Η Γιορτή της Ποίησης θα γίνει στη Δονούσα

Η Γιορτή της Ποίησης θα γίνει στη Δονούσα Facebook Twitter
0
Η Γιορτή της Ποίησης θα γίνει στη Δονούσα Facebook Twitter

Στη Δονούσα, στο μικρό νησάκι των νοτιοανατολικών Κυκλάδων, την τελευταία Παρασκευή και Σάββατο του καλοκαιριού, 28 και 29 Αυγούστου 2015, θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή της Ποίησης.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από τον Δημήτρη Κουκλάκη, κάτοικο Δονούσας και δημιουργό του πέτρινου θεάτρου της Δονούσας και τον Αλέξη Δάρα, ποιητή, βιντεοποιητή, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και δραστηριοποιούμενο σε διάφορες κοινωνικά ευαισθητοποιημένες ομάδες καλλιτεχνών. 

Στη χώρα μας  δεν υπάρχει ο θεσμός του Φεστιβάλ Ποίησης, ο οποίος υπάρχει σε πολλές άλλες χώρες και αυτό ακριβώς το κενό φιλοδοξεί να καλύψει "η γιορτή της ποίησης".

Η "γιορτή της ποίησης" μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη όσο το δυνατόν στενότερη σχέση των ανθρώπων με την ποίηση, αλλά και στην αλληλεπίδραση μεταξύ των ποιητών και τελικά στην πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας.

«Για πρώτη φορά και παρά τις τραγικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες», λένε οι διοργανωτές,  «που τα τελευταία πέντε χρόνια ζούμε στη χώρα, αλλά και γιατί όχι, εξαιτίας τους, επιλέγουμε απέναντι στην απόγνωση και την καταστροφή να αντιτάξουμε την ποίηση, τα βιντεοποιήματα και τη μουσική».

Ως κεντρικό άξονα της γιορτής έχει επιλεγεί ο στίχος του υπερρεαλιστή επαναστάτη ποιητή Νικόλα Κάλα:  “Μαζί είμαστε πιο πολλοί και από εμάς τους ίδιους.”

Η διοργάνωση θα είναι διήμερη και θα περιλαμβάνει απαγγελίες ποιημάτων, μουσική και βιντεοποιήματα. Θα εξερευνηθεί η δυνατότητα διαλόγου ανάμεσα στην ποίηση και σε άλλες τέχνες, μέσα από παράλληλες δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο πέτρινο θέατρο της Δονούσας, καθώς και σε άλλους δημόσιους χώρους του νησιού.

Η Γιορτή της Ποίησης έχει την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Δονούσας “Ποσειδών”. Διοργανώνεται από την ομάδες ποιητών “Ποίηση στην εποχή της εκποίησης” και “συν](κίνηση”, τον “Μανδραγόρα”, λογοτεχνικό περιοδικό για την τέχνη και τη ζωή και τον καλλιτεχνικό οργανισμό “Ορίζοντας Γεγονότων”.

Με την κίνηση αυτή στο νησί της Δονούσας, έναν μικρό παράδεισο ο οποίος έχει καταφέρει να έχει φίλους σε όλο τον κόσμο και όχι απλώς τουρίστες, αλλά και να αναπτύσσεται χωρίς να αλλοιώνεται, επιστρέφεται ένα κομμάτι της ποιητικής έμπνευσης στον τόπο που τη γεννά.

Στη Γιορτή αυτή, η Ποίηση ξαναβρίσκει τον δημόσιο χαρακτήρα της, μέσα από μια διαδικασία αλληλεπίδρασης και μοιράσματος.

Στα πλαίσια της Γιορτής της Ποίησης θα πραγματοποιηθούν, προαιρετικά, αγώνες ποίησης με ψηφοφορία του κοινού,-που, παραδοσιακά πια, διοργανώνονται στη Δονούσα τα τελευταία χρόνια. Το ποίημα που θα πάρει το πρώτο βραβείο θα κλειστεί σε μπουκάλια και θα ριχθεί στη θάλασσα, προκειμένου η ποίηση να ταξιδέψει στο Αιγαίο.

Ο Τίτος Πατρίκιος και η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, έχουν παραχωρήσει βίντεο με απαγγελίες ποιημάτων τους. Οι ποιητές θα διαβάσουν ποιήματά τους, άλλοι συνοδεία μουσικής και άλλοι όχι, με έντονο πάντως το αυτοσχεδιαστικό στοιχείο. 

Με την κίνηση αυτή, η ποίηση αποκτά ένα δημόσιο χαρακτήρα που αντίθετα με ό,τι επικρατεί στην πόλη, εδώ κρατά τον ανθρώπινο χαρακτήρα της, την ειλικρίνεια και το μοίρασμα. Η "γιορτή της ποίησης" μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη όσο το δυνατόν στενότερη σχέση των ανθρώπων με την ποίηση, αλλά και στην αλληλεπίδραση μεταξύ των ποιητών και τελικά στην πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας. 

Η Γιορτή της Ποίησης θα γίνει στη Δονούσα Facebook Twitter

 Οι ποιητές που συμμετέχουν είναι:

1. Φραντσέσκα Άβερμπαχ
2. Φανή Αθανασιάδου
3. Αντώνης Αντωνάκος
4. Ιωάννα Αργυρίου
5. Παναγιώτα Αρματά
6. Κατερίνα Αυγέρη
7. Άρτεμις Βαζιργιαντζίκη
8. Στέλλα Βατίστα
9. Ανδρέας Βατίστας
10. Μαρία Γκόλια
11. Κωστής Γκιμοσούλης
12. Νικόλας Γκόγκος
13. Θάνος Γώγος
14. Αλέξης Δάρας
15. Γιάννης Δημητρόπουλος
16. Αγγελική Δημουλή
17. Σταύρος Διονυσόπουλος
18. Τζίμης Ευθυμίου
19. Κατερίνα Ζησάκη
20. Γιώργος Κακαές
21. Στέργια Κάβαλου
22. Λεωνίδας Κακάρογλου
23. Χρήστος Κατρούτσος
24. Ευαγγελία Κουλιζάκη
25. Δημήτρης Π. Κρανιώτης
26. Κώστας Κρεμμύδας
27. Σωτηρία Κρητικοπούλου
28. Γιάννης Λεμπέσης
29. Παρασκευή Λιλή
30. Μάριον – Εμμανουέλα Μανιού
31. Δανάη Μαργαρώνη
32. Παναγιώτης Μηλιώτης
33. Νικόλας Μίχας
34. Θεόδωρος Μπασιάκος
35. Έλενα Νικολακοπούλου
36. Γιώργος Νικολόπουλος
37. Δημήτρης Ξυδερός
38. Ειρήνη Παπαδάκη
39. Φάνης Παπαγεωργίου
40. Θωμάς Παπαστεργίου
41. Γιώργος Πέππας
42. Σελένα Προδρομίδου
43. Φαίη Ρέμπελου
44. Ξένη Σκαρτσή
45. Αθηνά Τιτάκη
46. Μαρία Τρανού
47. Μαρία Τσιράκου
48. Μαρία Φίλη
49. Έλενα Ψαρρέα

Η Γιορτή της Ποίησης θα γίνει στη Δονούσα Facebook Twitter

 

Μουσικοί

1. Γιάννης Αναστασάκης
2. Χάρης Αρώνης
3. Ανδρέας Βατίστας
4. Ηλίας Βαμβακούσης
5. Διονύσης Καρούσος
6. Παύλος Σουφλής
7. Αντώνης Σταυρινός

Φωτογράφοι
1. Γιώργος Δέτσης
2. Μιχάλης Καραγιάννης

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT
«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ