5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο Facebook Twitter
0

Πώς μπορείς να καταλαγιάσεις γρήγορα και νόστιμα την πείνα σου; Αυτό που χρειάζεσαι είναι να μπεις στην κουζίνα και να μαγειρέψεις εύκολες και γρήγορες συνταγές με ό,τι υλικά διαθέτει το ψυγείο και το ντουλάπι σου. Μπορείς να ακονίσεις τη φαντασία σου και να ασχοληθείς με τη μαγειρική τόσο, όσο χρειάζεται για να προσφέρεις χαλάρωση στον εαυτό σου.

«Με λίγα υλικά μπορείς να ετοιμάσεις φαγητό χωρίς να χρειάζεται να διαθέσεις πολλές ώρες στην κουζίνα» λέει ο σεφ Βασίλης Ρούσσος και προσθέτει: «Μπορείς να οργανώσεις χωρίς κόπο το ντουλάπι της κουζίνας σου με απαραίτητα και ευέλικτα υλικά που είναι μακράς διάρκειας, όπως και το ψυγείο και την κατάψυξη».

Στο ψυγείο καλό είναι να υπάρχουν βούτυρο, ζαμπόν, σαλάμι, τυρί τοστ, γιαούρτι, αυγά, έτοιμα παντζάρια βρασμένα, γάλα, έτοιμες πράσινες σαλάτες, πιπεριές χρωματιστές, φρούτα.

Σύμφωνα με όσα προτείνει ο σεφ, εφοδίασε το ντουλάπι με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, ζυμαρικά, πελτέ και κονσέρβα ντομάτας, ρύζι, φακές, μουστάρδα, γαλέτα φρυγανιάς, ξίδι, σόγια σος, μαγιονέζα, ζάχαρη, κονσέρβα μανιτάρια, τόνο, καλαμπόκι, μπίρα, κρασί, μέλι, σάλτσες έτοιμες κ.λπ. Στο ψυγείο καλό είναι να υπάρχουν βούτυρο, ζαμπόν, σαλάμι, τυρί τοστ, γιαούρτι, αυγά, έτοιμα παντζάρια βρασμένα, γάλα, έτοιμες πράσινες σαλάτες, πιπεριές χρωματιστές, φρούτα. Στην κατάψυξη μπαίνουν μπέικον, αρακάς, φασολάκια, μείγμα λαχανικών για ρύζι, σνίτσελ κοτόπουλο, μπιφτέκια, πίτες, χοιρινές μπριζόλες λαιμού, χορτόπιτες.

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο Facebook Twitter
O σεφ Βασίλης Ρούσσος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Δίνοντας οδηγίες προς... ναυτιλλομένους, ο Βασίλης προσθέτει: «Τα ζυμαρικά μαγειρεύονται γρήγορα και δίνουν ενέργεια. Η πίτα από το σουβλάκι εύκολα μετατρέπεται σε πίτσα με ό,τι υλικά έχεις, ψήνοντάς τη στον φούρνο για 8 λεπτά και, αν θέλεις, ενισχύεις γευστικά το αποτέλεσμα με αυγό μελάτο ή τηγανητό. Επίσης, εύκολη είναι η παρασκευή σάλτσας γιαουρτιού, αρωματίζοντάς το με άνηθο, φρέσκο κρεμμυδάκι, χυμό και ξύσμα μοσχολέμονου, και δυόσμο. Συνοδεύει ψητό σολομό, κοτόπουλο, πατατοσαλάτα, πράσινη σαλάτα και σάντουιτς από κρουασάν, ψωμί ή κουλούρι Θεσσαλονίκης».

Ομελέτα φρουτάλια

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

Για την ομελέτα

4 αυγά

40 ml γάλα

1 μεγάλη πατάτα

40 γρ. - 12 φέτες σαλάμι Λευκάδας

50 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Φρέσκο πιπέρι

Αλάτι

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Υλικά γαρνιτούρας

Ντομάτα κομμένη σε κύβους

Μαϊντανός ψιλοκομμένος

Δυόσμος ψιλοκομμένος

Ανθότυρο σε κομμάτια

Εκτέλεση

Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, τη γραβιέρα, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη το μείγμα. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε τις φέτες από το σαλάμι Λευκάδας που έχουμε κόψει σε 2 εκ. Αφαιρούμε το σαλάμι από το τηγάνι, προσθέτουμε ελαιόλαδο, δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε τις πατάτες κομμένες σε σχήμα ροδέλας, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Προσθέτουμε το σαλάμι και ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά. Σκεπάζουμε το τηγάνι και το αφήνουμε περίπου 6 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αφού πάρει τη μορφή ομελέτας, γυρίζουμε και ψήνουμε από την άλλη πλευρά, προσέχοντας μη σπάσει η ομελέτα. Στη συνέχεια σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τα υλικά της γαρνιτούρας.

Σολομός με σάλτσα γιαούρτι και ρύζι μπασμάτι

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

2 τεμ. σολομός (180 γρ. το καθένα)

200 γρ. ρύζι μπασμάτι

60 γρ. γάλα φρέσκο

40 γρ. βούτυρο

Ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για σάλτσα γιαουρτιού

200 γρ. γιαούρτι

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

Χυμός από ½ λεμόνι

60 ml ζωμός λαχανικών

Άνηθος ψιλοκομμένος

Δυόσμος ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Σε μπολ με νερό μουλιάζουμε το ρύζι για 15 λεπτά, αλλάζοντας νερό μέχρι να γίνει διαυγές και να φύγει το άμυλό του. Στραγγίζουμε το ρύζι και το ρίχνουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε νερό, το γάλα και μόλις πάρει μια βράση μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά. Λίγο πριν απορροφήσει τα υγρά του το αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το καπάκι και αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη, ανακατεύοντάς το ανά διαστήματα.


Αλατοπιπερώνουμε τον σολομό και τον τοποθετούμε σε τηγάνι με ηλιέλαιο, σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει να αλλάζει χρώμα, βάζουμε το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 4 λεπτά. Για τη σάλτσα γιαούρτι αναμειγνύουμε σε μπολ όλα τα υλικά. Σερβίρουμε το ρύζι με τον σολομό και από πάνω γαρνίρουμε με τη σάλτσα γιαούρτι.

Κρουασάν βουτύρου με καβούρι

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

Δύο τεμάχια κρουασάν βουτύρου

120 γρ. καβούρι

1 ξινόμηλο

5 ντοματίνια

40 γρ. μαγιονέζα

10 γρ. γιαούρτι

5 γρ. κάρι

6 φύλλα δυόσμο

Ξύσμα και χυμός από 1 μοσχολέμονο

Αλάτι, φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα ντοματίνια στα 4 και το ξινόμηλο σε μικρούς κύβους. Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και σε ένα μπολ ρίχνουμε το καβούρι με τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, το ξινόμηλο, τον δυόσμο, το ξύσμα και τον χυμό μοσχολέμονο, αλάτι, φρέσκο πιπέρι και κάρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε τα ντοματίνια και ανακατεύουμε απαλά. Στην συνέχεια κόβουμε τα κρουασάν και τα γεμίζουμε με το μείγμα. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με πράσινη ανάμεικτη σαλάτα.

Σνίτσελ κοτόπουλο

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

500 γρ. μπούτι κοτόπουλο ξεκοκαλισμένο, χωρίς πέτσα

500 γρ. ξινόγαλο

200 γρ. αλεύρι

Κορν φλάουερ

1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα

1 πρέζα σκόνη σκόρδου

Φρέσκο πιπέρι

Αλάτι

Υλικά γαρνιτούρας

Πατάτες baby, 16 λεπτά βράσιμο

Ελαιόλαδο

Χυμός λεμονιού

Μαϊντανός ψιλοκομμένος

Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Φρέσκο πιπέρι

Αλάτι

Εκτέλεση

Σε βαθύ πιάτο τοποθετούμε το κοτόπουλο, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα ξινόγαλου και μαρινάρουμε για 10 λεπτά περίπου. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κορν φλάουερ, τη σκόνη σκόρδου και κρατάμε λίγο από το μείγμα για να πανάρουμε το κοτόπουλο. Στο υπόλοιπο προσθέτουμε το ξινόγαλο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Η αναλογία είναι ένα προς ένα άλευρα και ξινόγαλο και κάποιες φορές ίσως χρειαστεί λίγο ξινόγαλο παραπάνω.

Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και στη συνέχεια το αλευρώνουμε. Το βουτάμε στον χυλό και τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο στους 170 βαθμούς και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Στη συνέχεια στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με baby βραστές πατάτες με ελαιόλαδο, χυμό λεμόνι, μαϊντανό και σχοινόπρασο.

Πατατοσαλάτα με τόνο Αλοννήσου

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

200 γραμ. τόνος Αλοννήσου

12 πατάτες baby

10 ντοματίνια

8 ελιές Καλαμών

1 κ.σ. κάππαρη

100 ml ελαιόλαδο

20 ml μηλόξιδο

2 τεμάχια αντζούγια

1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος

Μισή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 πρέζα ρίγανη

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά βράζουμε τις πατάτες για 16 με 18 λεπτά. Σε μπολ ρίχνουμε μαϊντανό, δυόσμο, σχοινόπρασο, κάππαρη, σκόρδο και αντζούγια, προσθέτουμε σιγά-σιγά το ξίδι και το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Κόβουμε τις βρασμένες πατάτες, τα ντοματίνια και την ελιά φιλέτο, τα προσθέτουμε στο μπολ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον τόνο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη ρίγανη, διορθώνουμε με το αλατοπίπερο και σερβίρουμε.

*Οι συνταγές δημιουργήθηκαν στην κουζίνα του εστιατορίου Balcony (Βεΐκου 1, Κουκάκι) και ετοίμασε γρήγορες και εύκολες συνταγές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 17.2.2019

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ