4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες

4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες Facebook Twitter
0

Η λέξη «μακαρονοσαλάτα» φέρνει συνήθως στο μυαλό ζυμαρικά φορτωμένα με μαγιονέζα, διανθισμένα με μερικά λυπημένα λαχανικά. Δεν χρειάζεται όμως να είναι πάντα έτσι. Οι παρακάτω συνταγές δίνουν εύκολες, γρήγορες και δροσερές μακαρονάδες με φρέσκα, καλοκαιρινά υλικά και χρειάζονται ελάχιστο ή και καθόλου μαγείρεμα (πέρα από το βράσιμο των μακαρονιών).  

Με μαριναρισμένα, λεμονάτα, κολοκυθάκια, με κρέμα βασιλικού, ντοματίνια κονφί ή λίγες αντζούγιες, κάθε μία από τις μακαρονάδες παίρνει γεύση και ένταση από μερικά απλά στοιχεία και ιδανικά τρώγεται δροσερή από το ψυγείο. 

Τις συνταγές δημιούργησε η σεφ Μάγκυ Ταμπακάκη που μαγειρεύει στην ιταλική τρατορία Napul’è.

Κάθε μία από τις μακαρονάδες παίρνει γεύση και ένταση από μερικά απλά στοιχεία και ιδανικά τρώγεται δροσερή από το ψυγείο.

Μακαρόνια με κρέμα βασιλικού, ψητές μελιτζάνες και ντοματίνια κονφί

4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

500 γρ. κοντά μακαρόνια

5 μελιτζάνες φλάσκες

1 κιλό ντοματίνια cherry

200 γρ. βασιλικό

80 γρ. κουκουνάρι

100 γρ. παρμεζάνα

Μία σκελίδα σκόρδο

Ελαιόλαδο, θυμάρι

Αλάτι

Ζάχαρη

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους, βάζουμε αλάτι και λάδι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να πάει παντού.

Απλώνουμε σε ρηχό ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, βάζουμε μέσα στο ταψί και ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Πλένουμε τα ντοματίνια, τα αλείφουμε με μπόλικο ελαιόλαδο, αλάτι, ζάχαρη (τόση όσο το αλάτι), θυμάρι και τη σκελίδα σκόρδο ολόκληρη. Τα βάζουμε και αυτά σε ρηχό ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε πάλι στο γκριλ μέχρι να μαυρίσουν από πάνω.

Βάζουμε στον πολυκόφτη τα φύλλα βασιλικού, το κουκουνάρι (το οποίο θα πρέπει πρώτα να έχουμε καβουρντίσει), την παρμεζάνα και ένα δάχτυλο ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες κρύο νερό και αλέθουμε μέχρι να γίνει μια κρέμα πιο λεπτόρρευστη απ’ το κλασσικό πέστο. Προσθέτουμε αλάτι, αν χρειαστεί.

Βράζουμε τα μακαρόνια και αφού τα στραγγίξουμε, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Αφού κρυώσουν προσθέτουμε το πέστο και στη συνέχεια τα λαχανικά. Διορθώνουμε σε αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται, και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να δροσίσουν. Στο τέλος προσθέτουμε, αν θέλουμε, έξτρα τριμμένη παρμεζάνα

Πένες με μαριναρισμένο κολοκύθι, λιαστή ντομάτα και μανούρι

4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

500 γρ. πένες

4 κολοκυθάκια

200 γρ. λιαστές ντομάτες

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

250 γρ. μανούρι

Λεμόνι

Λάδι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα καθαρίζουμε και με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.

Ψιλοκόβουμε σε μικρές ροδέλες τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε μαζί με τα κολοκυθάκια. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και χυμό από δύο λεμόνια και τα αφήνουμε 15 λεπτά να μαριναριστούν.

Βράζουμε στο μεταξύ τα μακαρόνια. Στραγγίζουμε, τους βάζουμε λάδι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Αφού κρυώσουν τα ανακατεύουμε με τα μαριναρισμένα κολοκύθια και προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες και το μανούρι σε κύβους. Προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο αν χρειαστεί.

Farfalle με πέστο φιστίκι και καπνιστό σολομό

4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

500 γρ. farfalle

250 γρ. φιστίκι Αιγίνης (ψίχα)

200 γρ. καπνιστό σολομό

1 λεμόνι

Ξύσμα από ένα λεμόνι

5 με 6 φύλλα βασιλικού

Ελαιόλαδο

2 με 3 σταγόνες ξίδι balsamico

Εκτέλεση

Καβουρντίζουμε το φιστίκι και το αλέθουμε μαζί με τα φύλλα βασιλικού, το ξύσμα λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Το αφήνουμε στην άκρη.  

Κόβουμε τον σολομό σε λεπτές λωρίδες.

Κόβουμε τη σάρκα από το λεμόνι (χωρίς το λευκό μέρος) σε μικρούς κύβους.

Βράζουμε, όπως πάντα, τα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε με το πέστο φιστίκι, τον σολομό, τα κομμάτια λεμόνι και στο τέλος με το ξίδι balsamico.

Μεσογειακή κρύα μακαρονάδα με τόνο και πιπεριές

4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

500 γρ. ριγκατόνι

250 γρ. τόνο σε κονσέρβα

1 βαζάκι πιπεριές Φλωρίνης ψητές (αυτές που είναι μέσα στο ξίδι)

2 χούφτες μαύρες ελιές

3 κουταλιές σούπας κάπαρη

2 φιλέτα αντζούγιας

1 κουτ. γλυκού μουστάρδα

5 κουταλιές σούπας balsamico

Ελαιόλαδο

Μαϊντανό

Πεκορίνο τριμμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πρώτα φτιάχνουμε τη βινεγκρέτ βάζοντας στο μπλέντερ τις αντζούγιες, τη μουστάρδα, το balsamico και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε μέχρι να γίνει παχύρρευστη.

Κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες και τις τσιγαρίζουμε ελαφρώς στο τηγάνι με τις ελιές και την κάπαρη.

Βράζουμε τα μακαρόνια και αφού κρυώσουν τα ανακατεύουμε με τις πιπεριές, τον στραγγισμένο τόνο και τέλος τη βινεγκρέτ. Ολοκληρώνουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο πεκορίνο τριμμένο.

4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες Facebook Twitter
Η σεφ Μάγκυ Ταμπακάκη που μαγειρεύει στην ιταλική τρατορία Napul’è. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Napul'è, Λεωφόρος Αναγυρούντος 34, Βάρη, τηλ: 210 9655815

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άκης Πετρετζίκης: Ο πιο δημοφιλής σεφ της Ελλάδας αφηγείται τη ζωή του στη LiFO

Οι Αθηναίοι / Άκης Πετρετζίκης: Ο πιο δημοφιλής σεφ της Ελλάδας αφηγείται τη ζωή του στη LiFO

Τα πρώτα βήματα, η τηλεόραση, η ελληνική κουζίνα, τα βιβλία, το website που συμβουλεύεται ένας στους τρεις Έλληνες για το φαγητό της ημέρας, τα μαγαζιά, η προσαρμογή της επιτυχίας σε συνθήκες καραντίνας και τα «Μελομακάρονα του Άκη» που μετρούν 2,7 εκατομμύρια page views.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ