Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι έχουν το στόχο, όπως σημειώνει ο Economist, να είναι η γιορτή της αναβίωσης της Ρωσίας, ένα σύμβολο της διεθνούς αναγνώρισης. «Μέχρι τώρα η δημοσιογραφική κάλυψη στην πορεία προς την τελετή έναρξης ανέδειξαν έναν «μικρόκοσμο ρωσικής διαφθοράς, αναποτελεσματικότητας, περίσσια πλούτου και την περιφρόνηση προς απλούς πολίτες.»

 

Μόλις το 16% των Ρώσων που ρωτήθηκαν από το Pew Research Center φέτος την άνοιξη δήλωσε ότι η κοινωνία θα έπρεπε να αποδεχθεί την ομοφυλοφιλία (σχεδόν τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δε θα έπρεπε). Αντίθετα, το 60% των Αμερικανών, το 80% των Καναδών και σχεδόν το 90% των Γερμανών και των Ισπανών είπαν ότι η κοινωνία θα πρέπει να αποδεχτεί την ομοφυλοφιλία. Η λιγότερα ανεκτική στάση απέναντι στους ομοφυλόφιλους εντοπίζεται σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες στη Μέση Ανατολή, στην νοτιοανατολική Ασία και στην Αφρική.

 

Για τον χάρτη ανεκτικότητας/ομοφοβίας το Atlantic χρησιμοποίησε στοιχεία του 2012 από το Gallup World Poll, μια έρευνα που καλύπτει 140 χώρες. Η ερώτηση είναι κατά πόσο η πόλη ή η περιοχή είναι «καλό μέρος για έναν γκέι ή μια λεσβία». Στον χάρτη φαίνονται τα ποσοστά των ανθρώπων που απάντησαν θετικά.
Η σύνδεση μεταξύ της θέσης απέναντι στους ομοφυλόφιλους και την οικονομική ανάπτυξη δε θα μπορούσε να είναι σαφέστερη. Το παρακάτω γράφημα δείχνει αυτή τη σχέση.