4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι

4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι Facebook Twitter
0

Ανάμεσα στις εθνικές κουζίνες της Άπω Ανατολής, εκείνη που ξεχωρίζει για τη σχεδόν μανιώδη αναζήτηση της φρεσκάδας των υλικών που χρησιμοποιεί είναι η ταϊλανδέζικη κουζίνα. Μπορείς αρκετά εύκολα να ξεχωρίσεις ένα πιάτο που φτιάχτηκε στην Ταϊλάνδη από την ποικιλία διαφόρων στοιχείων για να δημιουργήσει ένα αρμονικό αποτέλεσμα με έμφαση στα αρώματα, στη γεύση, στην εμφάνιση, στη λεπτομέρεια, στην υφή, στο χρώμα και στη χρήση υλικών με διατροφικά οφέλη.

Είναι μια κουζίνα με θερμή εξωτική προσωπικότητα, χάρη στους αναπάντεχους γευστικούς συνδυασμούς της. Δίνει πιάτα εντυπωσιακά, πολύχρωμα, πληθωρικά, που ευωδιάζουν μπαχαρικά, προκαλούν το βλέμμα και ευφραίνουν τον ουρανίσκο.

Τα πρώτα βήματα στη μαγειρική της Ταϊλάνδης τα κάνουμε μαζί με τον σεφ Σήφη Μανουσέλη, μαγειρεύοντας μια urban εκδοχή του ταϊλανδέζικου street food.

Μπορεί κανείς σχετικά εύκολα να προσεγγίσει την κουζίνα της Ταϊλάνδης στο σπίτι του, αν εξοικειωθεί με τους βασικούς κώδικες συνδυασμών και χρησιμοποιήσει ορισμένα βασικά υλικά.

Ο Σήφης μαγεύτηκε από την κουζίνα που δοκίμασε στους δρόμους της Μπανγκόκ και γοητεύτηκε από τον εύκολο τρόπο με τον οποίο καταλήγει σε σύνθετο αποτέλεσμα. Όπως ο ίδιος αναφέρει, η τοπική κουζίνα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη ποικιλία λαχανικών, εξωτικών φρούτων και ρυζιών που παράγει η χώρα με ένα πολύ συγκεκριμένο μεθοδολογικό τρίπτυχο: «φρέσκα υλικά, εύκολη προετοιμασία, γρήγορο μαγείρεμα».

4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι Facebook Twitter
Ο Σήφης μαγεύτηκε από την κουζίνα που δοκίμασε στους δρόμους της Μπανγκόκ και γοητεύτηκε από τον εύκολο τρόπο με τον οποίο καταλήγει σε σύνθετο αποτέλεσμα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί κανείς σχετικά εύκολα να προσεγγίσει την κουζίνα της Ταϊλάνδης στο σπίτι του, αν εξοικειωθεί με τους βασικούς κώδικες συνδυασμών και χρησιμοποιήσει ορισμένα βασικά υλικά, όπως fish sauce αντί για αλάτι, ζάχαρη από κοκοφοίνικα, τσίλι, λάιμ, τριμμένο φιστίκι, φρέσκο βασιλικό.

Noodles ρυζιού με φρέσκο ψάρι και σάλτσα κάρυ (Kano Jeen curry noodles)

4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα
1 κ. φιλέτο ψαριού λαβράκι κομμένο σε κύβους
200 γρ. πάστα κίτρινου κάρι (από ασιατικό σούπερ-μάρκετ)
70 γρ. ηλιέλαιο
2 lt γάλα καρύδας
150 γρ. ζάχαρη από κοκοφοίνικα (palm sugar)
50 γρ. fish sauce
100 γρ. tamarind
500 γρ. noodles ρυζιού
4 τεμ. αυγό πίκλα
100 γρ. τσίλι φρέσκο
300 γρ. φασόλια Haricots
1 μάτσο βασιλικός
100 γρ. ξίδι
100 γρ. ζάχαρη
300 γρ. σόγια

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα φασόλια και τα κόβουμε στα δύο. Σε κατσαρολάκι με νερό βράζουμε τα αυγά για 5 λεπτά και τα κρυώνουμε. Καθαρίζουμε τα αυγά και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με ξίδι, ζάχαρη και σόγια. Βράζουμε για 5 λεπτά.

Σε γουόκ (wok), σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και την πάστα κάρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί , χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε την palm sugar και το γάλα καρύδας. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει βράση το μείγμα και να διαλυθεί η palm sugar. Προσθέτουμε τα φασόλια, το τσίλι, τα φύλλα βασιλικού και τα noodles ρυζιού. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλήσουν τα noodles και να είναι al dente. Προσθέτουμε το ψάρι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαγειρευτεί για 5 λεπτά, χωρίς να ανακατεύουμε για να μη διαλυθεί. Προσθέτουμε το tamarind και τη fish sauce και κουνάμε το wok με κυκλικές κινήσεις. Σερβίρουμε αμέσως σε μπολ, βάζοντας από πάνω τα αυγά πίκλες κομμένα καθένα σε 4 κομμάτια .

Σαλάτα με πάπια (Thai duck)

4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα
4 κομμάτια στήθος πάπιας
100 γρ. σάλτσα Hoisin
1 κ. λάχανο κινέζικο
10 γρ. καφίρ λάιμ φύλλα
5 γρ. τηγανητό σκόρδο
40 γρ. κρεμμυδάκι φρέσκο
150 γρμ. χυμός λάιμ
50 γρ. palm sugar
20 γρ. fish sauce
20 γρ. τσίλι φρέσκο
30 γρ. glutenius sticky rice

Εκτέλεση
Σε ένα κρύο τηγάνι τοποθετούμε το στήθος πάπιας από τη μεριά της πέτσας και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν αρχίσει να λιώνει το λίπος αφαιρούμε τη μισή ποσότητα από το τηγάνι. Μόλις πάρει η πάπια χρυσαφί χρώμα, δυναμώνουμε τη φωτιά και γυρίζουμε τα φιλέτα από την άλλη πλευρά να ψηθούν και να πάρουν χρώμα. Αποσύρουμε και κρατάμε στην άκρη.

Σε τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει καφέ χρυσό χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Το χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να γίνει σκόνη.

Για τη σάλτσα, αναμειγνύουμε χυμό λάιμ, fish sauce και palm sugar, και ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει η ζάχαρη.

Τυλίγουμε το κινέζικο λάχανο με τα φύλλα καφίρ, το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ρολό και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές λουρίδες. Προσθέτουμε τη σάλτσα και το τηγανητό σκόρδο και ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε την πάπια σε λεπτές φέτες, βάζουμε από πάνω hoisin sauce,το ρύζι και το τσίλι κομμένο σε λεπτές φέτες. Σερβίρουμε τη σαλάτα στη βάση και επάνω τις λεπτές φέτες πάπιας.

Κοτόπουλο με πράσινο κάρι, μελιτζάνα και φρέσκο βασιλικό (Chicken green curry)

4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα
600 γρ. κοτόπουλο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
150 γρ. μελιτζάνα
110 γρ. φασόλια haricots
140 γρ. πατάτα
150 γρ. green curry paste (σε επιλεγμένα σούπερ-μάρκετ)
20 γρ. fish sauce
100 γρ. tamarind paste
120 γρ. palm sugar
1 lt γάλα καρύδας
14 γρ. βασιλικό
4 μπολ ρύζι μαγειρεμένο στον ατμό για το σερβίρισμα
30 γρ. ηλιέλαιο

Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες και την πατάτα σε κύβους σε μέγεθος ζαριού. Καθαρίζουμε τα φασόλια και τα κόβουμε στα δύο. Σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε ηλιέλαιο και την πάστα κάρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε την palm sugar και το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση και να διαλυθεί η palm sugar . Προσθέτουμε τα φασόλια, τη μελιτζάνα και την πατάτα, μαγειρεύουμε για 4 λεπτά και ρίχνουμε το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε και βράζουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμο. Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού, τη fish sauce και tamarind paste, ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με μπολ ρύζι στον ατμό.

Noodles ρυζιού, γαρίδες, φύτρες φασολιού και αυγό (Pad Thai)

4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα
400 γρ. γαρίδες μεσαίου μεγέθους
200 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
100 γρ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
200 γρ. αυγά (4 αυγά)
50 γρ. γαρίδες αποξηραμένες
20 γρ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
300 γρ. noodles ρυζιού
50 ml fish sauce
50 ml χυμός λάιμ
80 γρ. φιστίκι τριμμένο
80 γρ. palm sugar
65 γρ. tamarind paste
90 γρ. σόγια
100 γρ. νερό
50 γρ. φύτρες φασολιού
50 γρ. ηλιέλαιο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρούμε ουρά και κεφάλια και τις κόβουμε στα 4. Μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό τα rice noodles για 20 λεπτά. Σε μπολ αναμειγνύουμε το νερό, fish sauce, σόγια, χυμό λάιμ, προσθέτουμε την palm sugar και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.

Τοποθετούμε το γουόκ (wok) σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και μόλις κάψει προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Σπάμε τα αυγά μέσα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνουν ομελέτα σε κομματάκια. Προσθέτουμε τις γαρίδες και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τα noodles και τα υγρά που έχουμε αναμείξει στο μπολ και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και συμπληρώνουμε τις αποξηραμένες γαρίδες, το σχοινόπρασο και τα φιστίκια. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε, γαρνίροντας με τις φύτρες φασολιού.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ