Heritage: Μια ανεξιχνίαστη κληρονομιά από τον ιστορικό αμπελώνα του κτήματος Μερκούρη

Τρελό Κρασί! Φουλ εφηβικός έρωτας… Facebook Twitter
Το πιο πιθανό είναι, πάντως, η ερυθρή ποικιλία από την οποία φτιάχνεται το Heritage να είναι κάποια ιταλική ποικιλία που στάλθηκε το μακρινό 1870 μαζί με τα refosco.
0

TO HERITAGE ΕΙΝΑΙ είναι ένα ερυθρό κρασί που για μένα αποτελεί την απόλυτη έκφραση της κομψότητας. Το δοκίμασα πρώτη φορά σε μια πριβέ γευσιγνωσία με εξαιρετικούς επαγγελματίες, όπου ένας από αυτούς έφερε το Heritage του 2022. Η πρώτη γουλιά ήταν αρκετή, η αίσθηση ήταν σαν ένα εφηβικό φιλί, για όποιον τυχερό θυμάται πώς είναι. Διακριτικό αλλά και με πάθος, μια γευστική βόλτα σε έναν κήπο με τριαντάφυλλα, κεράσια και βατόμουρα, απαλή γεύση από κανέλα και μπαχάρι. Μαλακές τανίνες και επίγευση με διάρκεια και εξέλιξη. Το κρασί αυτό φτιάχνεται μόνο από τον πρόρωγο, δηλαδή από τον καλύτερο ποιοτικά σταφυλοζωμό.

Το Heritage γεννήθηκε από μια απορία: τι είναι αυτό το διαφορετικό σταφύλι που υπήρχε σε δυο κορμούλες στον ιστορικό αυτόριζο αμπελώνα του κτήματος Μερκούρη στο Κορακοχώρι της Ηλείας; Ο αμπελώνας αυτός δεν προσβλήθηκε ποτέ από τη φυλλοξήρα, έχει φυτά με ρίζες που ξεπερνούν και τα 150  χρόνια και πρωτοφυτεύθηκε το 1870 από τον Θοδωρή Μερκούρη, όταν αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα μετά από μια πολυταξιδεμένη ζωή. 

Το κρασί έχει ευδιάκριτο «ενεργειακό» αποτύπωμα χάρη στους ανθρώπους του· έχει αυτό το ανεξερεύνητο συμπαντικό αποτύπωμα που έχουν κρασιά terroir, το χνάρι που αφήνουν οι ψυχές που το φτιάχνουν. 

Μιλώντας με τον κ. Βασίλη Κανελλακόπουλο, τον ιδιοκτήτη του κτήματος, ένιωσα το πάθος του και την αγάπη του γι' αυτόν τον αμπελώνα όταν μου αφηγούνταν πως οι ρίζες των φυτών φτάνουν τα 25 μέτρα μήκος. «Δεν πάνε πολύ βαθιά, έως 2-3 μέτρα, αλλά απλώνονται πολύ για να αναζητήσουν τροφή και νερό». Μου εξήγησε πως το αμπέλι αυτό δεν έχει διψάσει ποτέ και αντέχει ακόμα και σε μια τέτοια άνυδρη, δύσκολη χρονιά όπως η φετινή – και το έλεγε με θαυμασμό για το φυτό και τη δύναμή του. Τα διαφορετικά αυτά φυτά αποφάσισαν να τα απομονώσουν, τα φύτεψαν σε διπλανό αμπέλι και ξεκίνησαν τις μικροοινοποιήσεις. 

ΕΠΕΞ Τρελό Κρασί! Φουλ εφηβικός έρωτας… Facebook Twitter
Ο αμπελώνας αυτός δεν προσβλήθηκε ποτέ από τη φυλλοξήρα και έχει φυτά με ρίζες που ξεπερνούν και τα 150  χρόνια.

Εν τω μεταξύ, γίνονται μελέτες για την ταυτοποίηση της ποικιλίας, που ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη, οπότε κατατάσσεται στην κατηγορία των ποικιλιών «μαυρούδι». Μαυρούδια λέγονται πολλές ερυθρές ποικιλίες που δεν έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους και δεν έχουν καμία σχέση με το μαυρούδι της Θράκης, για να μην μπερδευόμαστε. 

Το πιο πιθανό, πάντως, είναι η ερυθρή ποικιλία από την οποία φτιάχνεται το Heritage να είναι κάποια ιταλική που στάλθηκε το μακρινό 1870, μαζί με τα refosco.

Το 2017 έγινε η πρώτη επίσημη εμφάνιση του κρασιού. Παράγονται έως 2.500 φιάλες τον χρόνο και αυτές μόνο στις εξαιρετικές χρονιές, οπότε, όταν βρούμε, αγοράζουμε.

Θα κλείσω τη γευστική ανάμνηση του Heritage, αναφέροντας τους δημιουργούς του. Σε συζητήσεις που έχω κάνει με διάφορους οινοποιούς και οινολόγους έχουμε πει πολλές φορές πως το κρασί, εκτός από τη χρονιά και τις συνθήκες, έχει το αποτύπωμα από τον χαρακτήρα αυτού που το φτιάχνει. Το πιστεύω απόλυτα, και σίγουρα αυτό το διακρίνουμε στο Heritage. Έχει το αποτύπωμα του κ. Βασίλη Κανελλακόπουλου που είναι ένας σκεπτόμενος άνθρωπος, βαθιά καλλιεργημένος, έτοιμος να μιλήσει, εκτός από την αμπελουργία, για όπερα, ιστορία και πολιτική, με την ίδια ηρεμία και το ίδιο πάθος. Ένας άνθρωπος που εκπέμπει αυθεντικό πολιτισμό και ευγένεια. Τέταρτη γενιά της οικογένειας Μερκούρη, έχει καταγραφεί στο γενετικό του υλικό, χάρη στην πορεία της οικογένειάς του, ο πολιτισμός της Ιταλίας, της Αλεξάνδρειας και, φυσικά, της Ελλάδας. 

ΕΠΕΞ Τρελό Κρασί! Φουλ εφηβικός έρωτας… Facebook Twitter
Απολαύστε το Heritage δροσερό και ονειρευτείτε πως βρίσκεστε στο υπέροχο πέτροχτιστο σπίτι του κτήματος.

Έχει αποτύπωμα από τον Δημήτρη Σκαφίδα, τον οινολόγο του κτήματος, που όταν τον γνωρίσεις, δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να τον συμπαθήσεις, να θέλεις να τον κάνεις φίλο· γελάει με την καρδιά του, έχει ένα φωτεινό χαμόγελο και μια αξιοθαύμαστη σεμνότητα. Δουλεύει με αγάπη, βαθιά γνώση και εμπειρία, και φαίνεται. Εκπέμπει μια ήρεμη δύναμη. Τέλος, το Heritage σφραγίζεται από μια προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας, τον Κυριάκο Κυνηγόπουλο, τον σύμβουλο οινολόγο του κτήματος και νονό του κρασιού, αφού αυτός το ονόμασε έτσι. Είναι ο άνθρωπος που έκανε τη Μέκκα του κρασιού, τη Βουργουνδία, να έχει μάτια και καρδιά ελληνική. Όταν συμβουλεύεις σαράντα χρόνια τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος, δεν χωράνε αμφισβητήσεις, απλώς σεβασμός. Οι γνώσεις του είναι πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες. Η εμπειρία του συγκλονιστική και αξιοζήλευτη. «Παρατηρεί δέκα χιλιάδες διαφορετικά πράγματα το δευτερόλεπτο και κάνει άλλες τόσες επισημάνσεις», όπως λένε συνεργάτες του. 

Οι τρεις αυτές προσωπικότητες εκφράζονται μέσα στο Heritage: κομψότητα, αρωματικός πλούτος και όγκος με διάρκεια. Το κρασί έχει ευδιάκριτο «ενεργειακό» αποτύπωμα χάρη στους ανθρώπους του· έχει αυτό το ανεξερεύνητο συμπαντικό αποτύπωμα που έχουν τα κρασιά terroir, το χνάρι που αφήνουν οι ψυχές που το φτιάχνουν. 

Απολαύστε το Heritage δροσερό σε ένα ποτήρι Pinot Noir και συνδυάστε το με χταπόδι σχάρας με σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης, με pasta με ντοματίνια και απάκι, με λαβράκι, με μπριάμ λαχανικών, αλλά και με παραδοσιακή κερκυραϊκή παστιτσάδα. Μπορείτε, βέβαια, να το απολαύσετε και μόνο του με λίγη γραβιέρα από την Κρήτη, να ονειρευτείτε πως βρίσκεστε στο υπέροχο πέτροχτιστο σπίτι του κτήματος, να νιώσετε την απογευματινή αύρα του Ιονίου Πελάγους και να κάνετε νοερά ένα ταξίδι στον χρόνο και στην κληρονομιά που άφησε ο Θοδωρής Μερκούρης.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι;

Γεύση / Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι;

Όπως υπάρχει ο μύθος ότι το ουίσκι δεν καταναλώνεται με τίποτα τις ζεστές μέρες (ενώ φυσικά και υπάρχουν δροσεροί τρόποι για να το απολαύσουμε), το ίδιο ακριβώς πιστεύεται και για το κόκκινο κρασί. H Βασιλική Γαλάνη, σομελιέ του Materia Prima, μας συστήνει δέκα κρασιά με ελαφρύ σώμα και βελούδινες τανίνες, ιδανικά για τα πιο ζεστά καλοκαιρινά βράδια, που ταιριάζουν με τα γεμιστά και τις γαρίδες στα κάρβουνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα;

Γεύση / Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα;

Το (φαινομενικά) πιο εύκολο και απλό κοκτέιλ πρωτοεμφανίστηκε ως γιατροσόφι για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και κατέληξε να φτιάχνεται σε μπαρ όλου του κόσμου – κάποια είναι αφιερωμένα αποκλειστικά σε αυτό. Τελευταία, στην Αθήνα υπάρχουν μέρη που το προσφέρουν άψογο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ