9 γρήγορες συνταγές, 5 εύκολες σαλάτες και μια τέλεια μακαρονάδα με τα σαρδελάκια του κουτιού

9 γρήγορες συνταγές, 5 εύκολες σαλάτες και μια τέλεια μακαρονάδα με τα σαρδελάκια του κουτιού Facebook Twitter
Mια κονσέρβα σαρδελάκια είναι και μια νοστιμότατη πρώτη ύλη, ένα εργαλείο στα χέρια του μάγειρα που θέλει να την εκμεταλλευτεί σε μια γρήγορη δημιουργία.
1

Όσο τρελαμένος υγιεινιστής κι αν είσαι κι όσο να εχθρεύεσαι την κονσέρβα, αποκλείεται από το ντουλάπι σου να μην έχει περάσει ένα κουτί σαρδελάκια.

Η κονσέρβα σαρδέλα για τον Έλληνα είναι κάτι παραπάνω από σνακ ή ένα πρόχειρο φαγητό της στιγμής. Είναι ο Ζήκος και όλοι οι Μπακαλόγατοι της παλιάς μπακαλοταβέρνας, είναι η παρέα του ούζου και του τσίπουρου, είναι ο φτωχικός μεζές που ανοίγει μόλις εμφανιστούν μουσαφιραίοι, είναι η νοστιμιά της καβάντζας όταν η κουζίνα δεν έχει μαγειρέψει στο σπίτι, είναι η θάλασσα όταν δεν είσαι κοντά της, του κουτιού και με τα Ω3 της, η μνήμη μιας παλιάς Ελλάδας του ταπεινού μεζέ, η Μεσόγειος που ξέρει ότι το μικρό ψάρι έχει τη νοστιμιά.

Πέρα απ’ όλ’ αυτά, μια κονσέρβα σαρδελάκια είναι και μια νοστιμότατη πρώτη ύλη, ένα εργαλείο στα χέρια του μάγειρα που θέλει να την εκμεταλλευτεί σε μια γρήγορη δημιουργία.

9 τρόποι για κάτι «στα γρήγορα»

1. Τις σερβίρουμε ολόκληρες με ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες ή φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, λίγη κάπαρη και χυμό λεμονιού.

2. Τις σερβίρουμε ολόκληρες πάνω σε χούμους, ρεγγοσαλάτα ή ταραμοσαλάτα.

3. Τις σερβίρουμε με ντομάτα και ξερό ή φρέσκο κρεμμύδι κομμένα σε μικρά καρεδάκια.

4. Τις σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί αλειμένο με πελτέ ντομάτας, πασπαλισμένες με ρίγανη.

5. Ταιριάζουν πολύ ωραία σε όλες τις σαλάτες με όσπρια, όπως στις φακές με φρέσκα μυρωδικά ή τα φασόλια πιαζ, αλλά και στη σκορδάτη πατζαροσαλάτα και όλες τις πατατοσαλάτες.

6. Φτιάχνουμε μπρουσκέτες με αραβική πίτα ζεσταμένη στο γκριλ, αλειμένη με σάλτσα pesto και ψιλοκομμένο σκορδάκι.

7. Φτιάχνουμε σάντουιτς με ζεστό μαύρο ψωμί αλειμμένο με σάλτσα pesto, φέτες ώριμης ντομάτας, μανούρι και λίγη ρίγανη.

8. Τις σερβίρουμε πάνω σε τετράγωνα φρεσκοψημμένης σφολιάτας με μια λεπτή φετούλα λεμόνι και ψιλοκομμένο άνηθο.

9. Χτυπάμε στο μπλέντερ 2 κουτιά σαρδέλες με το λάδι τους, 2 σκελίδες σκόρδο, το χυμό από ένα λεμόνι, πιπέρι και μαϊντανό ψιλοκομμένο. Το χρησιμοποιούμε σαν ντιπ ή το αλείφουμε πάνω σε φρυγανισμένα ψωμάκια. Μπορούμε επίσης να γεμίσουμε μικρές πατατούλες που θα βράσουμε σε αλατισμένο νερό και θα τις κουφώσουμε στο εσωτερικό τους, σαν πρώτο πιάτο.

9 γρήγορες συνταγές, 5 εύκολες σαλάτες και μια τέλεια μακαρονάδα με τα σαρδελάκια του κουτιού Facebook Twitter
Φτιάχνουμε μπρουσκέτες με αραβική πίτα ζεσταμένη στο γκριλ.

5 εύκολες σαλάτες με σαρδελάκια του κουτιού

1. Τις προσθέτουμε σε μια απλή μαρουλοσαλάτα με κρεμμυδάκι, άνηθο, μαϊντανό και ραπανάκια σε ροδέλες.

2. Κόβουμε ένα αγγούρι σε λάμες από τον τρίφτη της πατάτας, προσθέτουμε μισό ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο, τις σαρδέλες και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο και σησαμέλαιο. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι.

3. Κόβουμε ένα πορτοκάλι σε κυβάκια, προσθέτουμε τις σαρδέλες, μια ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο, ελάχιστο κύμινο, μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό και λαδολέμονο.

4. Κόβουμε σε μπουκίτσες δυό κουτιά σαρδέλες και τις γαρνίρουμε με ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα, λίγη κάπαρη, αγγουράκι, θυμάρι, χυμό λεμονιού, καβουρδισμένο κουκουνάρι και κρουτόν από χωριάτικο ψωμί ψημμένα στο τηγάνι.

5. Ταραμοσαλάτα από σαρδέλες. Χτυπάμε στο μίξερ 240 γρ. σαρδέλες, 100 γρ. γιαούρτι, 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, 10cl κονιάκ και μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό.

9 γρήγορες συνταγές, 5 εύκολες σαλάτες και μια τέλεια μακαρονάδα με τα σαρδελάκια του κουτιού Facebook Twitter
Προσθέτουμε όλα τα υλικά και τα γυρίζουμε στο τηγάνι για 3 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα αρώματά τους.

+ Μία συνταγή με έμπνευση από τη Σικελία

Μακαρονάδα με σαρδέλες

Υλικά για 4 άτομα

1 πακέτο σπαγγέτι

3 κουτιά σαρδέλες στραγγισμένες από το λάδι τους

1 φινόκιο ψιλοκομμένο

Mισή κούπα καβουρδισμένα αμύγδαλα χοντροκομμένα στο μπλέντερ

1 κουταλιά της σούπας μαύρη σταφίδα

1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρια

μερικές ίνες σαφράν

μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

αλάτι-πιπέρι

Διαδικασία

Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Σε ένα φαρδύ τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το φινόκιο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα γυρίζουμε στο τηγάνι για 3 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα αρώματά τους. Ρίχνουμε στο τηγάνι τα μακαρόνια και τα γυρνάμε δυό φορές με τη σάλτσα ώστε να πάει ομοιόμορφα παντού. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Η σαρδέλα στο ράφι

Trata

Σαρδέλες από τις θάλασσες του Βορείου Αιγαίου. Σχετικά μικρές σε μέγεθος, με λευκή, συνεκτική και «ζωντανή» σάρκα. Νόστιμες και ήπια αλμυρές. Ιδανικές για μακαρονάδες και καναπεδάκια.

Think Green

Επιλεγμένες σαρδέλες από τα καθαρά νερά του Βόρειου Αιγαίου, σε ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, εν ψυχρώ πίεσης, από επιλεγμένες βιολογικές καλλιέργειες. Με εύθριπτη, κοκκινωπή σάρκα, ισορροπημένη αλμύρα και κάπως καπνιστή γεύση. Ιδανικές για σαλάτες και μπρουσκέτες.

ΕΡΓΟΝ

Ψαρεμένες σε ελληνικές θάλασσες και συντηρημένες σε φυτικό λάδι, περα από τη νοστιμιά τους τις λατρεύεις πέρα από τη νοστιμιά τους για τη μαγική συσκευασία που σε γυρνά πίσω, στην Ελλάδα του ’60. Στα καταστήματα με ελληνικά τοπικά προϊόντα

Ambrosia

Με παράδοση από το 1928, η βολιώτικη Αμβροσία είναι από τις πρώτες ελληνικές εταιρίες που χώρεσαν τη σαρδέλα σε ένα κουτί. Ελληνικό ψάρι του Αιγαίου και καθόλου συντηρητικά, σε φυτικό λάδι, για μια από τις πιο νόστιμες σαρδέλες του κουτιού.

9 γρήγορες συνταγές, 5 εύκολες σαλάτες και μια τέλεια μακαρονάδα με τα σαρδελάκια του κουτιού Facebook Twitter
Oι σαρδέλες του Ergon
Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM