Έτσι τρώμε τώρα Facebook Twitter
Κρουασάν στο Overoll. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έτσι τρώμε τώρα: 24 γαστρονομικές τάσεις της εποχής

0

ΓΙΝΑΜΕ ΠΑΡΙΣΙ

Μια πολύ αγαπημένη μου ιστορία από το αθηναϊκό παλίμψηστο θέλει έναν γνωστό δανδή της πόλης να μπαίνει σε έναν φούρνο του Κολωνακίου και να ζητάει ένα stollen. Όταν τον ενημέρωσαν πως δεν φτιάχνουν, έφυγε με μια χωριάτικη φραντζόλα. Σύμφωνα με την αφήγηση, ζήτησε το γερμανικό γλυκό ψωμί με χιουμοριστική διάθεση, αλλά, αν το έκανε σήμερα, είναι πολύ πιθανό να του έλεγαν πως έχουν να του προσφέρουν κάτι παρόμοιο.

Στην Αθήνα ξεφουρνίζονται πλέον γαλλικές μπαγκέτες και προζυμένια ψωμιά αργής ωρίμανσης, πολύσπορα με εννιά δημητριακά, βρόμης, κουρκουμά, μαύρη σοκολάτα, σταφίδες, βερίκοκα και σύκα, κράνμπερις και φουντούκια σε ένα μόνο καρβέλι. Έχουμε δοκιμάσει πολλά και διαφορετικά μπριός, πρόσφατα αρχίσαμε να καταναλώνουμε ιταλικές συνταγές, μπορούμε να κάνουμε συνδρομή για να φτάνουν στο σπίτι μας χειροποίητες φέτες για τοστ. Μαζί με τους παλιούς καλούς της φούρνους που επιβιώνουν στον χρόνο, η Αθήνα έχει ανεβάσει κατακόρυφα το επίπεδο του ψωμιού της. 

Χρήσιμες διευθύνσεις: Τρομερό Παιδί, Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια / Kora, Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι / Black Salami, Ζωοδόχου Πηγής 71 και Μεθώνης, Εξάρχεια / Brio, Σολωμού 9, Νέο Ψυχικό, 210 6728128 

Ή ΜΗΠΩΣ ΓΙΝΑΜΕ ΒΙΕΝΝΗ;

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που ξυπνάνε αχάραγα, μετράνε τη σωστή θερμοκρασία και υγρασία για να πετύχουν το τέλειο στοφάρισμα και να προσφέρουν ζύμες με πολλές δεκάδες στρώσεις που, φτιαγμένες με προζύμι και ποιοτικό βούτυρο, χρειάζονται ακόμα και εβδομήντα δύο ώρες για να ολοκληρωθούν. Το κρουασάν τους απαιτεί τέχνη για να βγει μυρωδάτο, τραγανό εξωτερικά, τρυφερό και αφράτο εσωτερικά. Το βρίσκουμε στους third wave φούρνους αλλά και σε μέρη που έχουν αφοσιωθεί αποκλειστικά σε αυτό, ζούμε πλέον σε μια πόλη όπου χρησιμοποιούνται οι λέξεις «croissanterie» και «viennoiserie». 

Χρήσιμες διευθύνσεις: Overoll Croissanterie, Πραξιτέλους 27, Αθήνα / Fika, Βούρβαχη 6, Κουκάκι / Queen bee, Πατριάρχου Ιωακείμ 45, Κολωνάκι 

ΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΑΪΛΑΝΔΕΖΙΚΟ

DAO Facebook Twitter
Σούπα pho από το Dao. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Steamed rice pancakes, banh mi, δηλαδή μπαγκέτες φτιαγμένες στο χέρι, γεμιστές με φρέσκα λαχανικά, σπιτική μαγιονέζα, σάλτσα ντομάτας και μαριναρισμένο-μαγειρεμένο κρέας της επιλογής μας, παραδοσιακά salad bowls, πάπια με κάρι και γάλα καρύδας, μοσχάρι με σάλτσα φιστικοβούτυρου, κοτόπουλο τρικολόρε, που αποτελεί ένα κλασικό παιδικό γεύμα.

Έπειτα είναι η pho, η ελαφριά σούπα με νουντλς ρυζιού που μαγειρεύεται σε ζωμό από φρέσκα κόκαλα μοσχαριού για δώδεκα ολόκληρες ώρες σε σιγανή φωτιά, περιέχει πολλά διαφορετικά μπαχαρικά και μυρωδικά, ενώ στο Βιετνάμ σερβίρεται και ως πρωινό. Η ισορροπημένη κουζίνα της νοτιοανατολικής Ασίας με τα πιάτα που αναπαράγουν το σύμβολο του γιν-γιανγκ έχει κατακτήσει την πόλη και δικαίως, οι εκπρόσωποί της μαγειρεύουν εκπληκτικά. 

Χρήσιμες διευθύνσεις: Dao Vietnamese Street Food, Σαρρή 36, Ψυρρή, 210 3222641 Hanoi, Πετράκη 12, Σύνταγμα, 213 0451379 Madame Phú Man Chú, Πραξιτέλους 36 & Σκουλενίου 4, Αθήνα, 210 3231366 

ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΦ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ

Σταυριανή Ζερβακάκου Facebook Twitter
H σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου στη λαϊκή. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι νέοι τιμονιέρηδες στις κουζίνες επιστρέφουν στη δουλειά με ένα προϊόν από κάθε τους ταξίδι, φέρνουν ψάρια και κρέατα από τον τόπο τους, ξέρουν τα τυριά που παράγονται ανά την Ελλάδα, επισκέπτονται οι ίδιοι τους πάγκους των υπαίθριων αγορών. Θυμάμαι αυτόν που αγωνιούσε μην τελειώσει ο ανθός αλατιού που έχει ανακαλύψει στην Πελοπόννησο και μια σεφ να αγοράζει αυγά βιολογικά, τα πιο ακριβά της λαϊκής, γιατί τα είχε δοκιμάσει και της είχαν δώσει το αποτέλεσμα που ήθελε στο πιάτο.

Πλέον βλέπουμε μενού που αναφέρουν αναλυτικά τους μικρούς παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζονται, ακούμε μάγειρες να λένε πως δεν έκαναν «τίποτα το φοβερό» στα πιάτα τους παρά ανέδειξαν όσο πιο λιτά γίνεται την καλή πρώτη ύλη τους. 

Ή ΦΥΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΠΟΣΤΑΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 

Vu Dinh Hung Facebook Twitter
Το μποστάνι του Vu Dinh Hung σε μια ταράτσα στο κέντρο της πόλης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σε μια ταράτσα στην περιοχή του Πανεπιστημίου ανθίζουν λεμονόχορτο, ασιατικός βασιλικός και φύλλα μπετέλ, μια άλλη στο Παγκράτι ετοιμάζεται να γίνει συνέχεια ενός κτήματος γεμάτο βότανα και βρώσιμα λουλούδια, ένα εστιατόριο της Νέας Φιλαδέλφειας έχει το δικό του μποστάνι στους Αγίους Αναργύρους και προσπαθεί να αποκτήσει αυτονομία όσον αφορά τα βιολογικά λαχανικά που αξιοποιεί στις συνταγές του. Στο Μαρκόπουλο μια φάρμα τροφοδοτεί την τελευταία μεγάλη γαστρονομική άφιξη της πόλης. Φαίνεται πως το farm to table κίνημα στο φαγητό ήρθε για να μείνει και να αναπτυχθεί. 

Χρήσιμες διευθύνσεις: Soil, Φερεκύδου 5, Παγκράτι, 210 7513505 / Bocas meze, Προύσης 13, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2580908 Delta restaurant, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 698 6657553 / Madame Phú Man Chú, Πραξιτέλους 36 & Σκουλενίου 4, Αθήνα, 210 3231366 

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ, ΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΚΑ ΜΕΝΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ 

Ακολουθώντας την εποχή ή προτείνοντας πιάτα που βγαίνουν για όσο έχει στη διάθεσή του ο δημιουργός τους το υλικό που τον ενθουσίασε, τα σημερινά εστιατόρια αποφεύγουν τη σταθερότητα στο μενού και τις σπεσιαλιτέ. Πλέον, αντί να έχουμε αγαπημένα πιάτα, έχουμε αγαπημένες φιλοσοφίες ανθρώπων που μας προσφέρουν κάθε φορά και κάτι διαφορετικό. 

Χρήσιμες διευθύνσεις: Ρακόρ, Πλαταιών 10, Κεραμεικός, 211 710 8877 Simul, Υψηλάντου 63, Κολωνάκι, 210 7224737 / Herve, Τριών Ιεραρχών 170, Πετράλωνα, 210 3471332 Lost Athens, Αρχέλαου 7, Παγκράτι, 210 7230832 / Alficon, Ηρώνδα 8, Παγκράτι, 216 9005059 

ΤΡΩΜΕ ΚΑΙ ΠΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 

φιτα Facebook Twitter
Κροκέτα μοσχαρίσιας γλώσσας και κρέμα σελινόριζας στο ΦΙΤΑ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
λάλος Facebook Twitter
Ο Λάλος στον Νέο Κόσμο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το γαστρομαγειρείο με τη φημισμένη ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο που έχει τους φανατικούς του και το εκλέρ καραμέλα για φινάλε κι ένα ακόμα εστιατόριο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους παραγωγούς, την εποχικότητα, τη βιωσιμότητα, την παράδοση στα υλικά αλλά και την ελευθερία στη δημιουργία.

Το μπαρ πίσω από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με τα απλά κοκτέιλ και την πίτσα, που έχει μετατραπεί σε στέκι των θεατρόφιλων, άλλο ένα που άνοιξε λίγο πιο κάτω, προσφέροντας καλό καφέ και χαλαρές βραδιές. Η διώροφη μονοκατοικία του ’30, που μετατράπηκε σε ολοήμερο στέκι, συνδυάζοντας το design, τις τέχνες, τα ισορροπημένα κοκτέιλ και το προσεγμένο bar-food – μπορούμε να αγοράσουμε και κάποιο από τα έπιπλά του φεύγοντας. Το θρυλικό πλέον αφτεράδικο, που από τα σαράντα του τετραγωνικά έχει περάσει όλη η Αθήνα, τραγουδώντας από Στέλιο Καζαντζίδη μέχρι Tom Waits. Η αυθεντική ιταλική πίτσα ενός Μιλανέζου που αγαπάει τη Νάπολη. Τα παϊδάκια κοτόπουλο που ψήνονται στο αίθριο μιας εργατικής κατοικίας. Το αρμένικο πανάλαφρο κεμπάπ που φτιάχνεται από το 1983 και ο χειροποίητος φιλεταρισμένος γύρος που προσφέρεται σε ένα σουβλατζίδικο, το οποίο δεν έχει αλλάξει όψη από το 1987.

Αυτά είναι τα παλιά και τα νέα στέκια τα οποία συνθέτουν μια γειτονιά που μας κρατάει στα στενά της όλες τις ώρες, που ό,τι έχει ανοίξει μέχρι στιγμής σε αυτή είναι εξαιρετικό. 

Χρήσιμες διευθύνσεις: ΦΙΤΑ, Ντουρμ 1, 211 4148624 Annie fine cooking, Μεναίχμου 4, 210 9213690 Naif, Λεοντίου 10, 210 9334946 Λάλος, Ευρυδάμαντος 19, 210 9373987 / Τέρας, Θεοδώρητου Βρεσθένης 45, 211 4180653 / La Bella Napoli, Ρουμπέση 64, 211 1150602 Grill House Vassilis, Φρειδερίκου Σμιθ 14, 210 9234437 Tόμας κεμπάπ, Μήτρου Σαρκουδίνου 49, Νέος Κόσμος, 210 9015981 / Αχιλλέας, Σπινθάρου 18, Νέος Κόσμος, 210 9021391 / Batman, Θεοδώρητου Βρεσθένης 40, 210 9241585  

ΤΡΩΜΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 

Κάποτε δύο πράγματα ήταν κλειστά στην πρεμιέρα της εβδομάδας: τα κομμωτήρια, που ξεκουράζονταν από τους πιεστικούς ρυθμούς του Σαββάτου, και τα πιο καλά εστιατόρια της πόλης. Πλέον έχουμε αρκετές και πολύ φίνες επιλογές σε περίπτωση που θέλουμε να βγούμε τη μέρα που φαινομενικά οι ρυθμοί εξόδου είναι πεσμένοι. 

ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ 

κρασια Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έχουν γεννήσει πολλές διαφωνίες, τόσες, που υπάρχουν οι φυσικοκλάστες και οι φυσικομάχοι αυτήν τη στιγμή μεταξύ των οινόφιλων. Όμως πολλοί νέοι οινοποιοί στρέφονται στην παραγωγή κρασιών ελαχίστων παρεμβάσεων, θέλοντας να αναδείξουν τον χαρακτήρα της περιοχής στην οποία απλώνονται οι αμπελώνες τους, το κλίμα, το έδαφος, τη δυναμική των ποικιλιών που χειρίζονται, χωρίς να προσπαθούν να την προσαρμόσουν σε όσα περιμέναμε μέχρι τώρα από αυτές όταν τις διαβάζαμε σε μια ετικέτα.

Συχνά, στα φυσικά κρασιά εμφιαλώνεται ο χαρακτήρας του παραγωγού. Κι ακόμα και αν δεν αρέσουν σε κάποιους, αποτελούν αδιαμφισβήτητη τάση, φαίνεται ότι θα δούμε και δοκιμάσουμε πολλά ακόμα από αυτά. 

Χρήσιμες διευθύνσεις: Mr Vertigo, πλ. Φιλικής Εταιρείας 15, Κολωνάκι, 210 720862 / Heteroclito, Φωκίωνος 2, Σύνταγμα, 210 3239406 / Oinoscent, Βουλής 45-47, Σύνταγμα, 210 3229374 Warehouse, Βαλτετσίου 21, Εξάρχεια, 215 5408002 Materia Prima, Φαλήρου 68, Κουκάκι, 210 9245935 & πλ. Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, 210 7255171 / Τανίνη Αγάπη Μου, Ιπποκράτους 91, Εξάρχεια, 211 1150145 / Junior Does Wine, Μαιάνδρου 5, Ιλίσια, 210 7222883 / BoBo Wine Bar, Αναστασίου Ζίννη 36, Kουκάκι, 210 9244244 / Paleo, Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, 210 4125204 / Κάρολος, Ομήρου 41-43, Νέα Σμύρνη, 212 1065556 

ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ SMASH BURGER 

Burger από το Smash 'n' Bun Facebook Twitter
Burger από το Smash 'n' Bun. Φωτ.: Δ. Πατρίκιος

Αν και κανείς δεν μπορεί να το ισχυριστεί με σιγουριά, είναι πολύ πιθανό να πρωτοεμφανίστηκε στο Άσλαντ του Κεντάκι, στον αμερικανικό Νότο, όταν πριν από πενήντα χρόνια ένας ψήστης του Dairy Cheer πίεσε και πλάτυνε πάνω στο γκριλ ένα μπέργκερ μαζί με φασόλια κονσέρβας, παίρνοντας μια γεύση που τον ικανοποίησε. Όλο το νόημα σε αυτό το μπέργκερ είναι να αναδειχθεί η γεύση του κρέατος που πιέζεται με μια μεταλλική σπάτουλα πάνω στην καυτή πλάκα μέχρι να «καραμελώσει». Πλαισιώνεται από φρέσκα λαχανικά, χειροποίητες σος, american cheese, κλείνεται μέσα σε αφράτο potato bun, αυτό είναι όλο, χωρίς πολλά πολλά.

Το smashing και το burger που μπορούμε να πιάσουμε εύκολα με τα χέρια μας, απολαμβάνοντας όλα τα του υλικά σε κάθε μπουκιά, γοήτευσε τόσο την Αθήνα που έκανε τους πολύ πληθωρικούς προκατόχους του να μοιάζουν σαν να έρχονται από το μακρινό παρελθόν. 

Χρήσιμες διευθύνσεις: Birdman, Βουλής 35, Σύνταγμα , 210 3212800 Smash' n Bun, Πατριάρχου Ιωακείμ 48, 210 7249802, Κολωνάκι / Dave Red Athens, Βερανζέρου 25, Ομόνοια, 2144027660 / Smash Burger, Καραΐσκου 117, Πειραιάς, 210 3000535 


 
ΤΡΩΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΠΙΑΤΑ

Τα κεραμικά πιάτα του Birdman. Facebook Twitter
Τα κεραμικά πιάτα του Birdman. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Την επομένη φορά που θα επισκεφθείτε κάποιο από τα νέας γενιάς εστιατόρια παρατηρήστε το σερβίτσιο σας. Αν σας αρέσει, ρωτήστε κάποιον από το προσωπικό για το εργαστήριο που το έφτιαξε, θα ξέρει να σας πει. Η αρχέγονη τέχνη της κεραμικής έχει μπει ξανά για τα καλά στη ζωή μας και τα σκεύη της λειτουργούν ως καμβάς, αναδεικνύοντας τις μαγειρικές δημιουργίες. 

ΤΡΩΜΕ ΣΕ ΜΠΑΡΕΣ

Έτσι τρώμε τώρα Facebook Twitter
Η μπάρα του Birdman. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κάποτε η λέξη «μπάρα» παρέπεμπε αυτομάτως σε ποτά που θα συνοδεύονταν μονάχα από ένα μπολάκι με ξηρούς καρπούς. Πλέον όλο και περισσότερα εστιατόρια τοποθετούν ψηλά σκαμπό μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα τους, αφήνοντάς μας να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία παρασκευής του φαγητού μας. Στις γαστρονομικές μπάρες της Αθήνας τρώμε από yakitori και dim sum μέχρι μπάμιες τηγανητές, σαρδέλες ημίπαστες και ντολμαδάκια με αχινό. 

Χρήσιμες διευθύνσεις: Herve, Τριών Ιεραρχών 170, Πετράλωνα, 210 3471332 Tuk Tuk, Βεΐκου 40, Κουκάκι, 211 4051947 Sushimou,  Σκούφου 6, Σύνταγμα 6908831200 Birdman, Βουλής 35, Σύνταγμα, 210 3212800 Drupes & Drips, Ζήτρου 20, Κουκάκι, 2109230052 / Gargaretta, Ροβέρτου Γκάλλι 1, Ακρόπολη, 210 9228713 / Το Λοκάλι, Σαρρή 44, Ψυρρή, 210 3250673 / Odori Vermuteria Di Atene, Σκουλενίου 2, πλατεία Κλαυθμώνος, 210 3314674 / Kobra, Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια, 2103638134 

ΠΛΕΟΝ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΠΑΡΕΣ 

Colonisateur Précoce Facebook Twitter
To Colonisateur Précoce του Μeerkat cocktail safari bar. Φωτ.: Παναγιώτης Μαΐδης

Πρόσφατα δοκίμασα ένα punch αρκετά μπελαλίδικο. Σε μια κατσαρόλα βάζουν μπέρμπον, παλαιωμένο κονιάκ, τζαμαϊκανό ρούμι, αψέντι, φρέσκο χυμό ανανά κρύας έκθλιψης, λάιμ, κόκκινο τσάι και ζάχαρη και αφήνουν το μείγμα για μία ημέρα. Την επομένη προσθέτουν σε αυτήν αγελαδινό γάλα και το αφήνουν για άλλες είκοσι τέσσερις ώρες για να ζυμωθεί. Έπειτα το φιλτράρουν μέχρι να γίνει διαυγές.  

Κι αυτό δεν είναι το μοναδικό κοκτέιλ της Αθήνας που απαιτεί περισσότερη διαδικασία απ’ όση μπορούμε να φανταστούμε. Τα νέα και καλά μπαρ της πόλης μάς σερβίρουν ποτά που τα δουλεύουν σχεδόν από το μηδέν, φτιάχνουν μόνα τους τα σιρόπια, τους πουρέδες και τα bitters που χρησιμοποιούν, κάποια αρωματίζουν τα ίδια τις αλκοολικές βάσεις. 

Χρήσιμες διευθύνσεις: Meerkat Cocktail Safari, Χρήστου Βυζαντίου 7, 213 0453390, Κουκάκι / Baba Au Rum, Κλειτίου 6, Σύνταγμα, 211 7109140 / Bar In Front of the Bar, Πετράκη 1, Σύνταγμα, 698 0635896 Uncle Tan’s Drinking House, Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, 210 4510011 / Barro Negro, Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, πλατεία Κλαυθμώνος, 210 0107618  

ΤΡΩΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ 

σαντουιτς Facebook Twitter
Σάντουιτς από το Black Salami. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Κάποτε νομίζαμε ότι για να φάμε το καλύτερο σάντουιτς της ζωής μας θα έπρεπε να ταξιδέψουμε μερικές χιλιάδες μίλια και να βρεθούμε στο Katz’s delicatessen της Νέας Υόρκης. Ευτυχώς, το ανεβασμένο επίπεδο του ψωμιού συμπαρέσυρε και αυτό των σάντουιτς.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις στο γραφείο μας έχουμε μια φοκάτσια με μορταδέλα, κρεμώδη μπουράτα, relish από κόκκινες πιπεριές, κονφί ντομάτα και beurre noisette με φιστίκι Αιγίνης, ενώ ένα microbakery των Εξαρχείων τσεκάρει τις προμήθειές του, έτσι ώστε να μην ξεμείνει από το παστράμι που, υπό κανονικές συνθήκες, θα περνάγαμε έναν ωκεανό για να το βρούμε.

Χρήσιμες διευθύνσεις: Στους οι new age φούρνους και τα νέα ποιοτικά καφέ της Αθήνας. Επίσης, θα τα βρείτε στο Big Mouth, Πραξιτέλους 20, Σύνταγμα, 210 3250449  

ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΣΑ

Τα τελευταία χρόνια φωτογραφίζουμε εντυπωσιακούς ξυλόφουρνους από τους οποίους βγαίνουν καλά μελετημένα και ωριμασμένα ζυμάρια που αρταίνονται με ΠΟΠ ιταλικές πρώτες ύλες, και όχι μόνο.

Γίναμε ειδικοί στο να κρίνουμε ποια πίτσα της Αθήνας προσεγγίζει περισσότερο αυτήν που μας έχουν διδάξει οι Ναπολιτάνοι, έχουμε δοκιμάσει λίγο και από τον τρόπο της Ρώμης, πλέον ξέρουμε τι πάει να πει neo neapolitan style, να διαχωρίζουμε τις κλασικές από τις νεότερες, μέχρι και την παλιά σπέσιαλ βρίσκουμε στην πιο ποιοτική της μορφή. 

Χρήσιμες διευθύνσεις: Pizza Dal Professore, Κολοκοτρώνη 3 & Βουλής 7, Σύνταγμα, 211 182 8508 Granello, Περικλέους 18, Σύνταγμα, 210 3226542 Mozzart, Χρυσοσπηλιωτίσσης 1, Σύνταγμα / ΤΖΑΪΑΝΤ, Γεωρ. Ολυμπίου 21, Κουκάκι / Tre Sorelle, Αρχέλαου 19, Παγκράτι, 211 4072172 Pizzaslut, Παρνασσού 3, Πλατεία Καρύτση, 210 3210233 La Bella Napoli, Ρουμπέση 64, Νέος Κόσμος, 211 1150602 / Valteziana Pizzeria, Βαλτετσίου 41, 212 1073755 Cupola, Ευφορίωνος 13, Παγκράτι, 211 4117444 / Lollo’s, Εθνικής Αντιστάσεως 3Α, Χαλάνδρι, 210 6801040 / Alio Neighborhood Pizzeria, Ηρακλείτου 71, Χαλάνδρι, 210 6086304 / Flower, Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, 210 6465029  

ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΑ ΖΥΜΩΜΕΝΟ 

adam kontovas Facebook Twitter
Ο Άνταμ Κοντοβάς. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μάθαμε, καταναλώσαμε και συνεχίζουμε να τρώμε μπόλικο κίμτσι, το (συνήθως) κινέζικο λάχανο που έχει αλατιστεί, καρυκευτεί και έχει παραμείνει για μερικές μέρες, τουλάχιστον, σε βάζο μέχρι να ζυμωθεί. Στα εστιατορικά μενού, σε προσεγμένα delivery, σε λίστες κοκτέιλ θα βρείτε πλέον πολλά και διαφορετικά ζυμωμένα λαχανικά που δίνουν μια umami διάσταση στο γευστικό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα αποτελούν σημαντικό κομμάτι του zero waste κινήματος που συζητιέται όλο και πιο έντονα από τους σεφ. 

ΤΟ «ΥΓΙΕΙΝΟ ΒΡΟΜΙΚΟ» ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΔΟΞΟ 

joshua tree Facebook Twitter
Vegan επιλογές από το Joshua Tree. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σε ένα σύγχρονο μίνι-μάρκετ του κέντρου ξεφουρνίζεται καθημερινά μια λουκανικόπιτα που κάποιοι έχουν βάλει στη βαλίτσα τους για να τη μεταφέρουν μέχρι το Λονδίνο και το Βερολίνο. Αντί για ένα κλασικό λουκάνικο έχει ένα από τόφου.

Επίσης, μπορούμε να βρούμε cookies και παγωτό, mac‘n’cheese και πολλά μπέργκερ, λαχματζούν και γιαουρτλού φτιαγμένα με εναλλακτικό τρόπο, χωρίς κρέας και ζωικά προϊόντα, τώρα που ένα μέρος του junk food της Αθήνας είναι vegan. Για μια χορτοφαγική σκεπαστή της Αθήνας έχει ακουστεί η ατάκα, «αν ήταν κοινωνικά αποδεκτό, θα την παντρευόμουν». 

Χρήσιμες διευθύνσεις: Bamboo Vegan, Σόλωνος 102, Εξάρχεια, 210 3300018 / Keenkies, Θεμιστοκλέους 56, Εξάρχεια, 210 3815278 / SPOiLD, Βουλής 5, Σύνταγμα, 210 320115 / Joshua tree Cafe, Αναπαύσεως 13, Μετς, 210 9239747 / Vegan Beat, Περικλέους 56, Μοναστηράκι, 210 3213009 / Vegan Souvlaki, Αϊδινίου 9, Άγιος Δημήτριος, 210 976 4555 Peas, Φαλήρου 40, Κουκάκι, 210 9218875 / W Karytsi, Πλ. Καρύτση 5, 210 3216738 

706
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

ΜΑΘΑΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΟ DELIVERY 

Αν έδωσαν κάτι οι καραντίνες, είναι ότι άλλαξαν τόσο τη δική μας σχέση με το φαγητό απ’ έξω όσο κι εκείνων που δεν είχαν σκεφτεί μέχρι τότε να βγάλουν το δικό τους έξω από τις σάλες των εστιατορίων τους. Είδαμε κορυφαίους του είδους να βρίσκουν λύσεις ώστε να προσαρμοστούν στα δεδομένα, στις πιο τρελές και απροσδόκητες σεζόν για την εστίαση παγκοσμίως, οι Αθηναίοι ανακάλυπταν μέσα από το Ιnstagram και τις πλατφόρμες διανομής τα virtual και ghost εστιατόρια που εμφανίζονταν το ένα μετά το άλλο.

Κάποιοι δοκίμασαν για πρώτη φορά γεύσεις από εστιατόρια που δεν είχαν επισκεφθεί όσο η ζωή κυλούσε σε κανονικούς ρυθμούς. Μερικά από τα εκλεκτά delivery της Αθήνας λειτουργούν ακόμα, προσφέροντας πραγματικά γκουρμέ μπολ με μπόλικο ψάρι, γεύματα εμπνευσμένα από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ιαπωνίας της δεκαετίας του ’70 ή τραγανή γουρουνοπούλα. 

Χρήσιμες διευθύνσεις: EKIBEN by Birdman, Βουλής 35, Σύνταγμα, 210 3212800 Sushi Lunchi, Σκούφου 6, Σύνταγμα, 690 8831200 / Sando, Πετράκη 7, Σύνταγμα, 210 3226653

Η ΠΟΛΗ ΕΧΕΙ ΚΑΒΑΛΗΣΕΙ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΦΕ  

καφες Facebook Twitter
Καφές από το Dope. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Ανάμεσά μας υπάρχουν αυτοί που δοκιμάζουν τον καφέ, όπως άλλοι το κρασί, που μπορούν να μιλήσουν για τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν αυτόν της Αιθιοπίας από εκείνον της Βραζιλίας, ξέρουν από φάρμες και υψόμετρα, από aeropress και V60. Θέλοντας και μη, όλοι έχουμε δοκιμάσει καφέ με οξύτητες. Είναι σχεδόν αδύνατο να πιει κανείς πολύ κακό καφέ πλέον στην Αθήνα. 

Χρήσιμες διευθύνσεις: Μόντακιου, Σταδίου 30, Πανεπιστήμιο / Δυο Γουλιές & Δυο Μπουκιές, Δραγατσανίου 8, Πανεπιστήμιο / Bayard, Ζωοδόχου Πηγής 132-134, Εξάρχεια / Taf coffee, Εμμανουήλ Μπενάκη 7, Εξάρχεια/ A tot, Λέκκα 28, Σύνταγμα / Kaya, Βουλής 7, Σύνταγμα / Third Place, Απόλλωνος 23Β, Σύνταγμα / In Love Again, Κλειτίου 3, Σύνταγμα / Lot51, Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Ιλίσια / Foyer, Πανεπιστημίου 46, Ομόνοια / Dope, Βύσσης 25, Μοναστηράκι & Φωκίωνος Νέγρη 49, Κυψέλη / Anana, Πραξιτέλους 33, Σύνταγμα / Morning Bar, Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι / Kick, Σποράδων 26, Κυψέλη / Williwaw, Κερκύρας 69, Κυψέλη / The Underdog, Ηρακλειδών 8, Θησείο / Kudu, 25ης Μαρτίου 22, Νέο Ψυχικό 

ΑΛΛΑ ΤΡΩΜΕ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ 

τόμας Facebook Twitter
Το σουβλάκι του Τόμας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι παλιοί και φημισμένοι μάστορες του εθνικού μας street food ούτε που είχαν σκεφτεί να βάλουν τηγανητές πατάτες στην πίτα μας. Ακολουθώντας το παράδειγμά τους, οι νέοι επενδύουν σε ποιοτικό κρέας και υπεραμύνονται της λιτότητας στο σουβλάκι, ανάγοντάς το σε κάτι παραπάνω από ένα γρήγορο και οικονομικό γεύμα που κάποια στιγμή ταυτίστηκε μόνο με τη χόρταση και όχι με την απόλαυση. 

Χρήσιμες διευθύνσεις: Η Βόλβη, Ευριπίδου 24-26, Κεντρική Δημοτική Αγορά Αθήνας / Μίμης, Ευφράνορος 10, Παγκράτι / Hoocut, Πλ. Αγίας Ειρήνης 9, Μοναστηράκι  

ΤΡΩΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 

Ακόμα κι αν μπορούμε να βρούμε παντού σεβίτσε, αυτό στη βάση του έχει πολύ συχνά ντόπιο ψάρι. Από κει που νομίζαμε ότι δεν θα δούμε ποτέ κάποια φαγητά σε μενού γευσιγνωσίας, έχουμε δοκιμάσει χωριάτικη και σφακιανή πίτα με όλη τους τη γεύση συμπυκνωμένη σε fine dining μπουκιές.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι μάγειρες που, επενδύοντας στην εγχώρια πρώτη ύλη και δουλεύοντας με (καλώς) εισαγόμενες τεχνικές, πατάνε με το ένα πόδι στην παράδοση και με το άλλο στη δημιουργία. Όπως υπάρχουν κι αυτοί που προσθέτουν διακριτικά τις πινελιές τους σε πιάτα που κάποτε βρίσκαμε μόνο σε χωριά ανά την Ελλάδα. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, η ελληνική κουζίνα έχει βρει κι έναν άλλον τρόπο να υπάρχει. 

Χρήσιμες διευθύνσεις: Αleria, Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Κεραμεικός, 210 5222633 / CTC, Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 7228812 / Sense restaurant, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, 210 9200240, Ακρόπολη

ΚΑΙ ΠΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

μπύρα Facebook Twitter
Blame The Sun Athens Taproom. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών από το 2019, η χώρα τότε είχε πενήντα επτά ζυθοποιίες. Σχεδόν κάθε τόπος έχει τη δική του μπίρα, τα μπαρ και τα εστιατόρια τις ψάχνουν και φροντίζουν να τονίζουν ότι τις διαθέτουν, στο Κουκάκι λειτουργούν δύο taprooms από νομάδες μικροζυθοποιούς που προωθούν παράλληλα και τη δουλειά των υπολοίπων, που αποτελούν τη δεμένη κοινότητά τους.

Παράλληλα, δέκα κορυφαίοι Έλληνες bartenders επαναπροσδιόρισαν το τσίπουρο, φτιάχνοντας το δικό τους premium, κάποιοι εκμεταλλεύονται την πληθώρα βοτάνων του τόπου για να παράγουν τζιν και η μαστίχα έχει γίνει κουλ. 

Χρήσιμες διευθύνσεις: Strange Brew Taproom & Bottleshop, Φαλήρου 86, Κουκάκι / Blame The Sun Athens Taproom, Βεΐκου 60, Κουκάκι 

TO BRUNCH ΑΛΛΑΞΕ

black salami brunch Facebook Twitter
Καγιανάς από το Black Salami. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Έχει ξεφύγει εδώ και καιρό από τα αυγά Benedict, τo Croque Monsieur και τα pancakes με πραλίνα σοκολάτα, δεν έχει πλέον όρια αλλά ποικιλομορφία. Έχουμε ξεχάσει ότι κάποτε δίναμε κυριακάτικα ραντεβού για να το απολαύσουμε, αφού τώρα προσφέρεται σε πολλά μέρη καθημερινά και μέχρι να πέσει ο ήλιος. Κάποιοι βρήκαν τον τρόπο να το σερβίρουν ακόμα και σε street εκδοχή, βάζοντας καγιανά σε κουτί για noodles. 

Χρήσιμες διευθύνσεις: Morning bar, Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι / Μπελ Ρεϋ, Φαλήρου 88, Κουκάκι, ​​213 0326450 Naif, Λεοντίου 10, Νέος Κόσμος, 210 9334946 Black Salami, Ζωοδόχου Πηγής 71 και Μεθώνης, Εξάρχεια / Διακοπές, Λεωφ. Ιωνίας 125, Άλιμος / The Rabbit Punch, Ευφράνορος 40, Παγκράτι, 210 7567840 Beauty Killed The Beast, Παραμυθίας 14, Κεραμεικός, 698 0049924 The Blind Spot, Αγίας Παρασκευής 29, Χαλάνδρι / Spiti cocktail bar, Ανδρέα Παπανδρέου, Χαλάνδρι, 210 6833677  

ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΑ 

Ourse Facebook Twitter
Η τάρτα φιστίκι του Ourse.

Mία μόνο τάρτα που φτιάχνεται αυτήν τη στιγμή στην πόλη περιέχει το φιστίκι σε τέσσερις διαφορετικές υφές, ψήνεται και ξαναψήνεται μέχρι να φτάσει στο πωλητήριο. Εκτός από το ότι παρουσιάζουν συνέχεια κάτι καινούργιο, συμβαδίζοντας με την εποχικότητα, οι ζαχαροπλάστες μας προσφέρουν γλυκά κομψοτεχνήματα που χρειάζονται χρόνο και κορυφαία πρώτη ύλη για να φτιαχτούν και να μπουν στο κουτί μας. 

Χρήσιμες διευθύνσεις: Βοn Bon Fait Maison, Πετράκη 30, Σύνταγμα & Πολυδεύκους 39, Πειραιάς / Dimitris Economides, λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό / Ourse, Μυστρά 39, Γλυφάδα / Pavlov’s Lab, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ 15, Νέα Ερυθραία / Σουit by Babis Zidilis, Τερψιθέας 47, Παλαιό Φάληρο /  In Love Again, Κλειτίου 3, Αθήνα / Poulette, Ελληνοσερβικής Φιλίας 64, Αγία Παρασκευή 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το νέο ασιατικό φαγητό της Αθήνας μάς έχει ενθουσιάσει

Γεύση / Το νέο ασιατικό φαγητό της Αθήνας μάς έχει ενθουσιάσει

Ένα ινδικό και δύο βιετναμέζικα εστιατόρια, ένα dim sum bar στον Πειραιά κι ένα σουσάδικο που φιλετάρει ψάρι σε ένα απροσδόκητο μέρος είναι οι καινούργιες αφίξεις που μας χορταίνουν με όσα νόστιμα (και μερικές φορές δυσεύρετα) έχουν να μας προτείνουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σε μια νέα άφιξη του Αλίμου βρίσκονται όλο το χρόνο σε mood διακοπών

Γεύση / «Διακοπές»: Μια νέα άφιξη στον Άλιμο, όπου βρίσκονται όλο τον χρόνο σε χαλαρό mood

Με τα χρώματα, το φαγητό, τα ποτά τους, οι «Διακοπές» θέλουν να γίνουν το ολοήμερο στέκι των Νοτίων Προαστίων που θα θυμίζει τις πιο χαλαρές μέρες του χρόνου, όταν όλοι είμαστε πιο ξέγνοιαστοι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ