Η καλοκαιρινή μακαρονοσαλάτα

Η καλοκαιρινή μακαρονοσαλάτα Facebook Twitter
Είναι ένα ακόμα τσακ-μπαμ καλοκαιρινό γεύμα για όταν πεινάει μια μεγάλη παρέα.
0

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗ την καλοκαιρινή μακαρονοσαλάτα μου το ψιθύρισε ένας Ιταλός σεφ: «Οι πένες να είναι πολύ al dente». Να μην παραβράσουν δηλαδή και η σαλάτα θυμίζει κρύο φαγητό, αλλά να βράσουν τόσο ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους όταν ανακατευτούν με τα υπόλοιπα υλικά. 

Είναι γνωστό σε όλους όσοι ασχολούνται με τη μαγειρική ότι τα μακαρόνια συνεχίζουν –αφού τα βγάλεις από τη φωτιά και για λίγα λεπτά ακόμα– να μαλακώνουν. Και αυτό μπορείς να το σταματήσεις με δύο τρόπους: να τα λούσεις αμέσως με κρύο νερό βρύσης ή να τους προσθέσεις αμέσως κάτι κρύο, στην προκειμένη περίπτωση το κρεμώδες τυρί κατευθείαν από το ψυγείο.  

Ταξιδεύει περίφημα σε ταπεράκι μέχρι το γραφείο και την παραλία και σε όποιο πλοίο σας πάει στον αγαπημένο σας προορισμό.

Τα στολίδια της μακαρονοσαλάτας είναι τα συνήθη, πολύχρωμες πιπεριές, ελάχιστα βρασμένος τρυφερός αρακάς και πολύς τόνος (είτε από βαζάκι, είτε ψητός). Αν σας αρέσουν οι ελιές, αγοράστε ένα βαζάκι σε ροδέλες και προσθέστε τις και φυσικά η αντσούγια θα δώσει περισσότερη γεύση ψαριού. Αν προσθέσετε ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, να βάλετε λίγο και να δοκιμάσετε, περιέργως δεν της ταιριάζει ιδιαίτερα, αντίθετα με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το σχοινόπρασο που της προσδίδουν φρεσκάδα και χρώμα. 

Είναι ένα ακόμα τσακ-μπαμ καλοκαιρινό γεύμα για όταν πεινάει μια μεγάλη παρέα, όταν υπάρχουν πολλά μικρά παιδάκια τριγύρω που πεινάνε πολύ μετά τις βουτιές τους, και μια εύκολη λύση για όλους με υλικά που συνήθως υπάρχουν στο ντουλάπι. Ταξιδεύει περίφημα σε ταπεράκι μέχρι το γραφείο και την παραλία και σε όποιο πλοίο σας πάει στον αγαπημένο σας προορισμό. Γιατί, ως γνωστόν, οι καντίνες στα πλοία δεν έχουν τίποτα νόστιμο να φας. 

Μακαρονοσαλάτα Facebook Twitter

Υλικά

1 πακέτο μίνι πένες βρασμένες σύμφωνα με τον χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο μείον ένα λεπτό 

1 πακέτο κρεμώδες τυρί Φιλαδέλφεια light ή μια μπάλα μοτσαρέλα λιωμένη με το πιρούνι

3 πιπεριές πολύχρωμες (πράσινη, πορτοκαλιά, κόκκινη, κίτρινη)

2 φλιτζάνια βρασμένο κατεψυγμένο αρακά (προτιμήστε τον μικρότερο)

2 βαζάκια τόνο στραγγισμένα από το λάδι ή το νερό τους

½ φλυτζάνι ροδέλες ελιάς

Μια χουφτίτσα σχοινόπρασο και μαϊντανό, ψιλοκομμένα

Το ξύσμα από ένα λεμόνι

4-5 κουταλιές ελαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Σουρώστε τις πένες και αμέσως ανακατέψτε τις με όποιο τυρί επιλέξετε μέσα στην ίδια κατσαρόλα που τις βράσατε. Προσθέστε το πιπέρι, το ξύσμα και το μισό ελαιόλαδο. 

Μεταφέρετε τις πένες στο μπολ που θα τις σερβίρετε και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τον μαϊντανό, ανακατεύοντας απαλά με πιρούνι.

Πριν σερβίρετε διακοσμήστε τη σαλάτα με λίγο μαϊντανό και ραντίστε με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

Το κρασί με απλά λόγια / Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

H Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τη γεωπόνο και οινολόγο Μαριαλένα Τσιμπίδη για την Κυδωνίτσα, την ποικιλία της Λακωνίας με την οποία η Οινοποιητική Μονεμβασιάς έκανε από τις πρώτες της εμφιαλώσεις.
THE LIFO TEAM
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Γεύση / Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Σε έναν χώρο που εμπορεύεται πλακάκια και είδη υγιεινής, ένα μεγάλο τραπέζι γίνεται για κάποιους το γραφείο έξω από το γραφείο, ενώ το βράδυ σερβίρονται κλασικά κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μακαρούνες καρπάθικες με το «χερικό» της κυρίας Μαγκαφούλας

Γεύση / Μακαρούνες: Τα χειροποίητα ζυμαρικά της Καρπάθου

Η νοστιμιά του πιο παραδοσιακού καρπάθικου φαγητού αρχίζει να πλάθεται πολύ πριν το πιάτο με τα «χερίσια» ζυμαρικά –αρτυμένα με τριμμένο κεφαλοτύρι και «τσίκνωμα»– φτάσει στο τραπέζι μας.  
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με ζωή ενός αιώνα και βάλε

Radio Lifo / Ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με ζωή ενός αιώνα και βάλε

Ο Βασίλης Ασημακόπουλος, ένας από τους εκπροσώπους της τρίτης γενιάς, εξηγεί στη Μερόπη Κοκκίνη πώς το ζαχαροπλαστείο Αδελφοί Ασημακόπουλοι της Χαριλάου Τρικούπη κατάφερε να επιβιώσει και να μετεξελιχθεί στο σήμερα σαν μια κλασική αξία.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ