Η καλοκαιρινή μακαρονοσαλάτα

Η καλοκαιρινή μακαρονοσαλάτα Facebook Twitter
Είναι ένα ακόμα τσακ-μπαμ καλοκαιρινό γεύμα για όταν πεινάει μια μεγάλη παρέα.
0

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗ την καλοκαιρινή μακαρονοσαλάτα μου το ψιθύρισε ένας Ιταλός σεφ: «Οι πένες να είναι πολύ al dente». Να μην παραβράσουν δηλαδή και η σαλάτα θυμίζει κρύο φαγητό, αλλά να βράσουν τόσο ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους όταν ανακατευτούν με τα υπόλοιπα υλικά. 

Είναι γνωστό σε όλους όσοι ασχολούνται με τη μαγειρική ότι τα μακαρόνια συνεχίζουν –αφού τα βγάλεις από τη φωτιά και για λίγα λεπτά ακόμα– να μαλακώνουν. Και αυτό μπορείς να το σταματήσεις με δύο τρόπους: να τα λούσεις αμέσως με κρύο νερό βρύσης ή να τους προσθέσεις αμέσως κάτι κρύο, στην προκειμένη περίπτωση το κρεμώδες τυρί κατευθείαν από το ψυγείο.  

Ταξιδεύει περίφημα σε ταπεράκι μέχρι το γραφείο και την παραλία και σε όποιο πλοίο σας πάει στον αγαπημένο σας προορισμό.

Τα στολίδια της μακαρονοσαλάτας είναι τα συνήθη, πολύχρωμες πιπεριές, ελάχιστα βρασμένος τρυφερός αρακάς και πολύς τόνος (είτε από βαζάκι, είτε ψητός). Αν σας αρέσουν οι ελιές, αγοράστε ένα βαζάκι σε ροδέλες και προσθέστε τις και φυσικά η αντσούγια θα δώσει περισσότερη γεύση ψαριού. Αν προσθέσετε ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, να βάλετε λίγο και να δοκιμάσετε, περιέργως δεν της ταιριάζει ιδιαίτερα, αντίθετα με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το σχοινόπρασο που της προσδίδουν φρεσκάδα και χρώμα. 

Είναι ένα ακόμα τσακ-μπαμ καλοκαιρινό γεύμα για όταν πεινάει μια μεγάλη παρέα, όταν υπάρχουν πολλά μικρά παιδάκια τριγύρω που πεινάνε πολύ μετά τις βουτιές τους, και μια εύκολη λύση για όλους με υλικά που συνήθως υπάρχουν στο ντουλάπι. Ταξιδεύει περίφημα σε ταπεράκι μέχρι το γραφείο και την παραλία και σε όποιο πλοίο σας πάει στον αγαπημένο σας προορισμό. Γιατί, ως γνωστόν, οι καντίνες στα πλοία δεν έχουν τίποτα νόστιμο να φας. 

Μακαρονοσαλάτα Facebook Twitter

Υλικά

1 πακέτο μίνι πένες βρασμένες σύμφωνα με τον χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο μείον ένα λεπτό 

1 πακέτο κρεμώδες τυρί Φιλαδέλφεια light ή μια μπάλα μοτσαρέλα λιωμένη με το πιρούνι

3 πιπεριές πολύχρωμες (πράσινη, πορτοκαλιά, κόκκινη, κίτρινη)

2 φλιτζάνια βρασμένο κατεψυγμένο αρακά (προτιμήστε τον μικρότερο)

2 βαζάκια τόνο στραγγισμένα από το λάδι ή το νερό τους

½ φλυτζάνι ροδέλες ελιάς

Μια χουφτίτσα σχοινόπρασο και μαϊντανό, ψιλοκομμένα

Το ξύσμα από ένα λεμόνι

4-5 κουταλιές ελαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Σουρώστε τις πένες και αμέσως ανακατέψτε τις με όποιο τυρί επιλέξετε μέσα στην ίδια κατσαρόλα που τις βράσατε. Προσθέστε το πιπέρι, το ξύσμα και το μισό ελαιόλαδο. 

Μεταφέρετε τις πένες στο μπολ που θα τις σερβίρετε και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τον μαϊντανό, ανακατεύοντας απαλά με πιρούνι.

Πριν σερβίρετε διακοσμήστε τη σαλάτα με λίγο μαϊντανό και ραντίστε με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ