''Εδώ ο καλός ο λούτσος''. Από την Ελένη Ψυχούλη

''Εδώ ο καλός ο λούτσος''. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
0

 

Τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί τη φρεσκάδα, πέρα από την εμπιστοσύνη στον “δικό” μας ψαρά. Η στενή σχέση με το μαγαζάκι της γειτονιάς μας είναι η μοναδική εγγύηση,  εκεί όπου η ανθρώπινη επαφή και το επαγγελματικό φιλότιμο αντικαθιστούν την απρόσωπη επαφή με την ανωνυμία των μεγάλων αλυσίδων, διαιωνίζοντας ταυτόχρονα τα επαγγέλματα που πολύ θα ήθελε να εξαφανίσει η παγκοσμιοποίηση.

Πάω βόλτα στα ψαράδικα

*O Στρατής Μπουρνούς ξεκίνησε σαν ερασιτέχνης, μοιράζοντας πόρτα-πόρτα τα ψάρια που του έστελναν από την πατρίδα του, τη Μυτιλήνη. Από τους ιχθυότοπους της Λήμνου, της Αργολίδας, της Μυτιλήνης, της Χίου και των Κυκλάδων, αλλά και ψάρι βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας, εδώ το φρέσκο ψάρι και τα όστρακά σου καθαρίζονται και φιλετάρονται, όσο εσύ χαζεύεις στην οθόνη ντοκιμαντέρ του National Geographic. Με ένα τηλέφωνο, η ψαριά της ημέρας φθάνει και ντελίβερυ στην πόρτα σου.

Ο Μυτιληνιός, Λ. Παπάγου 130, Ζωγράφου, 2107706215

*Ένας «Θαλάσσιος Κήπος» με φρέσκο ψάρι σε καλές τιμές κυρίως από τη Νάξο αλλά και από τη Χίο, τη Χαλκίδα, την Κάρυστο, την Κάλυμνο, τσιπούρα και λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας από το Μαρμάρι και μια μικρή ποικιλία από θαλασσινά ημέρας. Σπεύσατε νωρίς, η φρεσκάδα ξεπουλάει!

Εθν. Αντιστάσεως 182, Καισαριανή, 2107242094

*Ο «Ιχθύς»,  ή αλλιώς το πρώτο αθηναϊκό ψαράδικο με υπηρεσία δημοσίων σχέσεων, private chef που κάθε Παρασκευή θα σε μυήσει στα μυστικά του φιλεταρίσματος, on line υπηρεσίες και δώρο το βιβλίο «12 μήνες ψάρια» με κάθε αγορά, έχει κάψει τις καρδιές των βορείων προαστείων τα τελευταία τρία χρόνια. Τα υποκαταστήματα πέφτουν βροχή και ο Κώστας Φίλης μπορεί να περηφανεύεται ότι πουλάει το πιο σπάνιο, το πιο εξειδικευμένο ψάρι και θαλασσινό στην πρωτεύουσα.

Ηρακλλείτου 32, Πάτημα Χαλανδρίου, 2106898931

Δεν είναι μόνο που το ψάρι τους είναι ολόφρεσκο και ψαρεμένο στο Αιγαίο είναι και η ευγένεια των παιδιών, που μαζί με το ψαράκι ή το καλαμάρι που θα σου καθαρίσουν, θα σου συστήσουν πάντα και μια πρωτότυπη συνταγή, νοστιμότατη και προσαρμοσμένη στα βιαστικά ωράρια της σύγχρονης νοικοκυράς. Οι κυρίες του Παγκρατίου ορκίζονται στο όνομά του: αυτές ξέρουν καλύτερα.

*Η Αιγινίτισα, Φιλολάου 142, Παγκράτι, τηλ. 210 7519314

Όλο το χρόνο εδώ θα βρείτε το φρεσκότερο ψάρι. Ο Μανώλης Φακίνος το προμηθεύεται από δικούς του ανθρώπους στη Λήμνο και τη Νάξο. Κι αυτός θα σας τα καθαρίσει και θα σας υποδείξει τον ιδανικό τρόπο για να τα μαγειρέψετε.

*Ο Μπαρμπουνάκης, 28ης Οκτωβρίου 4, Ψυχικό, 2106743639*

Ο Παναγιώτης Κοκώνης μπορεί να εγγυηθεί το καλύτερο, αφού από το δεύτερο πόστο του, στην Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου διαλέγει πρώτα-πρώτα το καλύτερο για το μαγαζί του. Οι πάγκοι του θα σας εκλπήξουν με την ποικιλία τους σε πρωτότυπα ψαρικά και οστρακοειδή, αφού οι μόνιμοι βουτηχτάδες φροντίζουν για το καλύτερο. Εδώ βρήκα τα σπάνια καβούρια της Καβάλας ολοζώντανα αλλά και φούσκες συντηρημένες σε θαλασσόνερο από τα Δωδεκάνησα.

Η Χαλκίδα, Κεντρική Αγορά του Πειραιά, 2104222574

Το μπαρμπούνι στο διαδίκτυο

Ποιός έχει πια τον χρόνο να ξυπνήσει πρωί-πρωί και να τρέξει στον ψαρά για το καλύτερο της αγοράς; Πηγαίνετε στο γραφείο και στείλτε το πρώτο mail της ημέρας στο ηλεκτρονικό σας ιχθυοπωλείο. Για εγγυημένη φρεσκάδα.

www.pantafresko.gr Τσιπούρες πελαγίσιες, χριστόψαρα, χταπόδια πάνω από 3 κιλά, λαβράκια Πολυχνίτου, γάμπαρη και αστακός. Τηλεφωνείστε στο 69782675674 για να ενερωθείτε για την ψαριά της ημέρας.

www.fishmarket.gr Σαν να είστε σε προσωπική επαφή με τον ψαρά της γειτονιάς σας.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ