4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι

4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι Facebook Twitter
0

Ανάμεσα στις εθνικές κουζίνες της Άπω Ανατολής, εκείνη που ξεχωρίζει για τη σχεδόν μανιώδη αναζήτηση της φρεσκάδας των υλικών που χρησιμοποιεί είναι η ταϊλανδέζικη κουζίνα. Μπορείς αρκετά εύκολα να ξεχωρίσεις ένα πιάτο που φτιάχτηκε στην Ταϊλάνδη από την ποικιλία διαφόρων στοιχείων για να δημιουργήσει ένα αρμονικό αποτέλεσμα με έμφαση στα αρώματα, στη γεύση, στην εμφάνιση, στη λεπτομέρεια, στην υφή, στο χρώμα και στη χρήση υλικών με διατροφικά οφέλη.

Είναι μια κουζίνα με θερμή εξωτική προσωπικότητα, χάρη στους αναπάντεχους γευστικούς συνδυασμούς της. Δίνει πιάτα εντυπωσιακά, πολύχρωμα, πληθωρικά, που ευωδιάζουν μπαχαρικά, προκαλούν το βλέμμα και ευφραίνουν τον ουρανίσκο.

Τα πρώτα βήματα στη μαγειρική της Ταϊλάνδης τα κάνουμε μαζί με τον σεφ Σήφη Μανουσέλη, μαγειρεύοντας μια urban εκδοχή του ταϊλανδέζικου street food.

Μπορεί κανείς σχετικά εύκολα να προσεγγίσει την κουζίνα της Ταϊλάνδης στο σπίτι του, αν εξοικειωθεί με τους βασικούς κώδικες συνδυασμών και χρησιμοποιήσει ορισμένα βασικά υλικά.

Ο Σήφης μαγεύτηκε από την κουζίνα που δοκίμασε στους δρόμους της Μπανγκόκ και γοητεύτηκε από τον εύκολο τρόπο με τον οποίο καταλήγει σε σύνθετο αποτέλεσμα. Όπως ο ίδιος αναφέρει, η τοπική κουζίνα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη ποικιλία λαχανικών, εξωτικών φρούτων και ρυζιών που παράγει η χώρα με ένα πολύ συγκεκριμένο μεθοδολογικό τρίπτυχο: «φρέσκα υλικά, εύκολη προετοιμασία, γρήγορο μαγείρεμα».

4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι Facebook Twitter
Ο Σήφης μαγεύτηκε από την κουζίνα που δοκίμασε στους δρόμους της Μπανγκόκ και γοητεύτηκε από τον εύκολο τρόπο με τον οποίο καταλήγει σε σύνθετο αποτέλεσμα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί κανείς σχετικά εύκολα να προσεγγίσει την κουζίνα της Ταϊλάνδης στο σπίτι του, αν εξοικειωθεί με τους βασικούς κώδικες συνδυασμών και χρησιμοποιήσει ορισμένα βασικά υλικά, όπως fish sauce αντί για αλάτι, ζάχαρη από κοκοφοίνικα, τσίλι, λάιμ, τριμμένο φιστίκι, φρέσκο βασιλικό.

Noodles ρυζιού με φρέσκο ψάρι και σάλτσα κάρυ (Kano Jeen curry noodles)

4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα
1 κ. φιλέτο ψαριού λαβράκι κομμένο σε κύβους
200 γρ. πάστα κίτρινου κάρι (από ασιατικό σούπερ-μάρκετ)
70 γρ. ηλιέλαιο
2 lt γάλα καρύδας
150 γρ. ζάχαρη από κοκοφοίνικα (palm sugar)
50 γρ. fish sauce
100 γρ. tamarind
500 γρ. noodles ρυζιού
4 τεμ. αυγό πίκλα
100 γρ. τσίλι φρέσκο
300 γρ. φασόλια Haricots
1 μάτσο βασιλικός
100 γρ. ξίδι
100 γρ. ζάχαρη
300 γρ. σόγια

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα φασόλια και τα κόβουμε στα δύο. Σε κατσαρολάκι με νερό βράζουμε τα αυγά για 5 λεπτά και τα κρυώνουμε. Καθαρίζουμε τα αυγά και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με ξίδι, ζάχαρη και σόγια. Βράζουμε για 5 λεπτά.

Σε γουόκ (wok), σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και την πάστα κάρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί , χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε την palm sugar και το γάλα καρύδας. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει βράση το μείγμα και να διαλυθεί η palm sugar. Προσθέτουμε τα φασόλια, το τσίλι, τα φύλλα βασιλικού και τα noodles ρυζιού. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλήσουν τα noodles και να είναι al dente. Προσθέτουμε το ψάρι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαγειρευτεί για 5 λεπτά, χωρίς να ανακατεύουμε για να μη διαλυθεί. Προσθέτουμε το tamarind και τη fish sauce και κουνάμε το wok με κυκλικές κινήσεις. Σερβίρουμε αμέσως σε μπολ, βάζοντας από πάνω τα αυγά πίκλες κομμένα καθένα σε 4 κομμάτια .

Σαλάτα με πάπια (Thai duck)

4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα
4 κομμάτια στήθος πάπιας
100 γρ. σάλτσα Hoisin
1 κ. λάχανο κινέζικο
10 γρ. καφίρ λάιμ φύλλα
5 γρ. τηγανητό σκόρδο
40 γρ. κρεμμυδάκι φρέσκο
150 γρμ. χυμός λάιμ
50 γρ. palm sugar
20 γρ. fish sauce
20 γρ. τσίλι φρέσκο
30 γρ. glutenius sticky rice

Εκτέλεση
Σε ένα κρύο τηγάνι τοποθετούμε το στήθος πάπιας από τη μεριά της πέτσας και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν αρχίσει να λιώνει το λίπος αφαιρούμε τη μισή ποσότητα από το τηγάνι. Μόλις πάρει η πάπια χρυσαφί χρώμα, δυναμώνουμε τη φωτιά και γυρίζουμε τα φιλέτα από την άλλη πλευρά να ψηθούν και να πάρουν χρώμα. Αποσύρουμε και κρατάμε στην άκρη.

Σε τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει καφέ χρυσό χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Το χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να γίνει σκόνη.

Για τη σάλτσα, αναμειγνύουμε χυμό λάιμ, fish sauce και palm sugar, και ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει η ζάχαρη.

Τυλίγουμε το κινέζικο λάχανο με τα φύλλα καφίρ, το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ρολό και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές λουρίδες. Προσθέτουμε τη σάλτσα και το τηγανητό σκόρδο και ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε την πάπια σε λεπτές φέτες, βάζουμε από πάνω hoisin sauce,το ρύζι και το τσίλι κομμένο σε λεπτές φέτες. Σερβίρουμε τη σαλάτα στη βάση και επάνω τις λεπτές φέτες πάπιας.

Κοτόπουλο με πράσινο κάρι, μελιτζάνα και φρέσκο βασιλικό (Chicken green curry)

4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα
600 γρ. κοτόπουλο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
150 γρ. μελιτζάνα
110 γρ. φασόλια haricots
140 γρ. πατάτα
150 γρ. green curry paste (σε επιλεγμένα σούπερ-μάρκετ)
20 γρ. fish sauce
100 γρ. tamarind paste
120 γρ. palm sugar
1 lt γάλα καρύδας
14 γρ. βασιλικό
4 μπολ ρύζι μαγειρεμένο στον ατμό για το σερβίρισμα
30 γρ. ηλιέλαιο

Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες και την πατάτα σε κύβους σε μέγεθος ζαριού. Καθαρίζουμε τα φασόλια και τα κόβουμε στα δύο. Σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε ηλιέλαιο και την πάστα κάρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε την palm sugar και το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση και να διαλυθεί η palm sugar . Προσθέτουμε τα φασόλια, τη μελιτζάνα και την πατάτα, μαγειρεύουμε για 4 λεπτά και ρίχνουμε το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε και βράζουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμο. Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού, τη fish sauce και tamarind paste, ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με μπολ ρύζι στον ατμό.

Noodles ρυζιού, γαρίδες, φύτρες φασολιού και αυγό (Pad Thai)

4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα
400 γρ. γαρίδες μεσαίου μεγέθους
200 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
100 γρ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
200 γρ. αυγά (4 αυγά)
50 γρ. γαρίδες αποξηραμένες
20 γρ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
300 γρ. noodles ρυζιού
50 ml fish sauce
50 ml χυμός λάιμ
80 γρ. φιστίκι τριμμένο
80 γρ. palm sugar
65 γρ. tamarind paste
90 γρ. σόγια
100 γρ. νερό
50 γρ. φύτρες φασολιού
50 γρ. ηλιέλαιο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρούμε ουρά και κεφάλια και τις κόβουμε στα 4. Μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό τα rice noodles για 20 λεπτά. Σε μπολ αναμειγνύουμε το νερό, fish sauce, σόγια, χυμό λάιμ, προσθέτουμε την palm sugar και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.

Τοποθετούμε το γουόκ (wok) σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και μόλις κάψει προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Σπάμε τα αυγά μέσα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνουν ομελέτα σε κομματάκια. Προσθέτουμε τις γαρίδες και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τα noodles και τα υγρά που έχουμε αναμείξει στο μπολ και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και συμπληρώνουμε τις αποξηραμένες γαρίδες, το σχοινόπρασο και τα φιστίκια. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε, γαρνίροντας με τις φύτρες φασολιού.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ