5 καλά ελληνικά κρασιά που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ και οι ιδανικές γεύσεις που τα συνοδεύουν

5 καλά ελληνικά κρασιά που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ και οι ιδανικές γεύσεις που τα συνοδεύουν Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Με την έγκριση των εμβολίων από τους αρμόδιους οργανισμούς φαρμάκων μεγάλη αισιοδοξία επικράτησε στον πλανήτη για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Αντ' αυτού, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις, οι μεταλλάξεις του ιού και οι εποχή, που ευνοεί τη διασπορά ιώσεων, μας προσγείωσαν απότομα.

Τα κεφάλια μέσα ξανά και άγνωστο πότε θα πάρουμε ανάσα.


Για τις μικρές απολαύσεις που προσφέρουν οι ανέμελες έξοδοι σε αγαπημένα στέκια ούτε λόγος, μια και αργούνε. Κάποιοι τις τοποθετούν μετά την ανοιξιάτικη παρέλαση, άλλοι μετά το Πάσχα και αρκετοί αρχές καλοκαιριού.


Μέχρι τότε, το κρασί παραμένει παρηγοριά σε συνθήκες εγκλεισμού, με ή χωρίς φαγητό. Μαζί με την καλή φίλη και οινολόγο Βένια Ρούφα δοκιμάζουμε συνεχώς νέες ετικέτες, πειραματιζόμαστε συνδυάζοντάς τες με φαγητά που εύκολα μπορούν να παρασκευαστούν στο σπίτι και σας προτείνουμε 5 ελληνικές ετικέτες με τιμές που δεν ξεπερνούν τα 15 ευρώ.

ΛΑΓΟΡΘΙ

Αχαΐα

Εδανός Οινοποιητική / Λαγόρθι / 2019

5 καλά ελληνικά κρασιά που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ και οι ιδανικές γεύσεις που τα συνοδεύουν Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Λαγόρθι είναι λευκή ποικιλία της ορεινής Αιγιαλείας, με κομψότητα και κρυστάλλινο χαρακτήρα, που κάνει αρκετούς οινόφιλους να τη συγκρίνουν με λευκές ποικιλίες της κεντρική Ευρώπης. Στο προσκήνιο την έφερε ο επίμονος οινοποιός Άγγελος Ρούβαλης (Οινοφόρος), όμως σπάνια συναντάται μονοποικιλιακά οινοποιημένη, γι' αυτό και έχει ενδιαφέρον να δοκιμάσετε την πρόταση του Εδανού. Οι έντονα φυτικές νότες και ο ξεχωριστός χαρακτήρας αυτής της ιδιαίτερης ποικιλίας «δένουν» εξαιρετικά με ένα καλομαγειρεμένο πιάτο από αγκινάρες αλά πολίτα με αρακά, μάραθο και καρότο κομμένο σε ροδέλες.

Η απλότητα μπορεί να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις.

CHARDONNAY & ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ

Κοζάνη

Οινοποιείο Μπελίδη / Chardonnay - Μαλαγουζιά / 2020

5 καλά ελληνικά κρασιά που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ και οι ιδανικές γεύσεις που τα συνοδεύουν Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στις όχθες της λίμνης Πολυφύτου εγκαταστάθηκε το 1923 ο παππούς του Χρήστου Μπελίδη με τις ανταλλαγές πληθυσμών που προέκυψαν τότε μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ήπια καλλιέργεια, χαμηλή στρεμματική απόδοση (400 κιλά/στρέμμα), χειρωνακτικός τρύγος και αρμονικό πάντρεμα του κοσμοπολίτικου Chardonnay με το succes story των ελληνικών λευκών, τη Μαλαγουζιά. Αυτό το ευωδιαστό λευκό, αν και πρόσφατα εμφιαλωμένο, θυμίζει βόλτα ανάμεσα σε ροδακινιές, με τη σάρκα του φρούτου να πλημμυρίζει μύτη και στόμα.

Το βουτυράτο Chardonnay και η δροσιστική Μαλαγουζιά δεν συνδυάστηκαν τυχαία, αλλά για κάνουν παρέα σε ένα χυλωμένο ριζότο με μπόλικα θαλασσινά και σαφράν. Η λιπαρότητα του πιάτου, η θαλασσινή αύρα και οι λεπτές νότες του σαφράν θα αναδείξουν αυτό το ιντριγκαδόρικο κρασί.

ΛΥΓΙΑ

Κεφαλονιά

Οινοποιείο Παναγιώτη Σαρρή / Τσαούσι / 2020

5 καλά ελληνικά κρασιά που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ και οι ιδανικές γεύσεις που τα συνοδεύουν Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μπορεί οι Κεφαλονίτες να καυχώνται για τη Ρομπόλα, όμως στο νησί καλλιεργούνται κι άλλες λευκές ποικιλίες, εξίσου ενδιαφέρουσες. Το Τσαούσι το συναντάμε σε ελάχιστες φυτεύσεις και η πρόταση του Πάνου, που κατατάσσεται στα πορτοκαλί κρασιά (orange wine), προέρχεται από ένα μικρό αυτόριζο αμπέλι στην περιοχή Λειβαθώ. Η απόδοση δεν ξεπερνάει τα 700 κιλά το στρέμμα και η συνολική παραγωγή από την εσοδεία του 2020 είναι μόλις 1.000 φιάλες. Η εκχύλιση διήρκεσε δύο εβδομάδες, όσο και η ζύμωση, και ακολουθήθηκε πάτημα σε παραδοσιακή στροφιλιά. Λυγιά ονομάζεται το δέντρο λυγαριά αλλά και ο οικισμός όπου βρίσκεται το οινοποιείο, λίγο πριν από την παραλία Μεγάλη Πέτρα.

Με σιγουριά, ο πιο αρμονικός συνδυασμός είναι μια νόστιμη μελιτζανοσαλάτα με καρύδια και ταχίνι, σερβιρισμένη με ψημένες πιτούλες. Ο Πάνος μας πρότεινε μια ντόπια παραδοσιακή συνταγή με χταπόδι και σκορδαλιά πατάτας που παίρνει ροζ χρώμα από το ζουμί του χταποδιού, αλλά δεν είχαμε τα υλικά, έτσι επιφυλαχθήκαμε για την επόμενη φορά.

ΜΑΥΡΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ NATURE

Αχαΐα

Οινοποιείο Τετράμυθος / Μαύρο Καλαβρυτινό / 2019

5 καλά ελληνικά κρασιά που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ και οι ιδανικές γεύσεις που τα συνοδεύουν Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Για την ομάδα του Τετράμυθου από το Άνω Διακοπτό τα πολλά λόγια είναι περιττά. Συμπαθούμε αφάνταστα τους ανθρώπους, εκτιμούμε τη δουλειά που γίνεται στο αμπέλι, δεν χορταίνουμε να γευόμαστε τα κρασιά τους! Κι ενώ μας έχουν κερδίσει κυρίως με τις προτάσεις τους σε λευκά, η φινετσάτη τοπική ποικιλία Μαύρο Καλαβρυτινό εσοδείας 2019, με ζύμωση και ωρίμανση σε ξύλινη δεξαμενή 5 τόνων, ξεφεύγει εντελώς από τον χαρακτήρα των περισσοτέρων ελληνικών ερυθρών.


Τα διακριτικά αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων και οι μαλακές τανίνες του ταιριάζουν απίστευτα με μια φρέσκια παλαμίδα πλακί, ψημένη στον φούρνο, στολισμένη με φέτες ντομάτας, άνηθο και πατάτες.


Μην παραλείψετε να προσθέσετε ξαλμυρισμένη κάππαρη και να είστε γενναιόδωροι στο ελαιόλαδο, για να κάνει πλούσια σάλτσα. Οι «καταδύσεις» με ψωμί προσθέτουν πάντα λάγνο χαρακτήρα σε κάθε γαστριμαργική εμπειρία.

ΚΟΡΥΦΗ ΑΓΓΕΛΩΝ

Γουμένισσα

Κτήμα Τάτση / Ξινόμαυρο - Νεγκόσκα -Cinsault - Cabernet Sauvignon - Merlot / 2013

5 καλά ελληνικά κρασιά που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ και οι ιδανικές γεύσεις που τα συνοδεύουν Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Περικλής και ο Στέργιος Τάτσης ανήκουν στους λιγοστούς Έλληνες οινοποιούς που τις τελευταίες τρεις δεκαετίες χαράζουν δρόμους χωρίς παρεμβάσεις, σε αμπέλι και οινοποιείο. Χαρακτηριστικά θυμόμαστε τον Περικλή να μας λέει την ώρα που δοκιμάζαμε παρέα ένα κρασί του: «Μπορώ να σας πω με ακρίβεια πότε έβρεξε, τι θερμοκρασίες είχε εκείνη τη χρονιά, πότε και με τι συνθήκες ακριβώς τρυγήσαμε...». Κάπως έτσι πρέπει να είναι όσοι παράγουν κρασί, άνθρωποι που σέβονται τη φύση και «πατάνε» στη γη. Η Κορυφή Αγγέλων προέρχεται από χαρμάνι τοπικών και κοσμοπολίτικων ποικιλιών, έχει «ξεκουραστεί» χρόνια στο κελάρι και έχει μεγάλη αρωματική ένταση αποξηραμένων φρούτων, μπαχαρικών και καπνού.

Το τανικό Ξινόμαυρο, η αδάμαστη Νεγκόσκα, το σωματώδες Cabernet Sauvignon, μαζί με Merlot και Cinsault, δημιουργoύν ένα πολύπλοκο κρασί με γευστική ένταση που στέκεται επάξια δίπλα σε ένα πλούσιο οσομπούκο (μοσχαρίσιο κότσι) μιλανέζε, αρωματισμένο με δεντρολίβανο, σέλερι και κόκκινο κρασί... δηλαδή Κορυφή Αγγέλων. Η άριστη εξέλιξη στον χρόνο (πρόκειται για κρασί του 2013) και η σχέση ποιότητας/τιμή το κάνουν μοναδικό.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ