5 καλά ελληνικά κρασιά που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ και οι ιδανικές γεύσεις που τα συνοδεύουν

5 καλά ελληνικά κρασιά που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ και οι ιδανικές γεύσεις που τα συνοδεύουν Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Με την έγκριση των εμβολίων από τους αρμόδιους οργανισμούς φαρμάκων μεγάλη αισιοδοξία επικράτησε στον πλανήτη για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Αντ' αυτού, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις, οι μεταλλάξεις του ιού και οι εποχή, που ευνοεί τη διασπορά ιώσεων, μας προσγείωσαν απότομα.

Τα κεφάλια μέσα ξανά και άγνωστο πότε θα πάρουμε ανάσα.


Για τις μικρές απολαύσεις που προσφέρουν οι ανέμελες έξοδοι σε αγαπημένα στέκια ούτε λόγος, μια και αργούνε. Κάποιοι τις τοποθετούν μετά την ανοιξιάτικη παρέλαση, άλλοι μετά το Πάσχα και αρκετοί αρχές καλοκαιριού.


Μέχρι τότε, το κρασί παραμένει παρηγοριά σε συνθήκες εγκλεισμού, με ή χωρίς φαγητό. Μαζί με την καλή φίλη και οινολόγο Βένια Ρούφα δοκιμάζουμε συνεχώς νέες ετικέτες, πειραματιζόμαστε συνδυάζοντάς τες με φαγητά που εύκολα μπορούν να παρασκευαστούν στο σπίτι και σας προτείνουμε 5 ελληνικές ετικέτες με τιμές που δεν ξεπερνούν τα 15 ευρώ.

ΛΑΓΟΡΘΙ

Αχαΐα

Εδανός Οινοποιητική / Λαγόρθι / 2019

5 καλά ελληνικά κρασιά που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ και οι ιδανικές γεύσεις που τα συνοδεύουν Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Λαγόρθι είναι λευκή ποικιλία της ορεινής Αιγιαλείας, με κομψότητα και κρυστάλλινο χαρακτήρα, που κάνει αρκετούς οινόφιλους να τη συγκρίνουν με λευκές ποικιλίες της κεντρική Ευρώπης. Στο προσκήνιο την έφερε ο επίμονος οινοποιός Άγγελος Ρούβαλης (Οινοφόρος), όμως σπάνια συναντάται μονοποικιλιακά οινοποιημένη, γι' αυτό και έχει ενδιαφέρον να δοκιμάσετε την πρόταση του Εδανού. Οι έντονα φυτικές νότες και ο ξεχωριστός χαρακτήρας αυτής της ιδιαίτερης ποικιλίας «δένουν» εξαιρετικά με ένα καλομαγειρεμένο πιάτο από αγκινάρες αλά πολίτα με αρακά, μάραθο και καρότο κομμένο σε ροδέλες.

Η απλότητα μπορεί να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις.

CHARDONNAY & ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ

Κοζάνη

Οινοποιείο Μπελίδη / Chardonnay - Μαλαγουζιά / 2020

5 καλά ελληνικά κρασιά που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ και οι ιδανικές γεύσεις που τα συνοδεύουν Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στις όχθες της λίμνης Πολυφύτου εγκαταστάθηκε το 1923 ο παππούς του Χρήστου Μπελίδη με τις ανταλλαγές πληθυσμών που προέκυψαν τότε μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ήπια καλλιέργεια, χαμηλή στρεμματική απόδοση (400 κιλά/στρέμμα), χειρωνακτικός τρύγος και αρμονικό πάντρεμα του κοσμοπολίτικου Chardonnay με το succes story των ελληνικών λευκών, τη Μαλαγουζιά. Αυτό το ευωδιαστό λευκό, αν και πρόσφατα εμφιαλωμένο, θυμίζει βόλτα ανάμεσα σε ροδακινιές, με τη σάρκα του φρούτου να πλημμυρίζει μύτη και στόμα.

Το βουτυράτο Chardonnay και η δροσιστική Μαλαγουζιά δεν συνδυάστηκαν τυχαία, αλλά για κάνουν παρέα σε ένα χυλωμένο ριζότο με μπόλικα θαλασσινά και σαφράν. Η λιπαρότητα του πιάτου, η θαλασσινή αύρα και οι λεπτές νότες του σαφράν θα αναδείξουν αυτό το ιντριγκαδόρικο κρασί.

ΛΥΓΙΑ

Κεφαλονιά

Οινοποιείο Παναγιώτη Σαρρή / Τσαούσι / 2020

5 καλά ελληνικά κρασιά που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ και οι ιδανικές γεύσεις που τα συνοδεύουν Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μπορεί οι Κεφαλονίτες να καυχώνται για τη Ρομπόλα, όμως στο νησί καλλιεργούνται κι άλλες λευκές ποικιλίες, εξίσου ενδιαφέρουσες. Το Τσαούσι το συναντάμε σε ελάχιστες φυτεύσεις και η πρόταση του Πάνου, που κατατάσσεται στα πορτοκαλί κρασιά (orange wine), προέρχεται από ένα μικρό αυτόριζο αμπέλι στην περιοχή Λειβαθώ. Η απόδοση δεν ξεπερνάει τα 700 κιλά το στρέμμα και η συνολική παραγωγή από την εσοδεία του 2020 είναι μόλις 1.000 φιάλες. Η εκχύλιση διήρκεσε δύο εβδομάδες, όσο και η ζύμωση, και ακολουθήθηκε πάτημα σε παραδοσιακή στροφιλιά. Λυγιά ονομάζεται το δέντρο λυγαριά αλλά και ο οικισμός όπου βρίσκεται το οινοποιείο, λίγο πριν από την παραλία Μεγάλη Πέτρα.

Με σιγουριά, ο πιο αρμονικός συνδυασμός είναι μια νόστιμη μελιτζανοσαλάτα με καρύδια και ταχίνι, σερβιρισμένη με ψημένες πιτούλες. Ο Πάνος μας πρότεινε μια ντόπια παραδοσιακή συνταγή με χταπόδι και σκορδαλιά πατάτας που παίρνει ροζ χρώμα από το ζουμί του χταποδιού, αλλά δεν είχαμε τα υλικά, έτσι επιφυλαχθήκαμε για την επόμενη φορά.

ΜΑΥΡΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ NATURE

Αχαΐα

Οινοποιείο Τετράμυθος / Μαύρο Καλαβρυτινό / 2019

5 καλά ελληνικά κρασιά που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ και οι ιδανικές γεύσεις που τα συνοδεύουν Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Για την ομάδα του Τετράμυθου από το Άνω Διακοπτό τα πολλά λόγια είναι περιττά. Συμπαθούμε αφάνταστα τους ανθρώπους, εκτιμούμε τη δουλειά που γίνεται στο αμπέλι, δεν χορταίνουμε να γευόμαστε τα κρασιά τους! Κι ενώ μας έχουν κερδίσει κυρίως με τις προτάσεις τους σε λευκά, η φινετσάτη τοπική ποικιλία Μαύρο Καλαβρυτινό εσοδείας 2019, με ζύμωση και ωρίμανση σε ξύλινη δεξαμενή 5 τόνων, ξεφεύγει εντελώς από τον χαρακτήρα των περισσοτέρων ελληνικών ερυθρών.


Τα διακριτικά αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων και οι μαλακές τανίνες του ταιριάζουν απίστευτα με μια φρέσκια παλαμίδα πλακί, ψημένη στον φούρνο, στολισμένη με φέτες ντομάτας, άνηθο και πατάτες.


Μην παραλείψετε να προσθέσετε ξαλμυρισμένη κάππαρη και να είστε γενναιόδωροι στο ελαιόλαδο, για να κάνει πλούσια σάλτσα. Οι «καταδύσεις» με ψωμί προσθέτουν πάντα λάγνο χαρακτήρα σε κάθε γαστριμαργική εμπειρία.

ΚΟΡΥΦΗ ΑΓΓΕΛΩΝ

Γουμένισσα

Κτήμα Τάτση / Ξινόμαυρο - Νεγκόσκα -Cinsault - Cabernet Sauvignon - Merlot / 2013

5 καλά ελληνικά κρασιά που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ και οι ιδανικές γεύσεις που τα συνοδεύουν Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Περικλής και ο Στέργιος Τάτσης ανήκουν στους λιγοστούς Έλληνες οινοποιούς που τις τελευταίες τρεις δεκαετίες χαράζουν δρόμους χωρίς παρεμβάσεις, σε αμπέλι και οινοποιείο. Χαρακτηριστικά θυμόμαστε τον Περικλή να μας λέει την ώρα που δοκιμάζαμε παρέα ένα κρασί του: «Μπορώ να σας πω με ακρίβεια πότε έβρεξε, τι θερμοκρασίες είχε εκείνη τη χρονιά, πότε και με τι συνθήκες ακριβώς τρυγήσαμε...». Κάπως έτσι πρέπει να είναι όσοι παράγουν κρασί, άνθρωποι που σέβονται τη φύση και «πατάνε» στη γη. Η Κορυφή Αγγέλων προέρχεται από χαρμάνι τοπικών και κοσμοπολίτικων ποικιλιών, έχει «ξεκουραστεί» χρόνια στο κελάρι και έχει μεγάλη αρωματική ένταση αποξηραμένων φρούτων, μπαχαρικών και καπνού.

Το τανικό Ξινόμαυρο, η αδάμαστη Νεγκόσκα, το σωματώδες Cabernet Sauvignon, μαζί με Merlot και Cinsault, δημιουργoύν ένα πολύπλοκο κρασί με γευστική ένταση που στέκεται επάξια δίπλα σε ένα πλούσιο οσομπούκο (μοσχαρίσιο κότσι) μιλανέζε, αρωματισμένο με δεντρολίβανο, σέλερι και κόκκινο κρασί... δηλαδή Κορυφή Αγγέλων. Η άριστη εξέλιξη στον χρόνο (πρόκειται για κρασί του 2013) και η σχέση ποιότητας/τιμή το κάνουν μοναδικό.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ