς μας δεν το περίμενε»: Ο Α. Τραστέλης θα διεκδικήσει ξανά το αστέρι Michelin που έχασε η Σπονδή

Ο restaurateur που κατείχε επί δεκαπέντε χρόνια την υψηλότερη διάκριση που έχει δει ποτέ η εγχώρια γαστρονομική σκηνή μιλά μετά την τελευταία αξιολόγηση του αναγνωρισμένου οδηγού που δεν είχε τα καλύτερα νέα για ένα εκ των σημαντικότερων εστιατορίων της Ελλάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Γεύση / Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Η όψη ενός νεοκλασικού σπιτιού του 1890 στον πεζόδρομο της Ηρώνδα δεν μαρτυρά με τίποτα όσα θα συναντήσετε στο εσωτερικό: fusion επιλογές, προτάσεις από τον διεθνή αμπελώνα και κλασικά κοκτέιλ με απρόβλεπτες ανατροπές.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
To έθιμο της Αρσαλής

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / To έθιμο της Αρσαλής στη Στερεά Ελλάδα

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Ελλάς, ο ηθοποιός Πέτρος Λαγούτης συζητά με την τραγουδίστρια Δέσποινα Ραφαήλ για το έθιμο της Αρσαλής που αναβιώνει στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Αλεξάνδρα Κοκολοπούλου για την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Οι κρέπες επέστρεψαν! Πού να βρεις τις καλύτερες στην Αθήνα

Γεύση / Οι κρέπες επέστρεψαν! Πού να βρεις τις καλύτερες στην Αθήνα

Η ζύμη που η ιστορία της (μάλλον) ξεκινάει τον 13ο αιώνα στη Βρετάνη της Γαλλίας έχει περάσει από διάφορες φάσεις, έχει μετατραπεί σε πολυπόθητο γλυκό-τούρτα στο Upper East Side του Μανχάταν, έχει υπάρξει και συνεχίζει να είναι λύση μετά τα ξενύχτια των Αθηναίων. Πλέον όμως υπάρχουν μέρη στην Αθήνα που της δίνουν την προσοχή που της αξίζει και την πάνε σε άλλο επίπεδο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ