4 πολύχρωμες, αρωματικές συνταγές με φρούτα

4 πολύχρωμες, αρωματικές συνταγές με φρούτα Facebook Twitter
Οι πιο σύγχρονες διεθνείς μαγειρικές τάσεις θέλουν κάθε λογής φρούτο να μπαίνει και στην κατσαρόλα και να παίρνει θέση στο κυρίως πιάτο του γεύματος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
0

Αν νομίζετε ότι τα φρούτα έχουν τη θέση του επιδορπίου σε ένα γεύμα, είναι καιρός να αναθεωρήσετε. Οι πιο σύγχρονες διεθνείς μαγειρικές τάσεις θέλουν κάθε λογής φρούτο να μπαίνει και στην κατσαρόλα και να παίρνει θέση στο κυρίως πιάτο του γεύματος. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, με πολλά χρώματα και αρώματα στα πιάτα.


Ο Αντώνης Πεχλιβανάκης έχει μαγειρέψει σε γνωστές κουζίνες του Βελγίου, της Αγγλίας αλλά και σε εστιατόρια της Αθήνας. «Τα φρούτα στη μαγειρική προσφέρουν χρώμα στα πιάτα, αλλά χαρίζουν και γευστικές εντάσεις» λέει ο Αντώνης που μπήκε στην κουζίνα του By The Glass και μαγείρεψε για το LIFO.gr συνταγές με πρωταγωνιστές τα φρούτα.

Τα κρεατικά θέλουν δίπλα τους πιο μεστά φρούτα όπως κυδώνι, δαμάσκηνο, ροδάκινο, σταφύλι και ρόδι, που ενισχύουν τη γεύση τους. Τα φρούτα ταιριάζουν και με τα όσπρια, π.χ. οι φακές με το πορτοκάλι, τα ρεβίθια με το ροδάκινο και το σύκο, και τα μαυρομάτικα φασόλια και η φάβα με όλα τα εσπεριδοειδή.


Ο Αντώνης, δίνοντας οδηγίες προς επίδοξους μάγειρες που θέλουν να παίξουν στην κουζίνα τους με τα φρούτα, σημειώνει: «Ο γαρίδες, το καλαμάρι και τα μύδια ανεβαίνουν γευστικά με την εξωτική γεύση του μάνγκο. Ο σολομός είναι ψάρι με έντονη γεύση και λιπαρότητα και ζητάει δίπλα του όξινο φρούτο, όπως το ξινόμηλο. Αντίθετα, το μυλοκόπι, με την ήπια γεύση και χωρίς λιπαρότητα, ταιριάζει μαγειρικά με το πορτοκάλι.

4 πολύχρωμες, αρωματικές συνταγές με φρούτα Facebook Twitter
Ο Αντώνης Πεχλιβανάκης μπήκε στην κουζίνα του By The Glass και μαγείρεψε για το LIFO.gr συνταγές με πρωταγωνιστές τα φρούτα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO


Τα κρεατικά θέλουν δίπλα τους πιο μεστά φρούτα όπως κυδώνι, δαμάσκηνο, ροδάκινο, σταφύλι και ρόδι, που ενισχύουν τη γεύση τους. Τα φρούτα ταιριάζουν και με τα όσπρια, π.χ. οι φακές με το πορτοκάλι, τα ρεβίθια με το ροδάκινο και το σύκο, και τα μαυρομάτικα φασόλια και η φάβα με όλα τα εσπεριδοειδή.


Τα φρούτα μπαίνουν στην κατσαρόλα ή το τηγάνι 5 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος για να κρατήσουν τις θρεπτικές αξίες τους, την υφή τους, την χλωροφύλλη και τη γεύση τους».

Σεβίτσε λαβράκι με πουρέ φραγκόσυκο και βανίλια

4 πολύχρωμες, αρωματικές συνταγές με φρούτα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Υλικά για 2 άτομα

600 γρ. λαβράκι φιλεταρισμένο

3 φραγκόσυκα καθαρισμένα

3 βανίλιες φρούτο

Χυμός από 2 λεμόνια

1 κ.σ. λάδι τρούφας

10 γρ. γόμμα ξανθάνης (Xanthan Gum, φυσικό πηκτικό)

Εκτέλεση

Κόβουμε το λαβράκι σε λεπτές φέτες και το απλώνουμε στο πιάτο. Ρίχνουμε χυμό από ένα λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.

 

Για τον πουρέ φραγκόσυκου: Στο μπλέντερ βάζουμε τα φραγκόσυκα, αλάτι, πιπέρι, χυμό από μισό λεμόνι, λάδι τρούφας και 5 γρ. ξανθάνη. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει λείος ο πουρές.

 

Για τον πουρέ βανίλιας: Κόβουμε τις βανίλιες στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και τις ρίχνουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε χυμό από μισό λεμόνι και 5 γρ. ξανθάνη. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει λείος ο πουρές.


Προσθέτουμε πάνω στο λαβράκι πουρέ φραγκόσυκου, πουρέ βανίλια και γαρνίρουμε με φέτες βανίλια.

Τηγανητό μανούρι με γλυκό κυδώνι και πούδρα πράσινο φιστίκι

4 πολύχρωμες, αρωματικές συνταγές με φρούτα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Υλικά για 2 άτομα

200 γρ. μανούρι κομμένο σε μπαστούνια

100 γρ. κορν φλάουερ

150 ml ηλιέλαιο για τηγάνισμα

100 γρ. φιστίκι Αιγίνης καθαρισμένο και αλεσμένο

Για το γλυκό κυδώνι

3 κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες

120 γρ. ζάχαρη

1 βανίλια σκόνη

30 γρ. γλυκόζη

50 γρ. λευκό κρασί ξηρό

Εκτέλεση

Για το γλυκό κυδώνι βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 5 έως 7 λεπτά.

Πανάρουμε στο κορν φλάουερ τα μπαστουνάκια από το μανούρι και σε τηγάνι με ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά τηγανίζουμε για 3 έως 4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.


Σερβίρουμε το μανούρι, συνοδεύουμε με γλυκό κυδώνι και γαρνίρουμε με αλεσμένο φιστίκι.

Καρέ αρνιού με σάλτσα από δαμάσκηνα

4 πολύχρωμες, αρωματικές συνταγές με φρούτα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Υλικά για 2 άτομα

½ καρέ αρνιού

Αλάτι, πιπέρι

Για τα λαχανικά

50 γρ. βούτυρο φρέσκο

1 πρέζα θυμάρι φρέσκο

2 πατάτες μοβ βρασμένες με τη φλούδα τους

1 πατάτα βρασμένη και κομμένη στα τέσσερα

100 γρ. βούτυρο φρέσκο

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα πιπέρι

Για τη σάλτσα δαμάσκηνο

5 δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι

20 γρ. φιστικοβούτυρο

10 γρ. πετιμέζι

30 γρ. νερό

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα δαμάσκηνο ρίχνουμε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά. Ρίχνουμε στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει απαλή υφή.


Σε τηγάνι με βούτυρο ρίχνουμε τα λαχανικά και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3 έως 4 λεπτά.


Αλατοπιπερώνουμε το καρέ αρνιού, προσθέτουμε θυμάρι και βάζουμε σε τηγάνι με βούτυρο σε δυνατή φωτιά για 3 έως 4 λεπτά. Τοποθετούμε το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 8 λεπτά.


Σερβίρουμε το αρνί, τα λαχανικά και γαρνίρουμε με τη σάλτσα δαμάσκηνου και φέτες από φρέσκα δαμάσκηνα.

Σολομός με πουρέ πράσινο μήλο και παστινάκι

4 πολύχρωμες, αρωματικές συνταγές με φρούτα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Υλικά για 2 άτομα

400 γρ. σολομός φρέσκος φιλέτο

1 κ.γ. ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Για τον πουρέ πράσινο μήλο

4 ξινόμηλα χωρίς κουκούτσια

2 παστινάκια καθαρισμένα

20 γρ. τζίντζερ καθαρισμένο

½ πιπερίτσα τσίλι κόκκινο

10 γρ. κόλιανδρο

50 γρ. βούτυρο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αλείφουμε τον σολομό με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 6 ως 8 λεπτά. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.


Για τον πουρέ πράσινο μήλο, σε κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά βράζουμε το τζίντζερ και το παστινάκι για 8 έως 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε, ρίχνουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε τα ξινόμηλα, κόλιανδρο, τσίλι, αλάτι, πιπέρι, βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να γίνουν απαλός πουρές.


Σερβίρουμε τον σολομό, δίπλα τον πουρέ πράσινου μήλου και γαρνίρουμε με λεπτές φέτες ξινόμηλου.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ