Την Αθήνα αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις 

Την Αθήνα αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις  Facebook Twitter
Tη φτιάχνεις με τους έρωτες που άφησες στη μέση του δρόμου να βρουν άλλους δρόμους, περιμένοντας το 11 μέχρι τα χαράματα. Εικονοφράφηση: bianka/ LIFO
0


ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΝ ΔΕΝ
 τη βρεις, τη φτιάχνεις.

Ναι, τη φτιάχνεις 
Από την αρχή 
Όλο και πιο ελκυστική 
Όλο και πιο ανακαινισμένη.

Ναι, τη φτιάχνεις με μια βαλίτσα στο χέρι από τα Πετράλωνα στην Καλλιθέα, από το Κουκάκι στους Αμπελοκήπους, από τη Θεμιστοκλεους στην Ευελπίδων και στην πλατεία Αμέρικα.

Ναι, τη φτιάχνεις 
Με ένα αυτοκόλλητο «ενοικιάζεται διαμέρισμα» και το πιο ακριβό ενοίκιο.
Με ένα αυτοκόλλητο «ζητείται προσωπικό» και το πιο χαμηλό ωρομίσθιο.

Ναι, τη φτιάχνεις με τα αυτοσχέδια κρεβάτια των αστέγων, μερικά χαρτόνια, σεντόνια και πλαστικά πιρούνια από τα συσσίτια.

Τη φτιάχνεις την Αθήνα όταν φροντίζεις να φάνε και να πιούνε τα αδέσποτα. Γατιά, σκυλιά, πτηνά, καγκουράκια, μπαμπουινάκια, ναυτάκια και οι λοιποί.

Ναι, τη φτιάχνεις με τους έρωτες που άφησες στη μέση του δρόμου να βρουν άλλους δρόμους, περιμένοντας το 11 μέχρι τα χαράματα.

Τη φτιάχνεις με τους έρωτες που σε άφησαν στη μέση του δρόμου και η τελευταία σου ανάμνηση είναι ένα backpack σε μια πλάτη και η μυρωδιά του καμένου λάστιχου.

Τη φτιάχνεις την Αθήνα όταν φροντίζεις να φάνε και να πιούνε τα αδέσποτα. Γατιά, σκυλιά, πτηνά, καγκουράκια, μπαμπουινάκια, ναυτάκια και οι λοιποί.

Ναι, τη φτιάχνεις με τα αντιφασιστικά τρικάκια που εκτοξεύονται στον ουρανό κι έπειτα προσγειώνονται και κολλάνε στη βρεγμένη άσφαλτο.

Τη φτιάχνεις με λαμαρίνες που γκρεμίζονται γύρω από τον τάφο των ερωτιδέων στην πλατεία Εξαρχείων.

Τη φτιάχνεις με αυτο-οργανωμένα κουίρ πάρτι που γράφουν ιστορία.

Τη φτιάχνεις την Αθήνα στην ουρά των επειγόντων του «Α. Συγγρός» για ένα κοκτέιλ αντιρετροϊκων και με προσευχές να μην είσαι εσύ ο επόμενος ασθενής στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων.

Τη φτιάχνεις με μια παραμονή Πρωτοχρονιάς έξω από τα κρατητήρια στην Πέτρου Ράλλη.

Με μια στάση για τσιγάρο στην οδό Zackie Oh!

Τη φτιάχνεις όταν αντιμιλάς σε αφεντικά που θέλουν να σερβίρεις σαμπάνιες μέσα σε λάκκους με αρχαιολογικά ευρήματα.

Τη φτιάχνεις όταν βάζεις στην ίδια σακούλα σκουπίδια και ρατσιστές. Όχι στην ανακύκλωση!

Τη φτιάχνεις όταν σταματάμε στη μέση του δρόμου και χορεύουμε μπλουζ και ας είχαμε πει ότι «θα μείνει μεταξύ μας».

Τη φτιάχνεις όταν μου προσφέρεις μια γουλιά από τον φρέντο εσπρέσο και μια δαγκωνιά από τον λουκουμά σου.

Τη φτιάχνεις όταν βγάζουμε σέλφι στην οδό Αθηνάς μπροστά από το μνημείο της Δραχμής και η λεζάντα είναι «Δραχμή και καύλα».

Την Αθήνα, αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις. 
Και χωρίς να το καταλάβεις, σε φτιάχνει κι εκείνη. 
Δεν θες να βγεις από μια τέτοια αγκαλιά.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ