Η Γιορτή της Ποίησης θα γίνει στη Δονούσα

Η Γιορτή της Ποίησης θα γίνει στη Δονούσα Facebook Twitter
0
Η Γιορτή της Ποίησης θα γίνει στη Δονούσα Facebook Twitter

Στη Δονούσα, στο μικρό νησάκι των νοτιοανατολικών Κυκλάδων, την τελευταία Παρασκευή και Σάββατο του καλοκαιριού, 28 και 29 Αυγούστου 2015, θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή της Ποίησης.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από τον Δημήτρη Κουκλάκη, κάτοικο Δονούσας και δημιουργό του πέτρινου θεάτρου της Δονούσας και τον Αλέξη Δάρα, ποιητή, βιντεοποιητή, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και δραστηριοποιούμενο σε διάφορες κοινωνικά ευαισθητοποιημένες ομάδες καλλιτεχνών. 

Στη χώρα μας  δεν υπάρχει ο θεσμός του Φεστιβάλ Ποίησης, ο οποίος υπάρχει σε πολλές άλλες χώρες και αυτό ακριβώς το κενό φιλοδοξεί να καλύψει "η γιορτή της ποίησης".

Η "γιορτή της ποίησης" μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη όσο το δυνατόν στενότερη σχέση των ανθρώπων με την ποίηση, αλλά και στην αλληλεπίδραση μεταξύ των ποιητών και τελικά στην πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας.

«Για πρώτη φορά και παρά τις τραγικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες», λένε οι διοργανωτές,  «που τα τελευταία πέντε χρόνια ζούμε στη χώρα, αλλά και γιατί όχι, εξαιτίας τους, επιλέγουμε απέναντι στην απόγνωση και την καταστροφή να αντιτάξουμε την ποίηση, τα βιντεοποιήματα και τη μουσική».

Ως κεντρικό άξονα της γιορτής έχει επιλεγεί ο στίχος του υπερρεαλιστή επαναστάτη ποιητή Νικόλα Κάλα:  “Μαζί είμαστε πιο πολλοί και από εμάς τους ίδιους.”

Η διοργάνωση θα είναι διήμερη και θα περιλαμβάνει απαγγελίες ποιημάτων, μουσική και βιντεοποιήματα. Θα εξερευνηθεί η δυνατότητα διαλόγου ανάμεσα στην ποίηση και σε άλλες τέχνες, μέσα από παράλληλες δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο πέτρινο θέατρο της Δονούσας, καθώς και σε άλλους δημόσιους χώρους του νησιού.

Η Γιορτή της Ποίησης έχει την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Δονούσας “Ποσειδών”. Διοργανώνεται από την ομάδες ποιητών “Ποίηση στην εποχή της εκποίησης” και “συν](κίνηση”, τον “Μανδραγόρα”, λογοτεχνικό περιοδικό για την τέχνη και τη ζωή και τον καλλιτεχνικό οργανισμό “Ορίζοντας Γεγονότων”.

Με την κίνηση αυτή στο νησί της Δονούσας, έναν μικρό παράδεισο ο οποίος έχει καταφέρει να έχει φίλους σε όλο τον κόσμο και όχι απλώς τουρίστες, αλλά και να αναπτύσσεται χωρίς να αλλοιώνεται, επιστρέφεται ένα κομμάτι της ποιητικής έμπνευσης στον τόπο που τη γεννά.

Στη Γιορτή αυτή, η Ποίηση ξαναβρίσκει τον δημόσιο χαρακτήρα της, μέσα από μια διαδικασία αλληλεπίδρασης και μοιράσματος.

Στα πλαίσια της Γιορτής της Ποίησης θα πραγματοποιηθούν, προαιρετικά, αγώνες ποίησης με ψηφοφορία του κοινού,-που, παραδοσιακά πια, διοργανώνονται στη Δονούσα τα τελευταία χρόνια. Το ποίημα που θα πάρει το πρώτο βραβείο θα κλειστεί σε μπουκάλια και θα ριχθεί στη θάλασσα, προκειμένου η ποίηση να ταξιδέψει στο Αιγαίο.

Ο Τίτος Πατρίκιος και η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, έχουν παραχωρήσει βίντεο με απαγγελίες ποιημάτων τους. Οι ποιητές θα διαβάσουν ποιήματά τους, άλλοι συνοδεία μουσικής και άλλοι όχι, με έντονο πάντως το αυτοσχεδιαστικό στοιχείο. 

Με την κίνηση αυτή, η ποίηση αποκτά ένα δημόσιο χαρακτήρα που αντίθετα με ό,τι επικρατεί στην πόλη, εδώ κρατά τον ανθρώπινο χαρακτήρα της, την ειλικρίνεια και το μοίρασμα. Η "γιορτή της ποίησης" μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη όσο το δυνατόν στενότερη σχέση των ανθρώπων με την ποίηση, αλλά και στην αλληλεπίδραση μεταξύ των ποιητών και τελικά στην πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας. 

Η Γιορτή της Ποίησης θα γίνει στη Δονούσα Facebook Twitter

 Οι ποιητές που συμμετέχουν είναι:

1. Φραντσέσκα Άβερμπαχ
2. Φανή Αθανασιάδου
3. Αντώνης Αντωνάκος
4. Ιωάννα Αργυρίου
5. Παναγιώτα Αρματά
6. Κατερίνα Αυγέρη
7. Άρτεμις Βαζιργιαντζίκη
8. Στέλλα Βατίστα
9. Ανδρέας Βατίστας
10. Μαρία Γκόλια
11. Κωστής Γκιμοσούλης
12. Νικόλας Γκόγκος
13. Θάνος Γώγος
14. Αλέξης Δάρας
15. Γιάννης Δημητρόπουλος
16. Αγγελική Δημουλή
17. Σταύρος Διονυσόπουλος
18. Τζίμης Ευθυμίου
19. Κατερίνα Ζησάκη
20. Γιώργος Κακαές
21. Στέργια Κάβαλου
22. Λεωνίδας Κακάρογλου
23. Χρήστος Κατρούτσος
24. Ευαγγελία Κουλιζάκη
25. Δημήτρης Π. Κρανιώτης
26. Κώστας Κρεμμύδας
27. Σωτηρία Κρητικοπούλου
28. Γιάννης Λεμπέσης
29. Παρασκευή Λιλή
30. Μάριον – Εμμανουέλα Μανιού
31. Δανάη Μαργαρώνη
32. Παναγιώτης Μηλιώτης
33. Νικόλας Μίχας
34. Θεόδωρος Μπασιάκος
35. Έλενα Νικολακοπούλου
36. Γιώργος Νικολόπουλος
37. Δημήτρης Ξυδερός
38. Ειρήνη Παπαδάκη
39. Φάνης Παπαγεωργίου
40. Θωμάς Παπαστεργίου
41. Γιώργος Πέππας
42. Σελένα Προδρομίδου
43. Φαίη Ρέμπελου
44. Ξένη Σκαρτσή
45. Αθηνά Τιτάκη
46. Μαρία Τρανού
47. Μαρία Τσιράκου
48. Μαρία Φίλη
49. Έλενα Ψαρρέα

Η Γιορτή της Ποίησης θα γίνει στη Δονούσα Facebook Twitter

 

Μουσικοί

1. Γιάννης Αναστασάκης
2. Χάρης Αρώνης
3. Ανδρέας Βατίστας
4. Ηλίας Βαμβακούσης
5. Διονύσης Καρούσος
6. Παύλος Σουφλής
7. Αντώνης Σταυρινός

Φωτογράφοι
1. Γιώργος Δέτσης
2. Μιχάλης Καραγιάννης

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πίσω ράφι/ Άρια Σαϊονμάα: «Μια νέα γυναίκα αποκαλύπτεται»

Το πίσω ράφι / «Μίκη, ήσουν και είσαι ο πιο σημαντικός μέντορας»

Το αυτοβιογραφικό αφήγημα της Άρια Σαγιονμάα «Μια νέα γυναίκα αποκαλύπτεται» σφραγίζει η πληθωρική προσωπικότητα του Θεοδωράκη, καθώς ανασυστήνεται η πολιτικοποιημένη ατμόσφαιρα των ’70s.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Άλαν Χόλινγκχερστ: «Στην queer λογοτεχνία, κάτι από εκείνη την παλιά οργή θα επιστρέψει»

Βιβλίο / Άλαν Χόλινγκχερστ: «Η παλιά οργή θα επιστρέψει στην queer λογοτεχνία»

Με αφορμή την ελληνική έκδοση της «Υπόθεσης Σπάρσολτ» ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Βρετανούς συγγραφείς μιλάει στη LiFO για την εξέλιξη της queer λογοτεχνίας, τη μετατόπιση του δημόσιου λόγου γύρω από την ταυτότητα και τα δικαιώματα, αλλά και για τον τρόπο γραφής του σήμερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πουλάει ο κομμουνισμός σήμερα;

The Review / Πουλάει ο κομμουνισμός σήμερα;

Ο Βασίλης Γκουρογιάννης γράφει το μυθιστόρημα «Τα κιάλια του Βασίλι Τσουικόφ» που δίνει τον λόγο σε έναν δογματικό και βαθιά τραυματισμένο κομμουνιστή δικηγόρο, ο οποίος πολιορκεί τα γραφεία του ΚΚΕ απαιτώντας δικαίωση. Η Βένα Γεωργακοπούλου μιλά με τη μεταφράστρια και συγγραφέα Κατερίνα Σχινά για το βιβλίο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βασίλης Χατζηιακώβου: «Ευθύνονται και οι εκδότες για τη σαβούρα»

Βιβλίο / Βασίλης Χατζηιακώβου: «Ευθύνονται και οι εκδότες για τη σαβούρα»

Μια εκ βαθέων κουβέντα με τον συγγραφέα του αφηγήματος «Η δική μου Σόλωνος… και τρία σύννεφα στον ουρανό», ο οποίος υπήρξε και παραμένει σημείο αναφοράς στον χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Φάτμα Χασόνα: Η τελευταία φωτορεπόρτερ της Γάζας

Βιβλίο / Φάτμα Χασόνα: Η τελευταία φωτορεπόρτερ της Γάζας

Η απίστευτη ιστορία της νεαρής Παλαιστίνιας φωτορεπόρτερ που πρόλαβε να πρωταγωνιστήσει σε ντοκιμαντέρ και να τραβήξει την προσοχή με τις φωτογραφίες της προτού πέσει νεκρή από τους ισραηλινούς πυραύλους.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χρήστος Λούκος: «Η ιστορική άγνοια στην Ελλάδα φαίνεται από την επιτυχία της ταινίας του Σμαραγδή»

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Λούκος: «Η ιστορική μας άγνοια φαίνεται από την επιτυχία του "Καποδίστρια"»

Μεγαλωμένος στη φτώχεια, με αρβανίτικη καταγωγή, στα υπόγεια των τυπογραφείων και στα βραδινά σχολεία, έμαθε από νωρίς ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Από τα δημοτικά αρχεία της Ερμούπολης έως το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ο έγκριτος ιστορικός και βιογράφος του Καποδίστρια αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Oι κεραίες της εποχής μου»: Η πολύτιμη παρακαταθήκη του Ανταίου Χρυσοστομίδη

Το πίσω ράφι / «Oι κεραίες της εποχής μου»: Η πολύτιμη παρακαταθήκη του Ανταίου Χρυσοστομίδη

Μια έκδοση που δεν αποτελεί απλή μεταγραφή της ομώνυμης λογοτεχνικής εκπομπής αλλά, χάρη στην ικανότητα του Χρυσοστομίδη, αναδεικνύει το μέγεθος των σημαντικών συγγραφέων που συμμετείχαν σε αυτήν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Όταν ο MAGA Ιησούς αντικαθιστά τον αληθινό Ιησού

Βιβλίο / Όταν ο MAGA Ιησούς αντικαθιστά τον αληθινό

Η κυβέρνηση Τραμπ υπονομεύει την αυθεντική χριστιανική πίστη, προωθώντας στο όνομα του Ιησού τη βαναυσότητα και τη βούληση για απόλυτη εξουσία, τοποθετώντας τους χριστιανούς σε μια θεολογική ζώνη του λυκόφωτος.
THE LIFO TEAM
Η Σάλι Ρούνεϊ μετά το hype: Το «Ιντερμέτζο» αλλάζει το παιχνίδι;

The Review / Σάλι Ρούνεϊ: Σημαντική συγγραφέας ή το trend της στιγμής;

Ωρίμασε η Ιρλανδή συγγραφέας που με το βιβλίο της «Κανονικοί Ανθρωποι», έγινε σταρ; Είναι το νέο της μυθιστόρημα «Ιντερμέτζο» (εκδόσεις Πατάκη) στροφή σε μια πιο απαιτητική και δύσκολη γραφή; Η Βένα Γεωργακοπούλου κουβεντιάζει με τον αρχισυντάκτη του πολιτιστικού των «Νέων» Δημήτρη Δουλγερίδη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Όποιος έζησε στην Ευρώπη, θα μπορούσε να είναι πρόγονός μας»

Βιβλίο / «Όποιος έζησε στην Ευρώπη, θα μπορούσε να είναι πρόγονός μας»

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική μελέτη του Κώστα Καμπουράκη που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά, η οποία φωτίζει ζητήματα όσον αφορά το DNA και την εθνική καταγωγή αλλά και τα σχετικά εσφαλμένα ιδεολογήματα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το πίσω ράφι/ Καζούο Ισιγκούρο «Μη μ’ αφήσεις ποτέ»

Το πίσω ράφι / Πώς ορίζεται μια «αξιοπρεπής» ζωή;

Στο «Μη μ' αφήσεις ποτέ» ο Βρετανός συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο φτιάχνει ένα σύμπαν απίστευτης σκληρότητας και θεσμοθετημένης αδικίας, όπου η απανθρωπιά γίνεται αποδεκτή ως μέρος του συστήματος, όχι ως κάτι τερατώδες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ