Heritage: Μια ανεξιχνίαστη κληρονομιά από τον ιστορικό αμπελώνα του κτήματος Μερκούρη

Τρελό Κρασί! Φουλ εφηβικός έρωτας… Facebook Twitter
Το πιο πιθανό είναι, πάντως, η ερυθρή ποικιλία από την οποία φτιάχνεται το Heritage να είναι κάποια ιταλική ποικιλία που στάλθηκε το μακρινό 1870 μαζί με τα refosco.
0

TO HERITAGE ΕΙΝΑΙ είναι ένα ερυθρό κρασί που για μένα αποτελεί την απόλυτη έκφραση της κομψότητας. Το δοκίμασα πρώτη φορά σε μια πριβέ γευσιγνωσία με εξαιρετικούς επαγγελματίες, όπου ένας από αυτούς έφερε το Heritage του 2022. Η πρώτη γουλιά ήταν αρκετή, η αίσθηση ήταν σαν ένα εφηβικό φιλί, για όποιον τυχερό θυμάται πώς είναι. Διακριτικό αλλά και με πάθος, μια γευστική βόλτα σε έναν κήπο με τριαντάφυλλα, κεράσια και βατόμουρα, απαλή γεύση από κανέλα και μπαχάρι. Μαλακές τανίνες και επίγευση με διάρκεια και εξέλιξη. Το κρασί αυτό φτιάχνεται μόνο από τον πρόρωγο, δηλαδή από τον καλύτερο ποιοτικά σταφυλοζωμό.

Το Heritage γεννήθηκε από μια απορία: τι είναι αυτό το διαφορετικό σταφύλι που υπήρχε σε δυο κορμούλες στον ιστορικό αυτόριζο αμπελώνα του κτήματος Μερκούρη στο Κορακοχώρι της Ηλείας; Ο αμπελώνας αυτός δεν προσβλήθηκε ποτέ από τη φυλλοξήρα, έχει φυτά με ρίζες που ξεπερνούν και τα 150  χρόνια και πρωτοφυτεύθηκε το 1870 από τον Θοδωρή Μερκούρη, όταν αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα μετά από μια πολυταξιδεμένη ζωή. 

Το κρασί έχει ευδιάκριτο «ενεργειακό» αποτύπωμα χάρη στους ανθρώπους του· έχει αυτό το ανεξερεύνητο συμπαντικό αποτύπωμα που έχουν κρασιά terroir, το χνάρι που αφήνουν οι ψυχές που το φτιάχνουν. 

Μιλώντας με τον κ. Βασίλη Κανελλακόπουλο, τον ιδιοκτήτη του κτήματος, ένιωσα το πάθος του και την αγάπη του γι' αυτόν τον αμπελώνα όταν μου αφηγούνταν πως οι ρίζες των φυτών φτάνουν τα 25 μέτρα μήκος. «Δεν πάνε πολύ βαθιά, έως 2-3 μέτρα, αλλά απλώνονται πολύ για να αναζητήσουν τροφή και νερό». Μου εξήγησε πως το αμπέλι αυτό δεν έχει διψάσει ποτέ και αντέχει ακόμα και σε μια τέτοια άνυδρη, δύσκολη χρονιά όπως η φετινή – και το έλεγε με θαυμασμό για το φυτό και τη δύναμή του. Τα διαφορετικά αυτά φυτά αποφάσισαν να τα απομονώσουν, τα φύτεψαν σε διπλανό αμπέλι και ξεκίνησαν τις μικροοινοποιήσεις. 

ΕΠΕΞ Τρελό Κρασί! Φουλ εφηβικός έρωτας… Facebook Twitter
Ο αμπελώνας αυτός δεν προσβλήθηκε ποτέ από τη φυλλοξήρα και έχει φυτά με ρίζες που ξεπερνούν και τα 150  χρόνια.

Εν τω μεταξύ, γίνονται μελέτες για την ταυτοποίηση της ποικιλίας, που ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη, οπότε κατατάσσεται στην κατηγορία των ποικιλιών «μαυρούδι». Μαυρούδια λέγονται πολλές ερυθρές ποικιλίες που δεν έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους και δεν έχουν καμία σχέση με το μαυρούδι της Θράκης, για να μην μπερδευόμαστε. 

Το πιο πιθανό, πάντως, είναι η ερυθρή ποικιλία από την οποία φτιάχνεται το Heritage να είναι κάποια ιταλική που στάλθηκε το μακρινό 1870, μαζί με τα refosco.

Το 2017 έγινε η πρώτη επίσημη εμφάνιση του κρασιού. Παράγονται έως 2.500 φιάλες τον χρόνο και αυτές μόνο στις εξαιρετικές χρονιές, οπότε, όταν βρούμε, αγοράζουμε.

Θα κλείσω τη γευστική ανάμνηση του Heritage, αναφέροντας τους δημιουργούς του. Σε συζητήσεις που έχω κάνει με διάφορους οινοποιούς και οινολόγους έχουμε πει πολλές φορές πως το κρασί, εκτός από τη χρονιά και τις συνθήκες, έχει το αποτύπωμα από τον χαρακτήρα αυτού που το φτιάχνει. Το πιστεύω απόλυτα, και σίγουρα αυτό το διακρίνουμε στο Heritage. Έχει το αποτύπωμα του κ. Βασίλη Κανελλακόπουλου που είναι ένας σκεπτόμενος άνθρωπος, βαθιά καλλιεργημένος, έτοιμος να μιλήσει, εκτός από την αμπελουργία, για όπερα, ιστορία και πολιτική, με την ίδια ηρεμία και το ίδιο πάθος. Ένας άνθρωπος που εκπέμπει αυθεντικό πολιτισμό και ευγένεια. Τέταρτη γενιά της οικογένειας Μερκούρη, έχει καταγραφεί στο γενετικό του υλικό, χάρη στην πορεία της οικογένειάς του, ο πολιτισμός της Ιταλίας, της Αλεξάνδρειας και, φυσικά, της Ελλάδας. 

ΕΠΕΞ Τρελό Κρασί! Φουλ εφηβικός έρωτας… Facebook Twitter
Απολαύστε το Heritage δροσερό και ονειρευτείτε πως βρίσκεστε στο υπέροχο πέτροχτιστο σπίτι του κτήματος.

Έχει αποτύπωμα από τον Δημήτρη Σκαφίδα, τον οινολόγο του κτήματος, που όταν τον γνωρίσεις, δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να τον συμπαθήσεις, να θέλεις να τον κάνεις φίλο· γελάει με την καρδιά του, έχει ένα φωτεινό χαμόγελο και μια αξιοθαύμαστη σεμνότητα. Δουλεύει με αγάπη, βαθιά γνώση και εμπειρία, και φαίνεται. Εκπέμπει μια ήρεμη δύναμη. Τέλος, το Heritage σφραγίζεται από μια προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας, τον Κυριάκο Κυνηγόπουλο, τον σύμβουλο οινολόγο του κτήματος και νονό του κρασιού, αφού αυτός το ονόμασε έτσι. Είναι ο άνθρωπος που έκανε τη Μέκκα του κρασιού, τη Βουργουνδία, να έχει μάτια και καρδιά ελληνική. Όταν συμβουλεύεις σαράντα χρόνια τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος, δεν χωράνε αμφισβητήσεις, απλώς σεβασμός. Οι γνώσεις του είναι πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες. Η εμπειρία του συγκλονιστική και αξιοζήλευτη. «Παρατηρεί δέκα χιλιάδες διαφορετικά πράγματα το δευτερόλεπτο και κάνει άλλες τόσες επισημάνσεις», όπως λένε συνεργάτες του. 

Οι τρεις αυτές προσωπικότητες εκφράζονται μέσα στο Heritage: κομψότητα, αρωματικός πλούτος και όγκος με διάρκεια. Το κρασί έχει ευδιάκριτο «ενεργειακό» αποτύπωμα χάρη στους ανθρώπους του· έχει αυτό το ανεξερεύνητο συμπαντικό αποτύπωμα που έχουν τα κρασιά terroir, το χνάρι που αφήνουν οι ψυχές που το φτιάχνουν. 

Απολαύστε το Heritage δροσερό σε ένα ποτήρι Pinot Noir και συνδυάστε το με χταπόδι σχάρας με σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης, με pasta με ντοματίνια και απάκι, με λαβράκι, με μπριάμ λαχανικών, αλλά και με παραδοσιακή κερκυραϊκή παστιτσάδα. Μπορείτε, βέβαια, να το απολαύσετε και μόνο του με λίγη γραβιέρα από την Κρήτη, να ονειρευτείτε πως βρίσκεστε στο υπέροχο πέτροχτιστο σπίτι του κτήματος, να νιώσετε την απογευματινή αύρα του Ιονίου Πελάγους και να κάνετε νοερά ένα ταξίδι στον χρόνο και στην κληρονομιά που άφησε ο Θοδωρής Μερκούρης.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι;

Γεύση / Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι;

Όπως υπάρχει ο μύθος ότι το ουίσκι δεν καταναλώνεται με τίποτα τις ζεστές μέρες (ενώ φυσικά και υπάρχουν δροσεροί τρόποι για να το απολαύσουμε), το ίδιο ακριβώς πιστεύεται και για το κόκκινο κρασί. H Βασιλική Γαλάνη, σομελιέ του Materia Prima, μας συστήνει δέκα κρασιά με ελαφρύ σώμα και βελούδινες τανίνες, ιδανικά για τα πιο ζεστά καλοκαιρινά βράδια, που ταιριάζουν με τα γεμιστά και τις γαρίδες στα κάρβουνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα;

Γεύση / Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα;

Το (φαινομενικά) πιο εύκολο και απλό κοκτέιλ πρωτοεμφανίστηκε ως γιατροσόφι για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και κατέληξε να φτιάχνεται σε μπαρ όλου του κόσμου – κάποια είναι αφιερωμένα αποκλειστικά σε αυτό. Τελευταία, στην Αθήνα υπάρχουν μέρη που το προσφέρουν άψογο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα 70's

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM